Αντώνης Τσαπατάκης: Προσπαθώ να γίνομαι ακόμα καλύτερος κάθε μέρα

Αντώνης Τσαπατάκης: Προσπαθώ να γίνομαι ακόμα καλύτερος κάθε μέρα

O Αντώνης Τσαπατάκης, είναι ο νεαρός κολυμβητής που ξεκίνησε από τα Χανιά και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, κατακτώντας δύο ευρωπαϊκά ρεκόρ. Πριν λίγες μέρες, αγωνίστηκε σκληρά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο αλλά, δυστυχώς, έχασε για εκατοστά του δευτερολέπτου το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα.

Παρόλα αυτά, όπως μας δήλωσε από τη βραζιλιάνικη πρωτεύουσα, η εμπειρία του τον έκανε ακόμη πιο γρήγορο και τον έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που είχαμε μαζί του, μας μίλησε για την αγάπη του για την κολύμβηση, για τις επιτυχίες του και τους νέους του στόχους.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Αντώνης Τσαπατάκης μάς ταξίδεψε πολλά χρόνια πίσω, όταν ακόμη ξεκινούσε να ασχολείται με το άθλημα που τον κέρδισε. «Ξεκίνησα να κολυμπάω σε ηλικία πέντε χρονών… Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο άθλημα ήταν ότι πάντοτε με γέμιζε χαρά. Με προσπάθεια κατακτούσα μία νίκη, βελτίωνα τον χρόνο μου και επιτύγχανα έναν νέο στόχο κάθε φορά».

Με την κολύμβηση ΑμεΑ άρχισε να ασχολείται από το 2009, τρία χρόνια μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε με τη μηχανή του. Κατάφερε να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να προχωρήσει με καινούργιους στόχους. Πόσο χρόνο χρειάστηκε όμως για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα;

«Σίγουρα, κάθε αρχή είναι δύσκολη αλλά σου μαθαίνει καινούργιες δυνατότητες που είχες, δυνατότητες που δεν γνώριζες. Μου πήρε περίπου δύο χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι τα καταφέρνω πλήρως μόνος μου αλλά διαρκώς μαθαίνεις κάτι νέο. Προσπαθώ να γίνομαι ακόμα καλύτερος κάθε μέρα, οπότε για εμένα είναι μία διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ, είναι πάντοτε σε εξέλιξη».

Τα συναισθήματα που νιώθει κάθε φορά που πέφτει στην πισίνα για να αγωνιστεί είναι πολύ δυνατά και δείχνουν το πάθος του για αυτό που κάνει. Μας περιγράφει ζωντανά όλα όσα αισθάνεται όταν βρίσκεται στο νερό και αγωνίζεται. «Νιώθω το σώμα μου να υπερλειτουρεί, την καρδιά μου να χτυπάει πιο δυνατά, τους παλμούς μου να αυξάνονται. Είναι σαν ένα ξύπνημα από κατάσταση καταστολής».

Η προσπάθειά του ανταμείφτηκε και οι επιδόσεις του στην κολύμβηση του χάρισαν σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιους, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες. Έχει κατακτήσει 29 μετάλλια, 23 από τα οποία είναι χρυσά ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης, που διεξήχθη στο Μοντρεάλ του Καναδά το 2013, απέκτησε δύο χάλκινα.

Επιπλέον, το 2015 κατέρριψε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 50 μέτρα πρόσθιο αλλά και το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ κατά 1,5 δευτερόλεπτα (1:36:30), γεγονός που του έδωσε την πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι είναι κάτοχος ενός ακόμη ευρωπαϊκού ρεκόρ στα 100 μέτρα πρόσθιο. Όπως δηλώνει, ο επόμενός του στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό, όπου θα αγωνιστεί και θα δώσει για μία ακόμη φορά τον καλύτερό του εαυτό.

Κλείνουμε τη συζήτηση μας με ένα πραγματικά αισιόδοξο μήνυμα από τον μεγάλο αθλητή, ο οποίος συμβουλεύει τα παιδιά που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο: «Να γίνουν αυτό που θέλουν οι ίδιου και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι».

Αναλυτικά οι διακρίσεις του Αντώνη Τσαπατάκη

4η θέση 100μ. Πρόσθιο SB4 2012 (Λονδίνο)

3η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2013 (50μ. πρόσθιο SB4, 200μ. μικτή ατομική SM5) 2η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2014 (100μ. πρόσθιο SB4, 200μ. μικτή ατομική SM5) 2η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015 (100μ. πρόσθιο SΒ4)

2η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016 (100μ. πρόσθιο SB4).

Είναι κάτοχος των ευρωπαϊκών ρεκόρ στα 50μ. πρόσθιο (44.74 17-4-2015, Βερολίνο) και στα 100μ. πρόσθιο (1:36.33 18-7-2015, Γλασκώβη).



Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ: Οι διαιτητές του Game 5 στο ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ: Οι διαιτητές του Game 5 στο ΟΑΚΑ
ΑΕΚ: Στη Σουηδία για τον Πίττα - Τι είπε ο Κύπριος φορ που σκόραρε δύο γκολ
ΑΕΚ: Στη Σουηδία για τον Πίττα - Τι είπε ο Κύπριος φορ που σκόραρε δύο γκολ
Κιλιάν Εμπαπέ: Πιέσεις του Εμανουέλ Μακρόν στη Ρεάλ Μαδρίτης για να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Κιλιάν Εμπαπέ: Πιέσεις του Εμανουέλ Μακρόν στη Ρεάλ Μαδρίτης για να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε 4η φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο «σπίτι» του! (photos+video)
Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε 4η φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο «σπίτι» του! (photos+video)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved