Το άγχος η ΑΕΚ, την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός
Intime

Το άγχος η ΑΕΚ, την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός

Έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες ενός σπουδαίου ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός καλείται να «παίξει» με την υποχρέωση της ΑΕΚ, αλλά και τη δική του τεράστια ευκαιρία για διαφορά που δεν ανατρέπεται.

Ανάλογης σημασίας ντέρμπι, δε θυμόμαστε κι εμείς πότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσε ο Παναθηναϊκός. Ακόμη και το 2010 που πήρε τον τίτλο, το Πρωτάθλημα δεν κρίθηκε σε κάποιο απ’ τα ντέρμπι. Από εκεί και μετά, σχεδόν ποτέ δεν έκανε πορεία Πρωταθλητισμού. Έχει ξεχωριστή αξία το ματς με την ΑΕΚ την Κυριακή λοιπόν. Γιατί το «τριφύλλι» παίζει πέρα απ’ όλα τα άλλα, για να θυμίσει στον εαυτό του το μέγεθος που έχει και την αξία του.

Στοιχεία που είχαν όχι ξεχαστεί, αλλά έμεναν μακριά απ’ την πραγματικότητα που βίωσαν οι «πράσινοι». Πέρασε αυτή, το σήμερα βρίσκει την ομάδα να είναι πρώτη με 7 βαθμούς διαφορά απ’ τη δεύτερη ΑΕΚ. Εκεί όπου πάει να αγωνιστεί. Παίζοντας κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Παρότι δεν κρίνει κάτι από τώρα. Όμως υπάρχει ένα αποτέλεσμα, που στρώνει το δρόμο προς τον τίτλο.

Αυτό θα είναι μόνο η νίκη του Παναθηναϊκού. Ο οποίος και πηγαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια για πρώτη φορά στην ιστορία του στο νέο γήπεδο της Ένωσης. Εκεί όπου η αντίπαλος δεν έχει ακόμη απώλεια βαθμών. Φεύγοντας με τρεις βαθμούς και φτάνοντας στο +10 και από τους τρεις συνδιεκδικητές ουσιαστικά, τότε θα μπορούμε να πούμε πως μόνο αν «βγάλει τα μάτια του» το «τριφύλλι», θα μπορέσει να απωλέσει την κατάκτηση του Πρωταθλήματος μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

Φυσικά εύκολο να το λες, δύσκολο να γίνει πράξη. Ειδικά αν ο Παναθηναϊκός δεν αλλάξει σημαντικά το αγωνιστικό του πρόσωπο. Με τη νωχελική εικόνα των δύο τελευταίων αγώνων, με την αφέλεια που είχε στη Νεάπολη, δηλαδή συνολικά με τα στοιχεία που είδαμε μετά την επανέναρξη του Πρωταθλήματος, μόνο σε θαύμα μπορούν να ελπίζουν οι «πράσινοι» για να μη φύγουν με το κεφάλι σκυμμένο. Βέβαια εκεί ίσως να είναι και το κρίσιμο σημείο. Να υπνωτιστεί δηλαδή η ΑΕΚ, θεωρώντας πως τον Παναθηναϊκό τον… έχει εύκολα.

Η Ένωση έχει το άγχος μετά την διαφορά που ανέβηκε στο +7. Παίζει για ένα αποτέλεσμα και μόνο, οποιοδήποτε άλλο της ψαλιδίζει τις ελπίδες σε τεράστιο βαθμό. Αναγκάζοντάς την μάλιστα να αναθεωρήσει πολλά, μια και είναι πιθανό να βρεθεί ισόβαθμη ή στον έναν πόντο, με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Άρα θα αναγκαστεί να «σκέφτεται» σε διπλό ταμπλό. Όχι μόνο πως θα κυνηγήσει τον Παναθηναϊκό, αλλά και πως θα κρατήσει έστω τη 2η θέση. Που φέτος οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

Ναι μεν η έδρα είναι τεράστιο πλεονέκτημα για την ΑΕΚ, αλλά όπως ισχύει πάντα στα ντέρμπι, μια σωστή διαχείριση του αγώνα μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός το γήπεδο να «πλακώσει» ψυχολογικά την Ένωση. Φορτώνοντας την με έξτρα πίεση και άγχος. Σε μια ομάδα που βασίζεται στο ρυθμό και στην ενέργεια, το άγχος μπορεί κάλλιστα να γίνει «δηλητήριο» κατά τη διάρκεια του ματς.

Αγωνιστικά εκπλήξεις δε γίνεται να υπάρχουν. Αμφότερες οι ομάδες έχουν την ταυτότητά τους. Για τον Παναθηναϊκό όλη η ουσία είναι το πως θα ανταποκριθεί στο πρέσινγκ που θα ασκήσει ψηλά η Ένωση. Προσπαθώντας να «κλειδώσει» τον Ρούμπεν για να μην μπορεί να συμμετέχει στη δημιουργία, ή για να τον αναγκάσει σε λάθη κοντά στην περιοχή του «τριφυλλιού». Το ίδιο θα γίνει και με τον Μάγκνουσον, καθώς έχει την καλή μεταβίβαση για άμεσο παιχνίδι που θα δημιουργήσει κινδύνους στους χώρους που δεδομένα θα αφήσει η ΑΕΚ παίζοντας ψηλά και πιέζοντας.

Απ’ την άλλη ο Παναθηναϊκός είχε δείξει μια ομάδα ικανή να ανταποκρίνεται σε τέτοιες απαιτήσεις αγώνα. Δεν το έκανε όμως στο τελευταίο του δείγμα, δηλαδή κόντρα στον Λεβαδειακό. Η ομάδα της Βοιωτίας δοκίμασε και πίεσε ψηλά αρκετές φορές με τους «πράσινους» να δυσκολεύονται. Άρα προφανώς αν δεν αλλάξουν την εικόνα τους, δε θα ανταποκριθούν ούτε με την ΑΕΚ που σαφώς το κάνει καλύτερα και με ποιοτικότερους παίκτες.

Καμία σχέση το ένα ματς με το άλλο πάντως. Το παν για τον Παναθηναϊκό είναι τα μετόπισθεν. Αν εκεί ανταποκριθεί, είναι ήρεμος και δεν επιτρέψει συνεχόμενες επιθέσεις της ΑΕΚ από δικά του λάθη, τότε θα έχει κάνει το πιο μεγάλο βήμα. Μπροστά με τους χώρους που δίνει η Ένωση, ευκαιρίες σίγουρα θα παρουσιαστούν. Άρα και το γκολ μπορεί να έρθει.

Όπως κι αν το δει κανείς, είναι ένα ντέρμπι που δεν κρίνει τίτλο. Αποτελεί όμως την τεράστια ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό, να φέρει μια και καλή τις πιθανότητες με το μέρος του. Για ένα +10 που θα ξεκαθαρίσει σημαντικά το τοπίο.

Υ.Γ. Μετά την ΑΕΚ, ακολουθεί ένα πρόγραμμα «φωτιά». ΠΑΣ Γιάννινα εκτός, ΠΑΟΚ εντός, Αστέρας Τρίπολης εκτός, Λαμία εντός, Άρης εκτός. Ενδιάμεσα και ματς Κυπέλλου με ΠΑΟΚ πιθανότατα. Η ΑΕΚ έχει βατά ματς Κυπέλλου, τη στιγμή που στο Πρωτάθλημα θα έχει Παναιτωλικό εντός, Ιωνικό εκτός, Άρη εντός, Ατρόμητο εκτός, Λεβαδειακό εντός. Ξεχνάει πως είναι να κάνει ταξίδι εκτός Αττικής δηλαδή. Το ματς της Κυριακής είναι πέρα για πέρα κομβικό.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Δυσκολεύει η συμμετοχή του Ρότα - Το πλάνο του Αλμέιδα

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Δυσκολεύει η συμμετοχή του Ρότα - Το πλάνο του Αλμέιδα

AEK - Παναθηναϊκός: Δουλειά στην τακτική από Γιοβάνοβιτς

AEK - Παναθηναϊκός: Δουλειά στην τακτική από Γιοβάνοβιτς

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Κι άλλος συλληφθέντας στη φυλακή - Ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης
Κι άλλος συλληφθέντας στη φυλακή - Ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης
Μαρία Σάκκαρη: «Καθάρισε» τη Στέφενς σε 63 λεπτά και πέρασε στις «16»
Μαρία Σάκκαρη: «Καθάρισε» τη Στέφενς σε 63 λεπτά και πέρασε στις «16»
Βασίλης Σπανούλης: Κορυφαίος προπονητής του BCL – Η συγκίνηση και το «ευχαριστώ τη γυναίκα μου»
Βασίλης Σπανούλης: Κορυφαίος προπονητής του BCL – Η συγκίνηση και το «ευχαριστώ τη γυναίκα μου»
Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόωρος αποκλεισμός από το Madrid Open – Η μεγαλύτερη νίκη καριέρας του Μοντέιρο
Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόωρος αποκλεισμός από το Madrid Open – Η μεγαλύτερη νίκη καριέρας του Μοντέιρο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved