Το πόλο είναι -ή έστω θα έπρεπε να είναι- το εθνικό μας σπορ και με αποδείξεις!
Intime.gr / LEN European Aquatics

Το πόλο είναι -ή έστω θα έπρεπε να είναι- το εθνικό μας σπορ και με αποδείξεις!

Κορίτσια για φίλημα σε ασημένιο «περιτύλιγμα», με απωθημένο το χρυσό - Παρίσι ερχόμαστε!

Μια ντουζίνα μετάλλια έχει κατακτήσει η Εθνική ομάδα πόλο Γυναικών και είναι η μοναδική ομάδα του ελληνικού αθλητισμού που κατακτήσει μετάλλιο σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις. Ιδού οι αποδείξεις γιατί το πόλο είναι το εθνικό μας σπορ!

Μπορεί να λέμε πως ο «Βασιλιάς» των σπορ είναι το ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα πως η «επίσημη αγαπημένη» είναι η Εθνική ομάδα Μπάσκετ Ανδρών, όμως χωρίς αμφιβολία η πιο επιτυχημένη και παραγωγική ομάδα του ελληνικού αθλητισμού είναι η Εθνική ομάδα Πόλο Γυναικών!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και τα 12 μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις τοποθετούν τα κορίτσια της ομάδας πόλο, στην κορυφή της Ελλάδας όσον αφορά στην συγκομιδή μεταλλίων καθώς τα τρία από τα 12 μετάλλια είναι χρυσά με πρώτο και καλύτερο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σαγκάη (2011), ακόμη ένα σε World League στο Κίρισι το 2005 και ένα σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Ποντεβέρδα.

Ακολουθούν 5 ασημένια τα τέσσερα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα -Ζάγκρεμπ το 2010, Αϊντχόφεν το 2012,  Βαρκελώνη το 2018, Σπλιτ το 2022- και ένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Ενώ το πλούσιο παλμαρέ συμπληρώνουν ακόμη 4 χάλκινα, 3 σε World League (Μόντρεαλ το 2007, Σαν Ντιέγκο το 2010, Τσανκτσού το 2012) και 1 στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα το 2018.

Την ίδια ώρα η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Ανδρών έχει κατακτήσει το Euro το 2004 στην Πορτογαλία. Ενώ η «επίσημη αγαπημένη», η Εθνική ομάδα μπάσκετ Ανδρών δεν έχει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά έχει ένα ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006, ενώ υπερτερεί σε Ευρωπαϊκές διακρίσεις έχοντας κατακτήσει δύο φορές το Ευρωμπάσκετ, το 1987 και 2005, ενώ έχει και ένα ασημένιο μετάλλιο το 1989 και δύο χάλκινα το 1949 και 2009 στην ίδια διοργάνωση.

Η Εθνική ομάδα Πόλο ανδρών μετράει συνολικά 13 μετάλλια, όμως δεν έχει κανένα χρυσό στις κορυφαίες διοργανώσεις και έχει κατακτήσει ένα ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα σε Μεσογειακούς Αγώνες. Ενώ τα υπόλοιπα 10 μετάλλια είναι χάλκινα (3 σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 4 σε World League και 4 σε Μεσογειακούς Αγώνες.

Το χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση λείπει και από την Εθνική ομάδα Βόλεϊ Ανδρών, που έχει πανηγυρίσει δύο ασημένια μετάλλια σε European League και σε Μεσογειακούς Αγώνες, και τέσσερα ακόμη χάλκινα μετάλλια, ένα -και το σημαντικότερο στην ιστορία της- σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ένα σε European League και δύο σε Μεσογειακούς Αγώνες. Ενώ η αντίστοιχη των γυναικών έχει κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια σε European League, δύο ασημένια και ένα χάλκινο σε Μεσογειακούς Αγώνες.

Οι Εθνικές ομάδες χάντμπολ ανδρών και γυναικών δεν έχουν ακόμη κατακτήσει κάποιο μετάλλιο σε μεγάλες διοργανώσεις, με τους άνδρες να έχουν καλύτερη θέση την 6η στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και τις γυναίκες την 10η θέση στην ίδια διοργάνωση.

Με αποδείξεις λοιπόν η Εθνική ομάδα Πόλο Γυναικών είναι η πιο παραγωγική και πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ελλάδα!

Αναλυτικά τα 12 μετάλλια της Εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών:

*2004 Ολυμπιακοί Αγώνες (Αθήνα), Ασημένιο

*2005 World League (Κίρισι), Χρυσό

*2007 World League (Μόντρεαλ), Χάλκινο

*2010 World League (Σαν Ντιέγκο), Χάλκινο

*2010 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Ζάγκρεμπ), Ασημένιο

*2011 Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Σαγκάη), Χρυσό

*2012 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Αϊντχόφεν), Ασημένιο

*2012 World League (Τσανκτσού), Χάλκινο

*2018 Ευρωπαϊκό Κύπελλο (Ποντεβέρδα), Χρυσό

*2018 Μεσογειακοί Αγώνες (Ταραγόνα), Χάλκινο

*2018 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Βαρκελώνη), Ασημένιο

*2022 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Σπλιτ), Ασημένιο

Η ανανέωση, το «απωθημένο» χρυσό σε Ευρωπαϊκό και η νέα πορεία προς την κορυφή

Με μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη, η αρχηγός Μαργαρίτα Πλευρίτου είναι η μεγαλύτερη ηλικιακά αθλήτρια της Εθνικής ομάδας Πόλο Γυναικών, ούσα 27 ετών, ενώ έξι αθλήτριες είναι κάτω από 21 ετών. Το μέλλον συνεπώς ανήκει σε αυτά τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου.

Το «στοίχημα» για την ανανέωση της «Γαλανόλευκης» κερδήθηκε όμως απομένει να εκπληρωθεί και το απωθημένο και να κατακτήσει αυτή η ομάδα -που έχει φτάσει τέσσερις φορές σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος- την κορυφή της Ευρώπης, έχοντας ως «οδηγό» το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Σαγκάης.

Το υλικό και η «συνταγή» υπάρχουν. Αυτό που απομένει είναι να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά που ήδη γίνεται, και ακόμη περισσότερα μετάλλια θα έρθουν τα επόμενα χρόνια από μια ομάδα που είναι συνεπής στις μεγάλες διοργανώσεις, έχει το DNA του πρωταθλητή, «δίψα» για νέα μετάλλια και ταλέντο να εκθρονίσει ακόμη και υπερδυνάμεις όπως η Ισπανία που έχει γίνει μόνιμος κάτοικος της κορυφής!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισίου το 2024 καθώς και η κάθε μεγάλη διοργάνωση που θα προηγηθεί μέχρι τότε είναι στους στόχους των κοριτσιών που έχουν... μολυνθεί με το «μικρόβιο» της επιτυχίας!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξία Καμμένου: «Υπερήφανη για την υπερπροσπάθεια. Έδωσαν την ψυχή τους τα κορίτσια μου» (vid)

Αλεξία Καμμένου: «Υπερήφανη για την υπερπροσπάθεια. Έδωσαν την ψυχή τους τα κορίτσια μου» (vid)

Εθνική γυναικών: Κορυφαία της διοργάνωσης η Ελευθερία Πλευρίτου - Η απονομή του ασημένιου μεταλλίου

Εθνική γυναικών: Κορυφαία της διοργάνωσης η Ελευθερία Πλευρίτου - Η απονομή του ασημένιου μεταλλίου

Ισπανία-Ελλάδα 9-6: Μόνο μπράβο στις «ασημένιες» κοριτσάρες - Πάλεψαν αλλά λύγισαν (videos)

Ισπανία-Ελλάδα 9-6: Μόνο μπράβο στις «ασημένιες» κοριτσάρες - Πάλεψαν αλλά λύγισαν (videos)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Κύπρος: Τεράστια χαμένη ευκαιρία για ΑΕΚ Λάρνακας
Κύπρος: Τεράστια χαμένη ευκαιρία για ΑΕΚ Λάρνακας
Βρούτσης: «Καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές»
Βρούτσης: «Καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές»
Χάντμπολ Γυναικών: Ισοφάρισε η Πυλαία τον ΠΑΟΚ
Χάντμπολ Γυναικών: Ισοφάρισε η Πυλαία τον ΠΑΟΚ
BCL: Το σήκωσε η Μάλαγα
BCL: Το σήκωσε η Μάλαγα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved