Το μπάσκετ γυρίζει 30 χρόνια πίσω από έναν άνθρωπο...

Το μπάσκετ γυρίζει 30 χρόνια πίσω από έναν άνθρωπο...

Όλη η μπασκετική Ελλάδα είδε και ξέρει πολύ καλά τι συνέβη και γιατί στο κλειστό της Λάρισας.

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει την πρόκρισή του για τους τελικούς της Basket League σε 5ο παιχνίδι, την ερχόμενη Τετάρτη στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Λάρισα. Από μόνο του ως γεγονός, χωρίς ιδιαίτερες αγωνιστικές αναλύσεις (τις οποίες έχουμε ήδη κάνει λεπτομερώς από την αρχή της σειράς) είναι αν όχι ντροπιαστικό, απογοητευτικό σε σχέση με την ιστορία και τη δυναμική που κουβαλά στις πλάτες της η συγκεκριμένη ομάδα.

Δεν λέω με έμφαση ντροπιαστικό, γιατί όσο κι αν πονάει τους φίλους του «τριφυλλιού» να βλέπουν το καμάρι τους σε αυτή την κατάσταση και με αρκετούς παίκτες που δεν αξίζουν να φορούν τη βαριά φανέλα, θα ήταν μπασκετικά όμορφο να βλέπεις μια ομάδα-έκπληξη να αναδεικνύεται και να κάνει το μη αναμενόμενο.

Αλλά ΟΛΗ η μπασκετική Ελλάδα που έχει εικόνα από ΟΛΑ όσα έγιναν στη Λάρισα το βράδυ της Κυριακής ξέρει καλά ότι μόνο ευχάριστη έκπληξη δεν αποτελεί η συγκεκριμένη εξέλιξη. Και όταν λέμε μπασκετική Ελλάδα, αναφερόμαστε σε ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν μπάσκες (και όχι απλά το παρακολουθούν) είτε είναι Παναθηναϊκοί, είτε Ολυμπιακοί, είτε ΑΕΚτζήδες, είτε... Λάρισα. Και αυτά που έγιναν είναι η πραγματική ΝΤΡΟΠΗ της φετινής σεζόν. Δεν είναι για να πανηγυρίζεις για τη Λάρισα, αλλά να θλίβεσαι για το που οδεύει το ελληνικό μπάσκετ.

25 με 30 χρόνια πίσω για την ακρίβεια... Σε αυτή την εποχή γυρίζει! Και το χρονικό όριο που θέτουμε δεν είναι τυχαίο. Έχει έναν κοινό παρονομαστή. Νίκος Πιτσίλκας!

Ο Λαρισαίος είχε «μεγαλουργήσει» τη δεκαετία του 90' ως διαιτητής, ταυτόχρονα με την «εποχή» του Ιωαννίδη. Όποιος μπασκετικός έχει ζήσει εκείνα τα χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Και πλέον έχει επιστρέψει ως το απόλυτο αφεντικό στην ελληνική διαιτησία, στέλνοντας μηνύματα από την αρχή της σεζόν για το που θέλει να οδηγήσει το ελληνικό μπάσκετ.

Το πρώτο είχε έρθει νωρίς, τον Νοέμβριο στο ΣΕΦ, αλλά τότε ο Παναθηναϊκός έπιασε πιθανότατα την καλύτερη απόδοσή του σε όλη τη σεζόν, το δεύτερο και πιο σημαντικό ήρθε με τη «σφαγή» του Φούφη στον τελικό Κυπέλλου, αλλά τότε η αγωνιστική καθίζηση των «πράσινων» στην 4η περίοδο είχε δώσει άλλοθι. Ακολούθησαν κι άλλα, σε ματς με ομάδες που «δεν μπορούσε να μιλήσει κανείς», λόγω της αγωνιστικής του ανωτερότητας και των νικών που ήρθαν φυσιολογικά.

Για να κορυφωθεί η δράση της «νέας εποχής» στο πλέον κατάλληλο σημείο με συμβολικό τρόπο. Απέναντι στην ομάδα της πατρίδας του ο Νίκος Πιτσίλκας ίσως να είδε την ευκαιρία. Καλή ομάδα η Λάρισα, ούτως ή άλλως, σε κακό φεγγάρι ο Παναθηναϊκός. Η... καλύτερη συγκυρία.

Ο Κορομηλάς, μαζί με το αγαπημένο του παιδί τον Ζαχαρή και τον Κατραχούρα έδωσαν ρεσιτάλ. Ο τρόπος που σημαδεύτηκαν Παπαπέτρου (ζήτημα αν ήταν φάουλ το ένα από τα 5 που του σφυρίχθηκαν) και Παπαγιάννης (επιθετικά φάουλ πάνω του, δίνονταν αμυντικά και μαζί με μια τεχνική ποινή αποβλήθηκε) ήταν μόνο η κορυφή της διαιτητικής αντιμετώπισης του Παναθηναϊκού.

Όλοι είδαν και κατάλαβαν... Ο Ιωάννης Παπαπέτρου τα είπε και καλά έκανε. Όλοι πρέπει να τα λέμε. Όχι δεν είναι ντροπή να μιλάς για τα εγκλήματα που βλέπεις να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια σου. Αλλιώς είσαι συνένοχος. Γιατί αυτή η «ποδοσφαιρική Παράγκα» που όπως λένε πολλοί χτίζεται πλέον και στο μπάσκετ δεν είναι πρόβλημα μόνο του φετινού Παναθηναϊκού, των χαμηλών δυνατοτήτων και προσδοκιών (δυστυχώς). Και δεν θα σταθώ στο ότι είναι πρόβλημα συνολικά του ελληνικού μπάσκετ.

Θα μείνω στα Παναθηναϊκά. Δηλαδή έχετε αμφιβολίες ότι ο Παναθηναϊκός με Χεζόνια και Τζέιμς στη σύνθεσή του, ή με αλλαγή στα διοικητικά την επόμενη σεζόν, στο ίδιο γήπεδο που οι διαφημιστικές πινακίδες στηρίζονται σε σακκιά με άμμο, που οι παίκτες παίζουν σε 40 βαθμούς και με τους 3 διαιτητές που είχε ορίσει ο Πιτσίλκας, θα έχανε και πάλι; Εγώ δεν έχω καμία. Γι' αυτό και οι «πράσινοι» οφείλουν να χτυπήσουν από τώρα και με λύσσα αύτη την κατάσταση.

Της οποίας πρώτος και αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο Βαγγέλης Λιόλιος. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, ο οποίος έχει επιλέξει τους συγκεκριμένους ανθρώπους στις συγκεκριμένες θέσεις και έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως αναλαμβάνει όλη την ευθύνη. Έχει την ευθιξία να κάνει κάτι για αυτό που ΟΛΟΙ βλέπουν; Ή είναι απλά κι αυτός ένα πιόνι; Ερωτήματα που υποχρεούται να απαντήσει ο ίδιος και άμεσα.

Αυτό που στο δικό μου μυαλό θα έπρεπε να κάνει ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι να ενωθεί με την ομάδα σε αυτόν τον ξεδιάντροπο (πλέον) πόλεμο που δέχεται. Να βρεθεί στο ΟΑΚΑ, όχι μόνο την Τετάρτη, αλλά και στη συνέχεια στους τελικούς (εφόσον έρθει όπως πιστεύω η νίκη-πρόκριση) για να στηρίξει την ομάδα του και να στείλει μήνυμα πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι απροστάτευτος.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργή με τη διαιτησία στον Παναθηναϊκό - «Ακόμα κι ένας αδαής κατάλαβε τι έγινε σήμερα»

Οργή με τη διαιτησία στον Παναθηναϊκό - «Ακόμα κι ένας αδαής κατάλαβε τι έγινε σήμερα»

Λάρισα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Η ένταση στο φινάλε, έξαλλος ο Βόβορας (photos+video)

Λάρισα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Η ένταση στο φινάλε, έξαλλος ο Βόβορας (photos+video)

Λάρισα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ξέσπασε ο Παπαπέτρου - «Ντρέπομαι για αυτό που είδαν όλοι»

Λάρισα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ξέσπασε ο Παπαπέτρου - «Ντρέπομαι για αυτό που είδαν όλοι»

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved