Πτώση στα κέρδη των περιοδικών

Πτώση στα κέρδη των περιοδικών

Μεγάλη πτώση σημειώνεται στα κέρδη των περιοδικών εκδόσεων αλλά και εφημερίδων, σύμφωνα με μελέτη της Icap για την περίοδο 2006-2010.

Η συνολική κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων παρουσίασε πτωτική τάση. Το 2009, πωλήθηκαν συνολικά 16,3% λιγότερα φύλλα, σε σχέση με το 2006, ενώ η μείωση συνεχίστηκε και το 2010. Η συνολική κυκλοφορία των περιοδικών κατέγραψε ανοδική τάση την περίοδο 2004-2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,75%, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε φθίνουσα πορεία (μείωση 9,8%, το 2009/08).

Η εγχώρια αγορά εφημερίδων και περιοδικών σε αξία, υπολογιζόμενη, βάσει πωλήσεων μόνο από την κυκλοφορία των εντύπων, εμφάνισε διαχρονική άνοδο την περίοδο 2001-2007. Ωστόσο, την επόμενη διετία, η αγορά ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Το 2009, μειώθηκε κατά 8,6%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πτωτική τάση της εγχώριας αγοράς συνεχίζεται και το 2010 με εντονότερο, μάλιστα, ρυθμό, σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη. Εκτιμάται μείωση της τάξης του 13%, το 2010/09, ενώ για το 2011, παράγοντες του κλάδου προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς. Επισημαίνεται ότι ο εισαγόμενος τύπος καλύπτει το 5% περίπου της αξίας της αγοράς, τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εξαγωγές είναι σχετικά περιορισμένες.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των εκδοτικών επιχειρήσεων εφημερίδων και περιοδικών. Με βάση την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, ο οποίος συνετάχθη με βάση δείγμα 50 επιχειρήσεων, με βασική δραστηριότητα την έκδοση εφημερίδων, προκύπτουν τα εξής:

Οι συνολικές πωλήσεις των 50 επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν πτώση κατά 11,3%, το 2009/2008. Η μείωση αυτή, παρά τη μείωση του κόστους πωληθέντων, οδήγησε στην επιδείνωση του μικτού κέρδους κατά 20,4%, το 2009/08. Τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 16,5%, οδήγησαν σε αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα και τα δύο έτη. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση κατά 84,2% των μη λειτουργικών εσόδων, είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιογόνου καθαρού αποτελέσματος, το 2009, έναντι κερδών, το 2008. Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού των επιχειρήσεων έκδοσης περιοδικών, με βάση δείγμα 33 επιχειρήσεων, εξάγονται τα εξής:

Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά 17,4%, το 2009, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με τον ίδιο περίπου ρυθμό 18,5% μειώθηκε και το μικτό κέρδος, την ίδια περίοδο. Τα υψηλά συγκριτικά λοιπά λειτουργικά έξοδα, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 15,7%, το 2009/08, οδήγησαν στην περαιτέρω επιδείνωση του αρνητικού και το 2008 λειτουργικού αποτελέσματος. Τελικά, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο και τα δύο έτη, με τις ζημίες να εμφανίζονται σχεδόν εξαπλάσιες το 2009 σε σχέση με το 2008.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιδρούν στην υφιστάμενη κατάσταση, μειώνοντας το κόστος παραγωγής των εντύπων και το κόστος λειτουργίας τους (αναστολή έκδοσης ορισμένων εντύπων, μείωση προσωπικού, περικοπές δαπανών, αντικατάσταση πρώτων υλών, κλπ).

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Τσάβι μείνε… ήσυχος
Τσάβι μείνε… ήσυχος
Αρμάνι Μιλάνο - Φενέρμπαχτσε 86-92: Λύτρωση στην παράταση
Αρμάνι Μιλάνο - Φενέρμπαχτσε 86-92: Λύτρωση στην παράταση
Η Ρέαλ νίκησε την ατυχία και την ΤΣΣΚΑ!
Η Ρέαλ νίκησε την ατυχία και την ΤΣΣΚΑ!
Η βαθμολογία του ομίλου της ΑΕΚ
Η βαθμολογία του ομίλου της ΑΕΚ
Η είδηση που δεν περίμενε κανείς: Σταματάτησε η συνεργασία του Σάκη Ρουβά με...
Η είδηση που δεν περίμενε κανείς: Σταματάτησε η συνεργασία του Σάκη Ρουβά με...
Οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ: Αυτή την ημερομηνία πληρώνεται η τρίτη δόση του Α21
Οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ: Αυτή την ημερομηνία πληρώνεται η τρίτη δόση του Α21
Θρίλερ στο Β’ Νεκροταφείο: Βρήκαν γυναίκα μαχαιρωμένη
Θρίλερ στο Β’ Νεκροταφείο: Βρήκαν γυναίκα μαχαιρωμένη
«Έφυγε» από τη ζωή η Βέτα Μπετίνη
«Έφυγε» από τη ζωή η Βέτα Μπετίνη

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης