Παρίσι 2024: Ο Ντούσκος πρώτος λαμπαδηδρόμος, ο Φουντούλης τελευταίος

Παρίσι 2024: Ο Ντούσκος πρώτος λαμπαδηδρόμος, ο Φουντούλης τελευταίος

Ο Στέφανος Ντούσκος, ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας στο Τόκιο, θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

Γνωστές έγιναν την Τετάρτη (22/11) από την ΕΟΕ οι λεπτομέρειες για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024» που θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 26 Απριλίου 2024.

«Η Φλόγα θα διατρέξει την πατρίδα μας, σε μία διαδρομή με τους δικούς της συμβολισμούς και με κύριο μέλημα την ανάδειξη της μακραίωνης παράδοσης του τόπου μας. Σε αυτό το ταξίδι συμπόρευσης ιστορικών διαδρομών και ξακουστών πολιτισμών, συμπεριλαμβάνονται και οι αγαπημένες μου Κυκλάδες, για πρώτη φορά μετά το 2004. Τόποι ευλογημένοι που ήκμασαν από αρχαιοτάτων ετών αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία.

Είμαι πολύ συγκινημένος που σε αυτήν την ευτυχή συγκυρία βρίσκομαι στο τιμόνι του Αθλητισμού, αναβαθμισμένου μέσα στον χώρο της Παιδείας, ως επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι της Φλόγας θα επισφραγίσει τους μακραίωνους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συναδέλφωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα συμβάλλουν στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των λαών, για ένα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρο τον πλανήτη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, αποκάλυψε ότι πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Στέφανος Ντούσκος, ενώ την Φλόγα θα μεταφέρει τελευταία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών με αρχηγό τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Τόκιο 2020, Γιάννη Φουντούλη.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το γεγονός ότι θα είμαι πρώτος Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Είμαι μεγάλη τιμή τόσο για μένα προσωπικά όσο και για την ελληνική κωπηλασία και ανυπομονώ να έρθει αυτή η ώρα», τόνισε ο Στέφανος Ντούσκος.

Το ταξίδι 11 ημέρων με 600 λαμπαδηδρόμους στην Ελλάδα

Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι έντεκα ημερών. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες.

Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε τέσσερις βασικές φιλοδοξίες:

  1. Να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.
  2. Να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας, αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας (Αρχαία Ήλιδα, Μυκήνες, Κνωσσός, Δελφοί, Αρχαίοι Φίλιπποι, Βεργίνα, Σούνιο, Ακρόπολη).
  3. Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).
  4. Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι ως αναφορά στο Έργο του Eugène Delacroix, Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου και η Πύλος για την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.


Ο... τελικός ΠΑΟΚ - ΑΕΚ κι ο «μύθος» Πετρούνιας: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Ο... τελικός ΠΑΟΚ - ΑΕΚ κι ο «μύθος» Πετρούνιας: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
NBA: Πιο σκληροί οι Μάβερικς σε επεισοδιακό ματς, θυρίαρχοι Τίμπεργουλφς – Δείτε τα highlights
NBA: Πιο σκληροί οι Μάβερικς σε επεισοδιακό ματς, θυρίαρχοι Τίμπεργουλφς – Δείτε τα highlights
NBA: Ήττα των Μπακς σε τρομερό ματς, 2-1 οι Πέισερς! – Ξανά εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
NBA: Ήττα των Μπακς σε τρομερό ματς, 2-1 οι Πέισερς! – Ξανά εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Λιγότερους διεθνείς αγώνες θέλει η Premier League
Λιγότερους διεθνείς αγώνες θέλει η Premier League
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved