Ολυμπιακοί Αγώνες, Μπαχ: «Σύμβολο ενότητας και ειρήνης το Παρίσι 2024»
EPA/Mohammed Badra, ΑΜΠΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες, Μπαχ: «Σύμβολο ενότητας και ειρήνης το Παρίσι 2024»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ υπογράμμισε τη ζωτική ανάγκη για ενότητα στον αθλητικό κόσμο σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ των διεθνών ομοσπονδιών στη Λωζάνη.

Απευθυνόμενος στο κοινό στο Ολυμπιακό Μουσείο, ο Tόμας Μπαχ σημείωσε την ικανότητα του αθλητισμού να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε περιόδους διχασμού, και τόνισε την πρωταρχική ανάγκη για ενότητα στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος του αθλητισμού:

«Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Σε τέτοιες εποχές, η ενωτική δύναμη του αθλητισμού είναι πιο σημαντική από ποτέ. Για να είμαστε μια τέτοια ενωτική δύναμη, είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι μαζί. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαχταρούν για μια τέτοια ενωτική δύναμη που μας ενώνει όλους στον τόσο συγκρουσιακό μας κόσμο. Ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρος: να ενώσουμε – και όχι να εμβαθύνουμε τους διχασμούς. Ως εκ τούτου, έχουμε μια σημαντική ευθύνη – να σταθούμε μαζί για τη δύναμη του αθλητισμού και να ανταποκριθούμε στην κοινή μας αποστολή να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσω του αθλητισμού», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Η αυτονομία του αθλητισμού – η αυτονομία σας ως Διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία – απειλείται. Οι ενέργειες αυτών των διχαστικών πολιτικών δυνάμεων θα σήμαιναν ουσιαστικά ότι θα αναλάβουν τον ρόλο σας ως Διεθνείς Ομοσπονδίες. Κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν ποιοι αθλητές μπορούν να αγωνιστούν σε ποιους αγώνες. Άλλοι θέλουν να αποφασίσουν πού μπορούν να γίνουν οι διοργανώσεις σας. Άλλοι πάλι θέλουν να οργανώσουν τις δικές τους πολιτικές αθλητικές εκδηλώσεις. Ειδικά το τελευταίο θα σήμαινε μια κυβερνητική ανάληψη του διεθνούς αθλητισμού. Αν το πετύχουν αυτό, ο ρόλος σας και ο ρόλος του Ολυμπιακού Κινήματος θα ήταν ξεπερασμένος. Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ όλους να σταθείτε απέναντι σε ένα τέτοιο πολιτικοποιημένο άθλημα. Κανείς από εμάς δεν πρέπει να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις με πολιτικά κίνητρα».

Κοιτάζοντας μπροστά στο επόμενο έτος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 μπορεί να είναι «σύμβολο ενότητας και ειρήνης» που θα φέρει τον κόσμο κοντά παρά το διχαστικό πολιτικό κλίμα:

«Όλοι μοιραζόμαστε τις προσδοκίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», είπε.

«Όλοι τους πρέπει να βιώσουν τόσους πολλούς χωρισμούς και αντιπαραθέσεις στην καθημερινότητά τους που λαχταρούν κάτι που μας ενώνει, κάτι που μας δίνει ελπίδα, κάτι που μας δίνει αισιοδοξία. Μετά την πανδημία, οι άνθρωποι λαχταρούν να συναντηθούν ξανά.»

Ο Τόμας Μπαχ αναφέρθηκε επίσης στο μέλλον στον ψηφιακό κόσμο που πλησιάζει γρήγορα, όπου οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στα esports παρέχουν στο Ολυμπιακό Κίνημα ευκαιρίες και προκλήσεις, ενώ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την αποστολή της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Esports της ΔΟΕ, και κατέστησε σαφές ότι δύο αρχές έχουν ήδη καθιερωθεί ως πλαίσιο:

«Η πρώτη είναι: όποτε υπάρχει μια επιτροπή που ασχολείται με τα esports. Η δεύτερη αρχή είναι: θα εστιάσουμε ξανά στις αξίες μας και θα παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας –τις ολυμπιακές αξίες της ειρήνης, του σεβασμού, της μη διάκρισης και της αλληλεγγύης– που μας καθοδηγούν για πάνω από έναν αιώνα. Οι αξίες μας είναι και παραμένουν η κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσουμε. Οποιαδήποτε εξέλιξη στα esports θα καθοδηγείται από αυτές τις δύο αρχές και θα καθοδηγείται από τον σεβασμό αυτών των αξιών».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε στις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, «τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα. Χωρίς αμφιβολία, η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας και θα αλλάξει τον αθλητισμό. Αυτό συμβαίνει ήδη σε ορισμένα αθλήματα. Απλά σκεφτείτε το «VAR» στο ποδόσφαιρο ή το «Hawk-Eye» στο τένις. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην προπόνηση των αθλητών. Έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην κρίση και τη διαιτησία. αθλητική μετάδοση και την εμπειρία του θεατή· τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων· Η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει. Η ΔΟΕ έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα καθοδηγεί τον οργανισμό όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν προχωρήσουμε ενωμένοι, τότε έχουμε κάθε λόγο να κοιτάξουμε το μέλλον του αθλητισμού με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Μπορούμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης μόνο εάν συνεργαστούμε και μοιραστούμε τις γνώσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο, ζούμε το Ολυμπιακό μας σύνθημα – μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα, θα στοχεύσουμε ψηλότερα, θα γίνουμε πιο δυνατοί – μαζί».

Το φόρουμ ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου.



Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη αγωνίζονται στο Madrid Open - Η ώρα και το κανάλι των αγώνων
Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη αγωνίζονται στο Madrid Open - Η ώρα και το κανάλι των αγώνων
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τoυς αγώνες επιβίωσης στη Super League
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τoυς αγώνες επιβίωσης στη Super League
Ο... τελικός ΠΑΟΚ - ΑΕΚ κι ο «μύθος» Πετρούνιας: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Ο... τελικός ΠΑΟΚ - ΑΕΚ κι ο «μύθος» Πετρούνιας: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
NBA: Πιο σκληροί οι Μάβερικς σε επεισοδιακό ματς, θυρίαρχοι Τίμπεργουλφς – Δείτε τα highlights
NBA: Πιο σκληροί οι Μάβερικς σε επεισοδιακό ματς, θυρίαρχοι Τίμπεργουλφς – Δείτε τα highlights
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved