«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλάει ιστορίες ηρώων»

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλάει ιστορίες ηρώων»

Πρωτοβουλία διατήρησης του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη από το Ολυμπιακό Μουσείο.

Την αντίδραση του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης προκάλεσε η δημοπράτηση του Κυπέλλου, που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, από τον οίκο «Κρίστις» στις 18 Απριλίου από τον εγγονό του μεγάλου αθλητή.

Σε σημερινή (12/3) συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, οι υπεύθυνοι του Μουσείου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιακών και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης παρουσίασαν το σχέδιο διατήρησης του μοναδικού αυτού κειμηλίου εντός των ελληνικών συνόρων.

«Ένας από τους ιδρυτικούς στόχους σύστασης του Ολυμπιακού Μουσείου είναι η διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς, ως αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού μας. Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, πιστοί σε αυτόν τον στόχο, στάθηκε αδύνατο να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στη μεγάλη αυτή επικείμενη απώλεια. Της απομάκρυνσης από το φυσικό του χώρο, τον Ελληνικό χώρο, ενός κειμηλίου που σηματοδοτεί την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Ολυμπιακό Μουσείο θεώρησε χρέος του να αντιδράσει σθεναρά, απευθύνοντας έκκληση συμμετοχής και κινητοποίησης, ώστε να γίνει κοινή συνείδηση η οικουμενική συνείδηση του πολιτιστικού αυτού αγαθού», σχολίασε η διευθύντρια του Μουσείου, Κυριακή Ουδατζή.

Διευκρίνισε, ακόμη, πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η σύσταση επιτροπής που θα αναζητήσει ιδιωτικές χορηγίες για την πραγμάτωση του στόχου, όπως και το ότι υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού. «Η διάθεση να τεθεί σε δημοπρασία το Κύπελλο βγήκε στον «αέρα» την περασμένη Πέμπτη. Έγινε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αιφνιδιάστηκαν και εκεί. Φαίνεται πως πέρασε από κάποια τμήματα το ζήτημα και κρίθηκε ως μη σημαντικό. Περιμένουμε την ανταπόκρισή τους, σε πρώτο χρόνο ενδιαφέρονται να βοηθήσουν», ανέφερε.

Σε οικονομικό επίπεδο, η κ. Ουδατζή εξήγησε: «Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση του Κυπέλλου. Η αξία του, ωστόσο, από τον οίκο κυμαίνεται ανάμεσα στις 120.000-160.000 λίρες. Το μάξιμουμ, με τη σημερινή ισοτιμία, είναι δηλαδή στα 190.000 ευρώ. Αυτή, βέβαια, είναι η τιμή εκκίνησής του. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει στη δημοπρασία. Είναι μοναδικό στον κόσμο αντικείμενο, γεγονός που σημαίνει ότι συλλέκτες, μουσεία του εξωτερικού, που δεν έχουν τη δική μας δεινή οικονομικά θέση, θα το διεκδικήσουν. Είναι για τον οίκο το πιο σημαντικό αντικείμενο που διαθέτει σε επίπεδο Ολυμπιακό. Αισιοδοξούμε και θα βάλουμε τα δυνατά μας για το καλύτερο».

Σε ερώτηση για το αν επιδιώχθηκε επαφή με την οικογένεια Λούη, ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία της δημοπρασίας, απάντησε: «Μάθαμε για τη δημοπρασία όταν είχε ήδη ανακοινωθεί στον Τύπο. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο οίκος έχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας. Εφόσον κάποιος ενδιαφερθεί να πουλήσει κάτι, υπάρχει χρονικό όριο για να το πάρει πίσω. Αν αξιολογηθεί και βγει στον αέρα το αντικείμενο, έχει παρέλθει η δυνατότητα του ιδιοκτήτη. Η καταληκτική ημερομηνία για το κύπελλο παρήλθε το Φεβρουάριο, οπότε και ανακοινώθηκε η διάθεσή του».

Οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Ιωάννης Μελισσανίδης, εκπροσώπησαν στη συνέντευξη το σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. «Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας. Η σημασία αυτού του κυπέλλου αναδεικνύεται από την ίδια την ιστορία του πρώτου Μαραθώνιου Δρόμου. Υπήρξε ένας Φιλέλληνας, ένας Ελληνιστής, ο Μάικλ Μπριλ, που πρότεινε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων να συνδεθεί με ένα γεγονός αθλητικό και ιστορικό, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός αυτού του τόπου. Αυτός είναι που πρότεινε τον Μαραθώνιο Δρόμο. Ο ίδιος είναι που σχεδίασε το κύπελλο, που ήθελε να το απονείμει στον Σπύρο Λούη, αλλά δεν τα κατάφερε. Έστειλε όμως ένα γράμμα εξαιρετικής ομορφιάς και ανάτασης για τους Έλληνες. Το κύπελλο έφτασε εκεί που έφτασε για κάποιους λόγους.

Αυτή τη στιγμή, σε μια χώρα που γονατίζει, κανείς δε ζητά να συνεισφέρουν οι Έλληνες που υποφέρουν. Ζητούμε από τους Έλληνες που μπορούν να προσφέρουν την πολυτέλεια μιας στιγμής, μιας εβδομάδας, να τη διαθέσουν για κάτι τόσο σημαντικό. Για την τιμή της χώρας μας. Όταν βγαίνεις στο εξωτερικό, αρχίζεις και «κονταίνεις». Για μένα θα είναι μια πολύ μεγάλη ήττα. Και επειδή είμαι πάντα, φύσει αισιόδοξη, θεωρώ όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάτι παραπάνω, θα είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια του Ολυμπιακού Μουσείου, κοντά στην προσπάθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Οικογένειας», ανέφερε η πρώτη.

Ο Μελισσανίδης είπε: «Οι Ολυμπιακές διακρίσεις έρχονται πάρα πολύ δύσκολα. Με ασύλληπτη πειθαρχία και με υπερκόπωση σωματική και ψυχική, προκειμένου ο αθλητής να αντιμετωπίσει κατάματα την πρόκληση του αγώνα και να εκπροσωπήσει την πατρίδα του, κάνοντάς την πρώτη στον πλανήτη. Οι Ολυμπιακές διακρίσεις δεν χαρίζονται, δεν κληρονομούνται. Κατακτώνται. Οι πράξεις όλων μας θα κριθούν, όλοι θα αξιολογηθούμε από την ιστορία. Είμαστε εδώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να παραμείνει αυτό το κύπελλο εντός συνόρων. Αυτό το κύπελλο δεν έχει απλά εθνική και ιστορική σημασία, είναι ένα σύμβολο αξιών και ιδεών. Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να πουλήσει την ψυχή του. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλάει ιστορίες ηρώων».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Εσπανιόλ: Αποστάσεις για την… ανεξαρτησία της Καταλονίας
Εσπανιόλ: Αποστάσεις για την… ανεξαρτησία της Καταλονίας
Με φόντο την Ακρόπολη ο Όγκαστ (photo)
Με φόντο την Ακρόπολη ο Όγκαστ (photo)
ΠΑΟΚ: «Άγκυρα» στην Τούμπα για Πέλκα και Κουλούρη
ΠΑΟΚ: «Άγκυρα» στην Τούμπα για Πέλκα και Κουλούρη
Καρίσο: «Υπήρχε ενδιαφέρον από Ολυμπιακό»
Καρίσο: «Υπήρχε ενδιαφέρον από Ολυμπιακό»
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης