Η επίσημη αντίδραση του ΟΠΑΠ

Η επίσημη αντίδραση του ΟΠΑΠ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΠΑΠ Α.Ε., σχετικά με το χθεσινό (13/02) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απαράδεκτη κατασυκοφάντηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. συνιστά το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”. Και τούτο διότι:

Ούτε στις προθέσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε., ούτε, πολύ περισσότερο, στο περιεχόμενο των χορηγικών συμβάσεων τις οποίες έχει συνάψει με πλήθος ΜΜΕ προκειμένου να προβάλει τα προϊόντα της, την εταιρική και κοινωνική της δράση, δεν υποκρύπτεται καμιά “επιχείρηση” για “φίμωτρο στον Τύπο”.

Σαφώς και κατηγορηματικώς οι χορηγικές συμβάσεις που σύνηψε η ΟΠΑΠ Α.Ε. με ΜΜΕ από τον Ιούλιο του 2010 και μετά, σε κανένα σημείο τους δεν θίγουν την ελευθεροτυπία, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι συστηματικά και απολύτως ελεύθερα - ιδίως το τελευταίο διάστημα, ενίοτε και κατ’ υπερβολή - ασκείται κριτική στην εταιρεία μας και στα μέλη της διοίκησής της, απ’ πολλά ΜΜΕ, μηδέ εξαιρουμένων και εκείνων που έχουν συνάψει χορηγικές συμβάσεις με την ΟΠΑΠ Α.Ε., χωρίς να υπάρχει οιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της εταιρείας.

Κάθε διάθεση ή απόπειρα περί του αντιθέτου, δεν προκύπτει ούτε από τα αποσπάσματα που παραθέτει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, ούτε από το πλήρες κείμενο του σχεδίου σύμβασης το οποίο η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της και το οποίο, ας σημειωθεί, δόθηκε από την Γενική Διεύθυνση Marketing της ΟΠΑΠ Α.Ε., όταν εκπρόσωπος της εφημερίδας ζήτησε την ένταξή της στο χορηγικό πρόγραμμα.

Αυτό και μόνο το γεγονός υποδηλώνει ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. τίποτε δεν έχει να κρύψει και ουδέν παράτυπο ή παράνομο πράττει.

Αντιθέτως, η εφημερίδα και ειδικότερα ο συντάκτης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά περιστατικά, τάσσεται αναφανδόν υπέρ των επιχειρήσεων εκείνων οι οποίες χωρίς καμιά άδεια από ελληνική κρατική αρχή, οργανώνουν, λειτουργούν και διαφημίζουν τυχερά παιχνίδια στη χώρα μας, παραβαίνοντας κάθε σχετικό υφιστάμενο νόμο της Ελληνικής Πολιτείας και οπωσδήποτε τα δικαιώματα της ΟΠΑΠ Α.Ε. και κάθε άλλης εταιρείας που λειτουργεί νομίμως στην Ελληνική Επικράτεια.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό - και αυτό αναφέρεται στο δημοσίευμα - ότι με τις συγκεκριμένες συμβάσεις συνομολογείται ότι δεν θα διαφημίζονται εταιρείες οι οποίες προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν κατέχουν οποιαδήποτε άδεια από αρμόδια κρατική αρχή. Άρα, δεν τίθεται ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον, ζήτημα αποκλεισμού των όποιων (νόμιμων) ανταγωνιστών, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης του δημοσιεύματος, κάτι, άλλωστε, το οποίο ούτε νομικά, ούτε ηθικά ήταν δυνατόν να απαιτηθεί από οποιονδήποτε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας και τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο, ήδη από το έτος 2000, τα κάθε είδους παιχνίδια στοιχήματος, με κάθε τεχνολογικά πρόσφορο μέσο ή τρόπο, αποτελούν αποκλειστικό περιουσιακό δικαίωμα της εταιρείας, δικαίωμα το οποίο  οφείλει να προασπίσει σε κάθε περίσταση

Και είναι προφανές ότι είναι νομικά αποδεκτό να προασπίσει τα εν λόγω δικαίωμά της και μέσω των συμβάσεων χορηγίας που υπογράφει με τον οιονδήποτε. Το αντίθετο θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος από πλευράς διοίκησης της εταιρείας.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η συγκεκριμένη αναφορά στη σύμβαση χορηγίας αφορά σε τυχόν συμβάσεις συνεργασίας με τα φυσικά και κυρίως νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται παρανόμως μέσα στην Ελληνική Επικράτεια, με όλες τις ήδη γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία (εθισμός ανηλίκων στον στοιχηματισμό, στοιχηματισμός μέσω πιστωτικών καρτών, φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση μαύρου χρήματος κ.ο.κ.). Στην ίδια κατεύθυνση αναφέρεται και η αποστροφή της σύμβασης η οποία κάνει λόγο για τα στελέχη της εταιρείας ΜΜΕ - να μην εμπλέκονται και να μην διαφημίζουν ή προωθούν εταιρείες και παιχνίδια τα οποία δεν διαθέτουν άδεια από αρμόδια κρατική αρχή - και όχι, όπως θέλει να ισχυρίζεται η εφημερίδα, στην αποτροπή άσκησης κριτικής τόσο ως προς την Super League ή την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Συνοπτικά και εν κατακλείδι:
Ο Τύπος δεν καταθέτει την ελευθερία της έκφρασής του συνάπτοντας χορηγικές συμβάσεις με την ΟΠΑΠ Α.Ε., αντιθέτως οριοθετεί κατά τρόπο σαφή, ειλικρινή και θεμιτό - προπαντός εγγράφως και αναλυτικώς, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν - τη σχέση του με την εταιρεία μας, αποκλειστικά και μόνο στα όρια της προβολής των προϊόντων της και της εταιρικής και κοινωνικής της δράσης.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν παραβιάζει κανέναν νόμο, π.χ. αντιμονοπωλιακό, ούτε παραπλανά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με την λειτουργία της, αντιθέτως ασκεί με υπευθυνότητα το ρόλο της και αυτό το αποδεικνύει και με τις συγκεκριμένες συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σύμφωνες με όλες τις συμβάσεις χορηγίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τέλος, πέραν κάθε υπερβολής κινείται ο ισχυρισμός ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. με τις συγκεκριμένες συμβάσεις επιχειρεί να ακυρώσει τη “βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια πρώτη απελευθέρωση της αγοράς του τζόγου”, πολύ περισσότερο όταν η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει τονίσει εξ’ αρχής ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, ώστε να αποτραπούν τα απαράδεκτα φαινόμενα παράνομης λειτουργίας, με επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Με βάση τα ανωτέρω, ο τρόπος παρουσίασης του συγκεκριμένου θέματος σε συνδυασμό με τη χρήση εκφράσεων ιδιαίτερα προσβλητικών και συκοφαντικών, όπως «θρασύτατη επιχείρηση χειραγώγησης των ΜΜΕ», «πλυντήριο μαύρου χρήματος», κ.α., αναδεικνύουν την προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας και αμαύρωσης της δημόσιας εικόνας της ΟΠΑΠ Α.Ε. από πλευράς της συγκεκριμένης εφημερίδας. Κατόπιν όλων αυτών, η ΟΠΑΠ Α.Ε. επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της προς αποκατάσταση του ονόματος και του κύρους της, αλλά και της τυχόν οικονομικής ζημίας η οποία είναι δυνατόν να προκληθεί από το συγκεκριμένο δημοσίευμα».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Συνεχίζουν και οι τρεις!
Συνεχίζουν και οι τρεις!
Παναθηναϊκός Superfoods: Χωρίς προβλήματα
Παναθηναϊκός Superfoods: Χωρίς προβλήματα
Σεβίλλη-Λέστερ 2-1: Ο Βάρντι την κρατάει ζωντανή
Σεβίλλη-Λέστερ 2-1: Ο Βάρντι την κρατάει ζωντανή
Πόρτο-Γιουβέντους 0-2: «Κυρία» από τον πάγκο!
Πόρτο-Γιουβέντους 0-2: «Κυρία» από τον πάγκο!
Παραδόθηκε το πόρισμα για την ιατρική κάνναβη – Προωθείται το κανονιστικό πλαίσιο
Παραδόθηκε το πόρισμα για την ιατρική κάνναβη – Προωθείται το κανονιστικό πλαίσιο
Πέθανε ο ηθοποιός Θέμης Μάνεσης
Πέθανε ο ηθοποιός Θέμης Μάνεσης
Σκάνδαλο μεγατόνων: Η Kim Kardashian με άλλον άντρα στο κρεβάτι
Σκάνδαλο μεγατόνων: Η Kim Kardashian με άλλον άντρα στο κρεβάτι
Σοβαρό πρόβλημα στο Facebook σε όλη την Ευρώπη
Σοβαρό πρόβλημα στο Facebook σε όλη την Ευρώπη

Η επίσημη αντίδραση του ΟΠΑΠ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης