Χάρρυ Κλυν: «Έχουν κατακλέψει το σύμπαν»

Χάρρυ Κλυν: «Έχουν κατακλέψει το σύμπαν»

Για όλους και για όλα όσα σχετίζονται με την επικαιρότητα, κυρίως την πολιτική, μίλησε ο Χάρρυ Κλυνν.

Ο 71χρονος ηθοποιός παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Goal», στην οποία αναφέρεται σε πικρές αλήθειες, ενώ εκφράζεται με πίκρα και θυμό για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Αναλυτικά τα όσα είπε…

Σας εξέπληξαν οι πολιτικές ανησυχίες, όπως αυτές εκφράζονται στα γήπεδα από τους οπαδούς είτε µε συνθήματα είτε µε πανό;

«Κάνει μεγάλο λάθος όποιος νομίζει ή όποιος πίστευε πως ο φίλαθλος-οπαδός στερείται πολιτικής σκέψης. Είναι απίστευτος ο τρόπος µε τον οποίο μεθοδευμένα προσπαθούσε το σύστηνα να περιθωριοποιήσει ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας µας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ανακάλυψαν και έναν όρο, προκειμένου να απαξιώσουν τον φίλαθλο ο οποίος ανέκαθεν είχε πολιτική σκέψη. Έλεγαν κάποιοι πως «ποδοσφαιροποιείται η πολιτική ζωή» µε στόχο, επαναλαμβάνω, την απαξίωση. Τώρα φτάσατε στο σημείο να πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο».

Συμμερίζεστε αυτές τις εκδηλώσεις στα γήπεδα; Γιατί κάποιοι τις θεωρούν ακραίες...

«Αστειεύεστε; Πρόκειται για καθαρές, γνήσιες λαϊκές αντιδράσεις όπως ακριβώς καθαρές και γνήσιες ήταν και οι αντιδράσεις του κόσμου πρόσφατα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Εγώ θα ήμουν ακόμα πιο οξύς, θα έγραφα ακόμα πιο σκληρά πράγματα. Μου λένε καμιά φορά «εσύ έχεις χιούμορ». Το χιούμορ δεν είναι πάντοτε εγκεφαλικό, είναι πηγαίο, σου βγαίνει εκείνη τη στιγμή, όταν έχεις το πιρούνι καρφωμένο στη γλώσσα, δύσκολα μπορείς να τραγουδήσεις και να εκφραστείς χωρίς να είσαι αιχμηρός ή ανατρεπτικός, όπως λένε για µένα.

Ποιος τολμά να κατηγορήσει αυτά τα παιδιά για τις αντιδράσεις τους; Γνωρίζετε τα ποσοστά ανεργίας της νεολαίας µας; Όποιος δεν τα ξέρει, να του πω πως φτάνει στο 45,7%. Άκουσα κι εγώ πως ενοχλήθηκε, λέει, ένας διαιτητής και ζήτησε να κατέβει πανό. Τι να πω; Για να είσαι σήμερα ΠΑΣΟΚ πρέπει να είσαι ή μαλ… ή ευνοημένος και διορισμένος. Σε λίγα χρόνια, να µου το θυμηθείτε, οι λέξεις ΠΑΣΟΚ και «χούντα» θα είναι συνωνυμίες έννοιες. Ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα της ανεκδιήγητης πολιτικής τους. Όταν τα δούμε, τότε θα καταλάβουμε ότι η συμπεριφορά όλων µας ήταν εγκληματική και θα έπρεπε να είχαμε καταδικάσει νωρίτερα φαινόμενα φαυλότητας».

Το 1983 στην παράστασή σας «Αλλαγή και πάσης Ελλάδος» μεταξύ άλλων είχατε γράψει: «Εδώ και δύο χρόνια (σ.σ.: από το 1981) έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημόσιων  υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. Σε είκοσι - τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να µην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως µια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης». Ούτε ο «Νοστράδαµος» να ήσασταν, κ. Κλυνν.

«Μα έβλεπα τι συνέβαινε, έβλεπα να στήνεται σιγά σιγά ένα κράτος εξυπηρετήσεων, έβλεπα πακτωλό χρημάτων να πηγαίνει προς ημέτερους κρατικοδιαίτους συνδικαλισταράδες, έβλεπα ξαφνικά τράπεζες να δίνουν µε μεγάλη ευκολία δάνεια. Εντάξει, τότε έβγαιναν κάποιοι και έλεγαν «είσαι ακραίος». Ήταν όμως απλά η ερμηνεία μιας πραγματικότητας, την οποία οι περισσότεροι δεν ήθελαν να δεχθούν».

Και τώρα; Τι βλέπετε για το μέλλον τώρα;

«Πριν από λίγα χρόνια, όταν μίλησα για συσσίτια, εδώ στην Καλαµαριά γελούσαν και µε κορόιδευαν. Τώρα τελευταία αναδείχθηκε η ανάγκη να τετραπλασιάσουμε τα συσσίτια, γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Είδατε τι έγινε: στο Μεσολόγγι παιδιά λιποθυμούν στο σχολείο, επειδή δεν τρέφονται σωστά. Είναι πράγματα που κανείς δεν περίμενε, γιατί όλοι ασχολούμασταν µε το πώς θα πάρουμε διακοποδάνειο…

Από τα παιδιά µας δανειζόμασταν το μέλλον τους από τις επόμενες γενιές, για να κάνουμε το κέφι µας. Να έχουμε σκάφος, εξοχικό σπίτι. Και έρχονται και κάποιοι σήμερα και εγκαλούν και τη νεολαία. «Δεν ασχολούνται µε την πολιτική» λένε µε ύφος. Ποια πολιτική; Σαν να τους λένε «γιατί δεν ασχολείσαι µε τα σκατά;». Σου λέει «εγώ είμαι σκατάς, εσύ γιατί δεν είσαι».

Άλλες προβλέψεις για το μέλλον;

«Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την πτώχευση. Αυτό το νόθο, σάπιο πολιτικό σύστηµα τελειώνει και πρέπει να δράσουµε. Στη Βουλή υπάρχουν ταραγµένοι, διεφθαρµένοι εγκέφαλοι, είναι τόσο πωρωµένοι που δεν µπορούν να δουν την πραγµατικότητα. Λύσεις υπάρχουν και άνθρωποι υπάρχουν, οι οποίοι απλώς για την ώρα δεν µπορούν να διασπάσουν το υπάρχον πολιτικό σύστηµα, για να βγουν µπροστά.

Στην Τουρκία έγινε. Αν διαβάσετε, θα δείτε πώς εξαφανίστηκε µια ολόκληρη γενιά πολιτικών και εµφανίστηκε µια νέα. Αυτό το χρέος που µας φόρτωσαν είναι επαχθές και µπορεί να στοιχειοθετηθεί από µια επιτροπή ελέγχου. Να δούµε επιτέλους τι χρωστάµε σε ποιον και γιατί. Να δούµε πώς δηµιουργήθηκαν».

«Στην Ελλάδα θα χυθεί αίµα»

Τέθηκε ένα δίληµµα στον ελληνικό λαό: Ευρώ ή δραχµή;

«Σε µια συνέντευξή της σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, η Λιάνα Κανέλλη είπε πως είναι σαν να σου ζητούν να αποφασίσεις: «Θέλεις να πεθάνεις ή να σε σκοτώσουµε;». Πάνε να διαιρέσουν τον ελληνικό λαό. Να το ξέρετε, στην Ελλάδα θα χυθεί αίµα, δεν πιστεύω πως θα το αποφύγουµε µε όσα βλέπω να συµβαίνουν. Κι αυτό θα γίνει όταν παγιωθεί µια κατάσταση. Λένε «γιατί δεν παρεµβαίνει ο κόσµος».

Ο λαός πάντοτε παρεµβαίνει όταν παγιώνεται µια κατάσταση, δεν προλαβαίνει γεγονότα. Λένε πως πάµε για ρουµανοποίηση µε µισθούς 250-300 ευρώ τον µήνα. Ο Μανόλης Γλέζος διηγήθηκε πρόσφατα πως ένας πολίτης του είπε: «Μανόλη, αν δεν έχει το παιδί µου να φάει δεν θα αυτοκτονήσω, θα βγω να σκοτώσω». Η απελπισία έχει δυσάρεστο πρόσωπο».

Υπάρχει πολύς κόσµος που πιστεύει πως επί σειρά ετών ζείτε στην Αθήνα;

«Ακόµη και σήµερα µου το λένε. Μα ποτέ δεν έφυγα από την Καλαµαριά. Πήγαινα στη δουλειά µου όπως ένας γιατρός που πάει από τη µια άκρη της πόλης στην άλλη και επιστρέφει σπίτι του. Μα µιλάµε για αρρώστια. Αυτή η µαλακία µόνο εδώ σ' αυτήν την πόλη υπάρχει. Κυνηγήσαµε διαχρονικά ό,τι πιο αξιόλογο έβγαλε η πόλη.

Ο συχωρεµένος ο φίλος µου ο Παπάζογλου µού έλεγε το δράµα του. Εκανε κάτι παραστάσεις εδώ στην πόλη του και πήγανε και του βάλανε πρόστιµο για την αφισοκόλληση. Τους έπιασε η αισθητική για την καθαριότητα σε µια πόλη που βρωµάει. Μα τέτοια υποκρισία;».

«Έχουν κατακλέψει το σύµπαν»

Είστε άνθρωπος του ποδοσφαίρου, πρόεδρος του Απόλλωνος Καλαµαριάς αλλά και πρόεδρος της ΕΠΑΕ επί σειρά ετών. Σας προκάλεσαν έκπληξη όσα συνέβησαν το καλοκαίρι µε τις αποκαλύψεις για τα «στηµένα»;

«Καµία έκπληξη. Αυτή την απάντηση θα σας δώσει κι όποιος έχει ασχοληθεί µε τα κοινά. Είχα έγκαιρα διαπιστώσει και καταγγείλει κάποια πράγµατα, είχα κάνει προτάσεις τότε, ώστε να µπουν σωστά οι βάσεις του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου, που δεν ακολουθήθηκαν. Εζησα απίστευτα πράγµατα τότε, έβλεπα πολιτεία και παράγοντες να συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε αθλιότητα εις βάρος αυτού που υποτίθεται ότι υπηρετούσαν: του ποδοσφαίρου.

Αυτός ο εναγκαλισµός πολιτείας - παραγόντων πήγε τελικά να το στραγγαλίσει. Αυτό έγινε και στον κλασικό αθλητισµό. Ξαφνικά µέσα σε µία δεκαετία η Ελλάδα έβγαλε δεκάδες ολυµπιονίκες. Κανείς δεν αναρωτήθηκε: Μα πώς συνέβη αυτό; Και η ντόπα πήγαινε… σύννεφο. Και γιατί να πάνε καλύτερα τα πράγµατα στον αθλητισµό όταν οι πολιτικοί µας ταγοί έχουν κατακλέψει το σύµπαν;».

Το ριµέικ του «µαλακά, πιο µαλακά» γνώρισε µεγάλη επιτυχία, να περιµένουµε και άλλου είδους τέτοιες παρεµβάσεις σας;

«Ναι, ετοιµάζω κι άλλα, θα τα δείτε σύντοµα. Ξέρετε, η σάτιρα είναι ανατροπή, είναι διαµαρτυρία, αν δεν έχει αυτά τα στοιχεία δεν είναι σάτιρα. Κι εγώ, λοιπόν, ετοιµάζω κάποια πράγµατα και δισκογραφικά και τηλεοπτικά».

Η σχέση σας µε την Αριστερά έχει δοκιµαστεί κατά καιρούς...

«Παραµένω αριστερός µε την έννοια του µαρξιστή, αυτού που δεν συµβιβάζεται µε την έννοια του κατεστηµένου και της εξουσίας, όµως κι αυτού που κάνει προτάσεις. Κι όχι απλά διαµαρτύρεται µε συνθήµατα του στυλ λαέ, µη σκύβεις το κεφάλι, αντίσταση και πάλη».

«Καλό το σύνθηµα, όµως πρόταση ρεαλιστική έχεις να κάνεις σ' αυτόν που υποφέρει; Βαρέθηκα αυτά που λένε πως το ΚΚΕ έχει αρχές. Μα αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο. Με την ίδια λογική πρέπει να χειροκροτείς έναν πιλότο που προσγειώνει το αεροπλάνο. Μα αυτή είναι η δουλειά του».

«ΣΑΠΙΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ»

Γιατί είπατε πως «αργοπεθαίνει η Θεσσαλονίκη»;

«Είναι µεγάλη, επαναλαµβάνω, και η ευθύνη των Θεσσαλονικέων δηµοσιογράφων που έµαθαν να είναι τα σκυλάκια που τους πετούν το κόκαλο. Ναι, αργοπεθαίνει η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη του βόθρου που λέγεται Θερµαϊκός των υποτιθέµενων διανοούµενων που γράφουν το «νερό» µε δυο «λ». Της ερωτικής πόλης που δεν είναι καθόλου ερωτική.

Της πόλης που έµαθε να ζει µε το µεθοδευµένο και καλλιεργηµένο αθηνοκεντρικό µίσος. Χέστ... ο Αθηναίος που τραβάει τα πάνδεινα και θέλει να ασχοληθεί µε τη Θεσσαλονίκη όπως σας έκαναν κάποιοι να νοµίζετε. Κι έχεις και τον οπαδικό Τύπο να σου λέει διαρκώς πως εξυφαίνεται συνωµοσία κατά της πόλης. Και κατηγορείς µονίµως την Αθήνα και έχεις µείνει 50 χρόνια πίσω. Και κατηγορείς την Αθήνα, όπου γίνονται 1.000 πράγµατα τη µέρα. 300 διαλέξεις, 500 εκθέσεις ζωγραφικής, 800 οµιλίες, 50 διαδηλώσεις. Σάπισε η Θεσσαλονίκη.

Πού είναι η πόλη που ήξερα; Σαν παιδί έχω φάει της Παναγιάς το ξύλο τότε µε τον ΕΟΑΚΑ. Και να στην Ασφάλεια και να ξύλο όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά για πατριωτικούς. Και τώρα ο κόσµος ασχολείται πώς θα πάει στα Σκόπια και στη Βουλγαρία για φθηνά ψώνια και πώς θα αγοράσει σπίτι στη Χαλκιδική… Σάπισε η Θεσσαλονίκη, όπως σάπιο είναι και το πολιτικό µας σύστηµα, µε µια Βουλή που σου δίνει την εντύπωση ότι αποτελείται από διεφθαρµένους εγκεφάλους».

«Πού είναι τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης;»

Αναφερόμενος στα μέσα ενημέρωσης ειδικά της Θεσσαλονίκης ο Χάρρυ Κλυνν δεν μάσησε τα λόγια του: «Πού είναι σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης; Αυτά που έκαναν τον νεοθεσσαλονικέα να πιστέψει πως η πόλη του θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων και σήμερα αργοπεθαίνει, αφημένη στο έλεος του Θεού; Πού είναι τα κανάλια;

Λένε για μένα «δουλεύατε στην Αθήνα». Και πού να δουλέψω; Υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη; Είναι τηλεόραση αυτό που λέγεται ΕΤ3 και το στηρίζουν δήθεν με νύχια και με δόντια; Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο. Είναι τηλεόραση να έρχεται ο άλλος από το Παρίσι, ο Βασιλικός, και να παρουσιάζει ποιητικές συλλογές;».

«Με στενοχώρησε ο υποβιβασµός Καλαµαριάς και Ηρακλή»

Σχετικά µε το ποδόσφαιρο ο Χ. Κλυνν πρόσθεσε: «Ο ποδοσφαιριστής είναι σαν τον ηθοποιό. Ο ηθοποιός φοράει περούκα, βάφει τα µάγουλά του και βγαίνει στο σανίδι. Ο ποδοσφαιριστής φοράει κοντό παντελονάκι και βγαίνει να αναδείξει την οµαδικότητα. Παρακολουθούσα πάντα ποδόσφαιρο και προσπαθούσα να το προσεγγίσω και κοινωνιολογικά.

Πολλά πράγµατα µε στενοχωρούν τελευταία όπως µε στενοχώρησε ας πούµε ο υποβιβασµός της Καλαµαριάς αλλά και του Ηρακλή πρόσφατα. Τον έριξαν τον Ηρακλή, όχι πως δεν έκαναν λάθη κι αυτοί, όµως τον έριξαν. Βλέπω να υπάρχει και παντελής έλλειψη αλληλεγγύης µεταξύ των οµάδων της Θεσσαλονίκης. Αδυνατώ επίσης να αντιληφθώ όλα αυτά που συµβαίνουν µε την άφιξη δήθεν κάποιων επενδυτών. Ο Τσάκας και οι σεΐχηδες τώρα στον Παναθηναϊκό… Δεν νοµίζω πως είναι δύσκολο να προβλέψεις την κατάληξη όλων αυτών». «Πού είναι τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης;»

Αναφερόµενος στα µέσα ενηµέρωσης ειδικά της Θεσσαλονίκης ο Χάρρυ Κλυνν δεν µάσησε τα λόγια του: «Πού είναι σήµερα τα µέσα ενηµέρωσης της Θεσσαλονίκης; Αυτά που έκαναν τον νεοθεσσαλονικέα να πιστέψει πως η πόλη του θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων και σήµερα αργοπεθαίνει, αφηµένη στο έλεος του Θεού; Πού είναι τα κανάλια; Λένε για µένα «δουλεύατε στην Αθήνα». Και πού να δουλέψω; Υπάρχει τηλεοπτικός σταθµός στη Θεσσαλονίκη;

Είναι τηλεόραση αυτό που λέγεται ΕΤ3 και το στηρίζουν δήθεν µε νύχια και µε δόντια; Σαν δεν ντρεπόµαστε λίγο. Είναι τηλεόραση να έρχεται ο άλλος από το Παρίσι, ο Βασιλικός, και να παρουσιάζει ποιητικές συλλογές;».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Η πρώτη του Άρη και το μήνυμα του Γιαννάκη
Η πρώτη του Άρη και το μήνυμα του Γιαννάκη
Επίσημο: Γκιώνας στον Εργοτέλη
Επίσημο: Γκιώνας στον Εργοτέλη
Με φόντο το απέραντο γαλάζιο!
Με φόντο το απέραντο γαλάζιο!
Η βαθμολογία της Super League
Η βαθμολογία της Super League
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»
ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται έντονα φαινόμενα - Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες
ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται έντονα φαινόμενα - Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάσεις λεωφορείων στη Μασσαλία - Μία γυναίκα νεκρή
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάσεις λεωφορείων στη Μασσαλία - Μία γυναίκα νεκρή
Εικόνες - σοκ: Ο μακελάρης της Βαρκελώνης στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Las Ramblas
Εικόνες - σοκ: Ο μακελάρης της Βαρκελώνης στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Las Ramblas

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης