Ένας αρτίστας απ' το Αλγέρι

Ένας αρτίστας απ' το Αλγέρι

Το Αλγέρι είναι βγαλμένο από τις «Χίλιες και μία Νύχτες». Αρώματα από την αύρα της Μεσογείου μπλέκονται με τα μπαχαρικά που πουλιούνται σε πάγκους στο λιμάνι.

Η περίτεχνη τέχνη των Μαμελούκων  του βορρά, δίνει τη θέση της στην απέραντη έρημο του νότου. Ο ανελέητος ήλιος εκεί, κάνει τη χώρα δύσκολή, σχεδόν απροσπέλαστη για τους ταξιδιώτες. Δεν είναι τυχαίο πως για τους Έλληνες ναυτικούς ήταν η Μπαρμπαριά. Η χώρα των Βαρβάρων.

Λένε ωστόσο,  πως όσο τη γνωρίζει κανείς τόσο περισσότερο ζυμώνεται με τον παλμό της. Σε παρασύρει σ' έναν κόσμο τόσο μαγικό που δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κανείς από την γοητεία του. Ίσως γι αυτό και οι ντόπιοι είναι τόσο δεμένοι με αυτήν. Ίσως γι’ αυτό  φύσηξαν τόσο δυνατοί άνεμοι απλώνοντας τη φλόγα της εξέγερσης κόντρα στους κατακτητές Γάλλους.

Ύστατος φόρος τιμής

Και ο Τζαμέλ Αμπντούν σαν γνήσιος Αλγερινός δεν θα μπορούσε να προδώσει ποτέ τον αγώνα των δικών του ανθρώπων. Η φανέλα με το εθνόσημο της Αλγερίας στο στήθος θα ήταν απλά μια αναγνώριση, ο ύστατος φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της χώρας του.

Μέσω του ποδοσφαίρου ίσως ήταν και ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρει να εκφράσει τόσο εμφατικά την ευγνωμοσύνη και την αγάπη, τόσο στη χώρα, όσο και στα πολύ δικά του πρόσωπα, που πήραν μέρος σε αυτόν τον αγώνα.

«Τιμή για μένα και την οικογένειά μου»

Γεννημένος στην Γαλλία, σε ένα προάστιο του Παρισίου, ο Αμπντούν είχε την επιλογή να παίξει με τα χρώματα των «πετεινών», ωστόσο δεν το έκανε ποτέ.

«Όταν οι άνθρωποι της Ναντ με ενημέρωσαν ότι είχα λάβει επίσημη πρόσκληση να αγωνιστώ με την Εθνική Αλγερίας, αισθάνθηκα κάτι το ιδιαίτερο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και την οικογένειά μου. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, μια μεγάλη χαρά για μένα», είχε δηλώσει όταν τελικά πήρε το πράσινο φως από τη FIFA να αγωνιστεί με την Αλγερία μετά από τροπολογία που προτάθηκε για παίκτες που είχαν αγωνιστεί ήδη σε άλλη εθνική (είχε συμμετοχές με τις μικρές ομάδες της Γαλλίας).

Ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί που με αλόγιστη ευκολία, απέδωσαν την επιλογή του στην ευκαιρία που παρουσιάστηκε μπροστά του, να αγωνιστεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα λάμβανε χώρα στην ήπειρό του. Για τον ίδιο όμως ήταν ένα όνειρο, οι ρίζες του οποίου είχαν αναπτυχθεί από καιρό και η δυνατότητα να καρποφορήσει ήταν σημαντικότερη από οποιαδήποτε κακεντρεχή σχόλια.

Ο δεξιοπόδαρος επιθετικός τελικά, όχι μόνο ταξίδεψε στην Αφρική, αλλά αγωνίστηκε και στην λευκή ισοπαλία κόντρα στην Αγγλία, αποκτώντας έτσι το καλύτερο μέχρι στιγμής παράσημο στην καριέρα του• παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ενστάσεις αφού δεν ήταν μέλος της αποστολής που κέρδισε το εισιτήριο στη διοργάνωση μέσω προκριματικών.

Εφαλτήριο οι ακαδημίες της Παρί

Εφαλτήριο για τις πρώτες... καλλιτεχνικές ανησυχίες του 24χρονου Αλγερινού αποτέλεσαν οι ακαδημίες της Παρί Σαν Ζερμέν, όμως το 2003 αποχώρησε με σκοπό να βρει μία ομάδα που θα είχε χρόνο συμμετοχής. Η Αζαξιό άρπαξε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το πηγαίο ταλέντο του, όμως δεν κατάφερε ποτέ να το δαμάσει. Με την φανέλα της πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή στην Α' Γαλλίας στα 18 του χρόνια, πριν δοθεί δανεικός στη Μάντσεστερ Σίτι.

Ούτε στη Γηραιά Αλβιόνα όμως θα βρει το ποδοσφαιρικό του καταφύγιο αφού πρόλαβε να πραγματοποιήσει μόλις μία εμφάνιση.

«Είναι αλήθεια ότι η προσαρμογή ήταν δύσκολη για μένα. Έφτασα σε ένα club και ένα πρωτάθλημα που ήξερα μόνο μέσω της τηλεόρασης. Έφτασα το μήνα Ιανουάριο σε μια ομάδα που ήταν ήδη έτοιμη. Ερχόμενος από την Αζαξιό έκανα ό, τι μπορούσα για να παίξω στην πρώτη ομάδα, αλλά δεν κατάφερα να κερδίσω τη θέση μου. Η Σίτι δεν θέλησε να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς μου και έτσι επιστρέφω σπίτι», είχε τονίσει για την εμπειρία του στο νησί φθάνοντας στην Γαλλία για λογαριασμό της Σεντάν και πάλι ως δανεικός.

Στην γαλλική ομάδα έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις, με αποτέλεσμα η Ναντ να κινηθεί για την απόκτηση του το 2008. Με τα καναρίνια θα πραγματοποιήσει 54 εμφανίσεις ωστόσο ο υποβιβασμός και τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας, τον ανάγκασαν να αποδημήσει για ένα θερμότερο κλίμα, όπως αυτό της Ελλάδας.

«Του ταιριάζει απόλυτα η Καβάλα»

«Πιστεύω πως η Καβάλα είναι ένα κλαμπ που του ταιριάζει απόλυτα. Είναι αλήθεια βέβαια πως δεν συγκαταλέγεται στα τοπ της Ελλάδας, όμως μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να πάρει μεταγραφή σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας», είχε δηλώσει προφητικά ο πρώην προπονητής του στη Ναντ, Ζαν Μαρκ Φουρνάλ.

Και ο Αλγερινός δεν τον διέψευσε. Ήδη στις έντεκα πρώτες αγωνιστικές κέρδισε το βραβείο του MVP της αγωνιστικής δύο φορές, ενώ από το «πινέλο» του έχουν «περάσει» τέσσερα γκολ (με τις 4 αυτές ασίστ κατέχει την τρίτη θέση στη σχετική λίστα), που απέφεραν μάλιστα εφτά βαθμούς στην ομάδα των Αργοναυτών• έχοντας ως σκοπό να ολοκληρώσει τον πίνακά του με θέμα «Έξοδος στην Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, ο πλούσιος σε παραστάσεις άσος έχει πετύχει δυο γκολ στο πρωτάθλημα (σε 15 εμφανίσεις) με τον Παναθηναϊκό. Εκτός από τα γκολ μετρά μία ασίστ στο διπλό της Καβάλας στην Τρίπολη επί του Αστέρα, δυο ασίστ στο 2-0 της Καβάλας επί της ΑΕΚ στο «Ανθή Καραγιάννη» και μία ασίστ στο εντός έδρας ματς (2-2) με τους πράσινους.

Προτάσεις από Γαλλία και Γερμανία

Ο Αμπντούν έχει συμβόλαιο μέχρι το 2013 με την ομάδα της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά στα γραφεία της Καβάλας έχουν ήδη φθάσει προτάσεις τόσο από την Γερμανία όσο και από την Γαλλία. Και αν μάλιστα συνεχίσει τις εκπληκτικές εμφανίσεις του, η χαμηλή ρήτρα στο συμβόλαιο, ίσως να μην μπορέσει ποτέ να «κρατήσει» το ανήσυχο πνεύμα ενός αρτίστα.



Παναθηναϊκός AKTOR: Προπονήθηκε στη Stark Arena
Παναθηναϊκός AKTOR: Προπονήθηκε στη Stark Arena
Super League 2: Η Athens Kallithea είναι με το… ένα πόδι στη «μεγάλη» κατηγορία
Super League 2: Η Athens Kallithea είναι με το… ένα πόδι στη «μεγάλη» κατηγορία
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Επίσημο! Στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό το Παναθηναϊκός – Άρης
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Επίσημο! Στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό το Παναθηναϊκός – Άρης
Μαγνητική και αγωνία για Μπάλντγουιν
Μαγνητική και αγωνία για Μπάλντγουιν
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved