Ωωωω Τσιμπάμπα!!!

Ωωωω Τσιμπάμπα!!!

Για σχεδόν μισή χρονιά στο στάδιο «Μιέσκι», ένα τραγούδι αποτελούσε το αγαπημένο σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Λεχ Πόζναν...

Για σχεδόν μισή χρονιά στο στάδιο «Μιέσκι», ένα τραγούδι που εξυμνούσε τα κατορθώματα του Πολωνού αμυντικού Μάριους Γιοπ, ο οποίος έβγαζε το ψωμί του στη μισητή αντίπαλο, Βίσλα Κρακοβίας, αποτελούσε το αγαπημένο σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Λεχ Πόζναν. Όχι, με αυτόν τον τρόπο οι οπαδοί της Λεχ δεν πίκαραν τους δικούς τους αμυντικούς, ούτε απαιτούσαν από τον πρόεδρο της ομάδας να ντύσει στα κυανόλευκα τον Γιοπ. Ο ύψους 1,88 κεντρικός αμυντικός (θυμίζει κάτι από Μαϊστόροβιτς και θα μπορούσε να υποδυθεί τον χίτμαν στην ομώνυμη ταινία), απλά με μία κεφαλιά αυτογκόλ στην τελευταία φάση του αγώνα της ομάδας του κόντρα στην Κρακόβια για την τελευταία αγωνιστική της πολωνικής εξτρακλάσα, χάρισε άθελα του το πρωτάθλημα στους «άντρες των σιδηροδρόμων»!  Την επόμενη χρονιά ο Γιοπ όχι μόνο πλήρωσε το γεγονός να κάνει του κεφαλιού του, παίρνοντας μεταγραφή στην άσημη Γκόρνικ Ζάμπρζε, αλλά είδε μία άλλη μεταγραφή της Λεχ να του κλέβει τη δόξα! Ο λόγος για τον Ζοέλ Τσιμπάμπα!
Το όνομα του 22χρονου Κονγκολέζου «έδεσε» απόλυτα στο γνωστό (λέμε τώρα) τραγούδι «chihuahua» του DJ Bobo και όλα πάλι πήραν τη φυσική τους πορεία στις εξέδρες του «Μιέσκι»!

Παρα- τράγουδα

Και αν πάλι όλο αυτό φαντάζει απλά ένα παιχνίδι λέξεων και γραμμάτων, το ενδεχόμενο να είναι ίσως κάτι παραπάνω από ένα τυχαίο γεγονός, φαντάζει αδιαμφισβήτητο! Ο ίδιος ο Τσιμπάμπα θα μπορούσε με την ίδια ευκολία που έπεισε τους ιθύνοντες της Ναϊμέγκεν να του προσφέρουν το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, να αποτελέσει και έμπνευση με τα λόγια του!
«Υπήρχαν πιο σημαντικά πράγματα. Έβγαινα τακτικά τα βράδια. Αλκοόλ, ντίσκο. κάθε Σαββατοκύριακο. Διασκέδαση και ψυχαγωγία ήταν η ζωή μου»! ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια όχι κάποιου συνηθισμένου 20άρη, αλλά ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή! Παραδεχόμενος ότι η άστατη ζωή του είχε υποβιβάσει το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα, το μέλλον του στη Ναϊμέγκεν φάνταζε δυσοίωνο.
Κάθε πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπιπτε ο ύψους 1,88 νεαρός επιθετικός, ήταν κομμάτι ενός ψηφιδωτού με θέμα τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στον ίδιο και την ομάδα.
«Ο Ζοέλ, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, εξέθεσε πολλές φορές με τη συμπεριφορά του και είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε», δήλωνε ο Κάρλος Άλπμπερς, τεχνικός διευθυντής της NEC.

Γροθιά!

Φήμες θέλουν ένα σοβαρότερο πειθαρχικό παράπτωμα που δεν έγινε γνωστό να μην είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, αλλά η. καταιγίδα που θα πνίξει τις σχέσεις του με την ομάδα.
Η εξορία του στην TOP Oss (οι δυο ομάδες είχαν εταιρική σχέση) αποτέλεσε και την τιμωρία του.
«Η τιμωρία του Τσιμπάμπα δεν έχει να κάνει με φυλετικές διακρίσεις. Έχει προβλήματα πειθαρχίας και αν οι κανονισμοί του συλλόγου παραβιάζονται συνεχώς δεν υπάρχει άλλη λύση», είχε δηλώσει σχετικά ο πρόεδρος του ολλανδικού συλλόγου.
Τα 5 γκολ σε 14 συμμέτοχές με την Oss μάλλον δεν αποτέλεσαν πειστήρια του σπουδαίου ταλέντου που είχε καθρεφτιστεί στο πρόσωπό του όταν ο ίδιος ήταν ακόμα στις φημισμένες ακαδημίες της Ναϊμέγκεν και γρήγορα έγινε και εκεί ανεπιθύμητος. Η γροθιά σε έναν συμπαίκτη του θα τραυματίσει και την ίδια την ποδοσφαιρική του καριέρα πριν καλά καλά αρχίσει.
Ένοχος για εγκλήματα συμπεριφοράς κατ' εξακολούθηση, θα επιστραφεί στην ομάδα που τον ανέδειξε, οι ιθύνοντες της οποίας μπορεί να μην έχουν αποφασίσει για τα δραστικά μέτρα που πρέπει να λάβουν προκειμένου να συμμορφωθεί ο νεαρός άσος, αλλά εμφανίζονται σίγουροι πως δεν μπορεί πλέον να προπονείται με την ομάδα.

Φυτίλι αναμμένο

Ο ίδιος θα αρχίσει ατομικές προπονήσεις ώστε να κρατηθεί σε φόρμα αφήνοντας αιχμές για την ομάδα του. «Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορώ να κάνω. Στην Oss δεν ήθελαν να με βλέπουν ενώ στην Ναϊμέγκεν δεν μπορώ να προπονηθώ. Πρέπει να μιλήσω με το σύλλογο, αλλά δεν έχω ιδέα πότε θα γίνει αυτό. Έχω υπογράψει συμβόλαιο για το υπόλοιπο της σεζόν και δεν ξέρω τι θα γίνει» είχε τονίσει στο Reuters.
Μέσα του, υπήρχε πάντα το «φυτίλι» να αφήσει τη «χώρα της τουλίπας» και οι συνθήκες δεν μπορούσαν παρά να το πυροδοτήσουν.
«Τώρα είναι καλύτερα για μένα να πάω στο εξωτερικό. Στις Κάτω Χώρες, έχω τη σφραγίδα του σκληρού τύπου. Θέλω να φύγω κιόλας τον επόμενο μήνα, να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», δήλωσε μετά από λίγο καιρό.
Τελικά αποδεσμεύτηκε τον Ιανουάριο του 2010 και μπορεί να μην κατάφερε να «ριζώσει» στον ολλανδικό σύλλογο, αλλά στις δέκα συμμετοχές του από το 2008 κατάφερε να σημειώσει τρία τέρματα.

Από τα μαλλιά!

Ο χαρακτήρας του αποτελούσε αντίβαρο στην εκδήλωση οποιουδήποτε ενδιαφέροντος από τις μεγάλες ομάδες παρόλο που πολλές τον παρακολουθούσαν, αφού το ταλέντο του ήταν κοινώς αποδεκτό.
Την πρώτη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε όμως θα την τραβήξει από τα μαλλιά. Η Άρκα Γκντίνια  από την Πολωνία θα του χτυπήσει την πόρτα και εκείνος δεν θα κάνει πως δεν ακούει όταν κάποιος θα του ζητήσει και πάλι να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του.
«Ήρθα στη Πολωνία, διότι γνωρίζω ότι, σε αντίθεση με τις Κάτω Χώρες, όπου μεγάλωσα, εδώ θα έχω την ευκαιρία να παίξω ποδόσφαιρο. Θέλω να βοηθήσω την Άρκα να εκπληρώσει τους στόχους της και μέσω αυτής να κερδίσω μια θέση στην Εθνική Κονγκό» (έχει φορέσει ήδη μία φορά το εθνόσημο, αλλά στην ομάδα των νέων ) θα δηλώσει με την άφιξή του στην Πολωνία και αυτή τη φορά θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.
Γίνεται γρήγορα ο πρώτος σκόρερ - σε 12 αγώνες σημείωσε πέντε γκολ -και καταβάλει τα μέγιστα για να παραμείνει η ομάδα στην πρώτη κατηγορία για δεύτερη σερί σεζόν. Η ψυχολογία του πλέον έχει φθάσει στο ζενίθ και τίποτα δεν πρόκειται πλέον να «φρενάρει» τα όνειρά του

Και όμως το ΄χασε, αλλά τίποτα!

Ούτε ο ίδιος του ο εαυτός, ούτε η χαμένη ευκαιρία στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Πολώνια Μπίτομ (μια ευκαιρία που θα μπορούσε να κατέχει επάξια μια θέση στην ιστορία των μεγαλύτερων χαμένων ευκαιριών ενώ η Άρκα έχανε με 2-1) θα σταθούν ικανές να κόψουν το δρόμο του!
«Τα θαλάσσωσα! Ναι μερικές φορές οι επιθετικοί είναι άτυχοι και σε κακή κατάσταση. Συμβαίνει» παραδέχεται ο Τσιμπάμπα.

Στα πόδια του!

Οι εμφανίσεις του όπως ήταν αναμενόμενο τράβηξαν τα βλέμματα των μεγάλων ομάδων της Πολωνίας με αποτέλεσμα να «σφάζονται» όχι μόνο στα δικά του πόδια αλλά και σε αυτά της Άρκα που έτριβε τα χέρια της με το «λαυράκι» που είχε ψαρέψει. Λέγκια και Πολώνια Βαρσοβίας, Γιαγκελόνια, αλλά και Λεχ Πόζναν θα δώσουν μεγάλη μάχη με τον Τσιμπάμπα όμως να είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη πρόκληση της καριέρας του. Δεν θα «τυφλωθεί» από τα περισσότερα λεφτά της Πολώνια και θα προτιμήσει την «ευρωπαία» Λεχ.
«Έπαιξα στο γήπεδό τους (Πολώνια) και είδα σε τι κατάσταση ήταν οι εγκαταστάσεις τους, το γήπεδό, τα αποδυτήρια, όλα. Η οργάνωσή τους είναι τραγική. Μπορεί απ' έξω να φαίνονται ελκυστικές και να προσφέρουν πολλά χρήματα αλλά ο σύλλογος δεν λειτουργεί καλά» δήλωσε σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του για να συνεχίσει «Η Λεχ είναι μια λέσχη με φιλοδοξίες.  Εγώ με τη σειρά μου είμαι ένας μαχητής που έχει επίσης μεγάλες φιλοδοξίες .Έτσι νομίζω ότι ταιριάζουμε πολύ καλά.» κατέληξε σχετικά με τη μεταγραφή ρεκόρ στην ιστορία της Άρκα (300.000 ευρώ).

Το άλμα και η πτώση

Σύμφωνα με τον αθλητικό διευθυντή της Λεχ, ο Τσιμπάμπα αποτελούσε μεγάλο κεφάλαιο για το σύλλογο και είχε ένα τεράστιο δυναμικό που θα ωθούσε και την υπόλοιπη ομάδα του Πόζναν.
Εκεί ο ανταγωνισμός του ωστόσο με τους Βίκχαρνεκ και Ρούντνεβς για μια θέση στην ενδεκάδα, κάθε άλλο παρά θα ωφελήσει τον νεαρό από την Κινσάσα. Ξεπερνώντας τα αρχικά προβλήματα με την έκδοση άδειας εργασίας ο Τσιμπάμπα (πλέον είναι κάτοχος ολλανδικού διαβατηρίου ), σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα προσπαθήσει να πείσει το τεχνικό τιμ να αλλάξει το σύστημα της ομάδας με ένα στο οποίο θα υπάρχει  χώρος και για δεύτερο επιθετικό. Ωστόσο ο ίδιος στα τρία πρώτα παιχνίδια δεν θα αποδείξει ότι αξίζει να γίνει κάτι τέτοιο γι αυτόν και θα αρχίσουν οι επικρίσεις για τη στάση του.
«Δεν ξέρει σε πιο σωματείο βρίσκεται. Δεν μπορεί να σπαταλάει τρείς από τις τέσσερις πάσες που του γίνονται. Χαλάει τις  επιθέσεις μας και έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε μιλήσει μαζί του γι αυτό πολλές φορές. Πρέπει να αλλάξει. Περιμένω πολλά από αυτόν» ήταν οι αιχμές του  βοηθού προπονητή (γνωστού από τη θητεία του στον Ολυμπιακό) Αντρέι Γιουσκόβιακ χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα και  χωρίς περιστροφές ως μεγάλη απογοήτευση αργότερα.
Με τον Ρούντβενς σε καλή κατάσταση, ήταν αναπόφευκτο ο Τσιμπάμπα να αποτελέσει απλά μια εναλλακτική λύση ενώ ακόμα και το μοναδικό γκολ που σκόραρε (στις 11 εμφανίσεις του )ως «railwayman» (εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι στην Αγγλία για την τρίτη αγωνιστική στο Europa League, μειώνοντας για τους Πολωνούς σε 2-1 στο 50ο λεπτό, τελικό σκορ 3-1 για τους Πολίτες ) αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα καυστικά σχόλια από τους Πολωνούς δημοσιογράφους.

«Έχω την εντύπωση ότι, ο Τσιμπάμπα έκανε σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα όταν ακούμπησε την μπάλα...», «Σκόραρε κατά λάθος, είναι προφανές ότι στερείται προσόντων», ήταν κάποια μόνο από αυτά.
Ο ίδιος θα κλείσει τα αυτιά του και θα δηλώσει σχετικά: «Περίμενα πολύ καιρό γι 'αυτό, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί χάσαμε τον αγώνα. Ήταν έκπληξη η συμμετοχή μου αλλά πήγαινα καλά στις προπονήσεις και ήλπιζα σε μια ευκαιρία» για να συνεχίσει με αρκετή δόση αισιοδοξίας και αλήθειας: «Να θυμάστε πάντως ότι η μπάλα είναι στρογγυλή. Το γεγονός ότι χάσαμε στο Μάντσεστερ, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε στο Πόζναν .. Θα είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι».

Θαύμα Φθινοπώρου

Ο προπονητής του όμως, Ζιελίνσκι, παρότι εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την συμμετοχή του στο παιχνίδι, χαρακτήρισε το γκολ ως ένας κούκος που δεν φέρνει την Άνοιξη και κάπου εκεί η πορεία του ήταν προδιαγραμμένη.
Φυλλοβόλα η καριέρα του, μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε τα κρατήσει τα φύλλα της στο παγωμένο Πόζναν. Ένα θαύμα ίσως αντάξιο με αυτό για το οποίο κάνουν λόγο όσοι τον είδαν να βγαίνει από το διαλυμένο αυτοκίνητο του έχοντας μόνο σπασμένη μύτη, μετά το τρακάρισμα που είχε στην εθνική οδό του Βόλφσμουργκ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ολλανδία.

Άνοιξη

Πλέον ο δρόμος της αναζήτησης της ποδοσφαιρικής του Άνοιξης θα τον οδηγήσει στη Λάρισα πιο αποφασισμένο από ποτέ. Αν πάλι δεν μπολιαστεί με την νυχτερινή ζωή της πόλης, το πιο εύκρατο κλίμα, αυτό του Κάμπου ίσως τον βοηθήσει να ανθίσει και πάλι.
«Στο Γκντίνια, έγινε αμέσως ένα από τα αγαπημένα παιδιά του κοινού. Η κατάσταση ήταν διαφορετική σε εμάς και ίσως και γι 'αυτό η στάση του ήταν άλλη. Είναι ακόμα νέος αθλητής, είναι 21 ετών. Είναι κάπως αμφιλεγόμενος παίκτης αλλά έχουμε μιλήσει πολύ μαζί του. Αυτό θα πρέπει να κάνετε και εσείς  και να του δώσετε μια ευκαιρία» είχε συμβουλέψει κάποτε τους ανθρώπους της Λεχ ο πρώην προπονητής του στην Άρκα...
Οι άνθρωποί της Λάρισας δεν πρέπει και αυτοί να παρακούσουν. Ίσως τότε ο Ζοέλ αναγκάσει το νεόκτιστο ΑΕL FC Arena να χορέψει στους ρυθμούς του.

I'm walking in the street and the moon shines bright
A little melody is spinning on my mind tonight
I gotcha it's the song about Tshibamba
Yeah, that's cool alright ( Tshibamba )
It means fun - and a life without sorrow
Feels young - when you think about tomorrow
Say yo - when you're about to freak out
Just go, and then shout it out loud

Tshibamba here,
Tshibamba there,
Everybody wants it everywhere,
Sing it loud,
And life can be so easy

What can make you move Tshibamba
Can you feel the groove Tshibamba
What can make you dance Tshibamba
Ohh, Tshibamba
What can make you sing Tshibamba
Take it and you win Tshibamba
What can bring you joy Tshibamba
Ohh, Tshibamba

Ωωωω Τσιμπάμπα!!!



Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Επίσημο! Στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό το Παναθηναϊκός – Άρης
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Επίσημο! Στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό το Παναθηναϊκός – Άρης
Μαγνητική και αγωνία για Μπάλντγουιν
Μαγνητική και αγωνία για Μπάλντγουιν
Elite Neon Cup 2024: Τα ταλέντα του… αύριο παίζουν μπάλα στα Σπάτα! – Πού θα δείτε το τουρνουά
Elite Neon Cup 2024: Τα ταλέντα του… αύριο παίζουν μπάλα στα Σπάτα! – Πού θα δείτε το τουρνουά
Σπανάκη: Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η σοβαρότητα και η σταθερότητα
Σπανάκη: Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η σοβαρότητα και η σταθερότητα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved