Διάβολος αναζητώντας την Ιθάκη του...

Διάβολος αναζητώντας την Ιθάκη του...

Θα μπορούσε να είναι ένα παλιό παραμύθι: «Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από πολλά χρόνια, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης...

... ανάμεσα σε βουνά και ποταμούς, υπήρχε ένας μικρός τόπος. Ήταν πλούσιος τόπος, τα ορυχεία του έβγαζαν χρυσάφι και χαλκό από όπου γίνονταν τα νομίσματα της Ευρώπης. Από αυτό το χρυσάφι επιδέξιοι τεχνίτες κατασκεύαζαν όμορφα κοσμήματα που στόλιζαν τους ωραιότερους λαιμούς και τα λεπτότερα δάχτυλα των κυριών της Φλωρεντίας και της Βενετίας. Η χώρα ήταν γεμάτη επιβλητικά κάστρα, μεγάλες εκκλησίες και βιβλιοθήκες, γιατί οι κάτοικοί της αγαπούσαν τα γράμματα που τα είχαν φέρει ως εκεί δύο ξένοι από μια μακρινή νότια χώρα, που έβλεπε τη θάλασσα. Την ευημερία του τόπου όλοι τη ζήλευαν και γι' αυτό όλοι βάλθηκαν να τον κατακτήσουν και να τον κάνουν δικό τους. Χίλια ολόκληρα χρόνια έμεινε η χώρα κατακτημένη, ώσπου στο τέλος κατάφερε να αποκτήσει την ελευθερία της και από τότε έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». 
Το παραμύθι του Έρικ Γιέντρισεκ- παιδί της «βελούδινης» επανάστασης, απόρροια της οποίας ήταν το ευτυχισμένο τέλος στο παραμύθι που εξιστορεί τις περιπέτειες της Σλοβακίας- δεν διαφέρει και πολύ από αυτό της χώρας του.

Με την πρώτη ματιά

Με νωπές τις μνήμες από την αρχή. του τέλους  της Τσεχοσλοβάκικης Δημοκρατίας,  «μαγεύτηκε» από τα τερτίπια της πρώτης θηλυκής ύπαρξης που θέλησε να βάλει στη ζωή του και έκτοτε δεν την πρόδωσε ποτέ. Ο Γιέντρισεκ αν και μικρός σε ηλικία, φέρθηκε στη στρογγυλή θεά όπως αρμόζει σε μια κυρία και εκείνη δεν αντιστάθηκε στα. χαϊδέματα του από τα πρώτα κιόλας ραντεβού. Έτσι σε ηλικία μόλις 18 ετών θα αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης στο πρωτάθλημα της χώρας του για τη σεζόν 2002-03 με τη φανέλα της Ρουζομπέροκ. Κάτι που θα αναγκάσει τους ιθύνοντες του συλλόγου  να του προσφέρουν το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Εκείνος, όχι μόνο θα αποδειχθεί αντάξιος της εμπιστοσύνης τους, αλλά μεταναστεύοντας με ψηλά το κεφάλι (νταμπλούχος και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 21 γκολ) από τα πάτρια εδάφη 3 χρόνια μετά, θα αφήσει παρακαταθήκη 30 γκολ σε 56 αγώνες και την εντύπωση ότι έχει δείξει ψήγματα μόνο του ταλέντου του.

Αφιλόξενη...

Τα σύνορα του Σλοβάκικου πρωταθλήματος ήταν πολύ στενά για να χωρέσουν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά του Γιέντρισεκ και το καλοκαίρι του 2006 θα ανοίξει τα φτερά του. Οι μνηστήρες που βάλθηκαν να τον «κατακτήσουν» και να τον κάνουν δικό τους, πολλοί• ωστόσο την ευκαιρία για το μεγάλο άλμα θα την αρπάξει από το Ανόβερο. Δανεικός στη γερμανική ομάδα με οψιόν αγοράς, έκανε το ντεμπούτο του στις 9 Σεπτεμβρίου για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας όταν μπήκε αλλαγή στη νίκη (3-2) με τη Διναμό στη Δρέσδη. Στην Μπουντεσλίγκα πήρε το βάπτισμα του πυρός λίγες μέρες αργότερα (23 Σεπτέμβρη) στην εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με τη Λεβερκούζεν, όταν και πάλι πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή. Μόνος και μικρός σε ξένη χώρα όμως, θα αντιμετωπίσει προβλήματα προσαρμογής και η σεζόν που θα τελείωνε (μόλις εννιά συμμετοχές και όλες ως αλλαγή) θα ήταν ο πιο εμφατικός τρόπος για να του γνωρίσει η Μπουντεσλίγκα το αφιλόξενο πρόσωπό της.

Διάβολος!

Εκείνος όμως δεν θα το βάλει κάτω. Πιστεύει στις δυνατότητες του και δεν έχει σκοπό να «αποδημήσει» πάλι παρά μόνο να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στο γήπεδο. Στις δυνατότητές του θα πιστέψει και η Καϊζερσλάουτερν, την οποία θα ταυτίσει με την ευκαιρία αναγέννησης του. Και αυτή θα επέλθει, αφού ως «κόκκινος διάβολος» θα αναγκάσει τους αντίπαλους αμυντικούς να χορέψουν στο ρυθμό της Σαρισπόλκα(παραδοσιακός σλοβάκικος χορός)!

Αποκοιμήθηκε...

Η παρουσία του στο «Φριτς Βάλτερ Στάντιον» ωστόσο δεν θα αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς αφού θα έρθει σε ρήξη με τον προπονητή του εξαιτίας ενός πειθαρχικού παραπτώματος . Κατά τη διάρκεια μιας. βιντεοθεραπείας θα αποκοιμηθεί με αποτέλεσμα ο Μίλαν Σάσιτς να τον αφήσει να διαλέξει  αν θα τιμωρηθεί με πρόστιμο ή θα παίξει στη δεύτερη ομάδα. Σφυρηλατημένος με πείσμα ο Σλοβάκος θα αποφασίσει να γίνει... «Νέος» ( στο τελευταίο του ματς με τις «ρεζέρβες» έκανε χατ τρικ (5-2 με αντίπαλο τη Μεχτερσάιμ) για να δείξει έπειτα από λίγο καιρό όμως μεταμέλεια και να δεχθεί το πρόστιμο επιστρέφοντας στην πρώτη ομάδα.

Και ξύπνησε!

Έχοντας ήδη έρθει σε μια πρώτη επαφή με το γερμανικό ποδόσφαιρο, στους «κόκκινους διαβόλους» θα προσαρμοστεί άμεσα σκοράροντας έξι φορές σε 16 εμφανίσεις στο πρώτο μισό της περιόδου (ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ). Στο άλλο μισό της σεζόν ωστόσο θα αποδειχθεί. άγγελος, αφού δεν βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα (σε 10 συμμετοχές), για να βρει και πάλι τον. κακό του εαυτό με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2008-09. Ο 24χρονος άσος θα δείξει με το καλημέρα στους συμπαίκτες του τον δρόμο προς. την κόλαση ματώνοντας τα αντίπαλα δίχτυα. Στην πρεμιέρα κόντρα στη Μάιντζ (3-3), πέρασε ως αλλαγή και ενώ η ομάδα του έχανε με 3-0, μέσα σε δύο λεπτά σημείωσε δύο τέρματα. Ο δρόμος που χάραξε με το καλημέρα δεν θα μπορούσε να ήταν παρά μονόδρομος που οδηγούσε στην ανάδειξή του σε πρώτο σκόρερ της «Κάιζερ» με 14 τέρματα σε 33 εμφανίσεις στο τέλος της σεζόν. Όσοι τον είχαν δει στο Ανόβερο θα το θεώρησαν τυχαίο ωστόσο η αμέσως επόμενη χρονιά, όχι μόνο τον βρήκε στην κορυφή των σκόρερ με 15 γκολ σε 31 συμμετοχές αλλά τα γκολ του ήταν αυτά που οδήγησαν την Καιζερσλάουτερν ως πρωταθλήτρια, στην Μπουντεσλίγκα, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Μουντιαλικός

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις με τα μπορντό του άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τις εθνικής ομάδας της χώρας του. Η μεγαλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του βραχύσωμου επιθετικού από το Τρστένα δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή με την Σλοβακία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, καταφέρνοντας μάλιστα να βγάλει εκτός την κάτοχο του τροπαίου Ιταλία, στην πρώτη εμφάνιση των «Repre» σε τελική φάση μουντιάλ. Εκεί που την έστειλε σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος, πετυχαίνοντας το γκολ μιας ιστορικής νίκης μέσα στην Πράγα επί της Τσεχίας (2-1) έχοντας μπει αλλαγή μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα (σκόραρε για πρώτη φορά με το εθνόσημο στη φιλική ήττα με 3-2 από την Κύπρο  τέσσερεις μήνες μετά το ντεμπούτο του, 11 Φλεβάρη του 2008).

Βασιλικός, αλλά...

Την επιτυχημένη τριετία στην Καιζερσλάουτερν εξαργύρωσε όχι μόνο φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο αλλά και με ένα συμβόλαιο από τη Σάλκε το περασμένο καλοκαίρι.
«Όταν πήγα στη Σάλκε ήξερα πως ο Ραούλ θα ήταν ο παρτενέρ μου στην επίθεση. Θα μπορούσα να διαλέξω τον εύκολο δρόμο και να μείνω στην Καϊζερσλάουτερν, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσουν οι μεγάλες προκλήσεις. Έτσι, διάλεξα το δύσκολο μονοπάτι που είναι η Σάλκε. Είμαι χαρούμενος που η ομάδα και ο Φέλιξ Μάγκατ διάλεξε εμένα. Αυτό δείχνει ότι είμαι καλός. Πριν υπογράψω το συμβόλαιό μου, έκατσα με τον προπονητή και μου είπε τι περιμένει από εμένα. Μου εξήγησε ποιος θα είναι ο ρόλος μου στην ομάδα. Με τον Ραούλ μιλάμε στα αγγλικά, είναι υπέροχο να έχεις δίπλα σου έναν μάστερ των γκολ. Είναι μεγάλη τιμή και θα μάθω πολλά από αυτόν» ήταν τα πρώτα λόγια του ως «βασιλικός μπλε» διαλέγοντας το δύσβατο μονοπάτι των μεγάλων προκλήσεων.
Ο ίδιος ο Φέλιξ Μάγκατ που ήταν ο άνθρωπος που τον πήρε στη Σάλκε, τον προόριζε για μια επιπλέον και σημαντική λύση στην επίθεση.
«Είναι ένας γρήγορος και τεχνίτης επιθετικός. Γνωρίζει πολύ καλά πού είναι η εστία. Ο Έρικ Γέντρισεκ ξέρει πως η μπάλα θα μπει γκολ», είχε δηλώσει ο γερμανός τεχνικός πλέκοντάς του το εγκώμιο.
Με τον ανταγωνισμό να είναι τεράστιος όμως, αφού στη γραμμή κρούσης υπάρχει ο τεράστιος Ραούλ, ο Χούντελαρ και ο Φαρφάν, ο Σλοβάκος επιθετικός μέτρησε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στο πρώτο του εξάμηνο στο «Φέλτινς Αρένα» μην μπορώντας να δώσει συνέχεια στα εξαιρετικά δείγματα που είχε αφήσει.
«Περιμένω να φύγει τον Ιανουάριο. Μου ζήτησε να μπει στους παίκτες υπό παραχώρηση και κατανόησα την επιθυμία του. Υπάρχουν πολλές ομάδες που ενδιαφέρονται για την απόκτησή του από την Μπουντεσλίγκα αλλά και από το εξωτερικό» πιστοποίησε ο Μάγκατ σχετικά με την επιθυμία του Γέντρισεκ, προδιαγράφοντας έτσι το μέλλον του.

Και η άλλη του αγάπη...

Το ομορφότερο γκολ στην καριέρα του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το γκολ που έβαλε στην καρδιά της Ναταλίας Πεσαντίκοβα. Ο Γέντρισεκ λίγα 24ωρα πριν ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Εθνικής Σλοβακίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, πέρασε τα σκαλιά της εκκλησίας με τη μεγάλη του αγάπη, Ναταλία. Έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης, ο Έρικ στις 17 Μαΐου του 2010 παντρεύτηκε την 22χρονη καλλονή στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα του Ρουζόμπεροκ (πόλη που αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά).
« Είχαμε 130 καλεσμένους και διασκεδάζαμε μέχρι το πρωί» θυμάται ο Γέντρισεκ, η σύζυγος του οποίου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης Νίτρα και δηλωμένη θαυμάστρια του Νταβίντ Βίγια. Κάτι για το οποίο ελάχιστα ανησυχεί ο Σλοβάκος αφού τον αγαπά υπερβολικά και τα αρχικά του δικού του ονόματος έχει κάνει τατουάζ!
Για το ταξίδι του μέλιτος μάλιστα που έγινε στο Ντουμπάι,  είχε πάρει ειδική άδεια τριών εβδομάδων από τη Σάλκε! «Από τη Σάλκε είχα ειδική άδεια. Μου δόθηκαν τρεις εβδομάδες διακοπών», ανέφερε ο Έρικ.

Αερόστατο

Το πιο πρωτότυπο γαμήλιο δώρο ήταν προσφορά του μάνατζερ του, Ντούρο Βένγκο (εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τον συμπαίκτη του στην εθνική, Μάρεκ Χάμσικ (Νάπολι) και Ζντένο Στρπμα (πρωην Ξάνθης). Τί; Ένα ταξίδι με αερόστατο!
«Δεν ξέρω αν θα το τιμήσω γιατί φοβάμαι τα ύψη», έλεγε γελώντας ο φρεσκοπαντρεμένος τότε Έρικ.

Με την πιθανή έλευσή του ωστόσο στον Παναθηναϊκό και το ελληνικό πρωτάθλημα, μάλλον αποδεικνύει ότι είναι έτοιμος για ελεύθερη πτώση στην αναζήτησή της δικής του ποδοσφαιρικής Ιθάκης.



Μαρία Σάκκαρη: Αποκλεισμός από το Madrid Open κι υποχώρηση δύο θέσεων
Μαρία Σάκκαρη: Αποκλεισμός από το Madrid Open κι υποχώρηση δύο θέσεων
Euroleague: Παναθηναϊκός AKTOR κι Εργκίν Αταμάν τιμωρήθηκαν με «βαρύ» πρόστιμο λόγω Game 1
Euroleague: Παναθηναϊκός AKTOR κι Εργκίν Αταμάν τιμωρήθηκαν με «βαρύ» πρόστιμο λόγω Game 1
Παναθηναϊκός AKTOR: Προπονήθηκε στη Stark Arena
Παναθηναϊκός AKTOR: Προπονήθηκε στη Stark Arena
Super League 2: Η Athens Kallithea είναι με το… ένα πόδι στη «μεγάλη» κατηγορία
Super League 2: Η Athens Kallithea είναι με το… ένα πόδι στη «μεγάλη» κατηγορία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved