Παναθηναϊκός: Ο «δάσκαλος» από τη Γαλικία στην Παιανία (photos+videos)

Παναθηναϊκός: Ο «δάσκαλος» από τη Γαλικία στην Παιανία (photos+videos)

Ο Φαμπρισιάνο Γκονζάλες Πενέλας είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού και το Onsports σας τον παρουσιάζει. Η πορεία του, κυρίως στη Segunda Division, η λατρεία του στην τακτική, η θέση καθηγητή σε σχολές προπονητικής στην Ισπανία και οι περίεργες ιστορίες που τον συνοδεύουν...

Γεννημένος στις 25 Απριλίου 1955 στο Σαν Πέδρο της Σάντα Κόμπα του Λούγκο της Γαλικίας, ο Φάμπρι, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στο ισπανικό ποδόσφαιρο, έχει καταφέρει να εργαστεί ως προπονητής σε περισσότερες από 20 ομάδες στην καριέρα του, τα τελευταία 25 χρόνια. Ο 58χρονος τεχνικός έπαιξε ποδόσφαιρο σε χαμηλό επίπεδο, ως δεξί εξτρέμ μάλιστα, σε ομάδες της Γαλικίας όπως οι Ντεπορτίβο Λούγκο, Βιβέιρο και Βιγαλμπές.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και πριν ξεπεράσει το 37ο έτος της ηλικίας του αποφάσισε πως η θέση του είναι στην άκρη του πάγκου με κοστούμι, να δίνει οδηγίες, κι άφησε την ενεργό δράση για να αναλάβει θέση προπονητή. Μετά από μικρά περάσματα σε Κομερσιάλ, Βιγιαλμπές, Λούγκο, Βιγαρομπλέδο, Μαχονές, Καντία και Μανγιέ, το 1992 ανέλαβε τη Μέριδα, ομάδα της Segunda Division.

Ξεκίνησε η… περιπλάνηση

Μετά από μια διετία εκεί, ανέλαβε τις τύχες της Λογκρονιές, όντας ένας από τους πέντε προπονητές που άλλαξε εκείνη τη σεζόν η ομάδα που τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό από την Primera με το αρνητικό ρεκόρ των 13 βαθμών, με τον Φάμπρι να κάθεται στον πάγκο της ομάδα για τρία παιχνίδια, μόνο, και να θεωρεί την παρουσία του εκεί ως ένα από τα λάθη της καριέρας του γενικότερα.

Για τον Ισπανό τεχνικό ακολούθησαν αρκετές ομάδες της δεύτερης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος ενώ βρέθηκε και σε ομάδες της δεύτερης κατηγορίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος, επιστρέφοντας στη Segunda Division αναλαμβάνοντας τις τύχες της Αλμερία. Στο τέλος της περιόδου 2004-2005, βοήθησε την ομάδα να αποφύγει τον υποβιβασμό, η επόμενη χρονιά τον βρήκε στην Μπούργος και το 2006 ανέλαβε την Αλαβές την οποία βοήθησε να μείνει στη Segunda.

Ανέβασε την Καρταχένα, χωρίς Τοτσέ, και τη Γρανάδα στην Primera

Ο Φάμπρι εργάστηκε στη συνέχεια, εκ νέου, στη Μέριδα, ωστόσο το 2008 βρέθηκε στον πάγκο της Καρταχένα βοηθώντας την ομάδα του να πάρει την άνοδο για τη Segunda Division από την 3η κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Αποχώρησε ωστόσο από τον πάγκο της ομάδας το καλοκαίρι του 2009 κι έτσι δεν πρόλαβε να συνεργαστεί με έναν παίκτη που τώρα θα βρει στην Παιανία. Ο λόγος για τον Χοσέ Βερντού Νικολάς Τοτσέ, τον οποίο η Καρταχένα απέκτησε όταν ο έμπειρος κόουτς είχε ήδη φύγει από την ομάδα.

Για τον Φάμπρι ακολούθησε η πρόσληψη στη Γρανάδα, τον Μάρτιο του 2010, μετά από ένα διάλλειμα περίπου επτά μηνών, η οποία αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία της Ισπανίας. Η παρουσία του Φάμπρι αποδείχθηκε εξαιρετικά θετική για τη Γρανάδα, αφού με την καθοδήγησή του η ομάδα τερμάτισε πρώτη στην κατηγορία της και ανέβηκε στη Segunda Division. Ο έμπειρος τεχνικός ανανέωσε έτσι τη συνεργασία του με τη Γρανάδα και την οδήγησε στην Primera Division μέσω των play off όπου απέκλεισε τη Θέλτα και την Έλτσε!

Στις 28 Ιουνίου 2011 ανανέωσε ξανά τη συνεργασία του με τους «Ναζαρί» ωστόσο απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 μετά την ήττα (3-0) στη Βαρκελώνη από την Εσπανιόλ, χωρίς μάλιστα η Γρανάδα να είναι στις θέσεις που οδηγούσαν στη Segunda. Η τελευταία του δουλειά ήταν στη Ρασίγκ Σανταντέρ, όπου δεν κατάφερε να αποτρέψει την ομάδα του από την κακή πορεία που διαγράφει ακόμα και στη Segunda Division, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει στις 11 Δεκεμβρίου 2012…

Έχει διδάξει σε τρεις σχολές προπονητικής…

Οι συστάσεις που συνοδεύουν τον Φάμπρι κάνουν λόγο για έναν προπονητή ο οποίος είναι λάτρης της πειθαρχίας και της τακτικής. Για το πρώτο, θα φανεί το πώς θα διαχειριστεί την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ για το δεύτερο μπορεί να πει κανείς πως είναι αναμενόμενο αν συνυπολογίσει τις ώρες… διδασκαλίας που έχει «γράψει» ο 58χρονος σε διάφορες σχολές προπονητικής της χώρας του.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο Φάμπρι έχει διδάξει σε σεμινάρια που διοργανώνουν οι εν λόγω σχολές, με αρχή το 1989 όταν είχε συνεργασία με τη σχολή προπονητής της «Castile-La Mancha». Ο Ισπανός στη συνέχεια δίδασκε τακτική στη σχολή προπονητικής των Βαλεαρίδων Νήσων, ενώ έχει θέση καθηγητή και στη σχολή προπονητών της Γαλικίας, με ειδίκευση στην τακτική…

Ο Ουρτάδο, οι αποδοκιμασίες κι ο καυγάς

Ο Φάμπρι πάντως, είχε ως παίκτη κι έναν παλιό γνώριμο του ελληνικού κοινού. Ο λόγος για τον Μόισες Ουρτάδο με τον οποίο συνεργάστηκε στη Γρανάδα. Μάλιστα ο Ισπανός χρησιμοποιούσε τον παλιό παίκτη του Ολυμπιακού ως κεντρικό αμυντικό, γιατί τον θεωρούσε αρκετά «βαρύ» για να παίξει στα χαφ όπου μετέπειτα έκανε καριέρα στην Εσπανιόλ.

Όπως κάθε προπονητής που… σέβεται τον εαυτό του βέβαια, ο Φάμπρι είχε και δύσκολες στιγμές στην καριέρα του. Μια από αυτές ήταν τον Αύγουστο που μας πέρασε, όταν υπέγραψε στη Σανταντέρ. Ο κόσμος της ομάδας δεν συμφώνησε με την επιλογή της διοίκησης να του δώσει τα ηνία της ομάδας και στην «πρώτη» 100 οπαδοί πέταξαν πέτρες και αυγά στους διοικούντες!

Πέρα από τους οπαδούς όμως, ο Φάμπρι τα έχει βάλει και με τη διοίκηση της Γρανάδα στο παρελθόν, όταν είχε… έρθει στα χέρια με τον πρόεδρο Γκίγκε Πίνα και τον αντιπρόεδρο, Χουάν Κάρλος Κορδέρο, μετά την ήττα από τη Ράγιο Βαγεκάνο. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους του 58χρονου, σε ό,τι αφορά τη θητεία του στη συγκεκριμένη ομάδα…

Παναθηναϊκός: Ο «δάσκαλος» από τη Γαλικία στην Παιανία (photos+videos)



ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
Χαμός στο NBA: Ο αδερφός του Γιόκιτς έριξε μπουνιά σε θεατή στο Νάγκετς – Λέικερς (video)
Χαμός στο NBA: Ο αδερφός του Γιόκιτς έριξε μπουνιά σε θεατή στο Νάγκετς – Λέικερς (video)
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Προπονήθηκαν Γκατσίνοβιτς, Στάνκοβιτς, πριν το ντέρμπι κορυφής στη Super League
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Προπονήθηκαν Γκατσίνοβιτς, Στάνκοβιτς, πριν το ντέρμπι κορυφής στη Super League
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved