Πετρ Τσεχ: Η «αράχνη» της Τσέλσι! (photos+videos)

Πετρ Τσεχ: Η «αράχνη» της Τσέλσι! (photos+videos)

Ο Πετρ Τσεχ ήταν ο MVP στη διαδικασία των πέναλτι για την Τσέλσι και το Onsports σάς παρουσιάζει το προφίλ του Τσέχου πορτιέρο, ο οποίος για δώρο των 30ών γενεθλίων του, πήρε την… κούπα του Champions League!

Το ξεκίνημα

Γεννημένος στο Πλζεν, από πολύ μικρός ήταν… κολλημένος με την μπάλα, ενώ όταν ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική Βικτόρια, αγωνιζόταν ως… επιθετικός, ωστόσο τα μακριά του χέρια, γρήγορα τον έστειλαν κάτω από τα γκολπόστ.

Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι πως ο Τσεχ είναι… τρίδυμος! Η αδερφή του, Σάρκα και ο αδερφός το Μίχαλ, γεννήθηκαν μαζί, ωστόσο ο Μίχαλ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία δυο ετών.

Σε ηλικία 17 ετών, τον Οκτώβριο του 1999, έκανε το ντεμπούτο του με την Μπλσάνι κόντρα στην Σπάρτα, οι άνθρωποι της οποίας διέκριναν έναν τεράστιο γκολκίπερ και δεν έκαναν λάθος…

Τον Ιανουάριο του 200, η Σπάρτα Πράγας απέκτησε τον Τσεχ, ωστόσο τον άφησε στην Μπλσάνι. Το «αστέρι» του πανύψηλου νεαρού από το Πλζεν, μόλις είχε αρχίσει να… ανατείλει!

Τον Νοέμβριο του 2001, έσπασε το ρεκόρ του Τεοντόρ Ράινμαν, καθώς δεν δέχτηκε γκολ για 903 λεπτά. Οι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης είχαν στήσει… αντίσκηνα έξω από το προπονητικό κέντρο της Σπάρτα για χάρη του ύψους 1,96 τερματοφύλακα!

Η Άρσεναλ έφτασε μια… ανάσα από την απόκτηση του, ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει άδεια εργασίας και έτσι η Ρεν το καλοκαίρι του 2002, απέκτησε τον Πετρ Τσεχ.

Η ζωή στη Γαλλία

Ο Τσεχ έπεσε… θύμα της προκατάληψης που υπάρχει στην Γαλλία σχετικά με τους ξένους ποδοσφαιριστές και ειδικά για τους τερματοφύλακες. Ωστόσο ο πανύψηλος Τσέχος δεν… μάσησε και κατάφερε να εντυπωσιάσει με τους «ρενουά».

Τον Μάιο του 2003, η Ρεν ήθελε μόνο νίκη κόντρα στην Μονπελιέ. Η εστία του Τσεχ δεχόταν πραγματικό σφυροκόπημα, ωστόσο ο Τσέχος πορτιέρο κατάφερε να αποσοβήσει δυο… ντουζίνες γκολ, με τους «ρενουά» να παραμένουν στην κατηγορία.

Ο Τσεχ δοκιμάστηκε στην Τσέλσι το καλοκαίρι του 2003, ωστόσο η πρόταση των «μπλε» δεν έπεισε την Ρεν και έτσι ο… γάμος πήρε παράταση για τον Φεβρουάριο του 2004. Η Τσέλσι πρόσφερε 7 εκατομμύρια λίρες στην Ρεν, και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Τσεχ έγινε κάτοικος Λονδίνου!

Βασικός στην Τσέλσι από τον απαιτητικό Μουρίνιο

Ο Ζοζέ Μουρίνιο αμέσως έδωσε φανέλα βασικού στον Τσεχ, ο οποίος στην πρώτη του σεζόν έκανε νέο ρεκόρ χωρίς να δεχτεί τέρμα, καθώς η εστία του παραβιάστηκε από τον Λίον Μακένζι της Νόριτς. Το χρονόμετρο σταμάτησε στα 1025 αγωνιστικά λεπτά.

Ο Τσεχ κατέκτησε το «χρυσό γάντι» καθώς δεν δέχθηκε γκολ σε 21 παιχνίδια, ενώ η Τσέλσι συνολικά δέχθηκε γκολ σε μόλις 15 παιχνίδια!

Την επόμενη χρονιά δέχθηκε γκολ σε μόλις 22 παιχνίδια, ενώ τον Ιανουάριο του 2005, αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας της σεζόν.

Παραλίγο… νεκρός στον αγωνιστικό χώρο!

Ο Πετρ Τσεχ φοράει την γνωστή σε όλους κάσκα στο κεφάλι, η οποία είναι το… σουβενίρ από το παιχνίδι με την Ρέντινγκ τον Οκτώβριο του 2006 στο «Ματζέσκι».

Ο πανύψηλος τερματοφύλακας, συγκρούστηκε με τον Στέφεν Χαντ στον αέρα, με το γόνατο του Χαντ να βρίσκει το κεφάλι του Τσεχ. Ο Τσέχος έχασε τις αισθήσεις του, σωριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο με μάσκα οξυγόνου.

Ο Τσεχ υποβλήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο σε επέμβαση στο κρανίο, το οποίο είχε ραγίσει (!) από την σύγκρουση, ενώ οι πονοκέφαλοι έγιναν μόνιμοι. Οι γιατροί συμβούλευσαν τον Τσεχ να φοράει την προστατευτική κάσκα, ώστε να μην κινδυνεύσει ξανά στο μέλλον.

Να σημειώσουμε πως την θέση του Πετρ Τσεχ κάτω από τα δοκάρια στην αναμέτρηση με την Ρέντινγκ είχε πάρει ο Κάρλο Κουντιτσίνι, ο οποίος λίγο αργότερα αποχώρησε και εκείνος… αναίσθητος, λόγω τραυματισμού!

Ο Ζοζέ Μουρίνιο, είχε σχολιάσει για τον τραυματισμό του Τσεχ: «Ήταν ντροπή αυτό που έκανε ο Χαντ. Ο Τσεχ είναι τυχερός που είναι ζωντανός».

Η κάσκα του Τσεχ προκάλεσε προβλήματα σε επίπεδο χορηγών, καθώς αρχικά είχε κατασκευαστεί από την Canterbury, η οποία ειδικεύεται σε προστατευτικά, κάτι το οποίο δεν άρεσε στην Αdidas, που ήταν χορηγός της Τσέλσι, ώσπου κατασκεύασε την δική της για χάρη του Τσέχου «γίγαντα».

Οι κατηγορίες του Σολάρι

Ο Τσεχ δέχθηκε αρκετά πυρά για τις εμφανίσεις του, ωστόσο ένας μεγάλος τερματοφύλακας έχει τα πάνω του και τα κάτω του.

Μάλιστα, ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι είχε δηλώσει πως ο Τσεχ ήταν ένας από εκείνους που είχαν κάνει… ανταρσία εναντίον του, ωστόσο ο Τσέχος απάντησε πως ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο, ενώ ποτέ δεν είχε προσωπικό προπονητή όπως καταλόγιζε ο Βραζιλιάνος.

Τα 30ά γενέθλια και η «μαγική» βραδιά του Μονάχου

Το 2008, η Τσέλσι είχε χάσει στα πέναλτι το τρόπαιο του Champions League από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2012, παραμονή των γενεθλίων του ο Τσεχ ήταν αποφασισμένος να μην ξαναζήσει το ίδιο σενάριο.

Ο Τσεχ μάλιστα, είχε δηλώσει πριν τον τελικό πως είχε μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο εκτελούν τα πέναλτι οι παίκτες της Μπάγερν και μόνο… αδιάβαστος δεν ήταν!

Πρώτο… θύμα του πανύψηλου τερματοφύλακα, ήταν ο Άριεν Ρόμπεν, ο οποίος είδε τον Τσεχ να του λέει «όχι» στην παράταση, ενώ στην ρουλέτα από την άσπρη βούλα φάνηκε πως τα λεγόμενα του 30χρονου πορτιέρο δεν ήταν… μπλόφα!

Ο Τσεχ απέκρουσε το πέναλτι του Όλιτς, ακούμπησε την μπάλα στο τελευταίο πέναλτι του Σβάινσταϊγκερ, στέλνοντας την στο δοκάρι, ενώ σε συνολικά έξι πέναλτι έπεσε στη σωστή γωνία στα πέντε!

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Τσέχο γίγαντα; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι πως του κρατάει μια θέση στο Πάνθεον της ποδοσφαιρική ιστορίας με τους καλύτερους πορτιέρο που πάτησαν ποτέ στους αγωνιστικούς χώρους…

Πετρ Τσεχ: Η «αράχνη» της Τσέλσι! (photos+videos)



Παναθηναϊκός: Νέα δεδομένα με Ιωαννίδη - Νέο συμβόλαιο και επιστροφή Λάτσιο
Παναθηναϊκός: Νέα δεδομένα με Ιωαννίδη - Νέο συμβόλαιο και επιστροφή Λάτσιο
Ολυμπιακός: Η συγκίνηση και η αποθέωση Μαρινάκη στο «Villa Park» (videos)
Ολυμπιακός: Η συγκίνηση και η αποθέωση Μαρινάκη στο «Villa Park» (videos)
Παναθηναϊκός AKTOR: Τώρα... μιλάει το ΟΑΚΑ - Κυκλοφόρησαν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια του Game 5
Παναθηναϊκός AKTOR: Τώρα... μιλάει το ΟΑΚΑ - Κυκλοφόρησαν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια του Game 5
Euroleague: Ανακοινώθηκαν οι ημέρες και οι ώρες των Game 5 για Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό
Euroleague: Ανακοινώθηκαν οι ημέρες και οι ώρες των Game 5 για Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved