Βαλβέρδε: Ο… αυτονομιστής που «έκλεψε» τις «ερυθρόλευκες» καρδιές (photos+videos)

Βαλβέρδε: Ο… αυτονομιστής που «έκλεψε» τις «ερυθρόλευκες» καρδιές (photos+videos)

Το μεσημέρι της Πέμπτης (19/04) ο Ερνέστο Βαλβέρδε… έκλεινε για δεύτερη φορά στην προπονητική του καριέρα το «κεφάλαιο» Ολυμπιακός. Με δήλωσή του, δίπλα στον πρόεδρο της ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη, αποχαιρέτησε με επίσημο τρόπο τους «ερυθρόλευκους», έπειτα από τρία χρόνια, με μία… παρένθεση, επιτυχημένης παρουσίας στον Πειραιά

Η αγωνία της πρώτης… επαφής

Η κοινή πορεία του Ισπανού τεχνικού με τον Ολυμπιακό ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου του 2008, όταν έφτασε στην χώρα μας για να αναλάβει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας των Πειραιωτών. Η δουλειά του 44χρονου - τότε - τεχνικού, ήταν άγνωστη για τους περισσότερους στην Ελλάδα, όπως άγνωστο ήταν το νέο… περιβάλλον εργασίας για τον «Βάσκο» προπονητή, όπως άλλωστε υποστήριξε και στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του το μεσημέρι της Πέμπτης (19/4).

«Το 2008 δεν είχα ιδέα πού ερχόμουν, τις πρώτες 15 μέρες εξεπλάγην απ’ όλα όσα είδα στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Αναρωτιόμουν αν είχα πάρει την σωστή απόφαση και στην αρχή δεν ήξερα την απάντηση», υποστήριξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε και φανέρωσε τις αγωνίες που είχε μόλις πρωτοπάτησε το πόδι του στην Αθήνα.

Οι… συστατικές επιστολές που τον ακολουθούσαν ήταν εξαιρετικές, καθώς περιλάμβαναν τα καλύτερα λόγια για τον τεχνικό ηγέτη της Εσπανιόλ, η οποία υπό την δική του καθοδήγηση έφτασε το 2007 στον τελικό του Κυπέλλου UEFA. Ο ίδιος έσπευσε άμεσα να… επιβεβαιώσει το… προσωνύμιο που του είχε… κολλήσει στην Ισπανία αναφορικά με τον τρόπο δουλειάς του. Ο τσινγκούρι - μυρμήγκι ελληνιστί - στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ, ενώ έφτασε κοντά στη διάκριση στο Europa League, η οποία σταμάτησε από την Σεντ Ετιέν του Κέβιν Μιραλάς.

Το πρώτο «διαζύγιο» με τον Ολυμπιακό

Η πρώτη αποχώρηση του Ισπανού τεχνικού με τον Ολυμπιακό δεν ήταν τόσο… βελούδινη όσο η τωρινή. Οι «ερυθρόλευκοι» επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη είχαν περάσει μερικούς μήνες… αγωνίας, αναφορικά με το μέλλον του Ίβηρα στο «Λιμάνι». Ως εξαιρετικός πρώην… μεσοεπιθετικός είχε αποφύγει με έξυπνες… ντρίμπλες τις ερωτήσεις του Τύπου για την επόμενη… μέρα στην καριέρα του. Τελικά, μία διαφωνία της διοίκησης με την πλευρά του προπονητή, όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, έφερε το τέλος της πρώτης θητείας του Ισπανού τεχνικού.

Η… αυτοκρατορική «σκιά» του πάνω από το «Γ. Καραϊσκάκης»

Ωστόσο, η παρουσία του στην τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων» και κυρίως η εικόνα που παρουσίασαν οι Πειραιώτες εκείνη την περίοδο, ήταν αρκετή για να μετατρέψει τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον αγαπημένο προπονητή στις καρδιές των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Άλλωστε, η… σκιά του Ισπανού προπονητή δέσποζε… αυτοκρατορικά πάνω από το «Γ. Καραϊσκάκης» και το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών, όταν ήθελαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους, τόσο στον Τιμούρ Κετσπάγια που διαδέχθηκε τον Ίβηρα κόουτς, όσο και στον Ζίκο που ανέλαβε στα μέσα της σεζόν και στον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς που οδήγησε την ομάδα στα play off της Super League.

Το καλοκαίρι του 2010 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταβατική περίοδος για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τερματίσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν πολύ νωρίς τις υποχρεώσεις τους στο Europa League. Την ίδια περίοδο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Σωκράτης Κόκκαλης παρέδωσε τα… κλειδιά της ομάδας στον Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την συμπάθειά του προς τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ωστόσο, τα γεγονότα… πρόλαβαν τον νυν πρόεδρο της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, με τον Έβαλντ Λίνεν να παίρνει το… χρίσμα για την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού από τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Η επιστροφή στο «λιμάνι»

Ο αποκλεισμός από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, τον Αύγουστο του 2010, έφερε την άμεση αποχώρηση του Γερμανού και την έλευση του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος νωρίτερα είχε… προλάβει να αρνηθεί πρόταση της διοίκησης του Σωκράτη Κόκκαλη.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του «τσινγκούρι» στον Πειραιά, η οποία είχε ως μοναδικό… δρόμο την επιστροφή των «ερυθρόλευκων» στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, παίρνοντας τα… σκήπτρα από τον «αιώνιο» αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» με… όπλο το «Γ. Καραϊσκάκης», όπου πέτυχαν 15 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις για την Super League, πανηγύρισαν το 38ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους, σημειώνοντας πανηγυρική… επιστροφή.

Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη για τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις στο Champions League, έφτασαν κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση, ωστόσο συνέχισαν με σημαντικές νίκες και έναν οδυνηρό αποκλεισμό στο Europa League.

Μάλιστα, οι Πειραιώτες στην πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς, έδειξαν πως διαθέτουν ισχυρή ομάδα, καθώς με σερί νικών στην Ελλάδα, κατάφεραν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να πάρουν τον τίτλο του πρωταθλητή, αν και βρέθηκαν 5 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό, ενώ πανηγύρισαν και την πρόκριση στον τελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ατρόμητο.

Νίκησε… και την στατιστική

Η δουλειά του Ισπανού τεχνικού… φανερώνεται ακόμα και από τον πίνακα της στατιστικής, καθώς όπως αναφέρουν οι αριθμοί είναι από τους πιο πετυχημένους στον πάγκο της ομάδας, μετρώντας 90 νίκες, 13 ισοπαλίες και 22 ήττες σε 125 παιχνίδια στην ηγεσία των Πειραιωτών.

Βραβείο ήθους!

Ωστόσο, ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν ξεχώρισε μόνο γι’ αυτόν τον λόγο. Ο πιο σημαντικός έχει να κάνει με το ήθος που επέδειξε όσο διάστημα ήταν στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, με το οποίο… κέρδισε και την πλειοψηφία των φιλάθλων των άλλων ελληνικών ομάδων. Δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από το… δάκτυλό του, ακόμα και σε στιγμές που… μύριζε μπαρούτι, όπως στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, την άνοιξη του 2011 αλλά και τον Μάρτιο του 2012, αλλά και τις… επισκέψεις των Πειραιωτών στην Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Ο Ισπανός προπονητής, ακόμα και σε στιγμές επιτυχίας, ποτέ δεν τις… καρπώθηκε μόνος του, μιλώντας με κολακευτικά σχόλια για τους συνεργάτες τους, τους ποδοσφαιριστές, τους φιλάθλους και τη διοίκηση του Ολυμπιακού, όπως το μεσημέρι της Πέμπτης, τους οποίους ευχαρίστησε δημόσια για τη συνεργασία που είχαν στη θητεία του στους Πειραιώτες.

Το… γούρι στις πρεμιέρες

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, άπαντες στάθηκαν στο πλευρό του, ακόμα και όταν το ξεκίνημά του στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» δεν ήταν το ιδανικό. Και τις τρεις χρονιές που ηγήθηκε της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ήττα. Συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες ξεκίνησαν με ήττα από την Ανόρθωση την πρώτη σεζόν στα προκριματικά του Champions League, από τον Ηρακλή στην πρεμιέρα της περσινής Super League και φέτος από την Μαρσέιγ την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ίσως αυτό να αποτέλεσε το… γούρι του «τσινγκούρι» στον πάγκο των «ερυθρόλευκων».

«Ξέρω ότι πήρα την σωστή απόφαση»

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του επαφή με τον Ολυμπιακό, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποδείχθηκε πως πήρε την κατάλληλη απόφαση. «Τώρα ξέρω ότι σίγουρα πήρα την σωστή απόφαση!» τόνισε κάνοντας έναν μικρό… απολογισμό στην συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης (19/4). Αυτός ήταν και ο λόγος που η συγκίνηση ήταν έκδηλη τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασής του.

Και όπως υποστήριξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η… πόρτα των «ερυθρόλευκων» θα είναι πάντα «ανοικτή» για τον Ισπανό τεχνικό… Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το μέλλον…

Βαλβέρδε: Ο… αυτονομιστής που «έκλεψε» τις «ερυθρόλευκες» καρδιές (photos+videos)



Παναθηναϊκός: Νέα δεδομένα με Ιωαννίδη - Νέο συμβόλαιο και επιστροφή Λάτσιο
Παναθηναϊκός: Νέα δεδομένα με Ιωαννίδη - Νέο συμβόλαιο και επιστροφή Λάτσιο
Ολυμπιακός: Η συγκίνηση και η αποθέωση Μαρινάκη στο «Villa Park» (videos)
Ολυμπιακός: Η συγκίνηση και η αποθέωση Μαρινάκη στο «Villa Park» (videos)
Παναθηναϊκός AKTOR: Τώρα... μιλάει το ΟΑΚΑ - Κυκλοφόρησαν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια του Game 5
Παναθηναϊκός AKTOR: Τώρα... μιλάει το ΟΑΚΑ - Κυκλοφόρησαν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια του Game 5
Euroleague: Ανακοινώθηκαν οι ημέρες και οι ώρες των Game 5 για Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό
Euroleague: Ανακοινώθηκαν οι ημέρες και οι ώρες των Game 5 για Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved