«Οδηγούμαστε σε αφανισμό»

«Οδηγούμαστε σε αφανισμό»

Επιστολή προς την ΕΠΣ Αχαΐας απέστειλαν σωματεία της Α1 Κατηγορίας, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάρτα επίσημου προπονητή, ενώ παράλληλα κάνουν έκκληση και προς άλλα σωματεία, προκειμένου να τους στηρίξουν.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζεται, είμαστε αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν το άθλημα του ποδοσφαίρου κυρίως σε μικρές κατηγορίες, ενώ τα τελευταία έτη, δεν λαμβάνουμε καμία επιχορήγηση είτε από την ΕΠΣ είτε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αποτέλεσμα λαμβανομένου υπόψη και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, να επιτείνεται το ήδη σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που έχουμε.

Ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργεί σοβαρά θέματα στην βιωσιμότητα μας και στην εκπλήρωση του καταστατικού μας στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλο από την προαγωγή του αθλητισμού χωρίς βέβαια τα σωματεία μας να λαμβάνουν κάποια κέρδη.

Ο Ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει άρθρο 31 (προπονητής) «1. ΙΙ άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η απόφαση χορήγησης της αδείας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία τηρεί μητρώο Προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο σύνδεσμο η ομοσπονδία προπονητών ενώ το άρθρο 12 παρ. 4 της απόφασης Υπουργού Πολιτισμού υπ’ αριθμ. 11671/18.03.05 (ΦΕΚ Β 407/29.03.2005) ορίζονται τα εξής:

«Μέχρι τη λειτουργία της Εθνικής σχολής προπονητών του άρθρου 31 παρ. 4 του Ν. 2725/1999, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μπορεί με απόφαση και δαπάνες της να ιδρύει περιοδικές σχολές προπονητών.

Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας των πιο πάνω σχολών, των προσόντων των υποψηφίων καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα (άρθρο 136 παρ. 6 του Ν. 2725/1999)».

Περαιτέρω ο ίδιος νόμος ορίζει ότι το άρθρο 5 «5. Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν. Γ) Τα αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν ομαδικό άθλημα και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών και σε τοπικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας,

Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας ή συνδέσμου προπονητών, επιτρέπεται να επεκτείνεται η υποχρέωση απασχόλησης Προπονητή σε άλλες κατηγορίες πρωταθλημάτων.

δ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στην δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών, ενώ περαιτέρω ορίζεται ότι:

«6. Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη, μερική ή περιοδική απασχόληση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Η σχετική σύμβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
*** Η παρ 6 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 2 άρθρ. 75 Ν. 35057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι συνθήκες οι οποίες ήταν σχετικές με την απασχόληση του προπονητή στα αθλητικά σωματεία, δεν τυγχάνουν εφαρμογή σε εμάς, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρούσες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την έλλειψη επιχορηγήσεώς μας.

Άλλωστε οι άνω ρυθμίσεις σχετικές με την πρόσληψη και γενικά απασχόληση προπονητών, ήταν αλληλένδετες με τις επιχορηγήσεις που λαμβάναμε, ενώ σήμερα όπως γνωρίζετε δεν λαμβάνουμε κανένα χρηματικό ποσό, με αποτέλεσμα τυχόν εμμονή στις άνω διατάξεις (οι οποίες επί σειρά ετών ήταν ανενεργές και έχουν καταργηθεί εν τοις πράγμασι) να επιφέρει κατάργηση των σωματείων μας και της δυνατότητας μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε κοινωνικό έργο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός των επιχορηγήσεων, δεν έχουμε καμία άλλη πηγή εσόδων, κάτι το οποίο κάνει απαγορευτική την τήρηση των προϋποθέσεων σχετικά με την απασχόληση προπονητών. Πόσο μάλλον όταν οι τελευταίοι, είναι περιορισμένοι στον αριθμό και φυσικά δεν είναι διατεθειμένοι να απασχοληθούν σε σωματεία με μικρές αμοιβές.

Τυχόν εμμονή σας λοιπόν στην τήρηση των ανωτέρω, μας βρίσκει σύμφωνους πάντα σε περίπτωση που μας καταβάλλονται οι έως τα τελευταία έτη επιχορήγησης από την Γ.Γ.Α., κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των σωματείων μας. Σε διαφορετική περίπτωση μας οδηγείται σε κατάργηση και αδυναμία συνέχισης του ρόλου μας, χωρίς την από μέρους της πολιτείας τήρηση των υποχρεώσεών της».

Πάτρα 14 Οκτωβρίου 2011».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Οριστικό το σοκ: Πέντε μήνες εκτός ο Λουτσιάνο!
Οριστικό το σοκ: Πέντε μήνες εκτός ο Λουτσιάνο!
Τρίκαλα: Φιλική νίκη με... μεταγραφή
Τρίκαλα: Φιλική νίκη με... μεταγραφή
Γκαζιαντέπ-ΠΑΟΚ 80-66: «Καμπανάκι» κινδύνου!
Γκαζιαντέπ-ΠΑΟΚ 80-66: «Καμπανάκι» κινδύνου!
Μπήκε ο Σίνγκλετον, θεραπεία για Καλαϊτζάκη
Μπήκε ο Σίνγκλετον, θεραπεία για Καλαϊτζάκη
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης