Και του χρόνου

Και του χρόνου

Γυρνάμε πίσω στον χρόνο, στις 28 Φεβρουαρίου 2011. Κείμενο με τίτλο «Η κόλαση είναι οι άλλοι», που μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

 

Βρισκόμαστε στις επόμενες μέρες μετά τα αίσχη του «Καραϊσκάκης» και στο τότε κείμενο συζητάγαμε τα όσα έχουν συμβεί στο ελληνικό πρωτάθλημα απ’ όλες τις ομάδες. Μια απαρίθμηση δηλαδή των όσων είχαν κάνει μέχρι τότε τα χουλιγκάνια Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΑΕΛ, κτλ. Αφού τελείωνε η καταμέτρηση του αίσχους, το κείμενο συνέχιζε ως εξής:

Διαφορές φυσικά και υπάρχουν. Στην κλίμακα της αρρώστιας και της καφρίλας κάποιοι είναι ψηλά, κάποιοι στη μέση, κάποιοι πιο χαμηλά. Τα πράγματα είναι απλά. Αν είσαι κομμάτι της αρρώστιας, βλέπεις μόνο το τι κάνουν οι άλλοι. Αυτό κάνουν οι διοικήσεις, οι οργανωμένοι τους, ο οπαδικός τους Τύπος κι οι βαμμένοι ρεπόρτερ κι αρθρογράφοι των αντικειμενικών μέσων.

Αν είσαι υγιής, τότε σε όποια ομάδα κι αν ανήκεις καταλαβαίνεις πως μπορεί να μην είναι όλοι ίσοι στην κλίμακα της αρρώστιας, αλλά είναι 100% όμοιοι σε δύο πράγματα. Στο γεγονός πως όλοι είναι άρρωστοι και στον τρόπο που το αντιμετωπίζουν. Ισχύει για κάθε έναν ξεχωριστά και δεν αλλάζει, ό,τι κι αν κάνουν οι υπόλοιποι.

Αν παρόλα αυτά, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ποιος είναι ο χειρότερος, η απάντηση είναι προφανής. Χειρότερη είναι η ομάδα που υποστηρίζετε, γιατί γι’αυτήν θα έπρεπε να ντρέπεστε, όχι να βρίσκετε άλλοθι στην αρρώστια των απέναντι.

Οι μήνες πέρασαν κι ο Ζοτς κάνει δηλώσεις μετά τον τελικό της ντροπής στο ΟΑΚΑ. «Ξέρω πως τα ίδια γίνονται στο ΣΕΦ. Αλλά, πιστεύω πως το σωστό είναι να μιλάς για τους δικούς μας οπαδούς και γι’ αυτό είμαι πραγματικά απογοητευμένος».

Επιτέλους, ένας υγιής άνθρωπος να κοιτάξει την καμπούρα του, να καταλάβει πως πρέπει να ντρέπεται για ό,τι συμβαίνει στην ομάδα του, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι. Ανεξάρτητα. Ένας άνθρωπος να πει το αυτονόητο, ένας άνθρωπος «από μέσα», όχι σαν εμάς που κοιτάμε απ’ έξω όσα συμβαίνουν σε χορτάρι και παρκέ.

Ο Ζοτς δεν είπε μόνο αυτό: «Αυτό συζητάγαμε με τους παίκτες στα αποδυτήρια. Δεν μας δίνουν την ευκαιρία να γιορτάσουμε τον τίτλο όπως πρέπει. Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Ευτυχισμένος για τους παίκτες και τον κόσμο που ήρθε, στεναχωρημένος γι’αυτούς που μπήκαν μέσα».

«Δεν μας δίνουν την ευκαιρία να γιορτάσουμε τον τίτλο». Σας θυμίζει κάτι; Πάμε να θυμηθούμε τι συζητάγαμε εδώ για την απονομή του Κυπέλλου Ελλάδας, μετά από άλλον έναν τελικό της ντροπής, αυτόν της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο:

Οι οθόνες αρχίζουν να γεμίζουν από χαμογελαστά πρόσωπα. Από ανθρώπους που ανήκουν στα θύματα της αρρώστιας, που δεν μπορούν να χαρούν όσο θέλουν. Άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν ένα κύπελλο μπροστά σ’ένα διαλυμένο γήπεδο. Που είναι αναγκασμένοι να χαρούν μ’αυτούς που από την αρχή μέχρι το τέλος του ματς έκαναν τα πάντα για να βρομίσουν το Κύπελλο που θα σηκώσουν.

Εικόνες και σκέψεις καρμπόν. Όμως, ανθρώπους σαν τον Ομπράντοβιτς δεν έχουμε πολλούς. Κι έτσι, δεν θα ακούσεις το «κοιτάω τι κάνουμε εμείς» από ανθρώπους του ποδοσφαίρου μας. Θ’ακούσεις απ’όλους το χιλιοειπωμένο «ναι, αλλά κι οι άλλοι, μπλα, μπλα, μπλα». Δεν θα ακούσεις «δεν μας αφήνουν να χαρούμε οι ίδιοι μας οι οπαδοί». Θ’ακούσεις τα «ευχαριστούμε τον υπέροχο κόσμο».

Το ευτύχημα είναι πως υπάρχει κάποιος με το ειδικό βάρος του Ομπράντοβιτς να βγει και να πει την απλή, ξεκάθαρη αλήθεια. Το δυστύχημα είναι πως ο Ζοτς κι η εκπληκτική ομάδα του είναι κι αυτοί ανάμεσα στα θύματα της αρρώστιας των «δικών τους», των πράσινων, ακριβώς όπως η ομάδα των Αγγελόπουλων είναι θύμα της αρρώστιας των κόκκινων.

Και το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι πως ο Ζοτς, παρότι βγαίνει και λέει την αλήθεια, αναγκάζεται κι αυτός να πει πως «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, οι οπαδοί πρέπει να το αλλάξουν». Γιατί σ’αυτό το κομμάτι ο Ζοτς δεν λέει την αλήθεια, δεν έχει δίκιο.

Ναι, μερικά πράγματα δεν είναι στο χέρι του μπασκετικού Παναθηναϊκού κι Ολυμπιακού. Δεν μπορούν μονομιάς οι διοικήσεις να σταματήσουν το γαϊτάνακι της αλητείας που βλέπουμε σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση των δύο ομάδων, εδώ και πολλά χρόνια.

Όμως, οι πόρτες δεν ανοίγουν μόνες τους, ώστε να μπαίνουν σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ όποιοι και όσοι γουστάρουν και να διεξάγονται τα ματς σε συνθήκες Βαγδάτης. Και τα εμετικά πανό που «παραδοσιακά» πλέον κοσμούν τις κερκίδες σε Φάληρο και Μαρούσι δεν είναι και τόσο δύσκολο να κατέβουν μερικά λεπτά αφού κρεμαστούν.

Όμως, παραμένουν, μένουν στην θέση τους, μένουν μέσα στο οπτικό μας πεδίο όταν παρακολουθούμε το ματς, βάζουν τον πόλεμο των χουλιγκάνων στο σπίτι μας. Κι όταν οι ομάδες δεν κάνουν ούτε τα απλά, ούτε αυτά που όντως είναι στο χέρι τους, τότε δύσκολα μπορείς να πεις πως δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη και πως πρέπει μοιρολατρικά να περιμένουν από τους αρρώστους να γίνουν από μόνοι τους καλά.

Γιατί είναι ουτοπικό να περιμένεις κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πλήξουν επανειλημμένα την ίδια τους την ομάδα. Είναι ουτοπικό να περιμένεις πως θ’ αφήσουν το ματς να τελειώσει κανονικά, όταν τους αφήνεις να ξεκινάνε τον αγώνα με τους δικούς τους όρους, τα πανό τους, τις κροτίδες τους και τους παρακαλάς από μικροφώνου να κάτσουν καλά.

Κι η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον φέτος, το «έργο» ξεκίνησε αλλιώς. Ο αγώνας στο ΣΕΦ για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έγινε με σαφώς καλύτερες συνθήκες από τις συνήθεις πολεμικές. Το ίδιο έγινε και στον πρώτο αγώνα των τελικών στο Φάληρο. Στην 2η, όμως, αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, το κλίμα κι οι συνθήκες ήταν «όπως πάντα».

Οι άρρωστοι κόκκινοι δεν θα μπορούσαν να το αφήσουν έτσι, το ΣΕΦ άλλαξε μορφή στον 3ο τελικό και είχε την «κλασική» εικόνα, που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Μοιραίο ήταν να  φτάσουμε στο αίσχος του 4ου τελικού, να δούμε έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες στη ιστορία του μπάσκετ να αμαυρώνεται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Και του χρόνου, με υγεία.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Με Βιγιαφάνιες και Μολέδο ο Παναθηναϊκός
Με Βιγιαφάνιες και Μολέδο ο Παναθηναϊκός
ΑΕΚ: Ελπίζει για Ολυμπιακό ο Λόπες
ΑΕΚ: Ελπίζει για Ολυμπιακό ο Λόπες
LIVE CHAT: Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης
LIVE CHAT: Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης
Αποσύρθηκε ο τεράστιος Ντράγκιτς από την Εθνική Σλοβενίας
Αποσύρθηκε ο τεράστιος Ντράγκιτς από την Εθνική Σλοβενίας
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
Mediterranean College Employability Fair 2017
Mediterranean College Employability Fair 2017
«Βόμβα»: «Κόβεται» το Survival Secret του Epsilon!
«Βόμβα»: «Κόβεται» το Survival Secret του Epsilon!

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης