Ένσταση για την ένσταση

Ένσταση για την ένσταση

Περάσαμε με τον Τσάρλυ σχεδόν ολόκληρη την εκπομπή της Δευτέρας να μιλάμε με φίλους της ΑΕΚ. Να γίνει ένσταση, να μην γίνει ένσταση.

Είναι σωστό, δεν είναι σωστό. Θέλουμε αυτό ως Αεκτζήδες, όχι, θέλουμε το άλλο. Τα ίδια επιχειρήματα, περί ηθικής, για το αν είναι σωστό να πάρεις αγώνα που έχασες στα χαρτιά, τι έγινε το 2008 με τον Βάλνερ, κτλ, κτλ.

Τους άκουγα κι αυτό που σκεφτόμουν δεν είναι το ποια πλευρά έχει δίκιο, αλλά γιατί μια τέτοια υπόθεση πρέπει να είναι θέμα της ΑΕΚ και μόνον της ΑΕΚ. Κι εξηγούμαι.

Πρώτα, να συμφωνήσω με τα όσα είπε σήμερα ο Μπέος σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον Σέντρα. Όντως, εμείς οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε αυτοί που θα κρίνουμε την όποια ενοχή και θα προδικάσουμε την όποια απόφαση. Μπορεί ο Μπέος να έχει όντως τα αδιάσειστα στοιχεία που επικαλέστηκε, τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητά του.

Υπάρχει, όμως, μια έκθεση παρατηρητή. Και το ρεπορτάζ λέει πως αυτός ο άνθρωπος κάνει λόγο για ντου, για σπάσιμο τζαμαρίας, για φραστική επίθεση εναντίον του, για κλειδώματα στα αποδυτήρια, κτλ. Ανεξαρτήτως το τι θα αποφανθεί η αρμόδια επιτροπή, νομίζω πως είναι ασφαλές να λέμε πως “υπάρχει υπόθεση”, χωρίς βέβαια να προδικάζουμε τίποτα.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που “there is a case”, που λένε και στις ταινίες, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η ΑΕΚ (πρέπει να) κάνει δικό της, ένα θέμα που αφορά τους πάντες στην Λίγκα.

Ακούω και διαβάζω σκέψεις για το αν η ΑΕΚ έπρεπε να κάνει ένσταση με δεδομένο το οτι είναι δύσκολο να πάρει την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική κι ειλικρινά δεν βλέπω πουθενά σύνδεση των δύο πραγμάτων. Δηλαδή το να θα πάει μια υπόθεση στα δικαστήρια και τις πειθαρχικές επιτροπές, εξαρτάται από τις αγωνιστικές δυνατότητες και τα ηθικά διλήμματα μιας ομάδας; Αν τύχαινε ο (κάθε) Αδαμίδης ήταν φίλος κι αδελφός με τον (κάθε) Μπέο, τότε η ιστορία θα έπρεπε να γραφτεί στο χιόνι;

Γιατί η συμπεριφορά του Μπέου είναι πρόβλημα της ΑΕΚ; Μόνο απέναντι στην Ένωση παίζει ο Ολυμπιακός Βόλου ή μόνο απέναντι στους κιτρινόμαυρους έχει κάνει “διάφορα” φέτος ο Μπέος; Το πρόβλημα είναι αν ο Μπέος πολεμάει την ΑΕΚ ή αν τιμωρείται και παρόλα αυτά δεν σέβεται τις ποινές και τους νόμους;

Αν η ΑΕΚ για τον οποιονδήποτε λόγο αποφάσιζε να μην κάνει ένσταση, οι υπόλοιπες ομάδες θα ήταν ικανοποιημένες με το να μην εξεταστεί η υπόθεση; Κι αν ναι, τότε για ποιον λόγο θα ήθελαν να περάσει έτσι; Ποια θα ήταν τα επιχειρήματά τους.

Το έλεγα και στην εκπομπή, η ταπεινή μου άποψη είναι πως η ΑΕΚ δεν έπρεπε να κάνει ένσταση. Απλώς, έπρεπε πρώτα να φροντίσει να ενημερωθεί ο αθλητικός εισαγγελέας για όσα (μπορεί να) λένε παρατηρητής κι αστυνομία και να περιμένει την αυτεπάγγελτη παρέμβασή του.

Μετά θα περίμενα από την ΑΕΚ να φέρει το θέμα στην Σούπερλίγκα. Σε όλους αυτούς τους κυρίους που φωνάζουν πως το πρόβλημα είναι μόνο πως δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και πως οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να τους εφαρμόσουν. Σε όλους αυτούς τους κυρίους που, δια στόματος του προέδρου κ. Μαρινάκη, του αναπληρωτή προέδρου κ. Μποροβήλου και του εκτελεστικού διευθυντή κ. Κομνηνού μας ενημέρωσαν πως “η Λίγκα δεν είναι ένα καρτέλ ισχυρών, όπου αναδύεται σήψη”.

Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ τι πιστεύει η Λίγκα για την συγκεκριμένη υπόθεση. Ποια είναι η θέση της διοργανώτριας συνολικά, αλλά πολύ περισσότερο της κάθε μιας ομάδα ξεχωριστά. Τί πιστεύει πχ ο Ολυμπιακός, πρέπει η υπόθεση να διερευνηθεί, ναι ή όχι, και ποια είναι τα επιχειρήματά του. Τί πιστεύει ο ΠΑΟΚ, τί πιστεύουν οι υπόλοιπες ομάδες για την υπόθεση; Ποιά είναι η θέση των προέδρων των ομάδων για τη συμπεριφορά του ανθρώπου που οι ίδιοι εξέλεξαν για αντιπρόσωπο της Λίγκας στο Δ.Σ. της ΕΠΟ;

Κακώς τα φώτα έχουν πέσει στην ΑΕΚ και κακώς η ΑΕΚ ανέλαβε να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ο,τι συμβαίνει μέσα στην Λίγκα, αφορά συνολικά την Λίγκα. Όχι την ομάδα που έτυχε να είναι αντίπαλος, που έτυχε να έχει το “έννομο συμφέρον”, που έτυχε να αποφασίσει να κυνηγήσει την υπόθεση. Κι αφού έχουν βαλθεί να πείσουν τους πάντες πως θέλουν τη νομιμότητα και πως όλα βαίνουν καλώς, θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω τις απόψεις και τα επιχειρήματα του καθενός για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Αλλά, από την άλλη, ζητάω πολλά. Ζητάω πολλά πρώτα απ’όλα από την ίδια την ΑΕΚ, που εκπροσωπείται από κάποιον που ψοφάει για το παραμύθι του “μόνοι μας κι όλοι σας” και δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει την ένσταση σημαία. Κάποιον που δεν έχει κανένα πρόβλημα να λέει πως “στρέφεται εναντίον των βιαστών του ελληνικού ποδοσφαίρου”, αλλά ξεχνάει πως η ΑΕΚ δεν έχασε την ευκαιρία να βιάσει τον Ατρόμητο, όταν βρέθηκε από πάνω.

Κάποιον που χωρίς κανέναν ενδοιασμό και καμία ηθική ντρόπιασε τους υγιείς φιλάθλους της ομάδας του με τα λόγια του κατά του Ατρομήτου. Γιατί το να έχουν γίνει όσα έγιναν στον τελικό κι εσύ, αντί να ψελλίσεις μια “συγνώμη”, να μιλάς για “γραφική διοίκηση κι ομάδα γειτονιάς”, είναι σαν να σε κατηγορούν για βιασμό κι εσύ να λες στους συγγενείς της κοπέλας “σιγά την πατσαβούρα που πήδηξα”.

Και ζητάω πολλά κι από τους υπόλοιπους που απαρτίζουν την Λίγκα και μας λένε πως δεν είναι καρτέλ ισχυρών. Ζητάω πολλά, γιατί ξέρω πως αν τους ζητούσαν να κρίνει ο καθένας ξεχωριστά τα όσα συνέβησαν στο Πανθεσσαλικό σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητή, και να πάρουν μια καθαρή θέση για το τι πρέπει να γίνει, οι περισσότεροι θα σφύριζαν κλέφτικα.

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ποτέ μόνο η παραβατική συμπεριφορά του εκάστοτε μάγκα, ούτε το θράσος που έχει να μην φοβάται/σέβεται τίποτα και κανέναν. Το πρόβλημα είναι πάντα αυτοί που του επιτρέπουν να το κάνει, είτε επειδή είναι μαζί του, είτε επειδή δεν θέλουν να μπλέξουν.

Ευτυχώς, λοιπόν, που υπάρχει ο Μπέος. Η παρουσία του συγκεντρώνει  όλα τα φώτα κι έτσι δεν “φωτίζονται” κι αυτοί που είναι μαζί του και τον γουστάρουν, θεωρούν πως είναι άξιος εκπρόσωπος της Λίγκα στην ΕΠΟ και δεν έχουν κανένα λόγο να ζητήσουν, ως όφειλαν, να ερευνηθεί η υπόθεση του Πανθεσσαλικού.

Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία σ’αυτούς που το παίζουν διαφορετικοί, να τον πολεμάνε τάχα μου δήθεν, για να αποδείξουν έτσι την “διαφορετικότητά” τους. Σ’αυτούς που το μόνο που ξέρουν είναι να φωνάζουν πως “οι άλλοι είναι χειρότεροι”, γιατί έτσι έχουν τη δυνατότητα να στρέφουν τα φώτα μακριά από τα δικά τους τα χάλια.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Ολυμπιακός: Έφτασε Τορίνο (photo)
Ολυμπιακός: Έφτασε Τορίνο (photo)
«Βόμβα» στην Λευκωσία
«Βόμβα» στην Λευκωσία
ΠΑΟΚ: Διεθνής και πάλι ο Μακ
ΠΑΟΚ: Διεθνής και πάλι ο Μακ
Ολυμπιακός: «Πέταξε» για Ιταλία (photos)
Ολυμπιακός: «Πέταξε» για Ιταλία (photos)
Έφυγε από τη ζωή η θρυλική θεία Τζούλια από το Άκρως Οικογενειακόν
Έφυγε από τη ζωή η θρυλική θεία Τζούλια από το Άκρως Οικογενειακόν
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης