Μονόδρομος προς συρρίκνωση

Μονόδρομος προς συρρίκνωση

Η ΑΕΚ χρειάζεται γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή, μα πάνω απ’ όλα ιδιοκτησία με δύναμη και πυγμή.

Η συντριβή από τον Ολυμπιακό Βόλου αποτέλεσε την πιο οδυνηρή επιβεβαίωση των αδυναμιών αυτής της ΑΕΚ. Μια ομάδα με τεράστια προβλήματα, που δεν μπορούν να λυθούν από την απόκτηση 1-2 ποδοσφαιριστών ή την αλλαγή προπονητή. Αργά ή γρήγορα, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να «καεί» και ο Χιμένεθ (που βέβαια και δεν είναι άμοιρος ευθυνών σε όλα αυτά). Αλλά είναι σοκαριστική η συνέντευξη Αδαμίδη στο «Βήμα» και οι εξηγήσεις για το μέλλον της ΑΕΚ. Όπως φαίνεται, η πορεία έχει χαραχθεί και οδηγεί ως μονόδρομος στη συρρίκνωση.

Είπε ο Αδαμίδης πως η ΑΕΚ θα πρέπει να μάθει να ζει από τα έσοδά της. Πως οι νυν μέτοχοι, αυτοί οι φοβεροί επιχειρηματίες που λέγονται Παππάς και Νοτιάς, προτίθενται – εάν βρουν κάνα κορόιδο για συνέταιρο να τσοντάρει κι αυτός – να βάζουν 1,5-2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και με αυτά να δημιουργήσει ομάδα ανταγωνιστική, που θα διεκδικεί πραγματικά – γιατί από λόγια νομίζω πως έχουν μπουχτίσει όλοι – το πρωτάθλημα από ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ (για όσους δεν το κατάλαβαν, ήδη προπορεύεται σταθερά και σε όλα τα ζητήματα της ΑΕΚ).

Ωραία ακούγεται όλο αυτό. Μόνο που τα πράγματα δεν μπορούν να είναι όπως τους βολεύουν και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Δεν αναφέρομαι στην προοπτική της εύρεσης επιχειρηματία που θα αναλάμβανε τη τύχη της ΠΑΕ, γιατί όσο πιο βαθιά μπαίνει στο λούκι, τόσο πιο δύσκολο φαντάζει κάτι τέτοιο. Στέκομαι σε συγκεκριμένα ζητήματα: να ζει η ΠΑΕ από τα έσοδά της. Μάλιστα! Και τα χρέη που δημιούργησαν οι νυν μέτοχοι με τους πρώην συνεταίρους τους (45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν εκείνοι), ποιος θα τα πληρώνει; Η ΑΕΚ σας απαντώ. Αφαιρώντας κι άλλα χρήματα από τη δυναμική της, για να πληρώνει τα σπασμένα αυτών που θέλησαν να το παίξουν αφεντικά της.

Για να το κάνω όσο πιο απλό γίνεται: επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ΑΕΚ που θα έχει π.χ. ετήσια έσοδα 15 εκατ. ευρώ. Τα έξοδά της όμως, δεν θα μπορούν να είναι τόσα, γιατί θα πρέπει να καλύπτει και αμαρτίες του παρελθόντος. Αρα θα πρέπει να μειώνει κι άλλο το κόστος. Ξαφνικά, η ΑΕΚ θα βρει ανά την υφήλιο τα «λαυράκια» όλου του κόσμου, αφήνοντας τους άλλους να ξοδεύουν εκατομμύρια.

Είπε ο κ. Αδαμίδης πως η ΑΕΚ μπορεί να βρει ποιότητα με λιγότερα χρήματα. Σωστά. Όπως επένδυσε το καλοκαίρι στον Αργυρίου και στον Ματεντζίδη. Όπως διάλεξε να αποκτήσει τον Εντερ και τον Νταντόμο. Όπως πήγε και χρυσοπλήρωσε τον Ντιόπ, προφανώς χωρίς να προσέξει πως είχε 20 κιλά παραπάνω. Τον δρόμο που επιθυμεί να βαδίσει η ΑΕΚ, τον έχουν ανακαλύψει άλλοι εδώ και χρόνια.

Πώς λειτουργεί το σκάουτινγκ; Επαγγελματικά. Με κόσμο που δουλεύει ασταμάτητα. Που βλέπει συνεχώς ματς και συλλέγει στοιχεία για τη ζωή κάθε ποδοσφαιριστή που είναι να αποκτηθεί. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως η ΑΕΚ έχει τα στελέχη για να δουλέψει το σκάουτινγκ και να βρει παίκτες. Υπό ποια φιλοσοφία θα λειτουργήσει; Μήπως αυτή που αναφέρει, πως θα ξεπουλά κάθε χρόνο τους παίκτες της, απλά για να κλείνει τρύπες; Ετσι δεν φτιάχνεις ομάδα, αλλά απλά μετατρέπεσαι σε φυτώριο των μεγάλων.

Επίσης, υπάρχει κάτι σημαντικό για τα «σπασμένα». Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Ο Χιμένεθ αποφάσισε να μιλήσει με ειλικρίνεια και είπε ουσιαστικά πως αυτή τη στάνη έχουμε, αυτό το τυρί βγάζουμε. Αυτούς τους παίκτες έχουμε, με αυτούς θα πορευθούμε και δεν μπορούμε να έχουμε τις επιλογές του ΟΣΦΠ. Χώρισε το ρόστερ σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αυτοί που μπορούν, αλλά εμφανίζονται καταβεβλημένοι και αυτοί που δεν μπορούν και είναι η πλειοψηφία.

Ποιους παίκτες της ΑΕΚ θα κράταγε ο Χιμένεθ και ο κάθε Χιμένεθ για το σχηματισμό μιας νέας ομάδας; Τον Σκόκο σίγουρα, τον Μάκο οπωσδήποτε, τον Μανωλά αναμφίβολα. Και μετά; Εχουν ποιότητα οι Δέλλας, Λυμπερόπουλος, Ντιόπ. Αλλά και βαριά κορμιά, πολύ ταλαιπωρημένα. Δεν μπορεί να στηρίζεται μια ομάδα σε παίκτες με μονοετή συμβόλαια, που είναι πατημένα 35-36. Είναι σαν να παίρνεις δανεικούς χωρίς προοπτική αγοράς τους.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, πως η ΑΕΚ χρειάζεται γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Χρειάζεται προσεκτικές επιλογές και πολλή τύχη. Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται ιδιοκτησία που θα νοιάζεται γι’ αυτή και διοίκηση που θα χαράξει φιλοσοφία χωρίς παρεκκλίσεις. Που θα έχει τη δύναμη και τη πυγμή να επιβάλει τις αποφάσεις της και να δώσει όραμα στον κόσμο. Αντίθετα, το μόνο που βλέπω είναι μιζέρια και προβλήματα.

Υ.Γ.: Για το διασυρμό από τον Μπέο δεν χρειάζονται και πολλές αναλύσεις. Σε όλα τα επίπεδα, η ΑΕΚ έδειξε πόσο προβληματική είναι. Απόντες οι μέτοχοι, απούσα η διοίκηση, ο Μπέος να σουλατσάρει. Και στο γήπεδο, να κάνει πλάκα με τα φαντάσματα που φορούσαν τις φανέλες με τα «κιτρινόμαυρα». Απαράδεκτοι όλοι. Κατάφεραν να γράψουν και αυτή τη μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ. Ποτέ δεν της είχε βάλει επαρχιακή ομάδα τέσσερα γκολ στο γήπεδό της. Από το 1972 είχε να χάσει με διαφορά τεσσάρων γκολ στο γήπεδό της. Και το πέτυχαν κι αυτό. Εις ανώτερα.

Υ.Γ.1: Επιτέλους καταρρίφθηκε και αυτός ο αστείος μύθος περί ανταγωνιστικής ομάδας. Έστω και αν απαιτήθηκε αυτός ο οδυνηρός τρόπος, ο Χιμένεθ παραδέχθηκε το ελλειμματικό ρόστερ. Ποιος τους έφερε και ποιος θα τους πληρώσει για να αδειάσουν τη γωνιά, θα το βρει η υπηρεσία. Μη χάσει η Βενετιά βελόνι και φύγει από την ΑΕΚ κάποιος από τους παικταράδες.

Υ.Γ.2: Για το παραλήρημα του Τζιμπούρ δεν χρειάζονται μεγάλες αναφορές. Ο άνθρωπος είναι στο κόσμο του, τσακώνεται με αόρατους εχθρούς και έχει καταδιωκτικά σύνδρομα. Πιστεύω πως πήγε εκεί που του ταιριάζει. Αλλά από την άλλη, δεν μπορεί ο Αδαμίδης να θυμάται τώρα πως το μπάτζετ της ΑΕΚ δεν αντέχει δυο συμβόλαια του εκατομμυρίου. Αυτό απλά σημαίνει πως τόσο καιρό μας δούλευαν ψιλό γαζί.

Υ.Γ.3: Μέσα σε όλη την απογοήτευση που αποπνέει η ΑΕΚ, ήρθαν και τα μαντάτα για το μπάσκετ. Εφυγε και ο Μηνάς, φεύγει και ο Καραμανλής. Ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία. Το τέλμα μεγαλώνει και η συρρίκνωση δεν χτυπά μόνο το ποδόσφαιρο.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Σακάρια-ΠΑΟΚ: 81-86: Στην τρίτη θέση του τουρνουά της Προύσας ο «Δικέφαλος»
Σακάρια-ΠΑΟΚ: 81-86: Στην τρίτη θέση του τουρνουά της Προύσας ο «Δικέφαλος»
ΠΑΣ Γιάννινα: Κανένα ρίσκο με Ναδάλες
ΠΑΣ Γιάννινα: Κανένα ρίσκο με Ναδάλες
Τρομερό μήνυμα του Γκιστ κατά του ρατσισμού (pic)
Τρομερό μήνυμα του Γκιστ κατά του ρατσισμού (pic)
LIVE CHAT: Απόλλων Σμύρνης-Πλατανιάς 0-1
LIVE CHAT: Απόλλων Σμύρνης-Πλατανιάς 0-1
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης