Δεύτερη πράξη στο Κλάσικο

Δεύτερη πράξη στο Κλάσικο

Χαίρετε κύριοι. Το περασμένο Σάββατο είδαμε την πρώτη μάχη και ετοιμαζόμαστε για τον τελικό στο Μεστάγια.

Στο Μπερναμπέου έγινε απλά ένα ζέσταμα. Οι παίκτες της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα  ξεμούδιασαν και διάβασαν το παιχνίδι του αντιπάλου. Σε αυτήν την σειρά παιχνιδιών υπάρχει η ιδιομορφία πως κάθε παιχνίδι έχει και πιο μεγάλη σημασία από το προηγούμενο. Η λογική λέει πως οι προπονητές των δυο ομάδων θα κρατάνε κάποιες κρυμμένες εκπλήξεις για τον αντίπαλό τους και η ένταση που θα βγάζουν οι ποδοσφαιριστές θα αυξάνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Από άποψης τακτικής μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα σκαρφιστεί ο Μουρίνιο. Η Μπαρτσελόνα έχει ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού που την έχει κάνει την καλύτερη ομάδα του πλανήτη. Ο Πεπ λοιπόν  έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως αν οι παίκτες του εφαρμόσουν το ποδόσφαιρο που έχουν διδαχτεί δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ο Ζοσέ αντίθετα είναι αναγκασμένος να καταφύγει σε τρικ. Πριν ξεκινήσει η σειρά των παιχνιδιών το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε  ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν πως δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία στο κέντρο για να ανακόψει το παιχνίδι της Μπάρτσα. Οι Καταλανοί βλέπετε δεν είναι μια κλασική ομάδα που αναπτύσσεται με έναν δυο ποδοσφαιριστές ούτε μπορείς να την βραχυκυκλώσεις εμποδίζοντας ένα επιθετικογενή παίκτη της (πχ Βίγια, Μέσι) να έρθει σε επαφή με την μπάλα. Το παιχνίδι της βασίζεται στο κουβάλημα της μπάλας με μικρές πάσες τρέξιμο και τεχνική κατάρτιση. Η ανάπτυξη ξεκινάει  χαμηλά από τα στόπερ, τα μπακ και η μπάλα φτάνει στην αντίπαλη περιοχή χωρίς κανένας να τολμήσει να την σηκώσει η να αλλάξει παιχνίδι. Έχω τονίσει πολλές φορές πως για να βγουν αυτές οι συνεργασίες που είναι πάντα τριών παικτών σε μορφή τριγώνου είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Τσάβι και Ινιέστα στον άξονα. Ένας εκ των δύο, πολλές φορές και οι δύο, είναι αναγκαστικά μέσα στα τρίγωνα που ανεβάζουν με προστασία και ασφάλεια την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση. 

Αυτό το ποδόσφαιρο δεν γίνεται με τίποτα να παιχτεί και να είναι τόσο τέλειο αν από την τριάδα του κέντρου απουσιάσει ενας από αυτούς. Η Ίντερ πέρασε την Μπαρτσελόνα πέρυσι καθώς την βρήκε χωρίς τον Ινιέστα. Απόντος του Ινιεστα, η πίεση  στο κέντρο δεν είναι ποτέ τόσο αποτελεσματική, καθώς όταν παίζουν ταυτόχρονα με τον Τσάβι πνίγουν την αντίπαλο με το πρεσάρισμα τους. Η τριάδα Μπούσκετς-Κέιτα-Τσάβι που χρησιμοποιήθηκε με την Ιντερ ούτε αμυντικά μπόρεσε να αποδώσει, αλλά η μεγάλη διάφορα φάνηκε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.  Από την πλευρά που έπαιζε ο Κέιτα δεν έβγαιναν οι αυτοματισμοί και η μπάλα δεν ανεβαίνει από την άμυνα στην επίθεση. Ο Ζοσέ γνωρίζει πως φέτος η αποστολή του είναι πολύ δύσκολη. Η Μπαρτσελόνα από το κέντρο και μπροστά δεν έχει απώλειες και ο ίδιος στον άξονα δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να να αναχαιτίσει την ανάπτυξή της. Για αυτά τα παιχνίδια δανείστηκε μια ιδέα του Κέιροζ. Όταν ο Κέιροζ ήταν εκλέκτορας στην Εθνικη Πορτογαλίας έβαζε τον Πεπε μπροστά από τους δυο στόπερ θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στο κέντρο άμυνας της ομάδας του. Το πείραμα ο Μουρίνιο το δοκίμασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Μαμέζ. Απέδωσε και στο πρώτο παιχνίδι της σειράς είδαμε τον Πεπε σε ρόλο σύρτη μπροστά από το αμυντικό δίδυμο της Ρεάλ.

Η Μπαρτσελόνα έχει βέβαια τον τρόπο να περάσει την μπάλα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας ό,τι και να κάνει ο αντίπαλος. Ο Μουρίνιο όμως είναι υποχρεωμένος να παλέψει. Η χρησιμοποίηση του Πέπε μπροστά απ’ τα στόπερ, εκτός του ότι γίνεται γιατί χρειαζόταν οπωσδήποτε έναν παίκτη στο κέντρο να βγάλει δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες, δίνει πολλές βοήθεις στην άμυνα της Ρεάλ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειών του Μέσι ξεκινάει από πλάγια και τελειώνει με διαγώνια κίνηση στην αντίπαλη περιοχή. Συνήθως, πριν μπει στην περιοχή φεύγει η μπάλα από τα πόδια του για να κάνει το ένα-δύο και να την πάρει με το που βρεθεί στη πλάτη της άμυνας. Αυτή την κίνηση θέλει να την πάρει ο Γκουαρντιόλα και από τον Βίγια και για αυτόν τον λόγο τον τραβάει λίγο πιο αριστερά. Αν η Ρεάλ έπαιζε με τους Αλόνσο-Κέντίρα δίδυμο στο κέντρο, τα άκρα θα ήταν πολύ αδύναμα καθώς αυτήν την διαγώνια κίνηση θα έπρεπε στο ξεκίνημά της να την ακολουθήσει ο ΝτιΜαρία στην πλευρά του ή ο Ρονάλντο. Με το νέο σχήμα όμως οι Αλόνσο, Κεντίρα θα καλούνται αυτοί να μαρκάρουν την διαγώνια κίνηση των Βίγια-Μέσι .Στην πλευρά του Ρονάλντο παίζει ο Βίγια που είναι επικίνδυνος περισσότερο πιο ψηλά και η κίνηση του είναι συνήθως χωρίς μπάλα οπότε πριν φτάσει στην περιοχή θα πέσει πάνω στον Κεντίρα που η παρουσία του Πέπε του δίνει την δυνατότητα να πάρει πλάτος και να αγωνιστεί στα δεξιά του άξονα και μετά τον Γερμάνό χαφ υπάρχουν οι Πεπε και τα στόπερ. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για την Ρεάλ από τα αριστερά της καθώς ο Μουρίνιο γνωρίζει πως ο Μαρσέλο είναι μέτριος αμυντικά αλλά και πως από την πλευρά τους οι Καταλανοί μπορούν να ανεβάσουν ταυτόχρονα τους Άλβεζ, Πέδρο, Μέσι και Τσάβι. Ρεαλιστικά δεν αντιμετωπίζονται, αλλά ο Μουρίνιο οφείλει να παλέψει. Θυσίασε τον Οζίλ για να πάρει αμυντική ασφάλεια και σκληράδα από τον Πέπε, αλλά και για να μπορέσει να βγάζει αμυντικά πολλούς παίκτες στην κάλυψη του Μαρσέλο. Ο Βραζιλιάνος μπακ μπροστά του έχει θεωρητικά τον πιο ικανό αμυντικά επιθετικογενή παίκτη της βασίλισσας, τον ΝτιΜαρία, και στα δεξιά του τον Αλόνσο να φυλάει χώρο με την εμπειρία του και να είναι ο τρίτος παίκτης που θα πέφτει πάνω στα μαρκαρίσματα. Αν αυτή η παγίδα σπάσει με διαγώνια κίνηση, με αυτοματισμό ή με κόψιμο  παίκτη από την απέναντι πλευρά, η Μπάρτσα δεν θα βρει μια άμυνα ανοχύρωτη, αλλά με την παρουσία του Πέπε θα υπάρχουν τρεις στόπερ.

Αυτά βέβαια τα έχει σχεδιάσει ο Μουρίνιο στα χαρτιά. Το πρόβλημα είναι πως στην πράξη η Μπαρτσελόνα δεν παίζεται γιατί έχει την δυνατότητα να βγάζει πολλούς παίκτες στην πλάτη της άμυνας. Αποδιοργανώνει τον αντίπαλο καθώς επιτίθεται με πολλούς παίκτες οι οποίοι ξέρουν όλοι μπάλα δεκαριού έχουν όλοι τους ταχύτητα και πέταγμα  εξτρεμ και αν  χάσουν την μπάλα πέφτουν σαν βδέλλες πάνω στον αντίπαλο. Με λίγα λόγια το πρώτο τρικ που είδαμε από τον Μουρίνιο είναι σίγουρα καλό στην θεωρία αλλά το παιχνίδι της Μπάρτσα είναι  τέλειο στην πράξη. Για να έχει τύχη η Ρεάλ θα πρέπει να αποδώσει η αμυντική τακτική του Μουρίνιο, και ο Ρονάλντο μαζί με τον στράικερ που θα επιλεγεί (ταιριάζουν τα ματς στον Αμπντεμπαγιόρ) να κάνουν τεράστια παιχνίδια ώστε οι Μερένχες να είναι επιθετικά απειλητικοί παρότι δεν θα ανεβάζουν περισσότερους από δυο, άντε τρεις παίκτες στην επίθεση.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
ΠΑΟΚ: Ο Σαββίδης ανακοίνωσε Ελ Καντουρί! (photo)
ΠΑΟΚ: Ο Σαββίδης ανακοίνωσε Ελ Καντουρί! (photo)
Μην σας τρομάζει η φωτογραφία, τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί (vid)
Μην σας τρομάζει η φωτογραφία, τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί (vid)
Πέτγουεϊ: Ο κόσμος του ΑΡΗ να περιμένει αεροπλανικά καρφώματα!
Πέτγουεϊ: Ο κόσμος του ΑΡΗ να περιμένει αεροπλανικά καρφώματα!
Το ποστ της Γκουγκούση για την αποχώρηση Κλάους από τον ΠΑΟΚ
Το ποστ της Γκουγκούση για την αποχώρηση Κλάους από τον ΠΑΟΚ
Βίντεο που κόβει την ανάσα! Έτσι σώζει ζωές το Πολεμικό Ναυτικό: Καρέ – καρέ επιχειρήσεις διάσωσης
Βίντεο που κόβει την ανάσα! Έτσι σώζει ζωές το Πολεμικό Ναυτικό: Καρέ – καρέ επιχειρήσεις διάσωσης
Κρήτη: Οι πρώτες σκληρές εικόνες από το τροχαίο με το λεωφορείο – Ένας νεκρός - 3 τραυματίες
Κρήτη: Οι πρώτες σκληρές εικόνες από το τροχαίο με το λεωφορείο – Ένας νεκρός - 3 τραυματίες
Bίντεο-Σοκ - Επίθεση Ισπανία: Η στιγμή που ήρωας αστυνομικός σκοτώνει μόνος του τέσσερις τρομοκράτες
Bίντεο-Σοκ - Επίθεση Ισπανία: Η στιγμή που ήρωας αστυνομικός σκοτώνει μόνος του τέσσερις τρομοκράτες
Επίθεση Βαρκελώνη: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του μακελάρη (Pics+Vids)
Επίθεση Βαρκελώνη: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του μακελάρη (Pics+Vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης