Τα παράπονα του Φερέιρα

Τα παράπονα του Φερέιρα

Όλα όσα είπε ο Φερέιρα στους παίκτες του θα μπορούσε κάλλιστα να τα έχει ακούσει ο ίδιος από τον πρόεδρό του.

«Αυτό το πράγμα που παρουσιάσαμε δεν είναι Παναθηναϊκός. Δεν ήταν εικόνα αυτή. Σας είπα να μην την πατήσουμε όπως στη Λάρισα και εμείς ήμασταν χειρότεροι. Περπατάγατε μέσα στο γήπεδο. Είστε επαγγελματίες, το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει και το έχουμε πει πολλές φορές. Έχουμε δύο ματς μέχρι το τέλος και πρέπει να τα πάρουμε. Να βγάλουμε την ομάδα στο Champions League, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα και με τον κόσμο μας, που μας έχει στηρίξει. Είναι υποχρεώσή μας».


Αυτά ήταν το λόγια του Ζεσουάλδο Φερέιρα προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Με το που τα διάβασα, θυμήθηκα τον Μπάντοβιτς. Πάνω-κάτω, τα ίδια έλεγε κι αυτός πέρσι τέτοια εποχή, όταν προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στον Ολυμπιακό.


Οι ιστορίες βέβαια έχουν διαφορές. Το πρόβλημα τέτοιο καιρό πέρσι στον Ολυμπιακό δεν ήταν μόνο η κακή απόδοση στους αγώνες, αλλά και τα κρούσματα πειθαρχίας. Παίκτες δεν πήγαιναν στην προπόνηση, αντιδρούσαν όταν γίνονταν αλλαγή, ξενυχτούσαν μέχρι το ξημέρωμα και μετά έκαναν τους τραυματίες. Τέτοια πράγματα δεν έχουν συμβεί στον φετινό Παναθηναϊκό, αφού δεν υπάρχουν ληστές του τρένου σαν τον Ραούλ Μπράβο, τον Ντάτολο, τον Λούα Λούα, που πέρσι είχαν ξεσαλώσει στο λιμάνι.


Υπάρχουν, όμως, και πολλές ομοιότητες. Ο σταυρός του φετινού Παναθηναϊκού μοιάζει αρκετά μ’ αυτόν του περσινού Ολυμπιακού. Κακή ποδοσφαιρική σεζόν, εγκληματική διοικητική απουσία. Ο Ολυμπιακός πέρσι άγγιξε απρόσμενα μια ψηλή κορυφή με τη νίκη του στο ντέρμπι στο «Σπύρος Λούης». Αποδείχθηκε πως αυτό απλώς έκανε ακόμα πιο απότομη την κατηφόρα που ακολούθησε μετά.


Με παρόμοιο τρόπο, ο φετινός Παναθηναϊκός έφτασε σ’ εκείνη την πολύ έντονη νύχτα στο Φάληρο. Ο «σεισμός» του ντέρμπι επηρέασε τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι μετασεισμοί είναι αισθητοί ακόμα και τώρα, ενώ ίσως όσα έγιναν εκείνη την ημέρα να «κινητοποίησαν» και την ιστορία με τις κασέτες.


Ταυτόχρονα, όμως, εκείνη η νύχτα επηρέασε βαθιά και την ομάδα του Παναθηναϊκού, το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Στην αρχή ήρθε συσπείρωση, δέσιμο με τον κόσμο, ενότητα. Αυτά γρήγορα έσβησαν κι έδωσαν τη θέση τους σε απογοήτευση, άδειασμα, χαλαρότητα. Λίγος Σισέ, λίγο 4-4-2 για να γίνεται κουβέντα, αυτά.


Πέρυσι στον Ολυμπιακό ο Μπάντοβιτς δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα. Ο Σωκράτης είχε ήδη τραγουδήσει το «αφού στον Όλυμπο οι θεοί τ’ αποφασίσανε», είχε ήδη αποφασίσει να δώσει τα κλειδιά. Στον Παναθηναϊκό το έργο της πολυμετοχικότητας είναι διαφορετικό, αλλά δεν αλλάζει την ουσία. Κι αυτή είναι πως ο Φερέιρα είναι μόνος στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Απ’ αυτόν εξαρτάται, όσες καμπάνες κι αν βαρέσει ο Γόντικας.


Το καλό είναι πως ο Φερέιρα έχει το όνομα να επιβληθεί, ενώ ο Μπάντοβιτς μίλαγε κι οι παίκτες γέλαγαν. Το κακό, όμως, είναι πως ο πορτογάλος μοιάζει δύσκολος στο να ανταποκριθεί. Έχει το ελαφρυντικό πως δεν μας ξέρει. Φαίνεται αυτό και στις δηλώσεις του και στα όσα είπε στους παίκτες. Τον σοκάρει η ευκολία που έχουν οι παίκτες στο να παρουσιάζονται χαλαροί, τον εντυπωσιάζει που χρειάζονται έξτρα κίνητρο για να είναι 100% επαγγελματίες. Έχει μάθει αλλιώς, σε ομάδες ανθρώπων που δουλεύουν στο… κόκκινο χωρίς κάποιον ή κάτι να πατάει το γκάζι.


Όμως, τα ελληνικά κουσούρια δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ευθύνες του Φερέιρα. Είτε έχει μάθει αλλιώς, είτε όχι, βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού από τον Νοέμβριο. Θα τον καταλάβαινα αν έλεγε όλα αυτά στους παίκτες του πριν από μερικούς μήνες. Τότε, που δεν είχε γνώση της κατάστασης στον φετινό Παναθηναϊκό, θα ήταν απολύτως λογικά τα παράπονά του προς τους παίκτες του.


Τώρα, τα παράπονα έχουν αυτόν αποδέκτη. Ο Φερέιρα δεν φταίει για όσα έγιναν στο Φάληρο και για το αποτέλεσμα που είχαν στην ψυχολογία των παικτών του. Δεν φταίει για την διοικητική απουσία. Δεν φταίει που δουλεύει σε μια χώρα που οι παίκτες θέλουν μπαμπούλες για να πιεστούν και έχουν μάθει να είναι πιο σημαντικοί από τον προπονητή που είναι αναλώσιμος.


Αυτές είναι, όμως, οι συνθήκες και σ’ αυτές θα πρέπει να ανταποκριθεί. Μέχρι στιγμής δεν το κάνει, γι’ αυτό και σήμερα αναγκάστηκε να πει αυτά τα λόγια στους παίκτες του. Η ανάγκη αυτής της ομιλίας αποδεικνύει την μέχρι στιγμής αδυναμία του Φερέιρα να αντεπεξέλθει στα ζητούμενα της εξίσωσης.


Το «σας είπα να μην την πατήσουμε όπως στη Λάρισα και εμείς ήμασταν χειρότεροι», είναι πρόβλημα που έπρεπε να είχε ήδη λύσει. Ο ίδιος ο προπονητής, όχι κάποιος άλλος. Όλα όσα είπε ο Φερέιρα στους παίκτες του θα μπορούσε κάλλιστα να τα έχει ακούσει ο ίδιος από τον πρόεδρό του. Άνθρωπος δεν υπάρχει να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι, ο προπονητής εξακολουθεί να είναι ο υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας.


Το διάστημα που ακολουθεί θα πρέπει να βάλει την σφραγίδα. Το θέμα για τον Φερέιρα δεν είναι να αποδείξει πως είναι καλός προπονητής. Το ζήτημα για τον ίδιο και για τον Παναθηναϊκό είναι να αποδείξει ο πορτογάλος πως είναι κατάλληλος για τη δουλειά που έχει αναλάβει. Καλώς ή κακώς, το καράβι που κυβερνά απαιτεί από εκείνον πολλά περισσότερα πράγματα απ’ αυτά που είχε στο μυαλό του ο ίδιος όταν το αναλάμβανε.


Είτε μπορεί, είτε δεν μπορεί. Είτε θέλει, είτε δεν θέλει. Όταν ολοκληρωθούν τα play off, οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι σαφείς. Το «πάμε και βλέπουμε» θα είναι καταστροφή για τον Παναθηναϊκό.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Σοκ με Νόιερ! Πόσο καιρό μένει εκτός δράσης (pic)
Σοκ με Νόιερ! Πόσο καιρό μένει εκτός δράσης (pic)
Αυτά είπε ο Καβάνι για το πλάκωμα στα αποδυτήρια με τον Νεϊμάρ!
Αυτά είπε ο Καβάνι για το πλάκωμα στα αποδυτήρια με τον Νεϊμάρ!
Αυτός είναι ο αντι-Μπουφόν!
Αυτός είναι ο αντι-Μπουφόν!
Πώς τιμάς τη μνήμη του Παύλου, πλακώνοντας κοσμάκη που πάει για το μεροκάματο;
Πώς τιμάς τη μνήμη του Παύλου, πλακώνοντας κοσμάκη που πάει για το μεροκάματο;
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
Mediterranean College Employability Fair 2017
Mediterranean College Employability Fair 2017
«Βόμβα»: «Κόβεται» το Survival Secret του Epsilon!
«Βόμβα»: «Κόβεται» το Survival Secret του Epsilon!

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης