Να μην γίνει Παναθηναϊκάκι

Να μην γίνει Παναθηναϊκάκι

Αν υπάρξει σωστό ποδοσφαιρικό σχέδιο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 15 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί, φτάνει και περισσεύει.

Διαβάζοντας την ανάλυση εσόδων-εξόδων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ακούγοντας τα σχόλια που ακολούθησαν σήμερα στα ελληνικά ραδιόφωνα, νιώθω την ανάγκη  να πάω κόντρα στο ρεύμα. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Με έκπληξη άκουγα σήμερα συζητήσεις να εστιάζουν το πρόβλημα στα πολλά λεφτά που χάλασε η πολυμετοχικότητα για μεταγραφές. Οι κουβέντες αυτές είναι τουλάχιστον υποκριτικές, καθώς η μετοχική σύνθεση του Παναθηναϊκού, άλλαξε ώστε να μπουν λεφτά στο σύλλογο και να γίνουν μεταγραφές. Εκείνη την περίοδο τα οικονομικά δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά. Για να καταλάβετε το πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές, θυμάμαι το δεύτερο καλοκαίρι της πολυμετοχικότητας να προσπαθούμε μάταια να εξηγήσουμε με τον Θέμη σε κάποιους οπαδούς του Παναθηναϊκού, πως το μεταγραφικό μπάτζετ των 15 εκατ. ευρώ είναι τεράστιο, αρκεί να γίνει σωστή αξιοποίηση των χρημάτων.

Στην πράξη αυτοί που ανέλαβαν να ανεβάσουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό ξόδεψαν 40εκατ. ευρώ σε δύο σεζόν και πανηγύρισαν επειδή κατάφεραν να πάρουν το νταμπλ στην Ελλάδα, τη σεζόν που ο Κόκκαλης αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό. Αν αυτά τα χρήματα είχαν δαπανηθεί με ποδοσφαιρική γνώση και είχαν βάλει τον σύλλογο σε μια σωστή ποδοσφαιρική λογική, θα είχαν στρώσει τον δρόμο για την συνέχεια.

Το πρόβλημα πρόεκυψε επειδή βγάζοντας τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για τον Σισέ, τα υπόλοιπα 32-33 εκατομμύρια είναι τα πιο… πεταμένα λεφτά που έχουν δοθεί ποτέ  στο ποδόσφαιρο. Το αποτέλεσμα αυτής της άθλιας διαχείρισης είναι σήμερα ο Παναθηναϊκός να μην είναι σε θέση ούτε το πρωτάθλημα Ελλάδας να διεκδικήσει και να μην έχουν δημιουργηθεί υπεραξίες ποδοσφαιριστών.

Προσέξτε δαπανήθηκαν 43 εκατ. ευρώ για μεταγραφές σε ομάδες και σε μάνατζερ και σήμερα στο ρόστερ του Παναθηναϊκού κανένας από όσους αποκτήθηκαν δεν αποτελεί οικονομικό κεφάλαιο για τον σύλλογο. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως αν είχαν γίνει σωστές επιλογές ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα έχανε το πρωτάθλημα στην πρώτη χρονιά του Μαρινάκη, οπότε τα λεφτά του Champions League από μόνα τους θα μάζευαν την κατάσταση. Και αυτός που είχε κάνει τον σωστό σχεδιασμό θα μπορούσε να υπολογίζει πως αν στο μέλλον χρειαστούν λεφτά, θα μπορούσαν να υπάρξουν από πώληση κάποιων εκ των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που έχει φέρει στον σύλλογο.

Με αυτά τα λεφτά όμως ο Αντωνίου γέμισε την ομάδα «σαβούρα» και πέρσι ο Τζίγκερ έψαχνε τεχνικό διευθυντή για να βρει που θα ξαποστείλει τον… κατιμά που φορτώθηκε στην Παιανία. Το σωστό λοιπόν είναι να ενοχοποιηθούν οι επιλογές και όχι η λογική της οικονομικής επένδυσης. Σήμερα για μένα το πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος έχει να κάνει με την έλλειψη ποδοσφαιρικής γνώσης στην χώρα. Κανένας δεν αναλαμβάνει γιατί κανείς δεν πιστεύει πως ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει σε 2-3 χρόνια να μεγαλώσει να έσοδά του.

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε και τα νούμερα που παρουσιαστήκαν στο ΔΣ της ΠΑΕ είναι τραγικά, αν θέλεις να τα δεις τραγικά ή αν κανένας δεν ενδιαφερθεί για το μέλλον του συλλόγου. Με βάση τον προϋπολογισμό που δημοσιεύθηκε, ο Παναθηναϊκός για να βγάλει τις δύο επόμενες σεζόν χρειάζεται μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γύρω στα 40 εκατ. ευρώ.

Το νούμερο είναι τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα που ζούμε σήμερα. Όμως αυτά τα χρήματα έχουν υπολογιστεί με δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός δεν θα αγωνιστεί καμία από τις δύο επόμενες χρονιές στο Champions League και υπολογίζοντας μείωση περίπου 40% στα έσοδα από τα εισιτήρια. Στη γενική σούμα έχουν μπει μέσα συμβόλαια παικτών που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με λιγότερα χρήματα, χωρίς αυτό να κοστίσει αγωνιστικά στην ομάδα.

Με λίγα λόγια αν υπάρξει σωστό ποδοσφαιρικό σχέδιο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 15 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί, φτάνει και περισσεύει. Εγώ λογιστής δεν είμαι, απλά δεν ξεχνάω πως μιλάω για ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να λησμονήσω ακόμα πως ο Παναθηναϊκός λογικά θα πάρει την πρώτη θέση στα play off και το γεγονός αυτό θα του δώσει την δυνατότητα να διεκδικήσει την έξοδο του στο επόμενο Champions League. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μπει ο σύλλογος στους ομίλους, όμως υπάρχει ακόμα αυτή η πιθανότητα που κανένας δεν φαίνεται να υπολογίζει.

Αν συμβεί αυτό τα έσοδα εκτοξεύονται αυτόματα στα 40εκατ. plus, οπότε τα λεφτά της αύξησης μένουν στο σύλλογο και εξασφαλίζουν ηρεμία για την συνέχεια. Αν ο Παναθηναϊκός δεν τα καταφέρει, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει μια ομάδα που θα έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει την έξοδο στο Champions League της επόμενης σεζόν. Αν τα νούμερα που βγήκαν είναι τα κανονικά, αυτά δεν γίνεται να καταστρέψουν τον Παναθηναϊκό. Η καταστροφή του συλλόγου θα συμβεί αν τα λάθη των Βγενόπουλου, Πατέρα, Αντωνίου οδηγήσουν στην επιστροφή της λογικής Τζίγκερ.

Θυμίζω πως τα έξοδα της σεζόν 2007-2008 ήταν μόλις 30 εκατ. ευρώ, αλλά τα έσοδα είχαν πέσει στα 20 και με δεδομένο πως με την αλλαγή των προκριματικών του Champions League, ο δεύτερος του πρωταθλήματος δεν μπαίνει εύκολα στην διοργάνωση. Eίναι σίγουρο πως αν δεν σεβαστούν οι μέτοχοι τον Παναθηναϊκό και δουν την ομάδα αυστηρά λογιστικά, λες και πρόκειται για μια απρόσωπη εταιρεία, τότε δεν θα υπάρχει ελπίδα, καθώς ο αποδυναμωμένος Παναθηναϊκός ούτε στόχους θα μπορέσει να διεκδικήσει, ούτε έσοδα στην Ευρώπη θα έχει και δεδομένα θα συρρικνωθεί επικίνδυνα.

Τα εισιτήρια σε εκείνη την περίπτωση δεν θα πάνε στο -40% αλλά θα γυρίζουν στις εποχές που στο γήπεδο πήγαιναν μόνο οι φίλοι του Τζίγκερ. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι, είναι πως ο σωστός ο δρόμος δεν είναι ούτε υπερβολική σπατάλη, ούτε η μιζέρια. Τα λεφτά που φέρνει το Champions League δίνουν την δυνατότητα σε μια ομάδα που θα κάνει προσεκτικές επιλογές να ορθοποδήσει. Το ζητούμενο λοιπόν είναι την ομάδα να την τρέχουν άνθρωποι που θα σέβονται το ταμείο του συλλόγου, αλλά και που γνωρίζουν τον τρόπο το ρόστερ να παραμένει ανταγωνιστικό ώστε να μπορεί να εισπράττει τα λεφτά του Champions League.

O Παναθηναϊκός πρέπει να στηριχτεί στον Σισέ και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθεί το πλάνο που θέλει ο Φερέιρα για την επόμενη σεζόν. Την κατάσταση πλέον οι φίλοι του Παναθηναϊκού την γνωρίζουν καλά και έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να μην υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις. Αυτό που απαιτείται όμως είναι να μην γίνει ο Παναθηναϊκός… Παναθηναϊκάκι.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
LIVE CHAT: Κύπελλο Ελλάδας
LIVE CHAT: Κύπελλο Ελλάδας
Ο Μάρκους Ντένμον στο Onsports: «Να ξεκινήσουμε με… διπλό στο ΣΕΦ»
Ο Μάρκους Ντένμον στο Onsports: «Να ξεκινήσουμε με… διπλό στο ΣΕΦ»
Νίκησε τον καρκίνο ο Αλβάρεθ για δεύτερη φορά! (pic)
Νίκησε τον καρκίνο ο Αλβάρεθ για δεύτερη φορά! (pic)
Βάζει… φωτιά στην επίθεση η Βέροια!
Βάζει… φωτιά στην επίθεση η Βέροια!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
Τεράστια η ανταπόκριση για τη 10χρονη Νεφέλη - Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα
Τεράστια η ανταπόκριση για τη 10χρονη Νεφέλη - Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης