The past is the prologue

The past is the prologue

Το παρελθόν είναι ο πρόλογος. Ελάχιστα πράγματα είναι όντως ουρανοκατέβατα.

Τα υπόλοιπα, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, είναι προδιαγεγραμμένα στο παρελθόν. Ο ερχομός τους έχει δώσει τα σημάδια του, πολύ πριν συμβεί τελικώς.

Είχα γράψει ένα κείμενο τον Σεπτέμβρη, είχε δημοσιευτεί στο σάιτ που έγραφα τότε. Δεν θα σας κουράσω, θα μεταφέρω μόνο μερικές παραγράφους. Για να μπείτε στο κλίμα, έχει γραφτεί μετά τις περίφημες δηλώσεις Μαρινάκη για το “έγκλημα κατά της Ελλάδας”, που είχαν γίνει για το πέναλτι που δόθηκε στον Βύντρα στο Βικελίδης.

Σκόρπιες σκέψεις, αρκετές ώρες μετά και με όσο γίνεται περισσότερο καθαρό μυαλό: Πρώτον, δεν γίνεται να μιλάς με νεύρα. Δεν νοείται, “δεν υπάρχει”, νέτα σκέτα. Καταρχάς, όποιος θέλει να λύσει προβλήματα και να ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρό μας, δρα. Πράττει, δεν μιλάει. Πράττει θεσμικά, τη Δευτέρα το πρωί. Αυτός που φωνάζει Σάββατο βράδυ, που χάνει τα λόγια του από τα νεύρα, δεν θέλει να διορθώσει τίποτα. Μήνυμα θέλει να στείλει, φασαρία θέλει να κάνει, κέρδος θέλει να έχει, ρόλο θέλει να παίξει.

Δέχομαι τα νεύρα ως αντίδραση χαρακτήρα, ως πάθος. Στο φινάλε, αυτό είναι το μικρόβιο στη ρημάδα τη μπάλα. Τα ακραία αυτά συναισθήματα δεν τα βρίσκεις πουθενά άλλου. Κι όπως χαίρεσαι στα άκρα, έτσι λυπάσαι στα άκρα, έτσι έχεις και νεύρα στα άκρα. Δεκτά, αρκεί πρώτον, να μην επικοινωνούνται, και δεύτερον, να μην οδηγούν σε πράξεις.

Είναι η τρίτη φορά και δεν παρουσιάζονται μόνο με αφορμή τη διαιτησία. Το πρώτο κρούσμα ήταν μετά τον αποκλεισμό στο Ισραήλ. Δεν είπα να μην έχεις νεύρα με Ντιόγο και Λίνεν. Να έχεις. Μην τα επικοινωνείς, όμως. Δεν γίνεται να βγάζεις στον Τύπο το “να μην μπουν στο αεροπλάνο”. Να διώξεις τον Λίνεν, ναι. Να στείλεις τον Ντιόγο στον Αμαζόνιο, ναι, να το κάνεις. Πράξε την επόμενη μέρα, όμως επουδενί μην δίνεις αυτό το στίγμα στον Τύπο και τον κόσμο.

Δεύτερη φορά, μετά το Καυτανζόγλειο. Δεν ήρθε η νίκη, να βάλουμε μέσ’τα τα νεύρα μας τον Μώραλη να πει πως μας σφάξανε. Την άλλη μέρα οι κόκκινες εφημερίδες, φυσιολογικό επακόλουθο, κραύγαζαν. Τρίτη φορά, το Σάββατο το βράδυ. Το πέναλτι έγινε πριν το ημίχρονο. Θες απ’τα νεύρα σου να σπάσεις τη σουϊτα; Κάντο. Δεν θα σου βάλω χέρι για το χαρακτήρα σου. Δεν γίνεται όμως να καλείς τις κάμερες και μια ώρα μετά (ενώ θα έπρεπε να έχεις ηρεμήσει) να βγαίνεις να μιλάς κατακόκκινος και να βγάζεις καπνούς απ’τα αυτιά.

Τί σόι διακυβέρνηση, τί μάνατζμεντ είναι αυτό; Αυτή είναι η εποχή Μαρινάκη; Έτσι θα τρέξει το μαγαζί; Με νεύρα κι ακρότητες, είτε πρόκειται για κάτι ενδοολυμπιακό (αποκλεισμός στην Ευρώπη), είτε πρόκειται για κάτι εκτός ομάδας (διαιτησία); Οτι ο Μαρινάκης είναι “άρρωστος ολυμπιακός” έτσι μεταφράζεται; Πώς θα διοικεί και θα φέρεται σαν τους αρρώστους (που έχουν όλες οι ομάδες), που δεν βλέπουν μπροστά τους από τον φανατισμό και τη ζοχάδα; Αυτό σημαίνει “ένας από’μας”; Ένας από τους αρρώστους, όχι ένας απ’τους κανονικούς;

Κι όλα αυτά έτυχε κι έγιναν μακριά από το “Καραϊσκάκης”. Τι θα κάνει δηλαδή ο Μαρινάκης αν κάτι (ή η ομάδα ή ο διαιτητής) δεν του αρέσει και το ματς γίνεται στο Φάληρο; Τώρα, τα νεύρα του είναι αρεστά στους άρρωστους ολυμπιακούς, που θέλουν πόλεμο κι αλαλλαγμούς απέναντι στο κατεστημένο, που νοιώθουν πως αδικούνται. Έχουν σκεφτεί αυτοί που τον χειροκροτούν, πως κάποια στιγμή η ίδια συμπεριφορά θα στραφεί κι απέναντι στην ομάδα;

Στη συνέχεια εξέφραζα την προσωπική εκτίμηση πως ο Μαρινάκης έχει φερθεί έτσι αφενός λόγω χαρακτήρα, αφετέρου λόγω των ανθρώπων που έχει επιλέξει να ακούει και να αφήνει να τον επηρεάζουν. Το κείμενο κατέληγε έτσι:

Η επιλογή του Μαρινάκη στο “με ποιούς μιλάει” είναι ο κύριος λόγος αυτής της συμπεριφοράς του. Η ομάδα πχ, το έμψυχο δυναμικό, έχει από πίσω τα λεφτά του μεγαλομετόχου και την άποψη του Κοβάσεβιτς και του Βαλβέρδε. Όμως, η “εξωτερική πολιτική” κι ο τρόπος που αυτή εκφράζεται μέχρι στιγμής, όπως κι η συμπεριφορά μετά το κάζο στο Τελ Αβίβ, έχουν πίσω τους τη σφραγίδα των “‘αλλων συνεργατών”.

Δεν ξέρω που θα οδηγήσουν τον Ολυμπιακό, σε συνδυασμό με το πάθος του Μαρινάκη. Λογικά θά’ρθουν κι επιτυχίες, και κούπες και όλα. Όμως, ούτε τίποτα στο ποδόσφαιρο θα ξεβρωμίσουν, ούτε το άρρωστο κομμάτι του Ολυμπιακού θα γιατρέψουν. Είναι θέμα “πρίσματος”.

Ο χρόνος πέρασε και τα ερωτήματα που έθετε το κείμενο απαντήθηκαν, και μάλιστα με σαφήνεια. Ο Μαρινάκης και έκανε ο,τι έκανε, και είπε ο,τι είπε, και δυο μέρες μετά παραδέχθηκε το λάθος. Επιπλέον, στην παραδοχή του λάθος, επικαλείται ακριβώς αυτά που έγγραφα τότε. “Εντονη συναισθηματική φόρτιση, χωρίς πλήρη εικόνα”.

Η δημόσια παραδοχή ενός λάθος είναι πολύ σημαντικό βήμα, γιατί είναι το πρώτο. Όταν, όμως, κάτι συμβαίνει κατά συρροήν και κατ’εξακολούθηση, τότε το mea culpa είναι απλώς η αρχή, η βάση. Το σημαντικό είναι οι πράξεις, στο πέρασμα του χρόνου. Το θέμα δεν είναι απλώς να καταλάβεις το λάθος, το θέμα είναι να μην το ξανακάνεις. Αν, φυσικά, έχεις αυτήν την πρόθεση.

Αν υποθέσουμε πως ο Μαρινάκης την έχει, τότε έχει δύο ανοιχτά μέτωπα, σύμφωνα με όσα εκτιμούσα τον Σεπτέμβρη. Το πρώτο είναι ο εαυτός του, αν όντως όλα αυτά οφείλονται στον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Να αλλάξει δεν μπορεί, οπότε το μόνο που μένει είναι να προσπαθήσει να μην διοικεί υπό τέτοιες συνθήκες. Να αφήνει την μπόρα να περνάει.

Το δεύτερο μέτωπο είναι και το πιο σημαντικό. Αν όντως ο Μαρινάκης θέλει να το πάρει αλλιώς, αν εννοεί όσα κατά καιρούς έχει πει για τη βία και δεν κοροϊδεύει, τότε σίγουρα θα πρέπει μαζί με τον χαρακτήρα να κάνει και κάτι άλλο. Να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον που έχει γύρω του. Ένα κομμάτι το κληρονόμησε από τον Ολυμπιακό του Κόκκαλη, όμως ένα άλλο κομμάτι έχει και τη δική του σφραγίδα. Αφορά αυτούς που διάλεξε ο ίδιος για να ακούει, να συνδιαλέγεται και εντέλει να συνδιοικεί μαζί τους.

Αν μετρήσετε τα “αν” που έχω χρησιμοποιήσει στις τελευταίες παραγράφους, θα δείτε πως είναι πολλά. Κι όταν τα “αν” είναι πολλά, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας λιγοστεύουν. Τότε η άποψη δεν είναι εκτίμηση, αλλά ευχή, που είναι δύσκολο να βγει.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Ο πιο βίαιος Άγγλος κατάδικος θέλει κηδεμόνα των παιδιών του τον Tom Hardy
Ο πιο βίαιος Άγγλος κατάδικος θέλει κηδεμόνα των παιδιών του τον Tom Hardy
Σχέδιο Πατέρα και ορφανών να κάνουν τον Παναθηναϊκό... Αχαρναϊκό;
Σχέδιο Πατέρα και ορφανών να κάνουν τον Παναθηναϊκό... Αχαρναϊκό;
Αγγίζουν Ουέιντ οι Καβαλίερς!
Αγγίζουν Ουέιντ οι Καβαλίερς!
Τι έβαλες ρε Μπελούτσι! (vid)
Τι έβαλες ρε Μπελούτσι! (vid)
Στην Αθήνα για σεμινάριο ο πραγματικός «Λύκος της Wall Street»
Στην Αθήνα για σεμινάριο ο πραγματικός «Λύκος της Wall Street»
Έφυγε από τη ζωή η θρυλική θεία Τζούλια από το Άκρως Οικογενειακόν
Έφυγε από τη ζωή η θρυλική θεία Τζούλια από το Άκρως Οικογενειακόν
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης