Η Πολιτεία διαλύει το ποδόσφαιρο

Η Πολιτεία διαλύει το ποδόσφαιρο

Λίγο πριν φύγω για Κέρκυρα μου ήρθε να γράψω διάφορα γύρω από τις σκέψεις που κάνω για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω πως όλα όσα συμβαίνουν, αν οι παράγοντές του σταματήσουν να το αντιμετωπίζουν σαν το playmobil που τους πήρε η μαμά τους, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να το στρώσουν.

Πρώτα απ όλα, διακρίνω μία συντονισμένη (;) προσπάθεια απαξίωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από την Πολιτεία. Το ερωτηματικό στο συντονισμένη το βάζω γιατί μου φαίνεται πολύ παράξενο αυτοί οι απίθανοι να συντονιστούν για το οτιδήποτε, όμως φαίνεται μία πολύ εχθρική στάση τους όχι μόνο προς τις ΠΑΕ αλλά και σε όλα όσα κινούνται γύρω από αυτές.

Πρώτα απ όλα, αν η Πολιτεία ήθελε να προστατέψει το ποδόσφαιρο, αν μη τι άλλο θα πήγαινε σε μία σταδιακή άνοδο της φορολογικής κλίμακας των ΠΑΕ. Πιθανότατα να έπρεπε να το κάνει και σε άλλους κλάδους, αλλά εδώ μιλάμε για ποδόσφαιρο.

Ναι, ήταν μία ανάσα το ότι τα συμβόλαια που έτρεχαν τότε διατήρησαν την παλιά κλίμακα αλλά και πάλι σε μία αγορά που ολοένα και περισσότερο λύγιζε, οι ΠΑΕ μαθηματικά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τη διπλάσια φορολογία συν τα μειωμένα έσοδα.

Η ΑΕΚ γκρεμίστηκε σα χάρτινος πύργος, εμείς πουλήσαμε ότι πουλιόταν και διώξαμε ότι διωχνόταν, ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου χρωστάει σε παίκτες, ο Άρης μαλώνει για ένα παράβολο των 300ων ευρώ με τον πρώην πρόεδρό του και πάει λέγοντας.

Αυτή η κατάσταση έχει φέρει ανασφάλεια σε ΠΑΕ, αθλητές και απαξίωση στο κοινό που μεγάλο ποσοστό αυτού αδυνατεί να κατανοήσει το πόσο δύσκολα έγιναν τα πράγματα για τις ΠΑΕ.

Την ίδια στιγμή, η κοινωνική αναταραχή έχει μεταφερθεί εντός των γηπέδων αφού πλην των πορειών δεν υπάρχει καμία άλλη μαζική συγκέντρωση πολιτών. Έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο πως τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ δεν ήταν ποδοσφαιρικά. Ο οπαδός, ποτέ δεν θα μπει στη διαδικασία να ξεκινήσει μπάχαλα στο 0-0.

Όλοι γνωρίζουν πως στον Παναθηναϊκό έχει αναπτυχθεί ένα μίσος και μία βεντέτα με την αστυνομία μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου από όργανο της… τάξης. Και στη Τούμπα, όποτε δίνεται ευκαιρία στα παιδιά μας ξεκινάει μπάχαλο με την αστυνομία. Για όσους δεν το έχουν κατανοήσει ακόμη, βασικός εχθρός των οπαδών δεν είναι ο αντίπαλος οπαδός, αλλά η αστυνομία. Μία αστυνομία που είναι ο βασικός προστάτης της κρατικής εξουσίας που έχει επιβάλει την ανέχεια.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει να αντιμετωπίσει και αυτή τη παράμετρο. Αυτοί που καλούνται να επιβάλουν τη τάξη, βρίσκονται σε διαμάχη με τους σκληρούς πυρήνες των ομάδων. Ίσως και θα ήταν καλύτερα να μη πηγαίνει η αστυνομία στα γήπεδα πλέον.

Φόροι, αστυνομία και βέβαια περιορισμένη στοιχηματική αγορά. Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ νομίζω πως μειώνει τα έσοδα των ομάδων, ενώ σβήνει τον Τύπο. Ναι, ο ΟΠΑΠ δίνει κάποια χρήματα, αλλά νομίζω πως αν άνοιγε η αγορά των στοιχηματικών εταιριών τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Οι ΠΑΕ, είναι εγκλωβισμένες και αυτό φαίνεται ακόμη και από την αποδοχή τους στις ρήτρες βίας που έχουν μπει στις συμβάσεις. Μιλάμε για την ηλιθιότητα στα μεγαλείο της. Από τη μία η αστυνομία έχει βεντέτα με τους οπαδούς, από την άλλη οι ΠΑΕ καλούνται να πάρουν λιγότερα άμα γίνουν μπάχαλα. Αλήθεια ποιο εγκεφαλικό φαινόμενο το σκέφτηκε αυτό;

Την ίδια στιγμή, ο Βενιζέλος ζήτησε από τις στοιχηματικές να πληρώσουν τρία χρόνια φόρο αναδρομικά !!!!!! κλείνοντας ουσιαστικά το ένα μέσο ενημέρωσης πίσω από το άλλο, απαξιώνοντας τον Τύπο που μέσα από τις περικοπές έγινε πολύ χειρότερος και στέλνοντας στην ανεργία ή στην …εθελοντική εργασία χιλιάδες ανθρώπους. Όσες κατάρες και να του ρίξεις, δεν φτάνουν για να καλύψουν τον ψυχισμό σου. (Το ότι τα αθλητικά ΜΜΕ ήταν πολλά και κυκλοφορεί πολύ καφρίλα, είναι άλλη κουβέντα που θα την κάνουμε άλλη μέρα).

Ακόμη πιο αστείο, είναι το θέμα των ποινικών ευθυνών των παραγόντων. Δηλαδή ήπιε τρία λεξοτανίλ εξάρια και τέσσερις ρετσίνες ο δικός μας πχ στη Κοζάνη και πήγε έσπασε έναν σύνδεσμο, άρα θα την πληρώσει ο Βρύζας. Πόσα να αντέξει ο ψυχισμός ενός ανθρώπου που παλεύει με τα κύματα για να ισορροπήσει μία κατάσταση που προκάλεσαν ηλίθιοι;

Η Λίγκα προσπαθεί να κρατηθεί και για πρώτη φορά βλέπω τους παράγοντές της να έχουν ένα κοινό μέτωπο. Η απόφαση για τον μη υποβιβασμό ομάδων που δεν θα αδειοδοτηθούν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προϊόν επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αντέξει μία Σούπερ Λίγκα χωρίς την ΑΕΚ που εκφράζει το 13% της χώρας, χωρίς τον Παναθηναϊκό που εκφράζει το 25% της χώρας. Αν σκεφτώ οπαδικά, θα πω καλά να πάθουν, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είναι η ώρα να σκεφτείς οπαδικά.

Απλά είναι και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Σούπερ Λίγκα να αναβαθμιστεί λειτουργικά. Οι συνέταιροι, θα πρέπει να λειτουργήσουν με ξεκάθαρους κανόνες και όχι όταν κάτι τους βρωμάει να αλλάζουν τη ΚΕΔ και ότι κινείται γύρω από τη διαιτησία.

Για παράδειγμα, στη νέα εποχή της χώρας, δεν χωράνε οι αλαζονικές συμπεριφορές του Ολυμπιακού, δεν χωράνε οι στρατηγικές Μάρθας Βούρτση του Παναθηναϊκού, ούτε αυτή η εκνευριστική μουρμούρα της ΑΕΚ που νομίζει πως όλοι την κυνηγάνε.

Οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει να ελέγξουν τον οπαδικό Τύπο που κάνει ζημιά, στη τελική ας τον αποβάλουν, οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό στις υπόλοιπες.

Μέσα σε αυτό το μπουρδέλο που κατάντησαν τη χώρα οι Πασοκονεαδημοκράτες, το μόνο καλό που συμβαίνει είναι πως οι αεριτζίδικες δουλειές λυγίζουν η μία πίσω από την άλλη. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κακά τα ψέματα, ήταν – είναι - μία από αυτές και ήταν – είναι – κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των οικονομικά ισχυρών.

Στην Ισπανία είναι μαλ…ες που αφήνουν και καμιά Βαλένθια να σηκώσει καμιά κούπα. Στη Γαλλία πρέπει να είναι ακόμη πιο μαλ…ες που κάθε χρόνο αλλάζει ο πρωταθλητής. Το ίδιο και στην Ιταλία, στη Γερμανία και σιγά – σιγά στην Αγγλία. Εμείς εδώ είμαστε οι έξυπνοι.

Η Σούπερ Λίγκα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει το προϊόν της σε επίπεδο ισονομίας και να συμμαζέψει αυτούς που το απαξιώνουν. Αν δεν το κάνει, θα ασχολούνται στο τέλος μόνο οι 16 και μία μερίδα του Τύπου που θα πουλάει την σύγκριση μορίων με τους απέναντι.

Αυτά τα ολίγα για τη Σούπερ Λίγκα και πάμε στα δικά μας.

Πάμε στη Κέρκυρα μετά από δύο γκέλες και η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε το τρίποντο οπωσδήποτε.

Από την άλλη η Κέρκυρα έχει τέτοιο πρόγραμμα που αν δεν μας κερδίσει λέει το αντίο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε γιατί είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει τεράστια πίεση στον αντίπαλο. Την είχε και ο Παναιτωλικός τη προηγούμενη εβδομάδα και δεν το εκμεταλλευτήκαμε.

Ο Μπόλονι επαναφέρει τον Σνάουτσνερ στα δεξιά της άμυνας για να την κλειδώσει καλύτερα, βάζει τον Γιάννου αντί του τιμωρημένου Φωτάκη γιατί απλά δεν έχει άλλον και ξεκινά πάλι τον Γεωργιάδη αντί του Νιμανί.

Ο ΠΑΟΚ περνάει μία φυσιολογική αγωνιστική καμπή εδώ και δύο εβδομάδες, αφού ο κορμός του έχει φορτωθεί μεγάλο όγκο αγώνων. Κλειδί για την ομάδα είναι η απόδοση τριών παικτών. Οι Γκαρσία, Λάζαρ και Σαλπιγγίδης δεν μπορεί να είναι χειρότεροι απ ότι στο Αγρίνιο και κάπου θα ξεμπλοκάρουν. Αν ο ΠΑΟΚ έχει αυτούς τους τρεις σε υποφερτή μέρα, θα φανεί καλύτερα και το φορμάρισμα του Κλάους που είναι καλά τελευταία, αλλά και τα αθλητικά προσόντα του Γιάννου ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα ερχόμενος ως δεύτερος φορ.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Η συνήθεια που έγινε λατρεία!
Η συνήθεια που έγινε λατρεία!
Χάσι: «Έχουμε ένα ακόμη δύσκολο ματς στην Κροατία»
Χάσι: «Έχουμε ένα ακόμη δύσκολο ματς στην Κροατία»
Στην 14η θέση η Ελλάδα!
Στην 14η θέση η Ελλάδα!
Play off Champions League: Βλέπουν «αστεράκια» Σέλτικ, Νάπολι και Σεβίλλη
Play off Champions League: Βλέπουν «αστεράκια» Σέλτικ, Νάπολι και Σεβίλλη
Νέα στοιχεία σοκ για την τραγωδία με τους γονείς που πνίγηκαν για τα παιδιά τους
Νέα στοιχεία σοκ για την τραγωδία με τους γονείς που πνίγηκαν για τα παιδιά τους
Φωτιά στη Δάφνη πίσω από το σταθμό του μετρό «Άγιος Ιωάννης»
Φωτιά στη Δάφνη πίσω από το σταθμό του μετρό «Άγιος Ιωάννης»
Φωτιά LIVE - Απίστευτο: Ο Τσίπρας πάει στα καμένα τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Φωτιά LIVE - Απίστευτο: Ο Τσίπρας πάει στα καμένα τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Ρέθυμνο: Αυτοί είναι οι γονείς που πνίγηκαν προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά τους (pics)
Ρέθυμνο: Αυτοί είναι οι γονείς που πνίγηκαν προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά τους (pics)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης