Ποδόσφαιρο - Αρρώστια, 0-4. Part II

Ποδόσφαιρο - Αρρώστια, 0-4. Part II

Στα ίδια μέρη και στα ίδια λόγια βρεθήκαμε ξανά. Ο τίτλος του κειμένου είναι ίδιος μ’ αυτόν που είχε το κείμενο μετά το περσινό ντέρμπι στο Φάληρο. Η μόνη αλλαγή είναι πως έβαλα μυαλό.

Πέρσι είχα ξοδέψει πάρα πολλές ώρες για να ετοιμάσω αρκετά βίντεο και να τα χρησιμοποιήσω σ’ ένα κείμενο που ήταν scout report του ντέρμπι που ερχόταν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά τα όσα έγιναν στο Καραϊσκάκης, αναρωτιόμουν τι μαλάκας πιάστηκα, που τσάμπα δούλεψα για να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και το χορτάρι μου «απάντησε» με αρρώστια.

Εξαίρεση

Φέτος, όπως είδατε, δεν έγραψα απολύτως τίποτα ως preview του αγώνα. Αφενός, άκουγα και διάβαζα κι εγώ όπως όλοι πως τα πράγματα προβλέπονται πολύ άσχημα, όσον αφορά την πλευρά των χουλιγκάνων, αφετέρου θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να δείξω πως διδάχθηκα από το περσινό μου πάθημα. Και, δυστυχώς, το δίδαγμα ήταν «κάτσε να γίνει το ματς, να υπάρχει κανονικό ποδόσφαιρο ν’ ασχοληθείς και γράφεις τότε, η κουβέντα πριν έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει τσάμπα, μην κάνεις το ίδιο λάθος».

Δεν το έκανα, αλλά προφανώς δεν μπορώ να ισχυριστώ πως χαίρομαι για την όποια «δικαίωση». Πώς να χαρείς; Για χρόνια λέμε και γράφουμε πως «όταν όλοι μιλάνε για επεισόδια, δεν γίνονται ποτέ, στα κουφά γίνεται πάντα ο χαμός».

Ε, φτάσαμε να ζήσουμε και την εξαίρεση του κανόνα. Όλοι να ακούν, όλοι να γνωρίζουν, όλοι να λένε την κλασική ατάκα πως «δεν θα γίνει κάτι τώρα που το λένε όλοι» και τελικώς να ζούμε την εξαίρεση.

Να ξέρουμε πως «αν ο Ολυμπιακός κερδίζει, το ματς δεν θα τελειώσει» και να βλέπουμε να συμβαίνει αυτό ακριβώς. Έτσι μου το είπε «κάποιος που ξέρει» σε μια συζήτηση που είχαμε την Παρασκευή. Έτσι ακριβώς το είπε, έτσι ακριβώς συνέβη. Καμία παρέκκλιση, όλα στον πόντο.

Μεγάλοι ηττημένοι

Και τώρα που φτάσαμε να ζήσουμε κι αυτόν τον νέο, μεγάλο θρίαμβο της αλητείας, θα δούμε πάλι το γνωστό σενάριο. Λίγκα, παράγοντες και μεγαλομέτοχοι ομάδων, πολιτικοί, ποδοσφαιρικά θεσμικά όργανα, όλο το τσούρμο των υπευθύνων θα μας πουν πως είναι διατεθειμένοι να δώσουν λύσεις, έχουν προτάσεις και ξέρουν τον τρόπο. Το παρελθόν μας λέει πως μετά θα ξεχαστούν, θα τσακωθούν και θα μείνει απαράλλαχτο το στόρι που λέει πως τα πράγματα καλυτερεύουν, μόνο για να γίνουν ακόμα χειρότερα στη συνέχεια.

Και μένει ο υγιής κόσμος, ο μεγάλος ηττημένος από τη χούντα της αλητείας. Όλοι εσείς που είτε έχετε εξοριστεί από τα γήπεδα, είτε είστε αναγκασμένοι να πηγαίνετε σε αυτά και να βιώνετε συνθήκες που ούτε σας εκφράζουν ούτε σας ρώτησε ποτέ κανείς για τη γνώμη σας γι’ αυτές. Όλοι εσείς, που κάνετε το λάθος και παρόλα αυτά, συνεχίζετε να μιλάτε με καλά λόγια για τα καλόπαιδα της εξέδρας τους, γιατί είναι λέει παρόντες, βοηθάνε την ομάδα, φωνάζουν, λίγοι είναι οι κακοί στις τάξεις τους και «οι απέναντι» είναι χειρότεροι.

Την καμπούρα μας

Σας το έγραφα και πέρσι, με αφορμή τις επόμενες μέρες μετά το ντέρμπι στο Φάληρο. Μην παρασύρεστε και σκέφτεστε με τη λογική της σύγκρισης. Δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογείτε διαρκώς για το «πως κι οι απέναντι κάνουν τα ίδια και χειρότερα» και να προσπαθείτε να βγάλετε λάδι τα καλόπαιδα της δικιάς σας ομάδας. Στη ερώτηση ποια ομάδα κάνει τα μεγαλύτερα αίσχη, μέσα κι έξω από τα γήπεδα στους αγώνες, η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Η δικιά μας.

Η δικιά μας ομάδα, αυτή θα πρέπει να μας απασχολεί, όχι η σύγκριση με τους απέναντι, που απλώς οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι όλοι εγκληματίες, απλώς σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Όχι πάλι

Το τι έχει συμβεί στο παρελθόν, το τι έχουν κάνει οι υπόλοιποι δεν πρέπει να αλλοιώνει το δικό μας αίσθημα ευθύνης, άρα και ντροπής, για τις τραγικές στιγμές της δικιάς μας ομάδας. Κι όπως πέρσι ντρεπόμουν για όσα έκανε συνολικά ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι του Φαλήρου, ελπίζω κι υποθέτω το ίδιο να κάνουν οι περισσότεροι απ’ τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Κι όπως πέρσι χαρακτήριζα βαθιά αρρώστους όσους οπαδούς του Ολυμπιακού επιχειρηματολογούν και προσπαθούν να αλλάξουν την πραγματικότητα και να βγάλουν λάδι τα όσα συνέβησαν στο Φάληρο, το ίδιο θα νιώσω και τώρα για όσους οπαδούς του Παναθηναϊκού σκέφτονται να ταχθούν υπέρ των όσων συνέβησαν χθες στο ΟΑΚΑ ή να τα δικαιολογήσουν στο όνομα μιας υποτιθέμενης ή όχι αδικίας.

Κι όπως πέρσι θεωρούσα απαράδεκτη την ενδο-Ολυμπιακή στοχοποίηση όσων φίλων της ομάδας, επώνυμων ή όχι, είχαν «τολμήσει» να πουν πως ντρέπονται για όσα έγιναν στο Φάληρο, το ίδιο θα σκεφτώ αν στις επόμενες μέρες συμβεί το ίδιο μεταξύ και του κόσμου του Παναθηναϊκού. Όχι πάλι τα ίδια.

Η λίστα κι η γενική εικόνα

Όλοι, ανεξαρτήτως της ομάδας που υποστηρίζετε, μπορείτε να σκεφτείτε πως είχαμε πολλά «Ποδόσφαιρο-Αρρώστια 0-4» πέρσι, σε Τούμπα, σε Καραϊσκάκης, σε ΟΑΚΑ, στην Λάρισα, στον τελικό του Κυπέλλου, κτλ. Επιπλέον, είχαμε κι άλλες τέτοιες «συντριβές» και σε άλλα σπορ, ενώ στην λίστα προστίθενται και τα φετινά κατορθώματα κι η σεζόν ακόμα έχει δρόμο.

Όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα της λίστας έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, το ξέρω, μη μου τις υποδείξετε με σχόλια. Αντί να εστιάζετε στις εμφανείς διαφορές και να κατηγορείτε για «εξομοίωση και τσουβάλιασμα», απομακρυνθείτε όσο μπορείτε από την εικόνα, να την δείτε από μακριά, να χαθούν οι λεπτομέρειες που σας μπερδεύουν.

Βγείτε όσο μπορείτε πιο έξω απ’ αυτήν και θα δείτε πως όλοι, όλων των χρωμάτων, ζείτε διαρκώς το ίδιο έργο. Μιας ακόμη ήττας, ενός ακόμα θριάμβου των άρρωστων κομματιών της ομάδας σας, που σας βιάζουν με τόσους διαφορετικούς τρόπους, που δεν έχουν πια καμία σημασία οι διαφορές, γιατί το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: ο βιασμός και τα σχόλια που ακολουθούν.

Πολύ περισσότερο

Η όποια αρρώστια, αυθόρμητη ή οργανωμένη, σας κερδίζει κατά κράτος. Σε κόκκινο, σε πράσινο, σε κιτρινόμαυρο, σε ασπρόμαυρο φόντο. Σε Καραϊσκάκης, ΟΑΚΑ, Τούμπα, σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, σε άντρες και γυναίκες. Όπου θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει. Αρκεί να θέλει. Όλους σας, ανεξαρτήτως ιδιότητας ή ομάδας, σας κατατροπώνει κατά βούληση.

Σκεφτείτε μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια και συνειδητοποιείστε πως όλοι, ανεξαρτήτως της ομάδας που υποστηρίζετε, έχετε δει την ίδια σας την ομάδα, το δικό της άρρωστο κομμάτι, να σας διασύρει και να διασύρεται μαζί σας. Ανήκετε, όλοι σας, στους ηττημένους. Πληγώνεστε, όλοι σας, όχι μόνο από τους «εχθρούς», αλλά και από τον ίδιο σας τον σύλλογο. Κι αυτό σας ενώνει όλους, πολύ περισσότερο από όλα αυτά που πιστεύετε πως σας χωρίζουν.


  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Πάνε Κορωπί οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού
Πάνε Κορωπί οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού
Αυτή είναι η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης!
Αυτή είναι η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης!
Έμερι για τον καβγά Καβάνι-Νεϊμάρ: «Εγώ αποφασίζω»!
Έμερι για τον καβγά Καβάνι-Νεϊμάρ: «Εγώ αποφασίζω»!
Το ξενοδοχείο για gamers είναι η απάντηση στις προσευχές μας
Το ξενοδοχείο για gamers είναι η απάντηση στις προσευχές μας
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης