Ένα scout report για το ντέρμπι

Ένα scout report για το ντέρμπι

Το ντέρμπι του "Γ. Καραϊσκάκης" μέσα από... τα μάτια του Θέμη Καίσαρη

Όπως είχαμε υποσχεθεί, η κουβέντα για το ντέρμπι θα γίνει με οπτική βοήθεια, με βίντεο που φτιάχτηκαν ειδικά γι’αυτόν τον σκοπό. Επιλεγμένες φάσεις από τα δύο τελευταία ματς των αιωνίων, που θα βοηθήσουν να δούμε τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν στο ντέρμπι και τι να αποφύγουν.

Ξεκινάμε από τον Παναθηναϊκό. Είναι λογικό, γιατί έχει πολύ μικρότερη ηλικία ως ομάδα απ’αυτήν του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός έχει ημερομηνία (ανά)γέννησης μερικές μόνο εβδομάδες, από τότε που ο Φερέιρα έμαθε καλύτερα το υλικό του και μερικοί παίκτες έδειξαν ατομική άνοδο.

Ο πορτογάλος άρχισε σιγά-σιγά να βάζει την ομάδα σε έναν δρόμο, να της περνάει τις τακτικές του οδηγίες, ο Παναθηναϊκός άρχισε πάλι να έχει αναγνωρίσιμα στοιχεία στο παιχνίδι του.

Απέναντι στην ΑΕΚ είδαμε για πρώτη φορά την αμυντική τετράδα του Παναθηναϊκού να είναι πολύ ψηλά την ώρα που ο αντίπαλος επιτίθεται. Δείτε το βίντεο και παρατηρήστε που βρίσκονται Βύντρα, Καντέ, Σαριέγκι κι Ιωαννίδης. Όχι μόνο όταν ο Σάχα εκτελεί ελεύθερο, αλλά ακόμα κι όταν η ΑΕΚ έχει κατοχή στο κέντρο.


Οι επιλογές του Χιμένεθ δεν άφησαν την ομάδα του να εκμεταλλευτεί το γεγονός, αφού Λυμπερόπουλος, Μπάχα και Μίτσελ δεν γινόταν να φύγουν κάθετα. Όμως, με την την μπάλα στα πόδια του Ιμπαγάσα και την κίνηση των υπολοιπων παικτών του Ολυμπιακού καταλαβαίνει κανείς πως μια τέτοια επιλογή από τον Φερέιρα θα είναι αυτοκτονική. Αν θέλει την άμυνα του Παναθηναϊκού ψηλά την ώρα που ο αντίπαλος έχει κατοχή, θα είναι καλύτερα να περιμένει να το εφαρμόσει και πάλι μετά το ντέρμπι.

Αν, λοιπόν, θεωρήσουμε σίγουρο πως ο Παναθηναϊκός θα έχει πολύ πίσω την άμυνά του όταν δεν έχει την μπάλα, το θέμα είναι τι θα κάνει όταν θα έχει αυτός την κατοχή. Απέναντι στην ΑΕΚ, η άμυνα ήταν πολύ ψηλά και τα πράγματα πήγαν πολύ άσχημα στο 2ο μέρος.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, δεν είναι μόνο το γκολ του Σκόκο, όπου μια γιόμα από την άμυνα εκθέτει τους πάντες. Στις φάσεις που ακολουθούν μετά το γκολ, θα δείτε την κατοχή να χάνεται στο κέντρο και να συμβαίνουν τα εξής. Δεν υπάρχει πίεση στην μπάλα, έτσι Σκόκο και Μάκος μπορούν να πασάρουν με άνεση κι ακρίβεια. Ταυτόχρονα, Καντέ και Σαριέγκι έχουν ερασιτεχνική συμπεριφορά, ούτε βγαίνουν στην μπάλα, ούτε μαρκάρουν τον παίκτη που κόβει. Είναι γνωστό πως οι στόπερ του Παναθηναϊκού δεν αισθάνονται άνετα όταν παίζουν τόσο ψηλά, μόνο ο Μπουμσόνγκ μπορεί να το κάνει κι αυτός θα λείπει. Πρόβλημα, ειδικά από τη στιγμή που ο Τζόρβας παίζει συνήθως πολύ πίσω και δεν βγαίνει έγκαιρα.


Και το πρόβλημα που μόλις είδατε μεγεθύνεται, αφού ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πίεση ψηλά, το σήμα κατατεθέν του φετινού Ολυμπιακού. Ακόμα και να μην έχετε δει κανένα ματς της ομάδας του Βαλβέρδε, σίγουρα θα το έχετε διαπιστώσει από τα στιγμιότυπα.

Κλασικό παράδειγμα, η πρώτη φάση στο επόμενο βίντεο, από το Βικελίδης. Ο Λαζαρίδης γίνεται κάτοχος της μπάλας. Σε δύο δευτερόλεπτα, ο Φουστέρ έχει πάει σφαίρα πάνω του και οι Ιμπαγάσα, Ριέρα, Μανιάτης κάνουν συνδυασμένη κίνηση λίγα μέτρα πιο πίσω. Πάσα πίσω, γιόμα, κατοχή πάλι για τον Ολυμπιακό και στην συνέχεια της φάσης θα δείτε και τον Τζιμπούρ να πιέζει τα στόπερ.

Στις επόμενες φάσεις του βίντεο, προσέξτε πόσο ψηλά βρίσκεται ο Μέλμπεργκ την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτα και την θέση που έχει ο Μοντεστό. Ο γάλλος πάντα βρίσκεται μερικά μέτρα πίσω κι έχει τρεις δουλειές. 1ον, να μαζέψει τα σκουπίδια από τις μονομαχίες. 2ον, να σταματήσει όποιον αντίπαλο σπάσει την πίεση τρέχοντας με την μπάλα. 3ον, να ντουμπλάρει τον Μέλμπεργκ ή τον Αβραάμ αν η μπάλα πάει στον αντίπαλο σέντερ φορ. Δείτε τα όλα εδώ.

Οι πριμαντόνες του Ολυμπιακού δουλεύουν σαν χαμάληδες, μαζί με τα “εργαλεία”, και τα κέρδη είναι πολλαπλά. Στο 15%-20% των περιπτώσεων ο Ολυμπιακός κλέβει κι εκδηλώνει επίθεση με την αντίπαλη άμυνα σε πανικό. Στο 50%-60%, η άμυνα διώχνει όπως-όπως κι ο Ολυμπιακός ξεκινάει επίθεση από χαμηλά ή από πλάγιο άουτ, εντείνοντας την πίεση. Μένει ένα 15%-20%, όπου ο αντίπαλος σπάει το πρες. Είτε με γρήγορες εναλλαγές μπάλας από τον αντίπαλο, είτε με κάθετο τρέξιμο κάποιου μέσου, είτε με καλή μπαλιά στον σέντερ φορ.

Ο Βαλβέρδε εφαρμόζει αυτή την τακτική μ’αυτά τα πρόσωπα κι αυτές τις οδηγίες, γιατί εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του αντιπάλου. Οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν σχέδιο στο να βγάλουν την μπάλα από την άμυνα, τρομοκρατούνται. Δεν έχουν αυτοματισμούς, ώστε να σπάσουν το πρες με γρήγορες πάσες, και ελάχιστοι μέσοι προσπαθούν και μπορούν να τρυπήσουν τον Ολυμπιακό κάθετα. Επιπλέον, αν από πίσω γίνει καλή μπαλιά στον αντίπαλο σέντερ φορ, ο Βαλβέρδε ποντάρει στους Μέλμπεργκ, Αβραάμ, που είναι το ιδανικό δίδυμο στόπερ γι’αυτήν την δουλειά.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα έχει πρόβλημα στο πρώτο σκέλος, αφού η άμυνά του πανικοβάλεται στην πίεση. Επιπλέον, θα χρειάστει μεγάλη προσπάθεια από τους μέσους του, όχι μόνο στην αναχαίτιση, αλλά κυρίως στην διαχείριση της μπάλας. Αργές αντιδράσεις από Σιμάο, Κατσουράνη και Ζιλμπέρτο θα είναι καταστροφικές, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουν γρήγορα και σίγουρα μέτρα με την μπάλα.

Όμως, το να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός την πίεση είναι το άλφα και δεν φτάνει. Το βήτα είναι να την εκμεταλλευτεί, αλλιώς δεν θα έχει τύχη στο ματς. Τους τρόπους τους γράψαμε πριν. 1ον, γρήγορες πάσες με τη μία. 2ον, τρέξιμο με την μπάλα, αλλά από ποδοσφαιριστή κατάλληλο γι’αυτό, δηλάδη Λέτο, Καραγκούνη, Νίνη. 3ον, μακρινή πάσα στον Σισέ, είτε με διώξιμο από αμυντικό, είτε με άμεση, καλή μπαλιά από μέσο, με προτιμότερο τον Κατσουράνη.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε μερικές από τις κόντρες που έβγαλε η ομάδα του Φερέιρα απέναντι στην ΑΕΚ, που βέβαια δεν πιέζει την μπάλα κι έχει τραγική άμυνα. Γρήγορες πάσες προς τον Σισέ, με το που γίνει κάποιος κάτοχος της μπάλας, και επιθέσεις με την μπάλα στα πόδια από τους Λέτο, Χριστοδουλόπουλο. Από τη στιγμή που ο Λάζαρος λείπει, ο Φερέιρα θα πρέπει να το ζητήσει αυτό από τον Λέτο, αλλά και από τους Καραγκούνη και Νίνη, για όση ώρα αγωνιστούν. Δείτε το.

Για να πάμε παλι στην πλευρά των γηπεδούχων, μπορεί να τα επιτρέψει αυτά ο Ολυμπιακός; Δεν ήταν πολλές οι φορές που ο Άρης πχ του δημιούργησε τέτοια προβλήματα στο Βικελίδης. Αλλά είναι άλλο να κυνηγάς τον Μπομπαντίγια, τον Κόκε και τον Νέτο, κι άλλο να αφήνεις το ένας μ’έναν με τον Σισέ ή να κυνηγάς τον Λέτο. Δείτε ενδεικτικά στο τελευταίο βίντεο τι κατάφερε ο Άρης απέναντι στην πίεση ψηλά του Ολυμπιακού, είτε με γρήγορες πάσες και τρεξίματα, είτε με μακρινές μπαλιές. Σκεφτείτε αν μπορεί ο Βαλβέρδε να πάρει τα ίδια ρίσκα και απέναντι στον Παναθηναϊκό, φανταστείτε τους παίκτες των πρασίνων να βγαίνουν σε φάσεις σαν κι αυτές.

Νομίζω πως ήδη έχουν προκύψει πολλά συμπεράσματα, πάμε και στα τελευταία για να κλείσουμε την κουβέντα. Ο Σιμάο είναι υπεραπαραίτητος, και για να πέφτει πάνω στον Φουστέρ και λόγω της απουσίας του Μπουμσονγκ, που αφαιρεί σκληράδα από τον Παναθηναϊκό. Συγκλονιστικές αναμένονται οι μονομαχίες ανάμεσα σε Λέτο - Τοροσίδη και Ριέρα - Βύντρα, αφού τα ζευγάρια ισορροπούν, ενώ στόχος και των δύο προπονητών θα πρέπει να είναι οι τρύπες που υπάρχουν στα αριστέρα του αντιπάλου, όπου παίζουν Ραούλ Μπράβο και Σπυρόπουλος.

Η πιο σημαντική απόφαση, όμως, είναι αυτή που θα πρέπει να πάρει ο Βαλβέρδε. Ταπείνη μου εκτίμηση είναι πως δεν θα είναι σοφό να επιλέξει για μεγάλα διαστήματα την πίεση με την άμυνά του τόσο ψηλά. Ναι, μ’αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός θα είναι πάρα πολύ απειλητικός, αυτό είναι το παιχνίδι του, αλλά δεν γίνεται να παίρνεις τέτοια ρίσκα όταν υπάρχει ο Σισέ. Αν δεν τον σεβαστείς, μπορεί εύκολα να σε τελειώσει, όσο καλό κι αν είναι το δίδυμο των στόπερ σου.

Θεωρώ πως ο Βαλβέρδε θα πρέπει να πιέσει τόσο ψηλά μόνο για επιλεγμένα πεντάλεπτα, όχι παραπάνω. Στο υπόλοιπο διάστημα κι όσο το ματς είναι στο 0-0, φυσικά και μπορεί να εφαρμόσει την πίεση, αλλά με τις γραμμές του μερικά μέτρα πιο πίσω, ειδικά όσον αφορά την άμυνα και τον Μοντέστο. Έτσι θα ελέγξει καλύτερα τον Σισέ και θα αποφύγει τα κάθετα τρεξίματα.

Δεν είναι δα πως ο Ολυμπιακός δεν θα καταφέρει να απειλεί αν δώσει μερικά μέτρα στον αντίπαλο, σεβόμενος την παρουσία του Σισέ. Η ποιότητα των μεσοπιθετικών των γηπεδούχων κι οι αυτοματισμοί του Βαλβέρδε, σε συνδυασμό με τους Σαριέγκι, Καντέ και Σπυρόπουλο, δημιουργούν την αίσθηση πως ο Ολυμπιακός θα βρει φάσεις, ακόμα και χωρίς να ανέβει στη σέντρα.

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά ίσως ο φόβος που (πρέπει να) προκαλεί ο Σισέ, δώσει το ματς στον Ολυμπιακό.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παραπομπή Ζαχαριάδη για το Παναθηναϊκός-ΑΕΛ
Παραπομπή Ζαχαριάδη για το Παναθηναϊκός-ΑΕΛ
Άρης: Εξελίξεις στην ΚΑΕ! Παραιτήθηκαν Αρβανίτης και Ρούσσος
Άρης: Εξελίξεις στην ΚΑΕ! Παραιτήθηκαν Αρβανίτης και Ρούσσος
Το ποδοσφαιρικό σχολείο του ΓΣ «Απόλλων Σμύρνης» επεκτείνεται στη Φιλαδέλφεια (pics)
Το ποδοσφαιρικό σχολείο του ΓΣ «Απόλλων Σμύρνης» επεκτείνεται στη Φιλαδέλφεια (pics)
Test drive για μεγάλους, μοντελισμός για μικρούς στο 9ο Motor Festival των Ιωαννίνων
Test drive για μεγάλους, μοντελισμός για μικρούς στο 9ο Motor Festival των Ιωαννίνων
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης