Κουβέντα για Ζωσιμάδες και Τούμπα

Κουβέντα για Ζωσιμάδες και Τούμπα

Οι συνθήκες που επικρατούσαν στους Ζωσιμάδες επηρέασαν καθοριστικά την εικόνα του αγώνα. Πρώτα, υπήρχε αυτή η περίφημη πια λωρίδα πάγου, κατά μήκος της πλάγιας γραμμής μπροστά στους πάγκους, που στην ουσία μίκραινε τον αγωνιστικό χώρο, με μεγάλη μείωση στο πλάτος του γηπέδου και συνωστισμό στον άξονα.

Ανισότητα

Επιπλέον, η λωρίδα δεν είχε την ίδια έκταση σε όλο της το μήκος, αλλά αντιθέτως είχε αυξητική κλίση από τα αριστερά προς τα δεξιά. Στο δεξιό μισό του γηπέδου, το ακατάλληλο κομμάτι έφτανε μέχρι την παράλληλη γραμμή της μεγάλης περιοχής, με πάχος 4-5 μέτρων, ενώ στο αριστερό είχε σαφώς μικρότερη έκταση, ειδικά κοντά στην περιοχή και την γραμμή του άουτ.

Έτσι, η ομάδα που έκανε επίθεση προς τα αριστερά είχε περισσότερο πλάτος για να κινηθεί στην επίθεση και λιγότερο πλάτος για να καλύψει στην άμυνα. Καθόλου τυχαία, τα 2/3 των ευκαιριών και των δύο ομάδων έγιναν στην εστία στα αριστερά. Εκεί έχασαν τις περισσότερες φάσεις τους τα Γιάννενα, εκεί κι ο Παναθηναϊκός του δευτέρου ημιχρόνου.

“Όρθιοι”

Βέβαια, το γήπεδο δεν ήταν προβληματικό μόνο στο παγωμένο κομμάτι μπροστά στους πάγκους, αλλά σε όλη του την επιφάνεια, με άμεσο αντίκτυπο στις προσπάθειες των παικτών. Οι μέσοι είχαν διάθεση για τρεξίματα και μάχες στο κέντρο, αλλά χωρίς καλή ισορροπία δεν υπήρχε σιγουριά στις επεμβάσεις, ενώ η σκληρή επιφάνεια λειτουργούσε αποτρεπτικά στις περιπτώσεις που απαιτούνταν τάκλιν. Με λίγα λόγια, οι παίκτες έπαιζαν “όρθιοι”, με πάρα πολύ λίγα γλιστρήματα στην μπάλα κι οι μονομαχίες γίνονταν στον ίδιο χώρο, δεν υπήρχε “κυνήγι” στα κενά.

Αυτό είχε δύο αποτελέσματα. Πρώτον, παρά τις προσπάθειες των μέσων, οι αμυντικές γραμμές και των δύο ομάδων βρέθηκαν εκτεθειμένες. Και δεν βρήκε μόνο ο τεχνίτης Κλέιτον τον χώρο και τον χρόνο να παίξει κάθετα σε Τοτσέ και Κουϊνσι, αλλά το ίδιο κατάφεραν κι οι λιγότερο προικισμένοι τεχνικά, Πάντος και Ζαραδούκας, στις μεγάλες φάσεις του ΠΑΣ στο πρώτο ημίχρονο.

Δεύτερο αποτέλεσμα, οι αμυντικοί δεν έκαναν μπλοκ πάνω στα σουτ των αντιπάλων. Καμία από τις οκτώ επιθετικές προσπάθειες του ΠΑΣ που είχαν κατεύθυνση προς το τέρμα δεν κοντραρίστηκε από παίκτη των πρασίνων και οι οκτώ σταμάτησαν με επέμβαση του Καρνέζη. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και τα σουτ του Παναθηναϊκού πήγαν όλα στην εστία, με τον Κηπουρό να αποκρούει έξι και τον Ζαραδούκα να βγάζει ένα, αλλά στην γραμμή. Επιτυχημένο τάκλινγκ στην μπάλα την ώρα του σουτ δεν έκανε καμία ομάδα και τελικώς η μπάλα βρήκε δίχτυα την μοναδική φορά που δεν επενέβη ο τερματοφύλακας.

Ζωντανός

Αν ο Καρνέζης δεν είχε κρατήσει τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο, δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τους πράσινους να πετυχαίνουν ανατροπή στην επανάληψη, αφού αν ο ΠΑΣ είχε το προβάδισμα, θα μπορούσε να αγωνιστεί πιο κλειστά και να μην έχει κενά. Όμως, ο 27χρονος έδειξε εγρήγορση και φρεσκάδα την ώρα που οι υπόλοιποι ήταν υποτονικοί κι έτσι ο Κλέιτον είχε την ευκαιρία να κάνει την διαφορά στο 2ο ημίχρονο, ειδικά όταν ήρθε κι η βοήθεια του Λέτο.

Η ατάκα του Καρνέζη μετά το τέλος του αγώνα τα λέει όλα, όσον αφορά την προσωπική του ιστορία: “Η ψυχολογία σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο και είναι καλό όταν δουλεύεις, να ανταμείβεσαι”. Ο Φερέιρα τον εμπιστεύθηκε, τον επιβράβευσε για την παρουσία του στα προηγούμενα ματς κι ο Καρνέζης βρήκε το 90λεπτο που τον έβγαλε στο φως, του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει πως δεν “τελείωσε το όνειρο με μια γκάφα στο 90φεύγα και μια αποβολή στα πρώτα λεπτά.

Στόχευση

Νωρίτερα είχε γίνει ένα πολύ καλό ματς στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε καλά τον αγώνα, στοχεύοντας στην δεξιά πλευρά του αντιπάλου. Γενικώς, ο Δικέφαλος παίζει πολύ από τα αριστερά, αφενός λόγω της παρουσίας του Λίνο, αλλά αφετέρου εξαιτίας της παρουσίας του Γκαρσία. Ο ουρουγουανός φιλτράρει όλο το παιχνίδι της ομάδας κι είναι λογικό να παίζει πολύ την μπάλα προς την πλευρά του καλού του ποδιού, αφού έτσι μπορεί να πασάρει είτε κάθετα βγάζοντας παίκτη στον χώρο, είτε να δώσει την μπάλα στα πόδια των παικτών που παίζουν αριστερά.

Απέναντι στον Εργοτέλη, η στόχευση του Γιαλούση έγινε εμφανής από πολύ νωρίς κι οι Ρομπέρ - Λίνο έκαναν σχεδόν ο,τι ήθελαν από τα αριστερά, άσχετα αν δεν ήρθε κάτι ουσιαστικό από τις ενέργειές τους. Όμως, η δεξιά πλευρά του Δικεφάλου ήταν σχεδόν εκτός παιχνιδιού, με τον Έτο να κάνει το πρώτο ανέβασμα στο 27’ και τον Σαλπιγγίδη να είναι παρών μόνο στα τελειώματα φάσεων και την μπάλα να μην ακουμπάει σ’αυτόν, για να φτιάξει προσωπικές φάσεις.

Το σχέδιο του Καραγεωργίου

Έτσι, όταν ο Εργοτέλης κάλυψε κάπως το κενό στα δεξιά, με τον Ολίσε να δίνει βοήθειες στον Γιαλούση, οι κρητικοί ισορρόπησαν και μετά άρχισαν να γίνονται απειλητικοί, χάρις σε μια ωραία επιλογή του Καραγεωργίου. Ο έλληνας τεχνικός δεν κατέβηκε με τον Κατσικοχέρη στην κορυφή, αλλά έβαλε τον σέντερ-φορ του στα δεξιά. Όταν ο Εργοτέλης ήταν σε θέση άμυνας, ο φιλότιμος Κατσικοχέρης έκανε ο,τι μπορούσε για να ντουμπλάρει τον Γιαλούση και να ακολουθεί τον Λίνο, αλλά το μεγάλο όφελος ήταν στην επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Όταν οι κρητικοί είχαν την μπάλα, ο Κατσικοχέρης ανέβαινε μερικά μέτρα πιο ψηλά, στο κενό που άφηναν οι προωθήσεις του Λίνο και τραβούσε τον Μπαλάφα ή τον Τσιρίλο κοντά του. Την ίδια ώρα, ο Λεάλ, που ήταν ο τύποις επιθετικός κορυφής, είχε την ευχέρεια να βρει χώρους για να κινηθεί από τον άξονα προς το κενό δεξιά, ενώ και ο Κουτσιανικούλης είχε κι αυτός ελεύθερο ρόλο. Έτσι, το αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από την κινητικότητα αυτού του διδύμου, ο Λεάλ βρήκε αρκετές φάσεις στο πλάι, αλλά το κακό για τον Εργοτέλη ήταν πως, με τον Κατσικοχέρη μακριά από την περιοχή, ο Ουρουγουανός είχε μόνο τον Κουτσιανικούλη να σημαδέψει στην περιοχή, αφού και οι Ολίσε-Μπέτο, έπαιζαν πολύ χαμηλά.

Παρόλα αυτά, ο Εργότελης βρήκε το γκολ που άξιζε σ’αυτήν του την προσπάθεια. Προφανώς κι η ευθύνη του Μπαλάφα είναι μεγάλη, αλλά η φάση του γκολ αποτελεί κι ένα παράδειγμα των όσων περιγράψαμε για τις θέσεις των επιθετικών του Εργοτέλη. Ο Μπαλάφας έχει κλείσει προς τα αριστερά, πάνω στον Κατσικοχέρη, ενώ ο Λεάλ ήταν κι αυτός χαμηλά, στο κέντρο. Ο Έλληνας αμυντικός τους βλέπει και τους δύο κι έτσι αφήνει την μπάλα να περάσει, αφού δεν φαντάζεται πως ο τύποις αριστερός εξτρέμ, Κουτσιανικούλης, έχει έρθει τόσο κεντρικά και κινείται ως φορ.

Λαζάρ και άκρα

Το έργο έτσι έγινε πολύ δύσκολο για τον ΠΑΟΚ, ειδικά από τη στιγμή που ο Δικέφαλος δεν βρήκε την ισοφάριση στις φάσεις που έφτιαξε μέχρι την ανάπαυλα. Στην επανάληψη, όμως, ο Δικέφαλος μπήκε πολύ δυνατά και με κινητήριο μοχλό τον Λάζαρ άρχισε να ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση. Κι αφού το γκολ δεν ήρθε στις προσπάθειες από τον άξονα ή τα στημένα, εμφανίσθηκε πάλι η καλή λειτουργία στ’αριστερά κι ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βάλει το ίδιο γκολ μέσα σε δύο λεπτά, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Πρώτα ήταν ο Γκαρσία που άνοιξε στον Λίνο, με τον Βραζιλιάνο να υποδεικνύεται λανθασμένα ως οφσάιντ και έτσι να ακυρώνεται το γκολ του Σαλπιγγίδη. Σχεδόν αμέσως μετά, ο Αθανασιάδης ήταν αυτός που κατέβηκε χαμηλά για να βρει χώρο, άνοιξε υπέροχα στον Ρομπέρ κι αυτή τη φορά το γκολ του Σαλπιγγίδη μέτρησε. Το καλό για τον ΠΑΟΚ δεν ήταν πως ο αρχηγός του ισοφάρισε, αλλά πως μετά το γκολ μπήκε κι αυτός δυνατά κι εμφατικά στην συνολική λειτουργία της ομάδας.

Σαλπιγγίδης

Πλέον ο Δικέφαλος δεν απειλούσε μόνο από τη μία πλευρά, αλλά κι απ’τα δεξιά. Κλάους και Ρομπέρ δεν σκόραραν στις δύο πάρα πολύ καλές σέντρες που έβγαλε από δεξιά ο Σαλπιγγίδης, αλλά η δουλειά του Έλληνα επιθετικού ανταμείφθηκε όταν κέρδισε το πέναλτι στο 80’. Χωρίς την κατακόρυφη άνοδο του Σαλπιγγίδη ο ΠΑΟΚ θα ήταν πολύ δύσκολο να γυρίσει το ματς, ειδικά από τη στιγμή που ο δημιουργός Λάζαρ είχε καθίσει στον πάγκο στο 63’.

Η νίκη του Δικεφάλου είναι μεγάλη, όπως και κάθε νίκη στην νέα εποχή λιτότητας, περιορισμένων λύσεων και γκρίνιας. Τα άκρα κι η επίθεση λειτούργησαν καλά κι αυτό είναι θετικό, ο Σαλπιγγίδης βγήκε μπροστά και τράβηξε την ομάδα, όμως, Μπαλάφας και Τσιρίλο έκαναν κακό ματς από την αρχή μέχρι το τέλος και ο Φραγκουλάκης με τον Λεάλ έφτασαν πολύ κοντά στο να κάνουν τη ζημιά.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα: Κρίσιμη… μάχη στην Τούμπα
ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα: Κρίσιμη… μάχη στην Τούμπα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Το «κιτρινόμαυρο» μήνυμα στον κόσμο (photo)
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Το «κιτρινόμαυρο» μήνυμα στον κόσμο (photo)
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Ποιος θα πάρει το ντέρμπι; (poll)
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Ποιος θα πάρει το ντέρμπι; (poll)
Παναθηναϊκός: Χάνεται μακριά από τη Λεωφόρο!
Παναθηναϊκός: Χάνεται μακριά από τη Λεωφόρο!
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης