Επιζών ενός ναυαγίου...

Επιζών ενός ναυαγίου...

Τα ομαδικά αθλήματα για τους ίδιους τους αθλητές είναι πολύ πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά από ατομικά.

Ασχέτως του βαθμού δυσκολίας, διότι στα ατομικά ο (πρωτ)αθλητής πορεύεται μόνος του. Είναι μοναχικά αθλήματα και ο κάθε ένας πρέπει να νικήσει πρώτα τον εαυτό του, τα δικά του όρια και κατόπιν τους αντιπάλους του όταν έρθει η ώρα να τους συναντήσει.

Ακόμη και οι αγώνες είναι πιο σπάνιοι, γεγονός που κάνει την... απομόνωση και τη μοναξιά ακόμη πιο σκληρή. Ύστερα από όλα αυτά ίσως γίνεται ακόμη πιο εύκολα κατανοητό πόσο δύσκολο είναι για κάθε παίκτη ομαδικού αθλήματος να τραβήξει έναν μοναχικό δρόμο που κάποιος τραυματισμός, κάποιο απροσδόκητο πρόβλημα υγείας του επιβάλλει να ακολουθήσει.

Όσο πιο απροσδόκητο είναι το πρόβλημα, τόσο πιο μεγάλη είναι η ψυχική δύναμη που καλείται να διαθέσει για να το ξεπεράσει. Όσο πιο σιωπηλό, τόσο και πιο ύπουλο. Όσο λιγότερο πόνο προκαλεί, τόσο πιο δύσκολο να συλλάβει το μυαλό τη σοβαρότητα και ταυτόχρονα κάνει την ατυχία να μοιάζει πολλαπλάσια.

Ακούγονται μπερδεμένα όλα αυτά; Δεν είναι καθόλου. Για παράδειγμα ο Περπέρογλου, ένιωθε σωματικά και μυϊκά απολύτως υγιής. Είχε άριστη κλινική εικόνα αλλά για επτά μήνες δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Από τις 19 Iουλίου, όταν εντοπίστηκε ο επικίνδυνος, ακόμη και για τη ζωή του, θρόμβος μέχρι τα Χριστούγεννα όποτε αποφασίστηκε να επιστρέψει στη δράση απαγορευόταν να προπονηθεί για να μην έρθει σε σύγκρουση με κάποιον συμπαίκτη του και δημιουργηθεί αιμάτωμα που λόγω των αντιπηκτικών που λάμβανε θα τον απειλούσε σοβαρά.

Όταν λοιπόν βλέπεις παιδιά σαν τον Στράτο, αλλά και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο που έχει εξίσου δοκιμαστεί (κυρίως χρονικά, αφού απέχει συνολικά μεγαλύτερο διάστημα και αντιμετωπίσει διαδοχικούς τραυματισμούς) να γυρίζουν δυνατοί και νικητές μέσα από τέτοια (ύπουλη) περιπέτεια δεν μπορείς παρά να χαίρεσαι. Ακόμη κι αν δεν πραγματοποιούν εντυπωσιακές εμφανίσεις σαν κι αυτή του Περπέρογλου στη Ρόδο που ήταν για να την... πιεις στο ποτήρι.

Αντίστοιχα μόνο βαριά θλίψη μπορεί να νιώθεις με περιπτώσεις σαν κι αυτή του Όντετ Κάτας, ή του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας (ή του Χρήστου Κωστή στο ποδόσφαιρο και πολλών άλλων) που από μια λεωφόρο λαμπρής καριέρας βρίσκονται αίφνης σε ένα σκοτεινό και αδιέξοδο δρόμο...

Η περίπτωση του Στράτου Περπέρογλου είναι ακόμη πιο ξεχωριστή για έναν επιπλέον λόγο τον οποίο ανέφερα μόλις την περασμένη Τρίτη στην εφημερίδα που εργάζομαι, ΤΑ ΝΕΑ. Για τέσσερις ολόκληρους μήνες ο 28χρονος άσος, που με την επιστροφή του απέδειξε αμέσως πόσο σημαντικός είναι στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, ήταν μετέωρος!

Δεν γνώριζε πότε αλλά κι αν θα μπορέσει να παίξει ξανά και συνάμα δεν είχε την (όποια) ασφάλεια προσφέρει ένα -έστω μονοετές- συμβόλαιο. Όσο ημέρες περνούσαν στην αίθουσα με τα βάρη, ή στο παρκέ όπου έκανε σουτ και ατομική προπόνηση και φυσιολογικά η αγωνία για τη σεζόν (και το μέλλον του) ολοένα να μεγαλώνει είτε στο συνειδητό, είτε στο υποσυνείδητο.

Άλλωστε η χρονιά είναι κρίσιμη για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Ενδεχομένως είναι η τελευταία της διοικητικής ασφάλειας και σιγουριάς που προσφέρει η πιο επιτυχημένη διοίκηση στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και αυτό μπορεί να προκαλέσει πλήρη αλλαγή στο «πράσινο» αλλά και το ελληνικό μπασκετικό τοπίο!

Πως να μην «βασανίζουν» όλα τούτα το μυαλό του Περπέρογλου, που μετά τις εξετάσεις της 19ης Ιουλίου έμεινε στο νοσοκομείο μέχρι τις 25/7. Την επόμενη συμφώνησε με τον ΠΑΟ και η συμφωνία ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Υπογράφτηκε προσύμφωνο, το οποίο όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, θα μετατρεπόταν σε συμβόλαιο (μονοετές εν προκειμένω) μετά τον καθιερωμένο ιατρικό έλεγχο. Πολύ περισσότερο στην περίπτωση του Περπέρογλου που είχε πάρει εξιτήριο μόλις μια μέρα πριν και η έκθεση των ιατρών έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη, πρώτα από όλα από τον ίδιο τον Στράτο.

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε προσθήκη Έλληνα παίκτη, καταθέτοντας συμβόλαιο συνεργασίας πέντε μηνών με τον Περπέρογλου. Ουσιαστικά τότε έγινε ταυτόχρονα γνωστό πως ο παίκτης δεν είχε υπογράψει στις 26/7 όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών, αλλά ούτε τον Σεπτέμβριο όταν άρχισε η προετοιμασία, όπως επίσης ούτε όταν άρχισε τις ατομικές προπονήσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή βιβλιογραφία, τη διεθνή ιατρική πρακτική, την κλινική κατάσταση του ασθενούς, τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιδιαίτερα το υπερηχογράφημα, που αναδεικνύει την αρκετά ικανοποιητική επανασηραγγοποίηση της φλέβας, καθώς επίσης και την επιθυμία του ίδιου του αθλητή, δόθηκε η άδεια να σταματήσει την αγωγή και  να ξεκινήσει σιγά-σιγά την πλήρη δραστηριότητα έχοντας ωστόσο σαφείς οδηγίες σχετικά με τα προφυλακτικά μέτρα που πρέπει να πάρει στην προσπάθεια να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής της θρόμβωσης» δήλωσε στις 23/12 ο αγγειοχειρουργός  κ.Πέτρος Μουστογιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24. Με τα όσα είπε ο θεράπων ιατρός του Περπέρογλου, γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο ο βαθμός επικινδυνότητας του προβλήματος, που έπρεπε να λογαριάζει τόσο ο παίκτης όσο και η ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός είχε ανάλογη, αν όχι μεγαλύτερη, ευθύνη από τον παίκτη για την υγεία του και δεν μπορούσε να ρισκάρει. Το ίδιο και ο 28χρονος, η πλευρά του οποίου κατανόησε και συμφώνησε πως δεν θα υπογράψει συμβόλαιο μέχρι να αρθεί η ιατρική απαγόρευση για τους αγώνες ακόμη και τις προπονήσεις.

Όλα αυτά νομίζω πως κάνουν απολύτως αντιληπτό σε όλους πόσο δύσκολη και κρίσιμη ήταν η κατάσταση που αντιμετώπισε ο Περπέρογλου. Πόσο σκληρή και ψυχοφθόρα ήταν για τον διεθνή φόργουορντ η περίοδος που κλήθηκε να περάσει. Ίσως έτσι να προέκυψε και η νέα εμφάνιση που υιοθέτησε. Σημειολογικά πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την περιπέτεια που βίωσε.

Ακούρευτος εδώ και αρκετό καιρό, με πυκνά και μακριά μούσια, ο Στράτος παραπέμπει σε επιζώντα ναυαγίου που επέστρεψε σπίτι του μετά από καιρό...  Δεν είναι;

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/9)
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/9)
Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (25/9)
Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (25/9)
Ολυμπιακός: «Ξένο σώμα» ο Καπίνο!
Ολυμπιακός: «Ξένο σώμα» ο Καπίνο!
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης