Όταν η πραγματικότητα απαντάει στις «επιθέσεις»

Όταν η πραγματικότητα απαντάει στις «επιθέσεις»

Ήταν πολύ χρήσιμα και ενδεικτικά τα σχόλια που ακολούθησαν το χθεσινό μου άρθρο και τα οποία μου την έπεσαν κατά… ριπάς. Και ήταν τέτοια, ακριβώς γιατί για μια ακόμα φορά ανέδειξαν το πραγματικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, όχι μόνο φέτος αλλά διαχρονικά. Και γιατί ταυτόχρονα, με μια προσεκτική ματιά, όλα, μα όλα ανεξαιρέτως, επί της ουσίας συμφωνούν κατά γράμμα με όσα έχω πει κατά καιρούς συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου το οποίο υποτίθεται… κλήθηκαν να κατακεραυνώσουν.

Στην τελική, όσο και αναμενόμενο αν ήταν για μένα, σαν.. απόηχος των όσων… κλήθηκαν επίσης, να φωνάξουν κάποιοι για μένα στο ΟΑΚΑ, θα σας πω ότι το θεωρώ και πιο… αξιοπρεπές σαν προσπάθεια και πιο λογικοφανές. Καθώς, όσο κι αν ξέρεις τους πραγματικούς λόγους που σου την πέφτει κάποιος, είναι προτιμότερο να επιχειρεί να το κάνει αυτό  με δήθεν… ποδοσφαιρικά επιχειρήματα και κριτήρια, παρά βρίζοντας στο γήπεδο με χυδαία σεξουαλικά συνθήματα εν χορώ την μητέρα σου, η οποία στο κάτω-κάτω δεν μπορεί και να αντιδράσει κιόλας γιατί είναι εδώ και λίγα χρόνια στον ουρανό.

Για να περνάμε στην ουσία λοιπόν, γιατί απ’ ότι φαίνεται, δεν ξέρω αν εγώ είμαι της «σοβιετικής» σχολής όπως επεσήμανε (προφανώς σαν… κατηγόρια) ο κύριος  «znb» στο μήνυμά του, αλλά πάντως σίγουρα δεν είμαι της σύγχρονης σχολής φασισμού, που προσπαθεί να συκοφαντήσει όποια άποψη δεν γουστάρει, μέσω των «φιλικών» ΜΜΕ και της ανωνυμίας του διαδικτύου και χρησιμοποιώντας και σ’ αυτούς τους χώρους αλλά και γενικότερα, την μέθοδο των «αγανακτισμένων πολιτών».

Τι ήταν λοιπόν σε γενικές γραμμές αυτό που επεσήμανα στο άρθρο μου με αφορμή την εμφάνιση της ομάδας τόσο στο Αγρίνιο αλλά κυρίως και με την Κέρκυρα;

Το ότι επειδή η ομάδα φοβάται τα στόπερ της και ειδικά μετά τον θόρυβο που έγινε όλο αυτό το διάστημα, κατέβηκε φοβισμένα με αποτέλεσμα να περιφρονήσει σαν τακτική και προσήλωση στο παιχνίδι της το δημιουργικό της κομμάτι. Και ταυτόχρονα, με δεδομένη την χρονική περίοδο που στην καλύτερη άντε να κάνεις μια μεταγραφή αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, αντί να κάθεσαι να κλαις όλη τη μέρα για τα στόπερ που έχουμε ή γι’ αυτά που δεν έχουμε, καλύτερα να προσπαθήσεις να ξαναδουλέψεις περισσότερο το δημιουργικό και εκτελεστικό σου κομμάτι σαν ομάδα, όπως ακριβώς είχες κάνεις για δυόμιση μήνες τουλάχιστον στον πρώτο γύρο και (παίζοντας και μπαλλάρα κιόλας) καθάριζες σαν αυγό με τριάρες όσους έβρισκες μπροστά σου.

Κάντε λοιπόν τον κόπο και ρίξτε μια ματιά στο… μπαράζ μηνυμάτων που υποτίθεται… προκάλεσε αυτή η άποψη. Και λέω υποτίθεται, γιατί προφανώς αν τα διαβάσει κάποιος, θα δει ότι επί της ουσίας συμφωνούν και αναπαράγουν αυτό ακριβώς που λέω. Ότι δηλαδή η ομάδα κατέβηκε φοβισμένα επειδή δεν έχει… καλά στόπερ, οπότε μάλλον δεν θα πρέπει να ήταν αυτός ο λόγος της… επίθεσης.

Αποκορύφωμα, το μήνυμα του κυρίου «andrakoyiannos” που ξεκινάει αποκαλώντας με «ξερόλα» και συνεχίζει.
«ήταν φανερό ότι χθες η ομάδα ήταν φοβισμένη λόγω της άμυνας. Όλοι έχουν άδικο μόνο εσύ δίκιο; Πώς να βγει η ομάδα μπροστά να κάνει φάσεις όταν πίσω τρέμει το φυλοκάρδι σου κάθε δευτερόλεπτο».

Δηλαδή είμαι ξερόλας, γιατί κάνω την ίδια ακριβώς διαπίστωση που κάνει και ο κύριος που με λέει ξερόλα και ο οποίος την θεωρεί και προφανή κιόλας. Και αναρωτιέται ταυτόχρονα, αν όλοι έχουν άδικο και μόνο εγώ δίκιο, για ποιο λόγο ακριβώς; Γιατί λέω αυτό που ο ίδιος θεωρεί «προφανές» στο μήνυμά του;
Κανονικά εδώ, θα έπρεπε να επικαλεστώ την βοήθεια της… επιστήμης. Αλλά νομίζω ότι κι αυτή έχει κάποια όρια που μπορεί να κάνει κάτι.
Φυσικά υπάρχουν και χειρότερα.

Ο κύριος «psy 13», από ένα άρθρο που του λέει, επειδή δεν έχουμε καλή άμυνα και καλά στόπερ δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέμουμε τους επιθετικούς της Κέρκυρας, της Δόξας και του Λεβαδειακού, κατάλαβε ότι του λέω πως έχουμε φοβερά και τρομερά στόπερ. Και με εγκαλεί με το απίστευτο πραγματικά «απίστευτο, ακόμα να υπερασπίζεσαι άμπαλους». Κι εδώ εντάξει, λες αυτό κατάλαβε ο άνθρωπος απ’ όσα διάβασε, αυτό είπε.

Το θέμα είναι όμως, το ότι η αλήθεια και η πραγματικότητα, χρησιμοποιείται πάντα κατά το δοκούν. Για παράδειγμα. Με εγκαλεί ο φίλος ο «aris 13», με μια σωστή σε γενικές γραμμές ποδοσφαιρική ανάλυση, που έχει να κάνει με το ότι όσο πιο ψηλά είναι ικανά να ανεβαίνουν και να μαρκάρουν τα στόπερ σου, τόσο περισσότερους χώρους κερδίζεις στο γήπεδο και διευκολύνεται το δημιουργικό και επιθετικό σου παιχνίδι. Και συμπληρώνει την άποψή του ο κύριος «andrakoyiannos”, λέγοντας πως «αν είχες πίσω δυο βαριά χαρτιά ο Σιμάο με τον Βιτόλο δεν θα έπαιζαν μέχρι το όριο της σέντρας».

Συμφωνώ απολύτως λοιπόν. Και μάλιστα, για τους πιο παλιούς της στήλης, θα θυμίσω πως όταν όλοι αναζητούσαν τα μυστικά των σπουδαίων εμφανίσεων του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο, είχα γράψει εδώ πέρα, πως ένα απ’ αυτά τα μυστικά, ήταν το ότι ο Σαριέγκι, άσχετα αν είναι πολύ καλός ή πολύ κακός αμυντικός, τακτικά τουλάχιστον επειδή έχει μάθει σωστά την θέση σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα όπως το Ισπανικό, ανταποκρίνεται άψογα σ’ αυτό. Πιέζει δηλαδή πολύ ψηλά, ενώ στις πρώτες μπαλιές της αντίπαλης άμυνας ή ακόμα και του αντίπαλου τερματοφύλακα, ανεβαίνει σχεδόν μέχρι το κέντρο για το πρώτο κόψιμο, με αποτέλεσμα και οι χώροι να είναι πιο κοντινοί για τους συμπαίκτες του και οι βοήθειες στα κλεψίματα να γίνονται κοντά στην αντίπαλη περιοχή και έτσι να έχουν και δυνάμεις και χώρους για επιθετικές ενέργειες με πιο καλές συνθήκες και πιθανότητες οι μεσοεπιθετικοί μας.

Φυσικά τότε, οι ίδιοι μάλλον, με έκραζαν γιατί δήθεν υπερασπιζόμουν τον… Σαριέγκι. Η πλάκα είναι όμως, πως άσχετα με το αν είναι κακός ή καλός ο Σαριέγκι, αμυντικό που να παίζει ψηλά είχαμε, αλλά βαλθήκαμε να τον «καθαρίσουμε» σαν αυγό.

Κι επειδή σ’ αυτό πολλά να μπορεί να πει κάποιος και να χάσουμε την ουσία, θα ρωτήσω το εξής απλό.

Ποια… βαριά χαρτιά είχαμε στον πρώτο γύρο στα στόπερ και παίζαμε ψηλά άμυνα ρίχνοντας τριάρες και τεσσάρες μέσα κι έξω απ’ το ΟΑΚΑ;

Ποια είχαμε ρε παιδιά; Πως μπορούσαμε και πιέζαμε ψηλά και κάναμε δεκαπέντε φάσεις και τέσσερα γκολ σε κάθε παιχνίδι; Με ποια… βαριά χαρτιά, καθαρίσαμε σαν αυγό τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την Ξάνθη στην Ξάνθη και στο ΟΑΚΑ όσοι ερχόντουσαν μέτραγαν τρία στο εικοσάλεπτο πριν καλά-καλά χαιρετήσουν την εξέδρα;

Να υποθέσω ότι οι επιθέσεις του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης, της ΑΕΚ, και όλων των υπολοίπων που… προσκυνούσαν και χαιρέταγαν, ήταν όλες… ντεφορμέ και ξαφνικά πέσαμε στην… φόρμα των επιθετικών της Κέρκυρας και του Παναιτωλικού και τρέμουμε και τις αντίστοιχες των Δράμα, Λεβαδειακού, Γιάννινα και Ατρομήτου που έχουμε άμεσα μπροστά μας; Αν ναι τότε εντάξει, πάω πάσο και σταματάω εδώ την κουβέντα.

Αν όχι όμως; Τότε τι έγινε τότε; Είχαμε ξαφνικά σούπερ στοπεράντζες και δεν μας απασχολούσε τίποτε; Όχι φυσικά. Τα ίδια στόπερ είχαμε, ή για την ακρίβεια, τον Σαριέγκι είχαμε και τώρα έχουμε τον Καντέ. Αλλά μήπως ο Σαριέγκι έγινε ξαφνικά παιχταράς; Όχι φυσικά. Ένας μέτριος αμυντικός είναι ο Σαριέγκι, πολύ καλή και ανεκτίμητη εφεδρική λύση και ταυτόχρονα φιλότιμος και αγωνιστής σε βαθμό που αυτά τα προσόντα του απλά να αναπληρώνουν αρκετές από τις εμφανείς αδυναμίες που έχει.

Οπότε; Οπότε πως αντιμετωπίσαμε τότε το πρόβλημα; Με… μεταγραφή; Μήπως κάναμε καμία Οκτώβρη μήνα και δεν το θυμάμαι;
Μήπως τελικά, τα πάντα και αυτά που κάνουν την διαφορά, ήταν τελικά δύο πράγματα;

Δηλαδή η φόρμα της ομάδας, ο ρυθμός και η καλή οργάνωση και δουλειά στις προπονήσεις από την μια. Και ο αέρας και η αύρα που συνολικά απέκτησε η ομάδα καθώς την είχαν αφήσει όλοι ήσυχοι και ασχολιόντουσαν με τον Τσάκα και δεν της τριβέλιζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ το μυαλό (σε παίκτες, προπονητή και διοίκηση) με το… πω-πω-πω που πάμε σε Τούμπα και σε Ξάνθη και σε τέτοια με αυτά τα στόπερ και αυτή την άμυνα;

Για να γυρνάμε λοιπόν στα… προφανή όπως είπε και ο φίλος.

Που είναι λοιπόν η… διαφωνία;

Συμφωνούμε όλοι, ότι έχουμε μέτρια στόπερ και όχι ποιοτική άμυνα συνολικά. Όπως και στο ότι αυτό, αντικειμενικά επηρεάζει συνολικά το παιχνίδι της ομάδας.
Αν μετά απ’ αυτό η διαφωνία μας είναι, στο ότι εγώ λέω πως με το να καθόμαστε να μοιρολογάμε όλη μέρα τον πεθαμένο και να κάνουμε την ομάδα να τρέμει σαν το ξεραμένο φύλλο στον βοριά, ακόμα και με αντιπάλους μέσου και κατώτερου βεληνεκούς, καλύτερα να ψάξει ποδοσφαιρικά πως θα λύσει το πρόβλημα και μια καλή σκέψη θα ήταν να δει τι έκανε ανάλογα στα παιχνίδια του πρώτου γύρου; Αυτή είναι η… περιβόητη διαφωνία μας;

Με γεια μας με χαρά μας τότε, αλλά καταλαβαίνουν οι φίλοι, πως το ύφος, η ένταση και κυρίως οι χαρακτηρισμοί στις απαντήσεις τους, αν έγιναν με αφορμή αυτή την… διαφωνία, τότε λυπάμαι, αλλά είναι όντως ενδεικτικές και του επιπέδου και κυρίως των προθέσεων.
Και μια ο λόγος περί… προθέσεων για φινάλε.

Προφανώς κάνοντας τον «ψαγμένο» ο κύριος «st. Jimmy»μου γράφει.

«.. Τι κάθεσαι και γράφεις πονήματα καημένε. Οι πολυμετοχικοί φταίνε για όλα».

Ε λοιπόν αδερφέ, δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά πάντως σίγουρα εσύ θα μπορείς να με βοηθήσεις καλύτερα. Πάντως για το ότι με διακόσια εκατομμύρια στη τσέπη, πήραμε εφτά στόπερ σε τρία χρόνια και αυτή την στιγμή, αν εξαιρέσουμε τον Μπουμσόνγκ τον οποίο θεωρούσαμε ένα από τα… εγκλήματα του περυσινού καλοκαιριού του Τζίγκερ, αυτή την στιγμή θέλουμε ΞΑΝΑ όχι ένα αλλά ΔΥΟ τουλάχιστον στόπερ της προκοπής, μάλλον δεν… φταίω εγώ. Ποιος; Σου είπα. Μάλλον εσύ θα ξέρεις καλύτερα.

Κανά δυο ακόμα… πινελιές μια και πιάσαμε την κουβέντα, που είναι και «καλή» κιόλας.

Ο κύριος «παραgayσκακη» λέει στο μήνυμά του, μάλλον θεωρώντας ότι απαντάει σε όσα έγραψα. «… έχουμε καταντήσει να μας κάνουν πάνω από δέκα τελικές σε κάθε ματς ομάδες όπως η Κέρκυρα και ο αστέρας τρίπολης που ούτε η Άρσεναλ του Ανρί και του Βιεϊρά δεν μας έκαναν κάποτε». Να σου πω λοιπόν αδερφέ ότι σε λάθος άνθρωπο μάλλον το έστειλες αυτό το μήνυμα, ή να σε θεωρήσω… νοσταλγό του παρελθόντος; Αν πάντως θέλεις να πιάσει τόπο το σωστότατο μήνυμά σου, στείλτο καλύτερα σε εκείνους που έγιναν Παναθηναϊκοί το… 2008 και μετά ή που ακόμα χειρότερα πιστεύουν ότι ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε το 2008 και πριν απ‘ αυτό έπαιζε στην Γ’ Εθνική.

Τέλος, χρωστάω μια απάντηση, στον κύριο «znd», ο οποίος βαθύς… γνώστης απ’ ότι φαίνεται της τέχνης της… προπαγάνδας, με… ξεμπροστιάζει λέγοντας πως, γιατί τώρα έγινα όψιμος θιασώτης του να βάζει τρία γκολ η ομάδα ενώ στο αλήστου μνήμης 2008 θεωρούσα σαν προτέρημα τα 1-0 του Πεσέϊρο.

Πρώτον αγαπητέ μου φίλε, ελπίζω να ξέρεις τι σημαίνει η λέξη «αλήστου» που χρησιμοποίησες. Γιατί το να το χαρακτηρίσω εγώ έτσι το 2008, άντε πες πως έχω και δέκα λόγους με βάση όσα έγιναν. Για σένα όμως, γιατί ακριβώς είναι «αλήστου»; Δεν ήταν η χρονιά που… απελευθερώθηκε ο Παναθηναϊκός, πήραν… τα όνειρα εκδίκηση, δικαιώθηκε ο αγώνας και η ομάδα… εκτινάχθηκε;

Δεύτερον, δεν θεωρούσα σαν προτέρημα τα 1-0 τότε, αλλά τέλος πάντως ακόμα και αν το δεχθώ αυτό, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Τότε αδερφέ και ειδικά εκείνη την χρονιά, η άμυνα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Αντίθετα θα σου θυμίσω, πως με Γκούμα, Μορίς στα στόπερ (βλέπεις ο Σαριέγκι ήταν αναπληρωματική λύση και έγινε βασικός μόνο επί πολυμετοχικότητας και με βάση τα… έξι στόπερ που πήραμε τότε), με Νίλσον, Βύντρα, Σέριτς, Σπυρόπουλο εναλλάξ στα πλάγια και κυρίως με ΜΑΤΟΣ, ΤΖΙΟΛΗ και Καραγκούνη, Ίβανσιτς στα χαφ, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν είχε πρόβλημα στο αμυντικό του παιχνίδι, αλλά πανηγύριζε όποια ομάδα κέρδιζε… κόρνερ ειδικά στην Λεωφόρο, μέχρι εκείνα τα… περιβόητα ματς με Ξάνθη, ΟΦΗ, Ηρακλή και Πανιώνιο, για τα οποία ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας πει κάποτε τι έγινε. Και κάτι ακόμα σχετικά.

Επί πολυμετοχικότητας πια, ο Τεν Κάτε που αλλιώς ξεκίνησε την άμυνά του, όταν είδε τα σκούρα, με ατόφια την άμυνα της προηγούμενης χρονιάς (Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Βύντρα, Γκούμας, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος) έκανε τα εκπληκτικά διπλά σε Βέρντερ και Ίντερ και την γενικότερα μεγάλη πορεία στο ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ.

Μαγκίτσες λοιπόν περί… Σοβιετικής σχολής και προπαγάνδας, αλλού φίλε και όχι σε μένα..Κι αν θες και μια συμβουλή περί προπαγάνδας, ένα θα σου. Η καλύτερη προπαγάνδα, είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Μπες λοιπόν στο ίντερνετ, ψάξε αυτά που σου είπα, δες και τις συνθέσεις του Παναθηναϊκού και μετά ευχαρίστως αν έχεις βάλει μυαλό θα σου έχω έτοιμο και δεύτερο… μάθημα προπαγάνδας.

Τέλος. Αν κάποιος πραγματικά είχε δίκιο που τα πήρε με το άρθρο μου και σωστά μου κάνει κριτική στο μήνυμά του, είναι ο φίλος «Νίκος Κέρκυρα», που έχει δίκιο όταν λέει, πως στην φούρια μου να μιλήσω για τα του Παναθηναϊκού, μίλησα υποτιμητικά και αδίκησα την Κέρκυρα και σαν ομάδα και σαν εμφάνιση στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Και του ζητώ ειλικρινά συγνώμη για την αμετροέπειά μου.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Αγνώριστος ο Χουλτ!
Παναθηναϊκός: Αγνώριστος ο Χουλτ!
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φόβοι για χειρουργείο σε Πογκμπά
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φόβοι για χειρουργείο σε Πογκμπά
Wuhan Open: Πρόκριση για Σάκκαρη
Wuhan Open: Πρόκριση για Σάκκαρη
ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα: Κρίσιμη… μάχη στην Τούμπα
ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα: Κρίσιμη… μάχη στην Τούμπα
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης