Χωρίς Ιμπαγάσα...

Χωρίς Ιμπαγάσα...

Χαίρετε κύριοι... Λίγο πριν το ντέρμπι καλό είναι να δώσουμε κάποιες τελευταίες πινελιές για τον μεγάλο αγώνα που περιμένουμε να παρακολουθήσουμε. Στα προηγούμενα κείμενα η ανάλυση έγινε με τον Ιμπαγάσα να βρίσκεται στη βασική ενδεκάδα.

Η απουσία του αλλάζει τα δεδομένα.

Γνωρίζοντας πως ο Φέισα δεν θα είναι διαθέσιμος και ο Γέστε είναι ανέτοιμος ο Ολυμπιακός δεν μπορεί ούτε σε μικρό ποσοστό να αναπληρώσει αυτά που παίρνει από τον Ιμπαγάσα καθώς κανείς από αυτούς που θα χρησιμοποιήσει ο Βαλβέρδε δεν μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι χωρίς κίνηση ή να εκμεταλλευτεί με το μυαλό του και με την τεχνική του κατάρτιση κίνηση συμπαίκτη του.

Σίγουρα συνεργασίες και φάσεις θα βγουν αλλά χάνεται η σίγουρη πρώτη πάσα και η καθαρή σκέψη που θα δώσει την σωστή επιθετική κατεύθυνση. Βέβαια με τον τρόπο που σκέφτεται το ποδόσφαιρο ο Βαλβέρδε δίνει με την συμμετοχή του Ιμπαγάσα (χωρίς να έχει ευθύνη ο Αργεντίνος) μια αδυναμία στην ομάδα του, καθώς ο Βάσκος τεχνικός σκεφτόταν να τον χρησιμοποιήσει δίπλα στον Ορμπάιθ. Αν η λογική του Βαλβέρδε ήταν δίδυμο των Ορμπάιθ, Μακούν, Μοντέστο και μπροστά ο Ιμπαγάσα, ο Ολυμπιακός θα έχανε πολλά από την απουσία του αλλά δεν θα κέρδιζε τίποτα.

Με τον τρόπο όμως που θα τον χρησιμοποιούσε ο Βάσκος τεχνικός σίγουρα θα χάσει πολλά από πλευράς δημιουργίας, (με Μοντέστο, Ορμπάιθ στον άξονα πιθανότατα να μπορεί ο Παναθηναϊκός να ασκεί πίεση στην πρώτη πάσα και να κάνει κλεψίματα ψηλά) όμως αμυντικά ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι πιο ισορροπημένος. Με την παρουσία δυο καθαρών αμυντικών χαφ  δεν θα είναι πλέον τόσο εύκολο για τους γρήγορους παίκτες του Παναθηναϊκού να φτάσουν πάνω στα αντίπαλα στόπερ. Ενώ βάση των αρχικών εκτιμήσεων φαινόταν πως θα δούμε ένα παιχνίδι με ακατάπαυτο ρυθμό, τώρα ο Ολυμπιακός θα αναγκαστεί να σβήσει την ταχύτητα του αγώνα.

Δεν μπορεί να επιτεθεί από τον άξονα

Παίζοντας χωρίς δημιουργικό χαφ με τους Ορμπάιθ, Μοντέστο στον άξονα που δεν έχουν μέτρα με τη μπάλα και μπροστά τους τον Φούστερ που δεν συμμετέχει στην οργάνωση του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάρει παιχνίδι από τον άξονα. Μπορεί μόνο να πρεσάρει ψηλά χωρίς μπάλα. Θα αναγκαστεί να αρχίσει πολλές επιθέσεις από τα δύο ακραία μπακ ή να κατέβουν οι δύο εξτρέμ για να την κουβαλήσουν και στο σύνολό της η ανάπτυξη του Ολυμπιακού γίνεται προβλέψιμη.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε καλή αμυντική τετράδα πιστεύω πως με τη σύνθεση που κατεβάζει ο αντίπαλος του δύσκολα θα έχανε.  Ο Ολυμπιακός αναγκαστικά πλέον όλο το βάρος θα το ρίξει στις πλευρές. Στη μπάλα τίποτα δεν είναι απίθανο. Μπορεί οι Σπυρόπουλος, Μαρίνος να κάνουν το παιχνίδι της ζωής τους. Αλλά η λογική λέει πως για να αντέξουν οι πλευρές του Παναθηναϊκού θα πρέπει οι Κουίνσι, Ζεκά να σταματάνε ψιλά τις προσπάθειες των Τοροσίδη, Χολέμπας και επίσης να είναι τόσο επιθετικοί και επικίνδυνοι ώστε να λειτουργούν με μεγαλύτερο φόβο οι μπακ του Ολυμπιακού.

Κινδυνεύει από τις δικές του αδυναμίες

Σίγουρα βέβαια ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να νιώσει ασφάλεια καθώς έχουμε δει στο παρελθόν με μια απλή γιόμα την άμυνά του να λυγίζει. Ακόμη δηλαδή και να απομονωθεί η μεσοαμυντική γραμμή του Ολυμπιακού με την υπόλοιπη ομάδα δεν είναι απίθανο να βρεθούν κάποιες μεμονωμένες στιγμές στο ένας με έναν οι Μιραλάς, Σπυρόπουλος ή ακόμα χειρότερα πηγαίνοντας διαγώνια ο Μιραλάς να βρεθεί πάνω στο τρέξιμό του με τη μπάλα απέναντι στον Σαριέγκι.

Στέκομαι σε αυτό το κομμάτι γιατί πιστεύω πως ο Ολυμπιακός με την απώλεια του Ιμπαγάσα και με τον αντικαταστάτη που επιλέγει ο Βαλβέρδε χάνει πολύ σε δημιουργία, δεν θα μπορέσει να παράγει με πολλούς τρόπους παιχνίδι και οι επιλογές του στην ανάπτυξη έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Αν ο προβληματικός μεσοαμυντικά Παναθηναϊκός βρει τον τρόπο να αμυνθεί και να μην κινδυνέψει σε φάσεις και από επιλογές που συνήθως ζητά η ομάδα που αμύνεται θα έχει τον πρώτο λόγο.

Υπάρχει όμως και το σενάριο ο Ολυμπιακός παίζοντας με  Μέλμπερκ, Αβραάμ, Ορμπάιθ, Μοντέστο να δημιουργήσει ένα φρούριο στο κέντρο της άμυνας και αν οι Τοροσίδης, Χολέμπας περιορίσουν τα μπασίματα από τα πλάγια ο Ολυμπιακός να μην αφήσει τον Παναθηναϊκό να βρει ρυθμό, το παιχνίδι να μην πάει όπως υπολογίζαμε μεσοβδόμαδα και να επικρατήσει επειδή ο Καπίνο δεν καθάρισε μια σέντρα, επειδή ο Μιραλάς έκανε σε δύο τρεις φάσεις κουτό τον Σπυρόπουλο ή επειδή οι Σαριέγκι, Μπουμσόνκ δεν διάβασαν καλά ένα κόψιμο στο κέντρο της άμυνάς τους.

Ο Φερέιρα αυτήν τη στιγμή έχει το πλεονέκτημα πως πάει στο ντέρμπι όπως περίμενε όταν τελείωσε το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Η απουσία του Ιμπαγάσα μπορεί να κάνει τους παίκτες του να λειτουργήσουν συνολικά καλύτερα χωρίς τη μπάλα απ' ότι περιμέναμε. Πλέον θα είναι πιο εύκολο να πρεσάρουν στο ύψος της σέντρας και να κλέψουν μπάλες ψηλά αλλά πολύ πιο δύσκολο να τρέχουν με τη μπάλα κάθετα και παράλληλα στο ύψος της σέντρας όπως έκαναν στην Τούμπα και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ.  Πάντως όταν αμύνεσαι σωστά και πρεσάρεις με γρήγορους επιθετικούς κάποια στιγμή τον αντίπαλό σου θα τον αποσυντονίσεις.

Οι αστάθμητοι παράγοντες

Κλείνω επισημαίνοντας πως το ντέρμπι έχει πολλά σημαντικά ζευγάρια όπου ο νικητής τους θα δώσει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στην ομάδα του αλλά και έναν κρίσιμο αστάθμητο παράγοντα που είναι οι δύο άπειροι τερματοφύλακες. Πέρα από το γεγονός πως ο Καπίνο είναι το 1994 γεννηθείς και ο Μέγιερι το 94, τα πράγματα γίνονται πιο απρόβλεπτα γιατί κανένας τους δεν έχει ξαναπαίξει τη θέση όπως θα χρειαστεί στο Καραϊσκάκης. Ο Καπίνο θα χρειαστεί σίγουρα να καθαρίσει πολλές σέντρες καθώς ο Ολυμπιακός θα ασκήσει πίεση από το πλάι  και στο Καραϊσκάκης κερδίζει πολλά στημένα.

Ο 17χρονος τερματοφύλακας έχει παίξει 5 παιχνίδια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και σε κανένα από αυτά δεν ένιωσε πως είναι ένα πεντάλεπτο με την αντίπαλη ομάδα μέσα στην περιοχή του. Ενώ ο Μέγιερι θα κληθεί για πρώτη φορά να υπερασπιστεί εστία μιας άμυνας που παίζει στη σέντρα. Ο ίδιος φαίνεται βαρύ κορμί και δεν ξέρω αν θα αντιδράσει έτσι όπως πρέπει όταν θα ανοίξουν τη μπάλα οι Λέτο, Κουίνσι στην προσπάθειά τους να ντριπλάρουν  τον αντίπαλο αμυντικό. Τον ίδιο μόνο μέσα στην εστία του τον έχουμε δει να παίζει. Αυτά προς το παρόν καλή μας απόλαυση και ελπίζω να μπορούμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο και μετά το παιχνίδι.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Οριστικό το σοκ: Πέντε μήνες εκτός ο Λουτσιάνο!
Οριστικό το σοκ: Πέντε μήνες εκτός ο Λουτσιάνο!
Τρίκαλα: Φιλική νίκη με... μεταγραφή
Τρίκαλα: Φιλική νίκη με... μεταγραφή
Γκαζιαντέπ-ΠΑΟΚ 80-66: «Καμπανάκι» κινδύνου!
Γκαζιαντέπ-ΠΑΟΚ 80-66: «Καμπανάκι» κινδύνου!
Μπήκε ο Σίνγκλετον, θεραπεία για Καλαϊτζάκη
Μπήκε ο Σίνγκλετον, θεραπεία για Καλαϊτζάκη
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης