Το ντέρμπι σε μια κλωστή

Το ντέρμπι σε μια κλωστή

Και τελικώς το έργο διαφοροποιείται, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα. Ο Ιμπαγάσα δεν προπονήθηκε ούτε το βράδυ της Παρασκευής κι αντί να μπει στην μάχη για το ντέρμπι, τέθηκε εκτός αποστολής, πήγε για μαγνητική και είναι αμφίβολος και για το Βελοντρόμ. Με τον Αργεντίνο εκτός, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την κουβέντα από την απουσία του. Η σημασία της είναι στα όρια του αυταπόδεικτου, αφού ο Ιμπαγάσα είναι στο κέντρο σχεδόν ολόκληρου του παιχνιδιού του Ολυμπιακού, και κάνει το ντέρμπι ακόμα πιο απρόβλεπτο, να ισορροπεί σε μια κλωστή.

Μυαλό

Αν πούμε σχηματικά πως η ομάδα του Βαλβέρδε κάνει βάσει σχεδίου 10 πράγματα όταν έχει την μπάλα στα πόδια της, πόσα απ’αυτά δεν έχουν στο επίκεντρο τον Ιμπαγάσα ή δεν ξεκινούν από τα πόδια του; Ελάχιστα, αφού ο Αργεντίνος είναι το μυαλό της ομάδας, όχι με την αφηρημένη έννοια, αλλά με την κυριολεκτική, ποδοσφαιρική σημασία του όρου. Αυτός παίρνει τις αποφάσεις, αυτός καθορίζει σχεδόν τα πάντα.

Δική του είναι κυρίως η αποστολή του να εφαρμόσει η ομάδα της τακτικές οδηγίες που υπάρχουν σε κάθε αναμέτρηση. Ο Αργεντίνος αποφασίζει για τον ρυθμό, για την πλευρά που παίζει η ομάδα, για την στόχευση που έχει η ανάπτυξή της, για τα μέτρα που κερδίζει ή χάνει στο γήπεδο. Ο ίδιος είναι που αναλαμβάνει να κάνει πράξη και τα περισσότερα απ’ αυτά, να βάλει μπροστά  τη μηχανή με την κυκλοφορία της μπάλας, να ανοίξει το παιχνίδι στο πλάι, να παίξει κάθετα και με τη μία, να πάρει το ριμπάουντ από την πίεση και να δώσει την πάσα που θα φέρει τον συμπαίκτη με πλεονέκτημα.

Μοντεστό-Μακούν

Τα ρεπορτάζ λένε πως πρώτο φαβορί για να πλαισιώσει τον Ορμπάιθ είναι ο Μοντεστό κι εκεί είναι που ξεκινάει η κουβέντα. Πριν από καιρό διαβάσαμε στις εφημερίδες πως ένας από τους λόγους που ο Βαλβέρδε δεν δίνει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στον Μακούν είναι το γεγονός πως τον θεωρεί παίκτη παρόμοιο με τον Ιμπαγάσα κι ως εκ τούτου ο Αργεντίνος έχει προβάδισμα.

Το θέμα δεν είναι τώρα να μιλήσουμε για το αν ο Βαλβέρδε έχει δίκιο στην εκτίμησή του, οι παίκτες έχουν προφανείς διαφορές κι αρκετές ομοιότητες. Το θέμα είναι πως, αν όντως ο Ερνέστο το βλέπει έτσι, θα έπρεπε να δούμε τον Μακούν να γράφεται ως φαβορί για να παίξει δίπλα στον Ορμπάιθ κι όχι τον Μοντεστό, που αυτή τη στιγμή είναι ο επικρατέστερος.

Ο Βαλβέρδε φαίνεται να βάζει για μια ακόμη φορά τον Μακούν πολύ πίσω στις επιλογές του. Αν αυτό οφείλεται στην εικόνα του Καμερουνέζου στις προπονήσεις ή αν ο Βάσκος σκέφτεται πως θέλει παίκτη που να έχει περισσότερο χρόνο στην ομάδα και να ξέρει καλύτερα το σχέδιο και τις ειδικές συνθήκες του αγώνα, είναι κάτι που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ν’απαντηθεί. Σίγουρα, όμως, ο Βαλβέρδε μοιάζει να αναιρεί τον εαυτό του, αλλά και το σχέδιο, όταν αρνείται να καλύψει με τον Μακούν κάποια από τα τόσο πολύτιμα στοιχεία που χάνει μαζί με τον Ιμπαγάσα.

Πιο σκληρός ο Ολυμπιακός

Υπό μια οπτική γωνία, ο Ολυμπιακός κάτι κερδίζει αν ο Μοντεστό είναι ο παρτενέρ του Ορμπάιθ. Ο Κορσικανός είναι σαφώς πιο σκληρός παίκτης από τον Ιμπαγάσα, με μεγαλύτερες αντοχές, πιστός στην τακτική, με τρεξίματα, ενέργεια κι επιθετικότητα στο πως βγαίνει στην μπάλα. Όλα αυτά είδε πέρσι ο Βαλβέρδε κι έτσι, όταν ο Ουρτάδο φάνηκε ακούνητος, ο Βάσκος είδε στο πρόσωπο του Μοντεστό αυτόν που θα έπαιζε μπροστά από την άμυνα και στην ουσία θα είχε ρόλο του κυματοθραύστη στις περιπτώσεις που ο αντίπαλος έσπαγε το πρες.

Όμως, αυτός ακριβώς είναι κι ο πιο βασικός φόβος του Ολυμπιακού στο ντέρμπι. Να σπάσει ο Παναθηναϊκός με καλή κυκλοφορία το πρες ψηλά και να βρεθούν οι επιθετικογενείς παίκτες του με χώρους και αντιπάλους μόνο τους στόπερ. Υπ’αυτό το πρίσμα, νομιμοποιείται η σκέψη πως ο Ολυμπιακός θα είναι πιο ασφαλής με τον Μοντεστό δίπλα στον Ορμπάιθ και το έργο του Παναθηναϊκό θα γίνει δυσκολότερο.

Και πιο προβλέψιμος

Όμως, υπάρχουν κι αυτά που χάνει η ομάδα του Ολυμπιακού, όλα όσα περιγράψαμε νωρίτερα πως κάνει ο Ιμπαγάσα στο χορτάρι. Καλός, χρυσός ο Μοντεστό, αλλά αφεντικό της κυκλοφορίας, μαέστρος που αποφασίσει και παίκτης που μοιράζει ασίστ και δίνει αβαντάζ στους συμπαίκτες του, δεν μας έχει δείξει πως είναι. Με αυτό το δίδυμο ο Ολυμπιακός κερδίζει τρεξίματα και σκληράδα, αλλά δύσκολα αναπληρώνει τα στοιχεία του Ιμπαγάσα.

Έτσι, κινδυνεύει να χάσει σημαντικό μέρος της ανάπτυξης και να γίνει προβλέψιμος, πιο αργός και να πάει αναγκαστικά από τα άκρα. Προφανώς κι υπάρχει η ποιότητα και το σχέδιο ώστε ο Ολυμπιακός να γίνει απειλητικός και μ’αυτόν τον τρόπο, θα βρει σίγουρα φάσεις. Όμως, διαφορετικά αντιμετωπίζεις μια ομάδα που αναπτύσσεται από παντού και γρήγορα και διαφορετικά τον αντίπαλο που παίζει μόνο απ’το πλάι. Ο Παναθηναϊκός δικαιούται να πιστεύει πως, με τον Ιμπαγάσα εκτός, θα μπορεί να επικεντρωθεί στο πλάι με ίσως καλύτερα αποτελέσματα.

Το πρες χωρίς τον Ιμπαγάσα

Τρίτη και τελευταία παρατήρηση όσον αφορά την απώλεια του Ιμπαγάσα, που αφορά την επιρροή στο πρες των ομάδων. Είπαμε ήδη πως η ανάπτυξη ενδέχεται να είναι προβληματική χωρίς τον Αργεντίνο κι ο Ολυμπιακός να δυσκολευτεί σε σετ παιχνίδι, αν πάνε καλά τα άκρα του Παναθηναϊκού. Μοιραία, οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν ακόμα πιο έντονα να βρουν στο πρες τα κλεψίματα που θα τους φέρουν απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα και άπειρο γκολκίπερ. Κι αφού υπάρχει κι ο Μοντεστό, ο Ολυμπιακός θα μπορεί θεωρητικά να πιέσει με μεγαλύτερη ένταση, για περισσότερη διάρκεια και με μεγαλύτερο “ρίσκο”.

Όμως, κι ο Παναθηναϊκός μπορεί να διαφοροποιήσει το πρες του, τώρα που ο Ιμπαγάσα θα λείψει. Το δίδυμο Ορμπάιθ-Μοντεστό σίγουρα προσφέρεται για ακόμα μεγαλύτερη πίεση ψηλά, αφού κανείς τους δεν έχει την ευχέρεια του Ιμπαγάσα στο να υποδεχθεί την μπάλα και να ανοίξει με ασφάλεια την επίθεση. Με πολύ δουλειά πάνω τους, ο Παναθηναϊκός και μπορεί να προβληματίσει την ανάπτυξη, αλλά και να βρει κλεψίματα, για να απειλήσει κάθετα.

Θυμίζω πως η μοναδική φορά που ο Ολυμπιακός δεν είχε τον Ιμπαγάσα, ήταν στον αγώνα με τη Μαρσέιγ, όταν ο Αργεντίνος μπήκε ως αλλαγή στο 67’. Καθόλου τυχαία, αυτός ήταν και ο αγώνας που ο Ολυμπιακός παρουσίασε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανάπτυξη, αλλά και στο να βγάλει την μπάλα από την περιοχή. Και επίσης δεν ήταν τυχαίο πως οι λίγες ευκαιρίες για την ισοφάριση ήρθαν αφού μπήκε το μυαλό της ομάδας στο χορτάρι. Τέλος, ο Ιμπαγάσα έλειπε κι απέναντι στον ΟΦΗ. Τότε που ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι το 45’ για να βρει το πρώτο γκολ, και αυτό έγινε όταν ο Μακούν “έκανε Ιμπαγάσα”, έπαιξε κάθετα και με τη μία.

Συνοχή

Στον Παναθηναϊκό δεν ρίξαμε κάποια ιδιαίτερη ματιά, καθώς το πως έφτασε ως το ντέρμπι το είχαμε συζητήσει πολύ διεξοδικά στα κείμενα πριν και μετά τα δύο νικηφόρα ντέρμπι. Τα περισσότερα θα τα βρείτε στο κείμενο με τίτλο Νέος Παναθηναϊκός, δύο ντέρμπι μετά και σ’αυτά μπορείτε να προσθέσετε αυτά που συζητήσαμε τώρα, υπό το πρίσμα της απουσίας του Ιμπαγάσα.

Τα πιο κύρια ζητούμενα/ερωτηματικά είναι τα άκρα, κι ειδικά η πλευρά του Σπυρόπουλου, που δεν βοηθιέται από τον Κουϊνσι όσο ο Ζεκά από τον Μαρίνο, η καλή κυκλοφορία, που θα δώσει ασφάλεια μέσω της κατοχής και δυνατότητα για επιθέσεις και πάνω απ’όλα η συνοχή. Ο Παναθηναϊκός σίγουρα έχει τη φόρμα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως το “νέο έργο” δουλεύεται λίγο καιρό κι έχει παρελθόν μόλις ένα φιλικό και τέσσερα επίσημα παιχνίδια.

Χρόνος

Αυτοί οι τρόποι παιχνιδιού μαγεύουν όταν γίνουν πραγματικότητα, αλλά θέλουν δουλειά και χρόνο για να αποκτήσουν μεγαλύτερη σταθερότητα, να μην αλλάζουν πρόσωπο μέσα στον αγώνα. Όλοι στο ματς με την ΑΕΚ είδαν νεκρά διαστήματα και ο Φερέιρα αμέσως μετά τη λήξη μίλησε για έλλειψη συνοχής, για συνεκτικότητα. Είμαι σίγουρος πως απλώς ξέρει πως χρειάζεται κι άλλος χρόνος, κι άλλη δουλειά, για να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το πραγματικά καλό διάστημα μέσα στο 90λεπτο.

Αυτός ο σχετικά μικρός ποδοσφαιρικά χρόνος ζωής που έχει ο νέος Παναθηναϊκός είναι ίσως και το μεγαλύτερό του στοίχημα στο ντέρμπι. Να μπορέσει, μετά από διακοπή κιόλας, να διατηρήσει τη συνοχή και την καλή εκτέλεση του νέου σχεδίου που πέτυχε στην Τούμπα κι απέναντι στην ΑΕΚ και, αν είναι δυνατόν, να τα πάει ακόμα καλύτερα. Εύκολα το λες, με πολύ ιδρώτα το πετυχαίνεις. Το ασχημόπαπο έγινε κύκνος, αλλά όχι στο 100%, η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ατού κι υπερβάσεις

Οι πράσινοι έχουν τη φόρα της φόρμας, το ηθικό της μαγικής μεταμόρφωσης, τον Λέτο να τα διαλύει όλα και βρίσκουν τον αντίπαλο με πολύ καίρια απώλεια. Ο Ολυμπιακός έχει για σύμμαχο, εκτός από την έδρα, ποδοσφαιρικά θεμέλια πιο παλιά (λόγω χρόνου δουλειάς) και πιο γερά (λόγω Μέλμπεργκ - Αβραάμ) και ισάξιους σολίστες που με μια ενέργεια μπορούν να πάρουν το ματς, απέναντι σε αμυντικούς που μοιάζουν να προσφέρονται. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί υπέρβαση απ’τους αμυντικούς, ο Ολυμπιακός στην αναπλήρωση του Ιμπαγάσα, ενώ αμφότεροι θα κάνουν και τις προσευχές για τα πιτσιρίκια στο τέρμα.

Εμείς, από την άλλη, θα ευχηθούμε κάτι διαφορετικό. Να έχουμε ματς να συζητήσουμε μετά τη λήξη.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Super League: Όλα τα γκολ και οι φάσεις της πρεμιέρας (videos)
Super League: Όλα τα γκολ και οι φάσεις της πρεμιέρας (videos)
Παναθηναϊκός: Πάει για Μουνιέ
Παναθηναϊκός: Πάει για Μουνιέ
Οι μεγάλοι απόντες του Ευρωμπάσκετ
Οι μεγάλοι απόντες του Ευρωμπάσκετ
Είπε αντίο ο Αντετοκούνμπο!
Είπε αντίο ο Αντετοκούνμπο!
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»
ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται έντονα φαινόμενα - Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες
ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται έντονα φαινόμενα - Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάσεις λεωφορείων στη Μασσαλία - Μία γυναίκα νεκρή
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάσεις λεωφορείων στη Μασσαλία - Μία γυναίκα νεκρή
Εικόνες - σοκ: Ο μακελάρης της Βαρκελώνης στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Las Ramblas
Εικόνες - σοκ: Ο μακελάρης της Βαρκελώνης στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Las Ramblas

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης