Όταν θα σπάσει την πίεση

Όταν θα σπάσει την πίεση

Χαίρετε κύριοι

Συνεχίζουμε τη συζήτησή μας για το ντέρμπι του ερχόμενου Σαββάτου. Το άρθρο που θα διαβάσετε είναι το 4ο στη σειρά. Ξεκινήσαμε από τις συγκυρίες που συντέλεσαν για να χτίσουν την αγωνιστική τους φιλοσοφία οι δύο ομάδες.

Στο προηγούμενο κείμενο μιλήσαμε για τις αδυναμίες της άμυνας του Παναθηναϊκού και το που μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός, ήρθε η ώρα να πάρουμε το ντέρμπι από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω για να γίνει κατανοητό. Όποιος θέλει να δει την ανάλυση ολοκληρωμένη πρέπει να κοιτάξει και τα δύο κείμενα. Παρότι ήταν σαφές με όσα έγραψα στο προηγούμενο κείμενό μου με έκπληξη διάβασα σχόλιο φίλου του Παναθηναϊκού να θεωρεί πως αδίκησα την ομάδα του.

Ελπίζω να μην έχουμε κάποιο μπέρδεμα και αυτήν τη φορά. Η ομάδα του Φερέιρα έχει δείξει ένα εκπληκτικό πρόσωπο στα τελευταία 4 παιχνίδια στηριζόμενη πολύ στον τρόπο παιχνιδιού των Λέτο, Κουίνσι. Συμβολή έχουν βέβαια και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές όπως οι Ζεκά, Κλέιτον, Κατσουράνης που βοηθούν με τις επιλογές τους στην όμορφη ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά όλα ξεκινάνε από τα όργια αυτών των δύο ποδοσφαιριστών.

Η διαφορά του φετινού Παναθηναϊκού

Μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ μίλησα με τον άμεσο συνεργάτη του Φερέιρα. Μου είπε λοιπόν πως κατά τη γνώμη του η μεγάλη διαφορά του φετινού Παναθηναϊκού με την περσινή ομάδα είναι οι δεύτερες μπάλες (τα ριμπάουντ) που παίρνουν οι παίκτες του όταν χάνουν τη μπάλα.

Ο ίδιος θα το έχει ψάξει και με αριθμούς καθώς μου τόνισε πως ο Παναθηναϊκός είναι μακράν η πρώτη ομάδα σε ξανακερδισμένες μπάλες μετά από κλέψιμο του αντιπάλου. Το γεγονός αυτό δείχνει σίγουρα διαφορά νοοτροπίας.

Άλλωστε ο καθένας μας θα φέρει εύκολα στο μυαλό του εικόνες από παίκτες του περσινού Παναθηναϊκού να δυσανασχετούν μόλις χανόταν η μπάλα. Εκτός από αλλαγή νοοτροπίας αποδεικνύει  τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και το πόσο σημαντική δουλειά κάνουν οι Κουίνσι, Ζεκά στα πλάγια. Όταν για παράδειγμα πέρυσι έχανε τη μπάλα ο Σισέ δεν υπήρχε κανένας ποδοσφαιριστής κοντά του.

Αυτό φυσικά είχε να κάνει με την νοοτροπία που είχε η ομάδα του πετάμε τη μπάλα στον παιχταρά να καθαρίσει. Στην έλλειψη φρεσκάδας των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών και στο γεγονός πως ο Λέτο έμενε πολύ χαμηλά και οι Γκαρσία, Γκοβού που κάλυπταν στο πρώτο μισό τη δεξιά πλευρά δεν μπορούσαν να βρίσκονται κοντά στον Σισέ, με αποτέλεσμα όταν χανόταν η μπάλα να μην υπήρχε κανένας ποδοσφαιριστής κοντά στον συμπαίκτη του για να την ξαναδιεκδικήσει.

Το ρίσκο του Βαλβέρδε

Η τριάδα Λέτο, Κουίνσι, Ζεκά έχει τη δυνατότητα την αντίπαλη άμυνα να την εξαντλεί. Και οι τρεις μπορούν να τρέξουν το γήπεδο κάθετα αλλά και παράλληλα τόσο με τη μπάλα όσο και χωρίς.

Θυμηθείτε πως διέσχιζε ο Λέτο το γήπεδο στην Τούμπα από τη μία πλευρά στην άλλη το τρέξιμο του Κουίνσι στο δεύτερο τέρμα με την ΑΕΚ για να καταλάβετε τι εννοώ. Η ταχύτητα και η ενέργεια που βγάζουν οι τρεις επιθετικογενείς παίκτες του Παναθηναϊκού είναι δεδομένο πως σε μια αμυντική τετράδα που θέλει να μείνει ψηλά θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Οι Μέλμπερκ, Αβραάμ, Τοροσίδης, Χολέμπας συνθέτουν για τα Ελληνικά δεδομένα κάτι παραπάνω από μια αξιόλογη τετράδα άμυνας. Αν όμως επαληθευτούν τα ρεπορτάζ που θέλουν τον Βαλβέρδε να επιστρέφει στη περσυνή λογική (που έχει να εφαρμόσει από το 1-1 στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ) Ιμπαγάσα δίπλα από τον Ορμπάιθ και μπροστά του, τους Φουστέρ, Μιραλάς, Μόνχε, Τζιμπούρ τότε το ρίσκο που παίρνει ο Βάσκος τεχνικός είναι τεράστιο. Προσέξτε απέναντι σε μια ομάδα που ουσιαστικά παίζει με τρεις εξτρέμ, που ξεκινάνε από το ύψος της σέντρας να τρέχουν με τη μπάλα, ο Ολυμπιακός δεν θα έχει ούτε έναν αμυντικό χαφ να καλύπτει το χώρο και να μπορεί να κυνηγήσει πριν αυτοί φτάσουν στους αμυντικούς.

Απευθείας απέναντι στους στόπερ

Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα η προβληματική άμυνα του Παναθηναϊκού να λυγίσει από το αρχικό πρέσινγκ και ο Βαλβέρδε να εκμεταλλευτεί πως παίρνοντας ο Ιμπαγάσα την πρώτη μπάλα στο ύψος της σέντρας και έχοντας δύο παίκτες σε κάθε πλευρά και τον Φουστέρ, Τζιμπούρ κοντά στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Παναθηναϊκού η πίεση που μπορεί να ασκήσει στον αντίπαλο είναι μεγάλη.

Αν όμως η άμυνα του Παναθηναϊκού αντέξει και η μπάλα δεν μένει στο γήπεδο που αμύνονται οι παίκτες του Φερέιρα με την τακτική του ο Βαλβέρδε στέλνει αυτόματα τους αμυντικούς του αντιμέτωπους με τα τρία όπλα του Παναθηναϊκού. Και ξέρετε όσο καλός να είσαι σαν στόπερ έτσι και σε βγάλει ένας γρήγορος ποδοσφαιριστής στη σέντρα υπερέχει. Το να είσαι ο Αβραάμ, ο Μέλμπερκ και να πρέπει να ανέβεις στο κέντρο να παίξεις ένας με έναν τον Λέτο και τον Κουίνσι είναι σαν να παλεύεις με πολίστα και να σε βάλει αυτός στην πισίνα.

Ακόμα το γεγονός πως το δίδυμο κεντρικών χαφ του Ολυμπιακού θα είναι οι Ιμπαγάσα, Ορμπάιθ δηλαδή ένας καθαρά δημιουργικός ποδοσφαιριστής και ένας αμυντικός μέσος που παίζει στο χώρο του θα δώσει τη δυνατότητα στους Κλέιτον, Κατσουράνη να βγάλουν κάθετες.

Με μία πάσα στην κόντρα

Πριν να διαβάσω τα τελευταία ρεπορτάζ με το διαφαινόμενο αρχικό σχήμα του Βαλβέρδε πίστευα πως ο Ολυμπιακός έχει το αβαντάζ πως είναι πιο ισορροπημένος σαν ομάδα. Είχα στο μυαλό μου τις τακτικές με τρεις χαφ που χρησιμοποιούσε (ελλείψει Φουστέρ και καθαρού εξτρέμ στην πλευρά) ο Βαλβέρδε και θεωρούσα πως ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες αδυναμίες να εκμεταλλευτεί απ' ότι ο αντίπαλός του.

Με τη σύνθεση όμως που πάει να κατεβάσει ο τεχνικός του Ολυμπιακού ανοίγει πολύ το κέντρο του και το παιχνίδι θα γίνει ακόμα πιο ανορθόδοξο απ' ότι υπολόγιζα. Και στους αγώνες που οι φάσεις βγαίνουν εύκολα συνήθως αβαντάζ  έχει αυτός που ο αγώνας του επιτρέπει να παίξει πιο χαμηλά. Ο Παναθηναϊκός για να δεχτεί ευκαιρίες θα πρέπει να αναδειχτούν οι αδυναμίες των αμυντικών του ή να προκύψουν έπειτα από μια πολύ καλή δουλεμένη επίθεση του αντιπάλου.

Αντίθετα στην ομάδα του Φερέιρα η μορφή του αγώνα και οι χώροι που θα παίξει ο αντίπαλος θα της επιτρέψουν να βρει εύκολα φάσεις για γκολ. Πιθανότητα ένας καλός συνδυασμός τον Λέτο- Κουίνσι μια συνεργασία με τον Ζεκά μια κάθετη των Κατσουράνη, Κλέιτον  να φτάνουν για να βγουν οι παίκτες του Φερέιρα σε θέση βολής. Στο προηγούμενο άρθρο γράψαμε για τη μάχη Κουίνσι,-Τοροσίδη.

Αν ο Φερέιρα κρατήσει τον γρήγορο εξτρέμ του στην πλευρά του Τοροσίδη είναι δεδομένο πως αν ο Παναθηναϊκός βρει κλεψίματα χαμηλά κάποια στιγμή ο Κουίνσι θα βρεθεί πιο ψηλά από τον δεξί μπακ του Ολυμπιακού και μια απλή κάθετη πάσα θα μπορεί να τον βγάλει μόνο του με τον Μέγιερι. Το πρόβλημα είναι πως αν ο Κουίνσι τον αφήσει είναι δύσκολο ο Παναθηναϊκός να βρει κλέψιμο από τον Σπυρόπουλο. Αυτά προς το παρόν αν από τα τελευταία ρεπορτάζ πριν το ντέρμπι προκύψει κάτι άξιο σχολιασμού η δω από τα σχόλια σας πως έχουν μείνει πράγματα για συζήτηση θα κάνω και μια τελευταία ανάλυση μαζεύοντας όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός: Ο… τελικός του Αγρινίου
Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός: Ο… τελικός του Αγρινίου
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (23/9)
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (23/9)
Στην κορυφή του κόσμου ο Πρεβολαράκης (pic)
Στην κορυφή του κόσμου ο Πρεβολαράκης (pic)
Χωρίς Λόπες ο Παναιτωλικός κόντρα στο «τριφύλλι»
Χωρίς Λόπες ο Παναιτωλικός κόντρα στο «τριφύλλι»
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης