Ο κίνδυνος της «διαφοράς» στην «προετοιμασία»

Ο κίνδυνος της «διαφοράς» στην «προετοιμασία»

Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει στον Παναθηναϊκό, συνεχώς τις παραμονές κάποιου μεγάλου παιχνιδιού. Χρόνια τώρα.

Είτε η ομάδα βρίσκεται στο απόγειο της φόρμας της, είτε βρίσκεται σε κακά χάλια, είτε διεκδικεί κάτι βαθμολογικά, είτε όχι, το τροπάρι είναι ένα και μοναδικό. Και διαπερνάει τα πάντα που λέγονται και γράφονται από πλευράς… Παναθηναϊκών μάλιστα υποτίθεται. Ακόμα και αυτές τις λεγόμενες «καθαρά ποδοσφαιρικές» αναλύσεις εν όψει του ντέρμπι.

Κι αυτό το τροπάρι, συνοψίζεται στην εξής πρόταση. Να… προλάβουμε από πριν, να πούμε ποιος θα φταίει αν χάσουμε. Όχι πάμε να κερδίσουμε, να παλέψουμε και μετά ας τρέξει όποιος θέλει να… καρπωθεί το θρίαμβο. Αλλά από πριν… αυτοί θα φταίνε αν χάσουμε.

Τι σόϊ αρρώστια είναι αυτή, ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Να δώσω διάφορες ερμηνείες πιθανόν. Αλλά να το καταλάβω και να το δεχθώ με τίποτε.

Τέτοια ηττοπάθεια και μάλιστα υπό μορφή περισπούδαστων ποδοσφαιρικών αναλύσεων, εγώ από μόνη της δεν μπορώ να την εξηγήσω.

Πιθανόν να πρόκειται για την δύναμη της… αδράνειας και της συνήθειας. Μιας ολόκληρης φουρνιάς «αναλυτών» και «ειδικών του ποδοσφαίρου» που είχαν μάθει χρόνια να… υποκλίνονται στο μεγαλείο του πρόεδρου Σωκράτη και δεν μπορούν να το… ξεσυνηθίσουν.

Μιας φουρνιάς, που ξεκινούσε την οποιαδήποτε αναφορά της για τον Παναθηναϊκό, από την δήθεν… αντικειμενική παραδοχή της ανωτερότητας του αντιπάλου, που… υπερείχε σε όλα τα μέτωπα. Μια παραδοχή, που στην ουσία σήμαινε αποδοχή και παράδοση άνευ όρων, στο κύκλωμα που επικρατούσε και «συντόνιζε» τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και μια παράδοση, που σου εξασφάλιζε ταυτόχρονα τα σκληρά αυτά χρόνια για κάθε πραγματικό Παναθηναϊκό, την… αποδοχή –και ποδοσφαιρικά και κυρίως επαγγελματικά- όλου αυτού του κυκλώματος που κυριαρχούσε σε όλα τα επίπεδα στο χώρο.

Πιθανόν λοιπόν η μια εξήγηση να είναι αυτή.

Πιθανόν επίσης, μια δεύτερη εξήγηση, να είναι ο απόηχος της… δεύτερης φουρνιάς, των όψιμων Παναθηναϊκών. Αυτών που γνώρισαν τον Παναθηναϊκό ή «στριμώχτηκαν» δίπλα στον Παναθηναϊκό, από το… 2008 και μετά. Και που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν και πολύ περισσότερο να εξηγήσουν, πως γίνεται μια εντελώς διαφορετική ομάδα απ’ αυτή που τους είχαν μάθει να εξυμνούν ακόμα κι όταν σερνόταν, να παίζει μπαλάρα ακόμα και χωρίς… τα δεδομένα που είχαν στο κεφάλι τους..

Δεν μπορούν και δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι αυτός ο Παναθηναϊκός δεν έχει πρακτικά καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό που είχαν στο μυαλό τους. Κι ότι η δύναμη αυτού του Παναθηναϊκού, είναι κυρίως, το ότι ακριβώς είναι διαφορετικός ειδικά από την μέση και μπροστά.

Κι αν τα βάλετε κάτω, θα δείτε, ότι η ουσία της διαφοράς του Παναθηναϊκού αυτή την στιγμή, σε σχέση με την ομάδα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε, είναι μία και μοναδική.

Συγκεκριμένα, τρία χρόνια βλέπαμε ένα Παναθηναϊκό να προσπαθεί απεγνωσμένα και χωρίς καμία τύχη να παίξει 4-2-3-1 με τους Καραγκούνη, Κατσουράνη, Ζιλμπέρτο, Νίνη, Χριστοδουλόπουλο, Λέτο και Σισέ, σαν βασικό κορμό επιλογών, όλων ανεξαιρέτως των προπονητών που κάθισαν στον πάγκο, μηδέ και του Φερέϊρα στους πρώτους έξι μήνες του. Και τώρα βλέπουμε μια ομάδα, που απ’ αυτούς όλους, στην μεσαία γραμμή και επιθετικά, συμμετέχουν μόνο ο Κατσουράνης και ο Λέτο. Και μάλιστα, σε εντελώς διαφορετικούς ρόλους και θέση απ’ ότι τους είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα και το σημαντικότερο. Με παρτενέρ, ποδοσφαιριστές που έχουν εντελώς διαφορετικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με αυτούς που είχαν μέχρι τώρα δίπλα τους.

Γι’ αυτό και ο τωρινός Παναθηναϊκός, είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτος και μας ξαφνιάζει όλους ευχάριστα με τις εμφανίσεις του. Γιατί είναι διαφορετικός απ’ ότι τον είχαμε συνηθίσει. Παίζει διαφορετικά και αντίστοιχα αντιμετωπίζεται και διαφορετικά. Ο αντίπαλος και ειδικά ο αντίπαλος προπονητής, πια δεν έχει ένα και μοναδικό πονοκέφαλο στο μυαλό του, δηλαδή πως θα μπλοκάρει τον Σισέ και από κει και πέρα, πάει… ξεμπέρδεψε, όπως είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Δεν τον βλέπουν αυτό οι… αναλυτές; Το βλέπουν αλλά… φοβούνται να το παραδεχθούν για να μην γίνει η σύγκριση με όσα έλεγαν μέχρι τώρα;

Δεν ξέρω. Αλλά ότι κι απ’ τα δύο να συμβαίνει, δεν τους φταίει σε τίποτε, ούτε ο Παναθηναϊκός να τον «προετοιμάζουν» να πάει σαν πρόβατο επί σφαγή από πλευράς τακτικής και νοοτροπίας στο Καραϊσκάκη, ούτε το ποδόσφαιρο σαν λογική.

Γιατί αυτό που συμβαίνει πια με τον Παναθηναϊκό, ειλικρινά δεν έχει προηγούμενο. Ρίξτε μια ματιά, ειλικρινά, στα αντίστοιχα άρθρα με τις αναλύσεις πριν το ντέρμπι. Δέστε την διαφορετικότητα των λεγόμενων «Ολυμπιακών», από τους «Παναθηναϊκούς».

Και μην πάτε μακριά. Διαβάστε εδώ δίπλα το άρθρο του Σταύρου του Γεωργακόπουλου. Και διαβάστε και όλα τα αντίστοιχα σε σαίτ και εςφημερίδες. Βλέπετε πουθενά ειδικές αναλύσεις και αναφορές, στο πως θα σταματήσει ο Βαλβέρδε τον Λέτο και τον Κουίνσι και τον Κλέίτον; Βλέπετε καμιά αγωνία για το αν θα μπορέσει ο 35χρονος και ερχόμενος από αγωνιστική απραξία Ιμπαγάσα να λειτουργήσει ανάμεσα στις δαγκάνες του Σιμάο και του Ζέκα για να μην βάλω και του Βιτόλο σε πιθανή συμμετοχή του στην ενδεκάδα; Βλέπετε πουθενά αναλύσεις και φόβους για τα στημένα του Παναθηναϊκού και τα φαρμακερά σουτ των παικτών του, απέναντι σε μια εστία που επί της ουσίας και το ξέρουν, θα βρίσκεται ανυπεράσπιστη και… χωρίς τερματοφύλακα;

Κάντε τον κόπο τώρα και πάτε μια γύρα σε όλα τα σάιτ και τις εφημερίδες και διαβάστε τις αντίστοιχες αναλύσεις των «Παναθηναϊκών». Όλες, μα όλες, αρχίζουν και τελειώνουν με το ίδιο πράγμα. Αρχίζουν με τον Σπυρόπουλο και τελειώνουν με τον Σαριέγκι. Μιλάμε πραγματικά για απίστευτη ομοιομορφία, Που δεν δικαιολογεί σαν ΒΑΣΙΚΗ ανάλυση του ντέρμπι, ακόμα και αυτές τις υπαρκτές αδυναμίες των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

Καθώς έχουν όλα ένα όριο. Και για παράδειγμα, για να έχουμε καλό ρώτημα. Από την αρχή του πρωταθλήματος, ποιος έχει κάνει τις πιο απίστευτες γκέλες και τρύπες στην άμυνα; Ο Σαριέγκι και ο Μπουμσόνγκ, ή ο βασιλιάς της γκάφας Μέλμπεργκ; Μπορεί να είναι δέκα κλάσεις πάνω σαν παίκτης ο Μέλμπεργκ αν προτιμάτε, αλλά με βάση την εικόνα μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, θεωρητικά, ποιος θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο;

Και αν και τα δυο έχουν μια ποδοσφαιρική εξήγηση, γιατί ο ένας παρουσιάζεται και πάει στο ντέρμπι σαν ο… άρχοντας της άμυνας που θα καταπιεί και Λέτο και Κουίνσι και όλους με μια μπουκιά και οι άλλοι πρέπει να πηγαίνουν σαν τα κατσίκια που άμα πάει η μπάλα και η φάση πάνω τους, πάει τελειώσαμε;

Και να σας πω και κάτι; Θα μπορούσα ειλικρινά να δεχθώ, ότι όντως έχει βάση ο συγκεκριμένος φόβος και η αγωνία και πρέπει να προσέξει σ’ αυτό τον τομέα ο Παναθηναϊκός. Θα μπορούσα να δεχθώ, ότι οφείλεται πραγματικά σε ποδοσφαιρική προσέγγιση η εν λόγω… αγωνία και όχι σε εκ των προτέρων επιλογές για τους ενόχους αν χάσουμε.

Όταν όμως βλέπω, η όλη ανάλυση, να ξεκινάει από τον Σπυρόπουλο και τα τελειώνει στον Σαριέγκι, χωρίς ενδιάμεσα να παρεμβάλλεται το παραμικρό ερωτηματικό ή αγωνία ή ένσταση για τον Μαρίνο, εκεί ειλικρινά δεν πείθομαι ότι είναι καθαρά ποδοσφαιρική η λογική αυτής της προσέγγισης.

Γιατί αν θέλετε να μιλήσουμε ειλικρινά και καθαρά ποδοσφαιρικά, αν για κάτι πρέπει να ανησυχεί σοβαρά ο Παναθηναϊκός και να επικεντρώσει εκεί την προσοχή του, είναι η δεξιά πλευρά αν δεν παίξει ο Βύντρα. Γιατί ο Βύντρα, ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια, δεν έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής «ατού και απειλή» των αντιπάλων του Παναθηναϊκού, που να μην τον έχει κάνει να γίνει αλλαγή απ’ το 50’ κιόλας.

Δεν μπορεί λοιπόν, μια νορμάλ ποδοσφαιρική ανάλυση και επισήμανση αδυναμιών, να μου ξεκινάει από τον Σπυρόπουλο, να μου τελειώνει στον Σαριέγκι και να μην εμπεριέχει την πιθανή απουσία του Βύντρα και την… αγωνία αν ο Μαρίνος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα.

Τελειώνοντας και συγνώμη που το παρατράβηξα σήμερα. Αν όλα αυτά έμεναν σε επίπεδο αναλύσεων και προβλέψεων των ΜΜΕ για το ντέρμπι, μικρή η ζημιά. Το θέμα όμως είναι, ότι παραδοσιακά, διαχρονικά και για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, ο Παναθηναϊκός σ’ αυτό είναι πιο ευάλωτος και όχι στην όποια γραμμή του μέσα στο γήπεδο. Στο ότι δηλαδή, οι άνθρωποί του και κατ’ επέκταση και η ομάδα του, έχουν συνηθίσει να επηρεάζονται για να μην πω να… υποτάσσονται κιόλας, στο κλίμα που δημιουργείται σχετικά. Θυμηθείτε μόνο πέρσι τέτοιο καιρό, που δοκιμάζαμε μέχρι και ντον Ζιλμπέρτο στόπερ, για να… γλιτώσουμε από τον Μπουμσόνγκ που είχε επιλεγεί επικοινωνιακά σαν ένα από τα… εγκλήματα του τότε καλοκαιιριού. Θυμηθείτε και ελάτε τώρα να μου πείτε, αν θα νοιώθατε ξανά… ανακούφιση, αν στο ντέρμπι ο Φερέϊρα αποφάσιζε να ξεκινήσει χωρίς τον… Μπουμ-ζόνγκ όπως τον είχαν ονομάσει τότε οι… ειδικοί του ποδοσφαίρου.

Θυμηθείτε και μετά ελάτε πέστε μου, αν ο Παναθηναϊκός σαν άνθρωποι και ομάδα, είναι ή όχι ευάλωτος, για να μην πω κυριολεκτικά όμηρος διαχρονικά, των πάσης φύσεων… έξωθεν υποδείξεων και πιέσεων υπό μορφή ποδοσφαιρικών αναλύσεων και… των αντίστοιχων επικοινωνιακών παιχνιδιών.

Κι εδώ είναι το πρόβλημα. Καθώς ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή, υπερέχει σε ένα πράγμα  Υπερέχει ποδοσφαιρικά και σαν… φόρα και ψυχολογία εν όψει του ντέρμπι. Και έτσι πρέπει α δει ποδοσφαιρικά, από πλευράς ψυχολογίας και κυρίως ΤΑΚΤΙΚΗΣ το παιχνίδι.

Προσπαθώντας έτσι, μέσα απ’ αυτά, να ξεπεράσει και τα όποια προβλήματα παρουσιάζει συνολικά ή μεμονωμένα με βάση την αξία ή τις αδυναμίες κάποιων ποδοσφαιριστών του. Αν πάει, υποτάσσοντας όλα τα ατού του, την νοοτροπία του, την τακτική του κυρίως και τον σχεδιασμό, στο πως θα… γλιτώσει με βάση τις αδυναμίες του, καληνύχτα και όνειρα γλυκά.

Κι αυτό είναι το πρόβλημα απ’ όλα αυτά που συζητάμε. Και που δυστυχώς δεν είναι τωρινό, ούτε πρόκειται να λυθεί για καιρό ακόμα σ’ αυτή την ομάδα.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Πάνε Κορωπί οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού
Πάνε Κορωπί οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού
Αυτή είναι η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης!
Αυτή είναι η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης!
Έμερι για τον καβγά Καβάνι-Νεϊμάρ: «Εγώ αποφασίζω»!
Έμερι για τον καβγά Καβάνι-Νεϊμάρ: «Εγώ αποφασίζω»!
Το ξενοδοχείο για gamers είναι η απάντηση στις προσευχές μας
Το ξενοδοχείο για gamers είναι η απάντηση στις προσευχές μας
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης