Ολυμπιακός, Part II

Ολυμπιακός, Part II

Η κουβέντα για τον Ολυμπιακό ξεκίνησε στο προηγούμενο κείμενο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε  ΕΔΩ

Για δύο μήνες ο Βαλβέρδε έπαιρνε όσα ήθελε κι απ’τις δύο πλευρές του. Είχε τον κατάλληλο παίκτη για την δουλειά που θέλει στ’αριστερά και το δίδυμο Μιραλάς-Τζιμπούρ να είναι ονειρικό για όσα απαιτεί το σχέδιο από τον φορ κι αυτόν που κίνειται ως φορ στο πλάι του στα δεξιά.

Το σχεδόν τέλειο τρίο των Ριέρα, Μιραλάς και Τζιμπούρ ήταν κι αυτό που καθόρισε την λογική των μεταγγραφικών κινήσεων. Αφού υπήρχαν τα τέλεια εργαλεία, ο Ολυμπιακός είχε την ανάγκη εναλλακτικών λύσεων στον πάγκο, με προσόντα διαφορετικά απ’αυτά των βασικών. Έτσι ήρθαν ο Χαβίτο και ο Αμπντούν, παίκτες περισσότερο του ένας μ’έναν και του παιχνιδιού στην γραμμή.

Ντόμινο

Όπως γνωρίζετε, όλα “χάλασαν” με την πώληση του Ριέρα, η οποία δημιούργησε ένα αρνητικό ντόμινο στο χορτάρι. Ο Βαλβέρδε δεν είχε χρόνο στην διάθεσή του κι έπρεπε να βρει λύσεις, χωρίς όμως να έχει στα χέρια του τον Μόνχε με τον Γέστε. Έτσι, έφερε τον Μιραλάς στ’αριστερά, για να ζητήσει απ’αυτόν τα στοιχεία που έπαιρνε από τον Ριέρα, κι αναγκαστικά τον “χώρισε” από τον Τζιμπούρ, αφού μπροστά από τον Τοροσίδη έπαιξε σε κάποια ματς ο Αμπντούν και σε κάποια άλλα ο Φουστέρ.

Κάτι έκανε ο Βέλγος στα αριστερά, κάτι κατάφερε σε κάποια ματς κι ο Αμπντούν, όμως το συνολικό αποτέλεσμα είχε πολύ αρνητικό πρόσημο. Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε αυτά που απαιτούσε το σχέδιο που περιγράψαμε στο πρώτο μέρος ούτε από τον αριστερό εξτρέμ, ούτε από τον δεξιό. Ταυτόχρονα ο Μιραλάς είχε απομακρυνθεί από την περιοχή, γεγονός που έκανε τον παίκτη να δυσφορεί, αλλά και τον Ολυμπιακό να στερείται τα γκολ του, αφού ο Βέλγος σκόραρε κυρίως στην κόντρα κι εκτός έδρας (Παγκρήτιο, Νέα Σμύρνη, ΟΑΚΑ). Πρόβλημα παντού.

Αλλαγή

Ο Βαλβέρδε είδε πως οι πρώτες λύσεις που σκέφτηκε δεν έφεραν αποτέλεσμα και βρήκε άλλο πλάνο. Αφού οι Μόνχε και Γέστε παρέμεναν εκτός, ο Βάσκος προτίμησε να παίξει με τον Χολέβα μπροστά από τον Μαρκάνο απέναντι στην Ντόρτμουντ, για να φέρει τον Μιραλάς στα δεξιά και να έχει τουλάχιστον αυτό που θέλει σ’εκείνη την πλευρά. Μπορεί ο Χολέβας να έκανε πολύ καλό ματς και να σκόραρε, όμως το πραγματικά καλό νέο για τον Ολυμπιακό εκείνο το βράδυ ήταν η δουλειά που έκαναν ξανά μαζί στην επίθεση ο Μιραλάς με τον Τζιμπούρ.

Προφανώς εκεί ο Βαλβέρδε αποφάσισε πως δεν θα ξαναχαλάσει το δίδυμο και θα αλλάξει την οπτική του. “Αφού μέχρι στιγμής έχω πρόβλημα και στα δύο άκρα, ας έχω τουλάχιστον τον Μιραλάς εκεί που τον θέλω. Ας λύσω το πρόβλημα στα δεξιά και στα αριστέρα θα κάνουμε υπομονή.” Έτσι, ο Χολέβας έπαιξε ξανά αριστερά στη Γερμανία, ενώ λίγες μέρες πριν ο Βαλβέρδε είχε βάλει για πρώτη φορά εκεί τον Αμπντούν απέναντι στον ΟΦΗ, διατηρώντας μ’αυτόν τον τρόπο τον Βέλγο στα δεξιά για τρία συνεχόμενα παιχνίδια.

Μόνχε

Η υπομονή του Βαλβέρδε έλαβε τέλος στο “Βικελίδης”, αφού για πρώτη φορά φέτος ο Βάσκος μπορούσε να ξεκινήσει τον Μόνχε στ’αριστερά, αυτόν που ήρθε άρον-άρον όταν τα κουκιά δεν έβγαιναν μετά την πώληση του Ριέρα. Το 3-2 επί του Άρη ήταν ο πρώτος και μοναδικός αγώνας που ο Ολυμπιακός είχε τον Μιραλάς στα δεξιά και ταυτόχρονα έναν κανονικό αριστερό εξτρέμ στ’αριστερά.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως το θέμα τελείωσε για τον Ολυμπιακό, αφού ένα ενενηντάλεπτο δεν αρκεί για να δούμε αν ο Μόνχε μπορεί να προσφέρει όσα χρειάζεται ο προπονητής από την θέση, ενώ επέστρεψε κι ο Γέστε. Όμως, η κουβέντα για το μέλλον μπορεί να περιμένει, τώρα υπάρχει μόνο το ντέρμπι.

Αβαντάζ

Ενόψει αυτού και με βάση όσα έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής για τα άκρα, καταλαβαίνετε γιατί τα ονόματα των Γέστε και Μόνχε είναι διαρκώς στους τίτλους των ρεπορτάζ αυτών των ημερών. Ο Βαλβέρδε θέλει όσο τίποτα να πάει στο ντέρμπι χωρίς αλχημείες, χωρίς ντόμινο. Με τους κατάλληλους παίκτες για κάθε θέση κι όχι αυτούς που “μπορούν να προσφέρουν και εκεί”.

Έτσι, είναι απολύτως λογικά τα ρεπορτάζ που έλεγαν πως ο Βαλβέρδε είχε τετ-α-τετ με τον Μόνχε και τον ρώτησε αν είναι ψυχολογικά έτοιμος για το ντέρμπι, όπως κι αυτά για τον Γέστε, πως θα είναι στην αποστολή, ενώ έγιναν κι ακραίες σκέψεις για ενδεκάδα. Το μέλλον θα δείξει ποιος είναι πιο κατάλληλος, αλλά το μέλημα του Βαλβέρδε είναι σαφές. Να κρατήσει τον Μιραλάς στα δεξιά και να μην χρειαστεί στ’αριστερά αλχημείες τύπου Χολέβας κι Αμπντούν.

Και τίποτα σπουδαίο να μην κάνει ο Μόνχε, ο Βαλβέρδε δικαιούται να πιστεύει πως Τζιμπούρ και Μιραλάς θα του δώσουν μεγάλο αβαντάζ. Ο Παναθηναϊκός ούτως ή άλλως είναι ευάλωτος στ’αριστέρα του, αφού όπως είχαμε συζητήσει και μετά το ντέρμπι στην Τούμπα, ο Κουϊνσι δεν βοηθάει τον Σπυρόπουλο όσο βοηθάει ο Ζεκά τον Μαρίνο.

Ακόμα κι αν ο Φερέιρα τους αλλάξει πλευρές ή αν ο Γκανέζος βοηθήσει λίγο περισσότερο, το παιχνίδι του Τοροσίδη κι η αδυναμία του Σαριέγκι στο ένας μ’έναν, καθιστούν δύσκολη την πίστα για τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός ξέρει πολύ καλά να φτιάχνει φάσεις σ’εκείνο το σημείο του γηπέδου, είτε με αυτοματισμούς, είτε χάρις στα προσόντα και την διαρκή κίνηση των Μιραλάς, Τζιμπούρ.

Φουστέρ

Και για να φύγουμε από τα άκρα στα οποία εστιάσαμε για να εξηγήσουμε πολλά, ο Βαλβέρδε μοιάζει να έχει την ίδια λογική και για τις υπόλοιπες θέσεις. Θέλει να έχει στο ντέρμπι τους “κανονικούς” παίκτες σε κάθε θέση, να έχει για πρώτη φορά φέτος μια σύνθεση χωρίς αναγκαστικές επιλογές και μεσοβέζικες λύσεις. Να έχει τους παίκτες που έχουν τα προσόντα που ο ίδιος θέλει από κάθε θέση, να έχει στην ενδεκάδα αυτούς που ξέρουν το σχέδιο και το υπηρετούν αρκετό καιρό.

Γι’αυτό κι απ’ότι φαίνεται ο Φουστέρ θα πάρει φανέλα βασικού, κατευθείαν μετά την αποχή λόγω τραυματισμού. Γιατί, όπως και στις θέσεις στα άκρα, έτσι και στην θέση πίσω από τον φορ ο Βαλβέρδε θέλει το παιχνίδι του Φουστέρ περισσότερο απ’αυτό οποιουδήποτε άλλου παίκτη. Καλώς ή κακώς, έτσι τον χτίζει από πέρσι τον Ολυμπιακό ο Βαλβέρδε, κι έτσι τον θέλει.

Όπως τον θέλει

Με φορ σαν τον Μιραλάς και τον Τζιμπούρ στις θέσεις του επιθετικού περιοχής και σ’αυτήν του δεξιού εξτρέμ, τον Τοροσίδη να παίζει όλην την πλευρά, με τον Φουστέρ πίσω από τον Τζιμπούρ, με τον Ιμπαγάσα δίπλα στον Ορμπάιθ. Ο τελευταίος μην ξεχνάμε πως είναι επιλογή του Βαλβέρδε, ο μόνος που ήρθε για να πάρει θέση βασικού και να σταματήσει την περσινή αλχημεία με τον Μοντεστό. Έτσι τον ήθελε ο Βάσκος τον Ολυμπιακό από τη μέση και μπροστά, με την εξαίρεση του Ριέρα, που προφανώς και δεν ήθελε να τον δει να φεύγει.

Υποθέτω πως ο Βαλβέρδε θα αισθανόταν πιο σίγουρος αν είχε πιο ασφαλή λύση στα αριστερά, αν δηλαδή ο Μόνχε ή ο Γέστε είχαν ενσωματωθεί καλύτερα και πιο ομαλά, και σίγουρα θα ήθελε να μην είναι αυτό το πρώτο παιχνίδι του Φουστέρ μετά από τον τραυματισμό ή το μόλις δεύτερο του Μόνχε. Όμως, φαίνεται ξεκάθαρα πως αυτό που τον νοιάζει και μάλλον αποτελεί την τελική του επιλογή είναι να πάει με το σχέδιο και τα πρόσωπα που αυτός θεωρεί τα πιο κατάλληλα, με τον “Ολυμπιακό του”.

Με μια ομάδα που θα μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο μ’αυτήν που έχει στο μυαλό του, γιατί προφανώς θεωρεί πως αυτό αρκεί για να πάρει τη νίκη.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Θλάση ο Τσάβες και 3-4 εβδομάδες εκτός
Θλάση ο Τσάβες και 3-4 εβδομάδες εκτός
Πογέτ για τον πάγκο του Ολυμπιακού
Πογέτ για τον πάγκο του Ολυμπιακού
Αγωνία για τρεις στην ΑΕΚ
Αγωνία για τρεις στην ΑΕΚ
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης