Τα στημένα Σαριέγκι και ο Σπυρόπουλος

Τα στημένα Σαριέγκι και ο Σπυρόπουλος

Χαίρετε κύριοι

Μπήκαμε στην καυτή εβδομάδα. Λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος για τα δύο φιλικά της Εθνικής βρήκαμε χρόνο και πιάσαμε από νωρίς την κουβέντα για το ντέρμπι.

Την περασμένη εβδομάδα αναλύσαμε τον τρόπο που κινήθηκαν οι δύο αιώνιοι μέχρι σήμερα και ήρθε η ώρα να μπούμε πιο βαθιά στην ανάλυση του παιχνιδιού. Από τη στιγμή που έχουμε χρόνο μπροστά μας καλύτερα να ανοίξουμε τη συζήτηση σε περισσότερα άρθρα συνεχίζοντας κάθε φορά να παίρνουμε διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το που μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός, που υπερτερεί και πως μπορεί να αναδείξει τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού και στο επόμενο κείμενο θα κάνουμε την ίδια συζήτηση από την πλευρά του Παναθηναϊκού.

Δεν βγαίνουν τα μαρκαρίσματα

Μπαίνοντας για λίγο στο μυαλό του Βαλβέρδε είναι δεδομένο πως βλέποντας την άμυνα του Παναθηναϊκού να χάνει όλες τις κεφαλιές στην περιοχή από μια κοντή ομάδα όπως η ΑΕΚ θα έτριβε τα χέρια του. Σε αυτό το κομμάτι ο Ισπανός τεχνικός δεν χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα. Η δουλειά στα στημένα έχει γίνει ήδη. Ο Ολυμπιακός ανεβάζοντας ψηλά την πολύ καλή αμυντική του τετράδα έχει τον τρόπο να κλείσει τον αντίπαλο στο μισό του γηπέδου και να γεμίζει την αντίπαλη περιοχή παίρνοντας στημένα αλλά πολλές φορές και στη ροή του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκης εκμεταλλεύεται πως οι Έλληνες διαιτητές σφυρίζουν εύκολα το φάουλ, έχει και καλούς εκτελεστές και πολλούς παίκτες να απειλήσουν με το κεφάλι. Αν εξαιρέσουμε τον Ιμπαγάσα που συνήθως είναι ο εκτελεστής οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το δικό τους χώρο στην αντίπαλη περιοχή και να γίνουν απειλητικοί. Στο Βικελίδης ο Ολυμπιακός πήρε και τα τρία του γκολ με στημένα και ο Φερέιρα σίγουρα θα πρέπει να δουλέψει πολύ ώστε η άμυνά του να αντέξει σε αυτό το κομμάτι. Ειδικά αν δεν προλάβει ο Βύντρα και ο Παναθηναϊκός παίξει με ακραίους μπακ τους Μαρίνο, Σπυρόπουλο τα μαρκαρίσματα δεν βγαίνουν. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε τον κλασικό στράικερ που θα μπορέσει να τον γυρίσει πίσω ο προπονητής του για να δώσει ύψος στην άμυνά του.

Η εύκολη λοιπόν εντολή που μπορεί να δώσει ένας προπονητής είναι να μην δίνουν φάουλ οι παίκτες του κοντά στην περιοχή τους. Στα λόγια όμως όλα είναι εύκολα και μπορείς να ζητήσεις οτιδήποτε, στο γήπεδο όμως τίποτα δεν είναι απλό. Στο Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός στημένα θα πάρει, παίκτες θα ανεβάσει οπότε ο Φερέιρα θα πρέπει να πείσει ποδοσφαιριστές με επιθετική νοοτροπία όπως οι Λέτο, Κουίνσι που είναι πιο δυνατοί και έχουν μεγαλύτερο όγκο από τους Σπυρόπουλο, Μαρίνο, Ζεκά να μπουν στην περιοχή τους και να πάρουν μαρκαρίσματα.

Στη μπάλα τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεν είναι απίθανο γκολ από στημένο που φαίνεται πιο εύκολο για τον Ολυμπιακό να τα βρει ο Παναθηναϊκός. Στα χαρτιά πάντως οι ερυθρόλευκοι έχουν φανερό πλεονέκτημα στη μάχη του αέρα και δύσκολα δεν θα βρουν φάσεις αν μπορέσουν να γεμίσουν την περιοχή του Παναθηναϊκού.

Το εξαντλητικό πρέσινκ των Λέτο, Κουίνσι, Ζεκά

Αν έχουν κάτι να φοβούνται οι ερυθρόλευκοι είναι η φόρμα του Παναθηναϊκού και η απίστευτη ενέργεια που βγάζουν στο παιχνίδι τους αυτήν την εποχή. Η λογική λέει πως αν οι παίκτες του Βαλβέρδε επιτεθούν με ασφάλεια η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν θα αντέξει. Ουσιαστικά για να παίξει άμυνα η ομάδα του Φερέιρα χρειάζεται τη μπάλα ή το παιχνίδι να διεξάγετε μακριά από την περιοχή της. Τα διαστήματα πάντως που ο Ολυμπιακός είναι επιθετικός θεωρητικά μπορεί να βρει πολλούς χώρους για να χτυπήσει. Στην πράξη βέβαια είναι πολύ δύσκολο για τον Ολυμπιακό να ανεβάσει χωρίς συνέπιες την αμυντική του τετράδα ψιλά. Καθώς ο Παναθηναϊκός που βλέπουμε στα τελευταία 4 παιχνίδια πρεσάρει εξαντλητικά τους αντίπαλους αμυντικούς με τους Κουίνσι, Λέτο, Ζεκά.

Ειδικά σε ένα παιχνίδι που θα βρίσκεται στο ύψος της σέντρας η πρώτη γραμμή άμυνάς του δεν θα είναι εύκολο για τούς αμυντικούς παίκτες του Ολυμπιακού να βρουν με ασφάλεια κατοχή μπάλας ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να κλείσουν για μεγάλα διαστήματα στα καρέ του τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Φερέιρα, πρεσάροντας ψηλά αποσυντονίζει τον αντίπαλο και με αυτόν τον τρόπο κρύβει τις δικές της αδυναμίες. Στις περιπτώσεις που οι ερυθρόλευκοι θα σπάσουν το αρχικό πρέσινκ θα μπορούν να βγάλουν με ευκολία φάσεις για γκολ. Είτε με ομαδική προσπάθεια είτε απομονώνοντας τους Σπυρόπουλο, Σαριέγκι.

Η μάχη Τοροσίδη-Κουίνσι

Πηγαίνοντας στο ντέρμπι με την λογική που έδωσε τις καλές εμφανίσεις στα τελευταία παιχνίδια το ερώτημα είναι πως θα καταφέρει ο Φερέιρα να κρατήσει τη δυνατή πλευρά του Ολυμπιακού. Στα δύσκολα παιχνίδια που έδωσαν στα Πηγάδια, στην Τούμπα και με την ΑΕΚ στην καλή πλευρά του αντιπάλου βρίσκονταν ο Ζεκά. Ο Ζεκά φάσεις δεν τελειώνει. Παρότι παίζει σε μια ομάδα που είναι πολύ επιθετική και τον ελευθερώνει πολύ εύκολα έχει ακόμα μηδέν ασίστ και γκολ. Όμως στο χώρο του μπροστά από τον μπακ λειτουργεί άψογα. Τόσο αμυντικά βοηθώντας τον Μαρίνο να βγάλει χωρίς να εκτεθεί δύσκολα παιχνίδια αλλά και στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Όποτε ακουμπάει σε αυτόν η μπάλα δεξιά στο ύψος της σέντρας είτε με ντρίπλα είτε με πάσα η επιλογή του είναι τέτοια που βοηθάει τον Παναθηναϊκό να βγάλει επίθεση. Αυτή τη φορά όμως η καλή πλευρά του αντιπάλου δεν είναι αυτή που βρίσκεται ο Ζεκά.

Ακόμα δεν είναι σίγουρο αν ο Μιραλάς θα μείνει δεξιά (ή με την επιστροφή του Φουστέρ θα πάει στα αριστερά) σε κάθε όμως περίπτωση αν ο Τοροσίδη βρει μέτρα θα κάνει δύσκολο το απόγευμα του Σπυρόπουλου. Με δεδομένο πως ο Σιμάο έχει να επιτηρεί τον Ιμπαγάσα αλλά και να βοηθάει τα στόπερ, ο Κουίνσι θα πρέπει να είναι σοβαρός στον αμυντικό του ρόλο καθώς μόνο αυτός μπορεί να κρατήσει ψιλά τον Τοροσίδη.

Το ζευγάρι Τοροσίδη, Κουίνσι είναι πολύ ενδιαφέρον. Ο εξτρέμ του Παναθηναϊκού βγάζει απίστευτες ταχύτητες με τη μπάλα στα πόδια, είναι πολύ δυνατός αλλά πολλές φορές στην άμυνα χάνεται. Σωματικά έχει τα προσόντα να κοντραριστεί με τον Τοροσίδη ακόμα και να του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τι θα του βάλει ο μπακ του Ολυμπιακού. Αν δηλαδή είναι συνεπείς στο ρόλο του και δεν αφήνει μέτρα στον μπακ του Ολυμπιακού μπορεί να ανταπεξέλθει. Έχοντας όμως στο μυαλό μας τα μέχρι σήμερα παιχνίδια του έρχεται εύκολα η εικόνα ο Τοροσίδης να έχει ελεύθερα μέτρα να εκμεταλλευτεί. Και ο Τόρο είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τον Ετό. Δεν θεωρώ απίθανο αν ο Κουίνσι δεν τα πάει καλά με τον Τοροσίδη ο Φερέιρα να αναγκαστεί να τον αλλάξει πλευρά με τον Ζεκά.

Τα όργια του Ζαϊρί

Ότι όμως και αν συμβεί ψηλά ο Βαλβέρδε θα πρέπει να έχει στο νου του κάποιες στιγμές ο εξτρέμ του (ειδικά αν είναι ο Μιραλάς) να απομονώσει τον Σπυρόπουλο. Πριν δύο χρόνια άλλωστε απέναντι στον Σπυρόπουλο έκανε όργια ο Ζαϊρί και έδωσε ένα ντέρμπι στον Ολυμπιακό που βάση της αγωνιστική κατάστασης που είχε εκείνη την εποχή η ομάδα του δεν θα μπορούσε να το πάρει. Είναι παράδοξο όμως παρότι στον Παναθηναϊκό κατά καιρούς υπήρχε χρήμα στην άμυνά του αγωνίζονται ακόμα ως βασικοί οι Σπυρόπουλος, Σαριέγκι. Πριν δύο χρόνια ο Ολυμπιακός κέρδισε μόνο και μόνο επειδή κατάφερε ο Ζαϊρί να απομονώσει τον Σπυρόπουλο και το κέντρο άμυνας του Παναθηναϊκού δεν άντεξε τον Μήτρογλου. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως το Σάββατο δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε το αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Συζήτηση που θα γίνει λίγο πριν το ντέρμπι, όταν θα γνωρίζουμε τις τελευταίες δοκιμές των δύο προπονητών ειδικά του Βαλβέρδε που έχει και περισσότερα ερωτηματικά με την ενδεχόμενη επιστροφή του Φουστέρ. Στο επόμενο κείμενο πάντως θα πάρουμε το ντέρμπι ανάποδα. Δηλαδή για τα διαστήματα που ο Παναθηναϊκός θα έχει την ενέργεια του αγώνα.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Θλάση ο Τσάβες και 3-4 εβδομάδες εκτός
Θλάση ο Τσάβες και 3-4 εβδομάδες εκτός
Πογέτ για τον πάγκο του Ολυμπιακού
Πογέτ για τον πάγκο του Ολυμπιακού
Αγωνία για τρεις στην ΑΕΚ
Αγωνία για τρεις στην ΑΕΚ
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης