Το μεγάλο συν και το μείον για τον Παναθηναϊκό

Το μεγάλο συν και το μείον για τον Παναθηναϊκό

Μπαίνουμε λοιπόν στην εβδομάδα του ντέρμπι. Κι όσο κι αν το φιλικό της Εθνικής με την Ρουμανία θα κρατήσει για δυο μέρες τους προβολείς πάνω του, η αλήθεια είναι, πως στο μυαλό όλης της ποδοσφαιρόφιλης ομάδας, αυτό που αντικειμενικά συγκεντρώνει τους προβολείς είναι το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη.

Τα ποδοσφαιρικά δεδομένα του συγκεκριμένου αγώνα, λίγο πολύ είναι γνωστά. Τα μόνα πιθανά ερωτηματικά για τον Παναθηναϊκό τουλάχιστον, έχουν να κάνουν μόνο με το σε τι κατάσταση θα γυρίσουν οι διεθνείς και αν θα είναι έτοιμος ο Βύντρα.

Μέχρι να δούμε αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο με αυτά που έχουμε ήδη στα χέρια μας. Με βάση φυσικά την εικόνα μέχρι τώρα των δύο ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, δείχνει να έχει αγωνιστικά το πάνω χέρι αυτή την στιγμή από πλευράς φόρμας. Φυσικά αυτό σε τέτοια ντέρμπι, μπορεί να λέει λίγα, όμως δεν παύει να λέει έστω και κάτι.

Κι αυτό το κάτι, είναι που πρέπει να χρωματίσει την προετοιμασία του Παναθηναϊκού αυτή την εβδομάδα. Το ότι πάει δηλαδή στην έδρα του αντιπάλου του, με τον αέρα της καλύτερης ομάδας με βάση τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του.

Στην προσπάθειά του αυτή ο Παναθηναϊκός, έχει αυτή την στιγμή και πριν δούμε τα δεδομένα όλης της εβδομάδας, ένα μεγάλο συν και ένα μεγάλο πλην.

Να τα πάρουμε ξεχωριστά ξεκινώντας από το θετικό -για τον Παναθηναϊκό- της ιστορίας.

Με βάση τα όσα κουβεντιάζαμε σαν συμπεράσματα από το τελευταίο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, αυτό με την ΑΕΚ δηλαδή, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε, ήταν η έλλειψη συγκέντρωσης και η χαλάρωση που έδειξε σαν ομάδα συνολικά, μετά το 3-0 επί της ΑΕΚ.

Αν θεωρήσουμε λοιπόν, ότι στον μήνα της φρενίτιδας από πλευράς εμφανίσεων του Παναθηναϊκού, αυτό ήταν και τα μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσίασε, τότε τα πράγματα σε σχέση με αυτό τουλάχιστον είναι απλά.

Καθώς αυτό το ντεσαβαντάζ, είναι εξασφαλισμένο και με σιγουριά, ότι θα το εξουδετερώσει το ίδιο το… Καραϊσκάκη.

Με λίγα λόγια, θα είναι τέτοια η ατμόσφαιρα και η μορφή του αγώνα, που δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τους παίκτες και την ομάδα του Παναθηναϊκού συνολικά, να χαλαρώσουν ή να χάσουν την συγκέντρωσή τους.

Το ότι θα υπάρχουν και στιγμές ή ακόμα και κάποια χρονικά διαστήματα στο παιχνίδι, που ο Παναθηναϊκός θα πιεσθεί ή θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είναι σίγουρο. Αλλά σίγουρα πάντως, ακόμα και σ’ αυτά τα διαστήματα, οι παίκτες του θα είναι «εκεί» και θα αγωνίζονται για να ξαναπάρουν το πάνω χέρι. Με λίγα λόγια, αντικειμενικά τέτοια παιχνίδια σε κρατάνε διαρκώς σε ένταση και εγρήγορση και αυτό από κάθε άποψη, βοηθάει αγωνιστικά την ομάδα που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και μπορεί να παίξει την καλύτερη και πιο δημιουργική μπάλα.

Από κει και πέρα, υπάρχει βέβαια και το αρνητικό κομμάτι για τον φιλοξενούμενο, όταν μια έδρα είναι και θεωρείται καυτή σαν κι αυτή στο Καραϊσκάκη. Μόνο που σ’ αυτό, νομίζω πως πια οι ελληνικές έδρες, δεν τρομάζουν και κανένα. Άντε μερικούς Ευρωπαίους που το έχουν περισσότερο σαν αίσθηση –ότι δηλαδή στην Ελλάδα οι έδρες είναι… κόλαση- και όχι σαν βίωμα.

Αλλά τις ελληνικές ομάδες και ειδικά τις έμπειρες και μεγάλες ομάδες, πλέον οι ελληνικές έδρες δεν μπορούν να τις τρομάξουν. Πόσο μάλλον, που όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια, οι «εξέδρες» όλων των ομάδων μας, αρχίζουν και μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, «ηχητικά» τουλάχιστον, που αν κάποιος δεν ξεχωρίσει τα λόγια ή δεν έχει εικόνα, στην κυριολεξία δεν καταλαβαίνει υπέρ ποιάς ομάδας φωνάζει η συγκεκριμένη εξέδρα.

Δεν νομίζω λοιπόν πως η εξέδρα θα είναι πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό την Κυριακή. Αντίθετα, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει «προστατευτικά» από την μια στο να μην χάσει την συγκέντρωσή του στην διάρκεια του παιχνιδιού και συσπειρωτικά ταυτόχρονα από την άλλη, από πλευράς πάθους και μαχητικότητας.

Σε ό,τι αφορά τώρα, στο μεγάλο «πλην» για τον Παναθηναϊκό εν όψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα, η… Εθνική μας ομάδα.

Και δεν το λέω αυτό, μόνο από την πλευρά της διακοπής του πρωταθλήματος. Διακοπή, που αντικειμενικά λειτουργεί ανασταλτικά για την ομάδα που έχει ρυθμό και φόρμα, όπως ο Παναθηναϊκός την δεδομένη χρονική περίοδο. Είναι και αυτό, αλλά για μένα δεν είναι το βασικό.

Το βασικό είναι, το πώς γυρνάνε κάθε φορά που πηγαίνουν στην Εθνική ομάδα οι διεθνείς του Παναθηναϊκού. Ειδικά όταν βρίσκονται σε καλή περίοδο με την ομάδα τους. Γυρίζουν και είναι κυριολεκτικά σε άλλο κόσμο. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και από τους ίδιους και από το προπονητικό τιμ, για να ενσωματωθούν και πάλι, στην ατμόσφαιρα και το κλίμα της Παιανίας.

Μου έλεγε πριν κάτι χρόνια, που είχαμε καιι μπόλικους Ελληνες διεθνείς, ένας προπονητής του Παναθηναϊκού, ότι αυτό που συμβαίνει με τους παίκτες του κάθε φορά που φεύγουν με την Εθνική, είναι πραγματικά απίστευτο. Είναι τέτοιο το κλίμα και η ατμόσφαιρα στην Εθνική, που γυρίζουν κυριολεκτικά άλλοι άνθρωποι, συμπλήρωνε και κάπου στην κυριολεξία σήκωνε ψηλά τα χέρια ο άνθρωπος.

Βέβαια αυτή τη φορά, από ευνοϊκές συγκυρίες για τον Παναθηναϊκό, ουσιαστικά δεν έχει και μεγάλες απώλειες από παίκτες στην Εθνική ομάδα. Πρακτικά μόνο ο Κατσουράνης και ο Καπίνο από τους «ενδεκαδάτους» είναι στην αποστολή του Σάντος και φυσικά ο Κάρα που λογικά δεν θα ξεκινήσει στο Καραϊσκάκη.

Κι αν για τον μικρό τα πράγματα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολα και θα πρέπει να τον βοηθήσουν όλοι εν όψει του μεγάλου ντέρμπι, ο Κατσουράνης του τελευταίου μήνα, δείχνει να έχει την εμπειρία να διαχειρισθεί αυτό το κομμάτι σε όφελος του Παναθηναϊκού.

Παρόλα αυτά, από… παράδοση και μόνο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και δουλειά με τους διεθνείς και από πλευράς ετοιμότητας μόλις γυρίσουν, αλλά και από πλευράς ψυχολογικής… επανένταξης στο πολύ καλό κλίμα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στην Παιανία. Μπορεί να μην δείχνει «μεγάλο», αλλά αν το υποτιμήσεις, μπορεί να σου κάνει ζημιά.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
ΑΕΚ: Πρόβλημα για τον Χιμένεθ τα νεύρα των ποδοσφαιριστών του
ΑΕΚ: Πρόβλημα για τον Χιμένεθ τα νεύρα των ποδοσφαιριστών του
Ηττήθηκε ο Κύργιος στον τελικό του Σινσινάτι Όπεν
Ηττήθηκε ο Κύργιος στον τελικό του Σινσινάτι Όπεν
Νεϊμάρ: Κατώτερη των περιστάσεων η διοίκηση της Μπαρτσελόνα
Νεϊμάρ: Κατώτερη των περιστάσεων η διοίκηση της Μπαρτσελόνα
«Κλείνει» στον Παναθηναϊκό ο Ινσούα
«Κλείνει» στον Παναθηναϊκό ο Ινσούα
Η νυχτερινή Αθήνα υποδέχεται τον Νίκο Μακρόπουλο στο Frangelico
Η νυχτερινή Αθήνα υποδέχεται τον Νίκο Μακρόπουλο στο Frangelico
Βάσεις 2017: Η αγωνία στο «κόκκινο» - Αυτές είναι οι βάσεις στις δημοφιλείς σχολές
Βάσεις 2017: Η αγωνία στο «κόκκινο» - Αυτές είναι οι βάσεις στις δημοφιλείς σχολές
Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που έσπειραν το θάνατο στη Las Ramblas
Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που έσπειραν το θάνατο στη Las Ramblas
Μεγάλη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής
Μεγάλη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης