Ένας χρόνος Φερέιρα...

Ένας χρόνος Φερέιρα...

Χαίρετε κύριοι... Συνεχίζουμε να μετράμε ανάποδα για το ντέρμπι.

Στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Ο παράδοξος σχεδιασμός του Ολυμπιακού» αναλύθηκε ο τρόπος που σχεδιάστηκε ο Ολυμπιακός και πως κατέληξε ο Βαλβέρδε στην λογική παιχνιδιού που εφαρμόζει έως σήμερα.

Όπως είπαμε και στον πρόλογο του προηγούμενου κειμένου η ιστορία πολλές φορές γράφεται με παράξενο τρόπο. Βαλβέρδε και Φερέιρα αλλιώς σκεφτόντουσαν την ομάδα τους όταν τελείωνε το περσινό πρωτάθλημα, αλλά διάφορες συγκυρίες τους οδήγησαν στη λογική ποδοσφαίρου που βλέπουμε μέχρι στιγμής. Το έργο του Φερέιρα ασφαλώς πιο δύσκολο.

Η περσινή σεζόν

Ο Πορτογάλος τεχνικός κλήθηκε πέρυσι στα τέλη Νοεμβρίου να διαχειριστεί μια ομάδα που ο προκάτοχός του δεν ήξερε πως θα την γυμνάσει. Στην αρχή έφαγε τα μούτρα του καθώς έκανε δοκιμές σε ένα ρόστερ που δεν τις άντεχε. Κινδύνεψε χωρίς να έχει ιδέα για ποιο λόγο να λιντσαριστεί στο παιχνίδι με το Βόλο, αλλά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ο Παναθηναϊκός έδειξε βελτιωμένος. Κέρδισε στο γήπεδο τρία ντέρμπι στη σειρά (ο Καλόπουλος του στέρησε το ένα) και η ιστορία φάνηκε να αλλάζει.

Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι περίεργα. Στις 18 Δεκεμβρίου οι οπαδοί της ομάδας επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές τους και δυόμιση μήνες αργότερα τους αποθέωσαν και τους έδωσαν το δικαίωμα να κάνουν το γύρο του θριάμβου επειδή αδικήθηκαν από έναν διαιτητή. Από το κυνηγητό όμως με τον Βόλο μέχρι την αποθέωση με τον Ατρόμητο ο Φερέιρα είχε κερδίσει αρκετούς πόντους καθώς είχε βάλει μια τάξη στην ομάδα. Δεν βρίσκομαι στην Παιανία για να γνωρίζω τον ακριβή λόγο αλλά η εικόνα μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος δεν ήταν ίδια.

Ξαφνικά το προπονητικό κέντρο έγινε αρένα. Κάθε εβδομάδα πλακωνότανε και διαφορετικό δίδυμο με τον Πορτογάλο να κατηγορείται και από παίκτες του πως δεν έχει καμία συμμετοχή και δεν μπορεί να επιβάλλει πειθαρχία, ενώ η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο γινόταν συνεχώς και χειρότερη. Σίγουρα στο ποδόσφαιρο η έλλειψη κινήτρου είναι πολύ αρνητικός παράγοντας αλλά ο προπονητής κρίνεται από την εικόνα που δείχνει η ομάδα του στο γήπεδο.

Ο καλοκαιρινός σχεδιασμός

Ο Φερέιρα είναι άνθρωπος που αγαπάει τη θάλασσα περνάει καλά στα νότια προάστια που μένει και η Παιανία του δίνει το δικαίωμα να δουλέψει όπως ο ίδιος θέλει. Ο Πορτογάλος τεχνικός περνάει πολύ χρόνο στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού και δουλεύει σε βάθος έχοντας κερδίσει όλους μέσα στην ομάδα.

Ασχολείται με όλα τα τμήματα, είναι εργασιομανής, συνεννοήσιμος και κατανοητικός. Όλα αυτά έκαναν τη διοικούσα επιτροπή να τον εμπιστευτεί το καλοκαίρι. Ο Γόντικας του είχε ξεκαθαρίσει πως έτσι όπως είναι τα πράγματα διοικητικά για να βγει η χρονιά πρέπει άμεσα να έρθουν κάποια χρήματα από την πώληση του Σισέ και στη συνέχεια θα του δώσει το κουμάντο για τη στελέχωση του ρόστερ.

Ο Φερέιρα το καλοκαίρι σχεδίαζε έναν Παναθηναϊκό που θα έχει κατοχή μπάλας από χαμηλά, θα προσπαθεί να επιβάλλει το παιχνίδι του και θα είναι πιο γρήγορος. Η λογική του ήταν να κρατήσει σαν βάση το 4-3-3 όπου στο γήπεδο θα μετατρεπόταν σε 4-1-2-2-1. Δηλαδή το καλοκαίρι φανταζόταν έναν Παναθηναϊκό που θα αναπτύσσεται με το που θα δίνεται η πρώτη πάσα από τα στόπερ και με ομαδική δουλειά που θα ξεκινάει από χαμηλά ήλπιζε πως θα καλυφτεί το κενό του Σισέ.

Στον σχεδιασμό του ήταν ο Κατσουράνης σαν μοναδικός αμυντικός χαφ  δίπλα του οι Κάστρο, Νίνης, οι Λέτο, Κουίνσι να εναλλάσσονται στα δύο άκρα και στην κορυφή ένας σέντερ φορ που με τον τρόπο παιχνιδιού του θα βοηθούσε ώστε να παίρνει γκολ η ομάδα από πολλούς παίκτες.

Στην πράξη όμως αποδείχθηκε πως ελεύθερο σέντερ φορ της προκοπής με 500-600 χιλιάδες ευρώ  για ετήσιο συμβόλαιο δεν βρίσκεις και κατέληξαν στον Τοτσέ. Και πως χωρίς λεφτά δεν μπορείς να πείσεις έναν ποδοσφαιριστή να αφήσει ισπανικό σύλλογο και να έρθει στην Ελλάδα με αποτέλεσμα ο Κάστρο να μην έρθει ποτέ στην Παιανία.

Έφαγε τα μούτρα του

Ο Φερέιρα στα πρώτα παιχνίδια εφάρμοσε τη λογική που είχε στο μυαλό του χωρίς όμως όλα τα εργαλεία που πίστευε πως θα έχει διαθέσιμα. Στην πράξη βέβαια τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν τεράστια και έφαγε τα μούτρα του. Χωρίς καθαρό αμυντικό χαφ στη σύνθεση του ο Παναθηναϊκός δεν είχε στην πράξη την κατοχή μπάλας που φανταζόταν ο προπονητής του. Οι τριάδες στον άξονα που χρησιμοποιούσε δεν κάλυπταν χώρους και δεν βοηθούσαν ώστε να κρυφτούν οι ατομικές αδυναμίες των αμυντικών του με αποτέλεσμα η εικόνα στα προκριματικά ευρωπαϊκά παιχνίδια να είναι τραγική.

Οι ευθύνες του Φερέιρα τεράστιες. Ο ίδιος φέρθηκε εγωιστικά, νοιάστηκε μόνο για να εφαρμόσει όσα είχε στο μυαλό του από τον περασμένο Μάιο  και δεν δικαιολογείται που με αυτήν τη λογική οδήγησε με ασφάλεια τον σύλλογο σε βαριές ήττες. Με βάση την εικόνα που έδειξε ο Παναθηναϊκός στα 4 προκριματικά παιχνίδια, τη διοικητική αστάθεια, την έλλειψη ρευστότητας αλλά και του προβληματικού ρόστερ που υπήρχε στην Παιανία η κατάσταση φαινόταν μη αναστρέψιμη.

Ομολογώ πως προσωπικά τον φετινό Παναθηναϊκό τον είχα ξεγραμμένο. Ποτέ όμως δεν μπορείς να γνωρίζεις αν δεν είσαι παρόν τι δουλειά γίνεται στις προπονήσεις. Με βάση το πρόσωπο που δείχνει αυτήν την εποχή η ομάδα αλλά και την απίστευτη ατομική κατάσταση κάποιων ποδοσφαιριστών αποδεικνύεται πως ο Φερέιρα έκανε δουλειά. Όταν δηλαδή έγραφα πως ο Φερέιρα κοροϊδεύει ήμουν αποδεδειγμένα πλέον άδικος. Όταν όμως τον κριτίκαρα που σκεφτόταν την ομάδα με αμυντικό χαφ τον Κατσουράνη και δίδυμο επιθετικογενών ποδοσφαιριστών στον άξονα είχα δίκιο. Όχι πως παίζει ρόλο. Κανονικά θα έπρεπε να αποφύγω αυτήν τη σημείωση αλλά θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο απαντώ σε κάποια σχόλια που δεν καταλαβαίνω το νόημά τους.

16-10-2011

Να μην ξεφύγουμε όμως. Αν η χρονιά συνεχιστεί με κεκτημένη ταχύτητα για τον Παναθηναϊκό η ημερομηνία κλειδί είναι η 16-10-2011. Στο παιχνίδι με την Ξάνθη άλλαξαν όλα. Ο Φερέιρα στη διάθεσή του δεν είχε κανένα σέντερ φορ (τον Πετρόπουλο σταμάτησε να τον εμπιστεύεται από την εικόνα του  στην προετοιμασία) και κατέφυγε στη λύση του Κλειτον που τον είχε άλλωστε δοκιμάσει σε κάτι προπονητικά διπλά και σε ένα φιλικό ως τελευταίο παίκτη στην επίθεση. Πριν τον αγώνα στην Ξάνθη είχαν μεσολαβήσει τα δύο πολύ σκληρά παιχνίδια της Εθνικής μας και οι Κατσουράνης, Καραγκούνης χρειαζόντουσαν ξεκούραση.

Ο Φερέιρα λοιπόν πήγε αναγκαστικά στο δίδυμο Σιμάο, Βιτόλο στον άξονα και χρησιμοποίησε τους Κλέιτον, Λέτο εναλλάξ στην επίθεση τον Ζεκά μπροστά τον Μαρίνο (μπήκε αλλαγή στο 18ο λεπτό) για να βοηθήσει στο μαρκάρισμα του Μαρσελίνο. Ο Κουίνσι τακτικά έμεινε αριστερά αλλά ο Πορτογάλος του έδωσε πολλές ελευθερίες. Στην πράξη αυτή η τακτική λειτούργησε τέλεια όσο επέτρεψε ο εκνευριστικός άνεμος. Το τέλος του αγώνα τους βρήκε όλους στον Παναθηναϊκό ικανοποιημένους και ο Φερέιρα κατάλαβε πως πρέπει να στηριχτεί σε αυτήν τη λογική ποδοσφαίρου. Ο ίδιος είχε φροντίσει ο Λέτο να κινείται σε πολλούς χώρους και αποδείχθηκε πως τη συγκεκριμένη επιθετική λογική γνωρίζει να τη διδάσκει καλά. Στον αγώνα με τον Εργοτέλη μοναδική αλλαγή ήταν η χρησιμοποίηση του Κατσουράνη στη θέση του τιμωρημένου Βιτόλο. Ο Κατσουράνης έκανε εκπληκτικό παιχνίδι στο 4-0 με τους Κρητικούς και κλείδωσε τη θέση του για το παιχνίδι της Τούμπας.

Κεφάλαιο  Λέτο

Σε σχέση με το ζευγάρι παιχνιδιών μεταξύ Ξάνθη-Εργοτέλη και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ο Φερέιρα ουσιαστικά έκανε μόνο μια αλλαγή. Γνωρίζοντας πως στα παιχνίδια με υψηλό ανταγωνισμό επιβάλλεται να έχεις τρεις καθαρούς κεντρικούς χαφ γύρισε τον Κλέιτον στη φυσική του θέση και χρησιμοποίησε τον Λέτο σαν σέντερ φορ. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αλλά πιστεύω πως ούτε ο Φερέιρα δεν περίμενε ο Αργεντίνος να λειτουργήσει τόσο καλά στον καινούργιο του ρόλο.

Διαβάζω μερικές φορές σχόλια και γελάω που με κατηγορούν που έλεγα πως ο Λέτο σκοράρει λίγα γκολ σε κάθε σεζόν. Είναι αστείο γιατί εδώ δεν μιλάμε για μια υποκειμενική κρίση αλλά για κάτι δεδομένο. Ο Λέτο ήταν ένας ποδοσφαιριστής που μπορούσε να τριπλάρει πολύ εύκολα τον προσωπικό του αντίπαλο στο ένας με έναν. Σαν πρώτη εικόνα ήταν εντυπωσιακός αλλά στην πράξη δεν ήταν αποτελεσματικός. Δεν είναι θέμα υποκειμενικής κρίσεις αλλά μεταφοράς των πραγματικών αριθμών.

Ο Λέτο έβαλε πέρυσι 1 γκολ και είχε 2 ασίστ σε 1502 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Μόλις ένα γκολ κόντρα στον Θρασύβουλο πέτυχε στην θητεία του στον Ολυμπιακό ενώ τη χρονιά του νταμπλ (που μέχρι την φετινή ήταν η καλύτερή του) σκόραρε 6 φορές στο πρωτάθλημα, είχε 4 ασίστ και φυσικά το γκολ στον τελικό. Αν δηλαδή θυμηθούμε και το τέρμα με την Νόρτζελαν ο Λέτο στα φετινά παιχνίδια έχει πετύχει τα ίδια γκολ που είχε σκοράρει τις τρεις προηγούμενες σαιζόν στη χώρα μας.

Ομολογώ πως δεν είχα φανταστεί τον Λέτο να ξεκινάει σαν σέντερ φορ γιατί δεν μπορούσα να υπολογίσω πως με την ενέργεια που παίζει μπορούσε να βάλει στην πλάτη τους αντίπαλους στόπερ. Ο Λέτο όμως είναι σε δαιμονισμένη κατάσταση. Ο άνθρωπος σε αυτά τα 4 παιχνίδια κάνει όργια και έχει συμβάλει σε απίστευτο βαθμό για να βγάλει ο Παναθηναϊκός την εικόνα που βλέπουμε στο γήπεδο.

Πέτυχε θαύματα

Σίγουρα κάποια πράγματα προέκυψαν και συγκυριακά αλλά σίγουρα ο Φερέιρα είναι άξιος συγχαρητηρίων γιατί όλα οφείλονται στην δουλεία του. Για παράδειγμα την πιο φαεινή ιδέα να είχε ο Νιόπλιας δεν θα μπορούσε να την εφαρμόσει καθώς δεν θα του το επέτρεπε η κατάσταση ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών του.

Ο Φερέιρα σε μια χρονιά που φαινόταν πολύ δύσκολη πέτυχε θαύματα. Κατάφερε να ξεπεράσει η ομάδα ανώδυνα την απομάκρυνση του Σισέ ενώ μετέτρεψε σε θετικό παρανομαστή την έλλειψη διοίκησης (ακόμα θυμάμαι τον Νιόπλια να κλαψουρίζει που δεν είχε διοικητική προστασία στην περσινή προετοιμασία). Ο Παναθηναϊκός και το Ελληνικό ποδόσφαιρο κέρδισαν έναν τερματοφύλακα καθώς ο Φερέιρα συμφώνησε με τον Σαμαρά για να  μην κινηθεί ο Παναθηναϊκός για τον Γιακούμποβιτς παίρνοντας το ρίσκο με τον Καπίνο. Αλλά πάνω απ' όλα κατάφερε να φέρει τον κόσμο του Παναθηναϊκού στο γήπεδο και να τον κάνει να φεύγει γεμάτος από αυτό. Ο Φερέιρα φανταζόταν έναν Παναθηναϊκό γρήγορο που θα κάνει παιχνίδι από χαμηλά και μέσα σε αυτό το πλάνο δεν υπήρχε ο Σιμάο.

Σήμερα είναι πετυχημένος επειδή παίρνει την αμυντική ασφάλεια και ισορροπία από τον Σιμάο. Πολύ πρέσινκ  πίεση ψηλά και αυτοματισμούς από τους Λέτο, Κουίνσι, Ζεκά και σε μια γυμνασμένη ομάδα που βγάζει τρεξίματα ο Κατσουράνης βγάζει την ποιότητα του και την έξυπνη σκέψη του. Βέβαια ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να έχει και τις γνώσεις αμυντικές παθογένειες για τις οποίες θα μιλήσουμε στη συνέχεια των κειμένων μέχρι το ντέρμπι.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
LIVE CHAT: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-2
LIVE CHAT: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-2
Ψάχνουν ρόστερ στον Ηρακλή
Ψάχνουν ρόστερ στον Ηρακλή
ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Διακοπή και δακρυγόνα στο ΟΑΚΑ!
ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Διακοπή και δακρυγόνα στο ΟΑΚΑ!
«Μπαμ» με Σουάνη
«Μπαμ» με Σουάνη
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης