Μεσογειακή λίγκα ή σαλάτα;

Μεσογειακή λίγκα ή σαλάτα;

Μακάρι οι εμπνευστές της να βλέπουν κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι εγώ, να έχουν συγκεκριμένο πλάνο και στόχο να αναβαθμίσουν το άθλημα και όχι να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες ή ματαιοδοξίες τους.

Το ότι το μπάσκετ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα δεν είναι δα κάποιο νέο, δεν είναι κάτι κρυφό. Το ότι το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερο, επίσης. Τα προβλήματα του προκύπτουν από την προχειρότητα (και ανευθυνότητα) με την οποία διαχειρίστηκε την περίοδο των… παχύτατων αγελάδων, το ανύπαρκτο μάρκετινγκ και την ερασιτεχνική προβολή του (πρωτ)αθλήματος, το νόμο-καταδίκη Λοβέρδου (με τον οποίο καταργήθηκε η κεντρική διαχείριση) και σε όλα αυτά προστέθηκε και τα επιδείνωσε η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί όλους τους Έλληνες.

Μέσα σε αυτό το… θολό τοπίο ξεπροβάλει η Μεσογειακή Λίγκα, που πραγματικά δεν ξέρω αν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευχάριστο μαντάτο ή ως ένα ακόμη πρόβλημα για το πολύπαθο μπάσκετ. Έχω την εντύπωση ότι περισσότερο θα μπερδέψει τους ήδη μπερδεμένους φιλάθλους που ενδιαφέρονται (ή θα ήθελαν να ενδιαφερθούν) για το μπάσκετ, παρά θα δώσει μια διέξοδο σε αυτούς και το άθλημα.

Η σταθερή άποψη μου για τα προβλήματα του μπάσκετ, είναι ότι δεν είναι ενιαίο και αδιαίρετο και συνεχώς γίνεται ολοένα και λιγότερο φιλικό με τον φίλαθλο. Από τους κανονισμούς, μέχρι τις διοργανώσεις. Από τις αλλαγές, μέχρι την ορολογία που χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο σύνθετη, πιο πολύπλοκη.

Τι εννοώ; Πρώτα από όλα όποιος θέλει να ασχοληθεί ως θεατής με το άθλημα, αν δει το βράδυ NBA, το Μάρτη το NCAA, μετά Ευρωπαϊκό μπάσκετ ή τα ματς ευρωπαϊκών ομάδων με του ΝΒΑ θα καλέσει ψυχίατρο! Άλλοι κανονισμοί στο ένα πρωτάθλημα, άλλοι στο άλλο, άλλοι στην δική μας ήπειρο, συνδυασμός όλων αυτών στα φιλικά. Εδώ οι ίδιοι οι παίκτες και οι προπονητές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν (στα μεταξύ τους ματς) δεν θα τρελαθούν οι θεατές; Αν δεν κατανοείς κάτι πως να το αγαπήσεις;

Επόμενο πρόβλημα οι πολλές διοργανώσεις στην Ευρώπη. Διοργανώσεις που γεννιούνται σε ένα καλοκαίρι, καταργούνται το επόμενο, αλλάζουν όνομα ή τροποποιούνται και κυρίως ουδείς γνωρίζει τι πρέπει να κάνει η ομάδα του προκειμένου να έχει ελπίδες οι στόχους για να αγωνιστεί την επόμενη σεζόν σε κάποια από αυτές.

Με εξαίρεση τις ομάδες που έχουν εγγυημένα συμβόλαια στη Euroleague, από εκεί κάτω το… χάος. Παράδειγμα, θα βγει η 3η ομάδα της Α1 στην Ευρωλίγκα; Θα πάει σε ομίλους ή σε προκριματικά; Τα προκριματικά θα έχουν 8 ομάδες ή 16, γιατί ακόμη κι αυτό παίζει ανάλογα τη χρονιά! Όταν έχει Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακούς υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο και ο Μπερτομέου επιλέγει 16 ομάδες. Τις χρονιές με Ευρωμπάσκετ ο χρόνος είναι μικρότερος και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα θεώρησε σωστό ότι τα προκριματικά μπορούν να γίνουν από… λάστιχο και να παίρνουν μέρος 8 ομάδες κάθε μονό έτος (2009, 2011, 2013) και 16 κάθε ζυγό (2010, 2012 κλπ)!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φτιάχνει προκριματικά, ανακοινώνει τις ομάδες και λίγες μέρες μετά όλο και κάποια δηλώνει αδυναμία συμμετοχής! Πέρυσι η Αζόβμας, εφέτος το Μαρούσι. Εξέλιξη που αν μη τι άλλο θίγει το κύρος της διοργάνωσης και πληγώνει την (όποια) δυναμική της.

Την ίδια ώρα διεξάγονται διοργανώσεις, που κάποια στιγμή αλλάζουν όνομα, καταργούνται ή προκύπτουν νέες. EuroCup, Eurochallenge, Fiba EuroCup Challenge, UlebCup, SuproLeague, Saporta, Korac, Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και σίγουρα θα μου έχουν διαφύγει και μερικές ακόμη οι οποίες κατά καιρούς περάσει από το προσκήνιο, διεκδικώντας η κάθε μία το δικό της μερίδιο από την (ούτως ή άλλως μικρή) πίτα δημοσιότητας και κατ' επέκταση χορηγιών, τηλεθέασης, εσόδων κλπ.

Παράλληλα διεξάγεται η Αδριατική Λίγκα που αφορά ομάδες που προέρχοναι την πρώην γιουγκοσλαβία (με εξαίρεση την Νίμπουργκ) αλλά και η Βαλτική Λίγκα που αντιστοίχως αφορά ομάδες της πρώην ΕΣΣΔ (με μοναδική εξαίρεση τα Δελφίνια, ή Dolphins του Νόρκεπινγκ Σουηδίας) που μπερδεύουν κι άλλο τον κόσμο, ειδικά την περίοδο που ο ΟΠΑΠ στην αγωνία του να βρει και άλλα στοιχήματα προς τέρψη των τζογαδόρων είχε βάλει στο κουπόνι και την Αδριατική.

Σε όλο αυτό τον κυκεώνα κυκλοφορεί από το καλοκαίρι ως φήμη και εσχάτως επιβεβαιώνεται επισήμως και από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ότι θα προστεθεί η (υπό συζήτηση και υπό ίδρυση) Μεσογειακή Λίγκα, που τουλάχιστον αρχικά θα μεγαλώσει το κομφούζιο. Αν αργότερα σταθεί ανταγωνιστική και βοηθήσει το άθλημα θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον.

Προς το παρόν το μπάσκετ αντί να μαζεύεται και να αποκτήσει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στο κοινό, σκορπίζει στους πέντε δρόμους. Αντί να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σταθερότητα, αυξάνει την… αστάθεια του και σπρώχνει τον φίλαθλο στην έξοδο. Την ώρα που πρέπει να "συγχωνευτούν" διοργανώσεις, να καταργηθούν άλλες, να αποκτήσει το άθλημα ενιαίο πρόσωπο, «γεννιέται» μια ακόμη λίγκα!

Εκτιμώ ότι όπως κάποτε το ποδόσφαιρο αντέγραφε το μπάσκετ, έχει έρθει η ώρα που το μπάσκετ πρέπει να αντιγράψει το ποδόσφαιρο αν θέλει να ισχυροποιηθεί. Να φτιαχτούν δυο πανίσχυρες διοργανώσεις, που θα έχουν και σύνδεση μεταξύ τους. Να καθιερωθούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες (21.45 είναι η ώρα που όλοι γνωρίζουμε πως έχει Champions League, με εξαίρεση τα ματς στην παγωμένη Ρωσία) να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική για το χώρο της διαφήμισης και να προσελκύσει και άλλους οπαδούς.

Τώρα αν η Α1 εκπέμπει SOS, όπως ανέφερα στο προηγούμενο post, δεν σημαίνει ότι η λύση είναι να την απαξιώσουμε πλήρως και την καταδικάσουμε σε αφασία. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την αναγέννηση της. Να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση όλοι οι φορείς και να βρουν τρόπους για την εξυγίανση της και την ισχυροποίηση της.

Για όλα αυτά η ιδέα της Μεσογειακής Λίγκας, μου μοιάζει κάτι σαν… μεσογειακή σαλάτα! Μακάρι οι εμπνευστές της να βλέπουν κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι εγώ, να έχουν συγκεκριμένο πλάνο και στόχο να αναβαθμίσουν το άθλημα και όχι να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες ή ματαιοδοξίες τους. Να μην είναι απλά ένα νέο παιχνιδάκι τους…

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Στο «μάτι» της UEFA ο Παναθηναϊκός
Στο «μάτι» της UEFA ο Παναθηναϊκός
Ολυμπιακός: Γι’ αυτό τιμωρήθηκε ο Καπίνο!
Ολυμπιακός: Γι’ αυτό τιμωρήθηκε ο Καπίνο!
Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης! (videos)
Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης! (videos)
Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος: Ο οικοδόμος έγινε αρχιτέκτονας
Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος: Ο οικοδόμος έγινε αρχιτέκτονας
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης