Ο επιθετικός με το… εύκολο γκολ και ο… Μπουμ-ζονγκ

Ο επιθετικός με το… εύκολο γκολ και ο… Μπουμ-ζονγκ

Είναι απίστευτα χρήσιμη ποδοσφαιρικά, η εικόνα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο διάστημα και ειδικά στα δύο παιχνίδια με Ξάνθη και Εργοτέλη.
Βοηθάει να λυθούν και να απαντηθούν μια σειρά άμπαλες θεωρίες και σοφιστείες, που συντροφεύουν χρόνια τώρα αυτή την ομάδα.

Θυμάμαι για παράδειγμα πάνω από δέκα χρόνια τώρα, να συζητάμε μετά από κάθε χαμένη ευκαιρία, το ότι δεν έχουμε επιθετικό που να έχει το περιβόητο… εύκολο γκολ. Μπορεί λοιπόν να μου πει κάποιος, στα δύο πιο θεαματικά και αποτελεσματικά από πλευράς επίθεσης παιχνίδια του Παναθηναϊκού στα τελευταία τέσσερα με πέντε τουλάχιστον χρόνια, ποιος ήταν ακριβώς ο… καθαρόαιμος επιθετικός του Παναθηναϊκού με το… εύκολο γκολ;

Ποιος ήταν αλήθεια φίλοι μου; Εφτά γκολ τρία δοκάρια και καμιά δεκαπενταριά ευκαιρίες μετράει ο Παναθηναϊκός σε δυο σερί παιχνίδια με Ξάνθη και Εργοτέλη. Ο… καθαρός επιθετικός με το… εύκολο γκολ, μπορεί κάποιος να μου πει ποιος είναι σε αυτά τα δύο παιχνίδια;

Φυσικά η απάντηση είναι πολύ απλή ποδοσφαιρικά και γι’ αυτό άλλωστε ήταν και εξακολουθεί να είναι και δύσκολη τόσα χρόνια. Ο επιθετικός αυτός λοιπόν, δεν είναι άλλος, από το «επιθετικό παιχνίδι συνολικά» του Παναθηναϊκού.

Αυτός είναι η απάντηση. Ή πιο σωστά… αυτό.

Ο επιθετικός που βρήκαμε στο πρόσωπό του το… εύκολο γκολ, είναι οι περιφερειακοί Λέτο, Κουίνσι και Κλέϊτον, που πια έχουν χώρους να κινούνται, μπάλα στα πόδια τους και… άνεση να πατάνε περιοχή χωρίς τον φόβο ότι… πίσω τους μετά απ’ αυτούς το χάος αν χαθεί η μπάλα. Ο επιθετικός που βρήκαμε, είναι ο Σιμάο και ο Ζεκά, (καθώς και ο Βιτόλο στο περασμένο παιχνίδι) που δαγκώνουν σίδερα στο κέντρο, κόβουν μπάλες και φάσεις και λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας για άμυνα αλλά και επίθεση. Ο επιθετικός που βρήκαμε επίσης, είναι οι αμυντικοί. Και οι πλάγιοι και κυρίως –και επιτέλους- οι στόπερ. Που χωρίς φόβο ότι θα μείνουν ακάλυπτοι, ανεβαίνουν πια πολύ κοντά στο κέντρο του γηπέδου και κόβουν, κερδίζοντας έτσι απόσταση ασφαλείας γύρω στα τριάντα με σαράντα μέτρα από την εστία του Καπίνο και στριμώχνοντας ταυτόχρονα το παιχνίδι από το κέντρο και προς την περιοχή του αντιπάλου του Παναθηναϊκού.

Όλα αυτά μαζί, είναι πλέον ο… επιθετικός με το εύκολο γκολ, που βρήκε ο Παναθηναϊκός στα μοναδικά δύο παιχνίδια τα τελευταία πέντε χρόνια που έπαιξε χωρίς κλασικό φορ.
Κι αυτό για ένα και μοναδικό λόγο.

Γιατί το ποδόσφαιρο, είναι πάνω απ’ όλα ομαδικό παιχνίδι. Και γιατί επίσης, ναι μεν οι παίκτες κλάσης μπορούν να κάνουν την διαφορά με μια ενέργεια, αλλά συνολικά και σε διάρκεια, για να μπορέσει μια ομάδα να συμπεριφερθεί σωστά σε όλες της τις γραμμές, πρέπει πάνω και πρώτα απ’ όλα να λειτουργεί νορμάλ σαν ομάδα. Ή πιο σωστά αν προτιμάτε και για να γινόμαστε και πιο κατανοητοί σαν ΟΜΑΔΑ με κεφαλαία.

Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την επίθεση. Ισχύει για όλες τις γραμμές της ομάδας. Σας φάνηκε για παράδειγμα, ίδιος ο Κατσουράνης του αγώνα με τον Εργοτέλη, με τον Κατσουράνη άλλων παιχνιδιών, ακόμα και σε όσους από σας τον… θαυμάζατε και τον εξυμνούσατε στα προηγούμενα παιχνίδια; Είχε δηλαδή καμιά σχέση ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία κινιόταν στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη με βάση όσα είχατε συνηθίσει απ’ αυτόν τόσο καιρό; Ποιος είχε δίκιο λοιπόν, για να πιάσω και μια… αγαπημένη μας κουβέντα εδώ στην στήλη, όλο το προηγούμενο διάστημα; Αυτός που έλεγε, πως αυτό που κάνει δεν είναι νορμάλ ποδοσφαιρική συμπεριφορά και χρειάζεται απ’ αυτόν ο Παναθηναϊκός άλλη αγωνιστική συμπεριφορά και προσπάθεια; Ή όσοι επέμεναν να τον βαφτίζουν MVP και έγραφαν ύμνους ακόμα και για παιχνίδια στα οποία περπάταγε στην κυριολεξία; Κι αν ήταν τέτοιος στα συγκεκριμένα παιχνίδια, στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη δηλαδή τι ήταν… διαστημικός και… από άλλο πλανήτη;

Για να μην πιάσω και την άμυνα και την περιβόητη αμυντική λειτουργία. Τι έγινε λοιπόν ξαφνικά και ο Μπουμσόνγκ με τον Σαριέγκι δεν ήταν… γκελαδόροι; Και μην μου πει κάποιος, μα ήταν… εύκολα τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Γιατί σε τέτοιου είδους παιχνίδια, πήγαινε ο… χορός των εκτεθειμένων σύννεφο στην άμυνα και κλείναμε όλοι τα μάτια μας μόλις πέρναγαν το κέντρο οι αντίπαλοι. Τι άλλαξε λοιπόν ξαφνικά; Άλλαξε ακριβώς η… φράση στην προηγούμενη πρότασή μου φίλοι μου. Το ότι δεν περνάνε πια το κέντρο αέρα πατέρα και σαν σε… διάδρομο αεροδρομίου, τα αντίπαλα χαφ και επιθετικοί του Παναθηναϊκού. Το ότι εκεί βρίσκουν συνήθως αντιστάσεις και τις περισσότερες φορές μάλιστα χάνουν κιόλας την μπάλα. Ή ακόμα κι όταν περνάνε, δεν βρίσκουν μπροστά τους ένα μόνο στόπερ εκτεθειμένο από δεκαπέντε μεριές να κουτουλάει και να μην ξέρει που να πρωτοστρίψει, αλλά βρίσκουν τον στόπερ μπροστά τους ένα χαφ να τους κυνηγάει κάτα πόδα σε απόσταση αναπνοής από πίσω και ένα ή και δύο πολλές φορές να τους κλείνουν από τα πλάγια. Τόσο απλά και τόσο… σωστά ταυτόχρονα.

Παρεπιπτόντως, γιατί εύκολα ξεχνάμε σ’ αυτή την ομάδα. Αυτός ο Μπουμσόνγκ, που ξαφνικά όλοι όρθιοι χειροκροτάμε και ταυτόχρονα τρέμουμε μην τυχόν και λείψει απ την Τούμπα, είναι ο ίδιος; Ο ίδιος που πέρυσι τέτοια εποχή, τον έγραφαν Μπουμ-ζόνγκ τα παπαγαλάκια και ήταν ένα από τα περιβόητα… εγκλήματα του καλοκαιριού; Ο ίδιος που μόλις πριν κανά δυο μήνες, είχαμε φαγωθεί να πουληθεί όσο-όσο γιατί τον θεωρούσαμε τον πιο… περιττό απ’ τα στόπερ που είχαμε; Ο ίδιος για τον οποίο ο Νικός Νιόπλιας είχε δηλώσει μέσα σε… αποθέωση από τους δημοσιογράφους και μερίδα των οπαδών, ότι ήταν… η πέμπτη μας επιλογή για στόπερ;

Τελειώνοντας. Στο ποδόσφαιρο, τα πράγματα είναι απλά. Και γι’ αυτό κιόλας, πολλές φορές είναι και… δύσκολα να τα καταλάβεις και να τα προσεγγίσεις. Ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή, οφείλει αυτή την θεαματική του αλλαγή, στα εξής πράγματα.

Πρώτον στον Φερέϊρα. Και συγκεκριμένα στο ότι, είτε γιατί ο ίδιος συνειδητοποίησε το συμφέρον του και το συμφέρον της ομάδας, είτε γιατί αναγκάστηκε λόγω συγκυριών, τραυματισμών, Εθνικής ομάδας και λοιπά, εγκατέλειψε τα πειράματα και τα χατίρια και έφτιαξε ορθολογική ενδεκάδα και σύστημα. Τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες οι προσπάθειες να πείσουμε ότι ο Σειταρίδης είναι ακόμα εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, σταματήσαμε να παίζουμε με ένα αμυντικό χαφ και μάλιστα τον Κατσουράνη 4-3-3 και όλα τα συναφή. Και ταυτόχρονα απ’ ότι φαίνεται, είτε γιατί το πήραν χαμπάρι πω πια… λεφτά δεν υπάρχουν και δεν έχει φαί η… ενασχόληση, μια σειρά… βαριές σκιές σταμάτησαν να ασχολούνται ή να προσπαθούν να επηρεάσουν την δουλειά στην Παιανία και η ο μάδα, προπονητής και παίκτες δουλεύουν πιο μόνοι και πιο ήσυχοι.
Δεύτερον. Στην ομάδα μπήκαν νέοι παίκτες. Παίκτες που αν μη τι άλλο, τρέχουν και επιτέλους δυο-τρεις απ’ αυτούς ξέρουν να κάνουν και ΝΤΡΙΜΠΛΑ. Τεράστια ιστορία αυτή, ειδικά σε παιχνίδια με τις θεωρητικά μικρές ομάδες.

Τρίτον. Ο Παναθηναϊκός είτε λόγω ατυχίας, είτε λόγω οικονομικής ανάγκης, ξεπέρασε αναγκαστικά τα σύνδρομα του Νίνη και του Τζόρβα με αποτέλεσμα να πέσει το βάρος σε άλλους που ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό ανταποκρίθηκαν και άρπαξαν την ευκαιρία. Κι αν για το δεύτερο δεν υπάρχει πλέον λόγος συζήτησης, για τον Νίνη η συζήτηση και το πώς πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί απ’ την ομάδα και πως πρέπει ο ίδιος να αλλάξει την αγωνιστική και όχι μόνο συμπεριφορά του, είναι κουβέντα που χρειάζεται να γίνει, καθώς αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της ομάδας και παίκτης που αναμφίβολα έχει μέλλον και μπορεί να προσφέρει πολλά.

Τέταρτον. Η απουσία του Σισέ, έχει αλλάξει ενελώς τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού επιθετικά και κυρίως δυο πράγματα. Πρώτον ανάγκασε όλη την ομάδα να πιεσθεί να συμμετέχει πιο ουσιαστικά, καθώς ο σταρ που θα έδινε την λύση δεν υπάρχει πλέον. Και δεύτερον εκτίναξε κυριολεκτικά τον Λέτο, που πλέον δεν έχει και δεν νοιώθει ότι έχει… συμπληρωματικό ρόλο με αποδέκτη όχι την αντίπαλη εστία και περιοχή αλλά τον σταρ συμπαίκτη του, αλλά αντίθετα αυτός είναι που πρέπει να πάρει την ομάδα απ’ το χέρι και να της βρει λύσεις οδηγώντας την μπροστά. Κι αυτό τον ρόλο, ο Αργεντίνος φαίνεται ότι και τον απολαμβάνει και τον παίζει σχεδόν τέλεια.

Αυτά συν… κάποια άλλα, που για να μην έχουμε τώρα οργισμένα μηνύματα και τα συναφή από κάτω, τα αφήνω προς το παρόν, καθώς προέχει αυτή την στιγμή, όλοι να βοηθήσουν να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην ομάδα.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Όλα ανοιχτά για Ουζουνίδη!
Όλα ανοιχτά για Ουζουνίδη!
Χάνει έδαφος η Ριέκα
Χάνει έδαφος η Ριέκα
Η Χιρόνα τα γκολ αλλά η Μπαρτσελόνα τη νίκη! (vid)
Η Χιρόνα τα γκολ αλλά η Μπαρτσελόνα τη νίκη! (vid)
«Φωτιά» ο Ντιμπάλα, καρέ η Γιούβε!
«Φωτιά» ο Ντιμπάλα, καρέ η Γιούβε!
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης