Να κρατήσει ζωντανό το πείραμα της Ξάνθης

Να κρατήσει ζωντανό το πείραμα της Ξάνθης


Με την τηλεόραση να δείχνει απ’ ευθείας την συγκέντρωση και τα επεισόδια στο Σύνταγμα και σ’ όλη την χώρα και με την επικαιρότητα στον Παναθηναϊκό να αφορά αποκλειστικά και μόνο στις εξελίξεις με τον πρίγκιπα, θα πρέπει να βρω τώρα την όρεξη, το κουράγια, αλλά και τις σκέψεις, να μιλήσουμε ξανά για το ποδόσφαιρο.


Ελπίζω να καταλαβαίνετε, ότι αντικειμενικά είναι δύσκολο.

Και πέρα από την εγγενή δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, όποτε επιχειρούμε να μιλήσουμε αποκλειστικά για ποδόσφαιρο και ειδικά στον Παναθηναϊκό. Καθώς μια ματιά μόνο στα… μηνύματα που ακολουθούν, σε πείθουν, πως το ποδόσφαιρο σαν τέτοιο και η ομάδα αυτή καθ’ αυτή, είναι πάντα σε δεύτερο πλάνο, στην σκέψη των περισσότερων τουλάχιστον, απ’ όσους επιχειρούν να συμμετέχουν στην σχετική διαδικασία.

Σημάδια των καιρών και των… Παναθηναϊκών, έτσι όπως γαλουχήθηκαν χρόνια τώρα είναι αυτά, αλλά τι να κάνουμε. Έτσι μετ’ εμποδίων μάθαμε να κουβεντιάζουμε για το ποδόσφαιρο σ’ αυτήν την ομάδα, έτσι θα συνεχίσουμε.

Μια παρατήρηση μόνο πριν περάσουμε στο δια ταύτα της επόμενης μέρας ποδοσφαιρικά.

Μου έκανε πραγματικά εντύπωση στους σχολιασμούς του προηγούμενου άρθρου μου, το ποσοστό των μηνυμάτων που ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με ένα μόνο παίκτη, τον… Κατσουράνη.

Είναι πάγιο πια χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας. Να μπορείς δηλαδή να λες ότι γουστάρεις συνολικά γι’ αυτήν και να μην ενοχλείται κανείς. Να επιτρέπεται να την αποδοκιμάζεις εν χορώ την ώρα που παίζει, αλλά αυτό να μην θεωρείται… εμπάθεια ή… πολεμική στην ομάδα και να επιδοκιμάζεται κιόλας σαν… έκφραση αποδοκιμασίας του ενός ή του άλλου. Να αποδοκιμάζονται στην διάρκεια του αγώνα ποδοσφαιριστές της, να σηκώνονται χυδαία πανώ σε βάρος ποδοσφαιριστών της την ώρα που παίζουν, να προπηλακίζονται και να δέρνονται ακόμα παίκτες και προπονητές της, ακόμα και ενδιάμεσα της προσπάθειάς τους μέσα στο γήπεδο, αλλά και πάλι αυτό να μην θεωρείται… εχθρική ενέργεια ή να μην αποδοκιμάζεται και να μην καταδικάζεται σαν καταστροφικό για την ομάδα και την αποστολή της.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι άνθρωποι, να σηκώνονται εφ’ όπλου λόγχης σαν μια γροθιά και να… αγανακτούν ή να ανακαλύπτουν εμπάθειες, πολεμική και δεν ξέρω γω τι άλλο, αν τολμήσεις να… ψελλίσεις έστω και για μια φορά, ότι συγκεκριμένοι παίκτες… δεν ήταν καλοί σε ένα παιχνίδι. Ακόμα και όταν προκαλούν με την αγωνιστική τους συμπεριφορά, ακόμα και όταν ολοφάνερα σε κάποια παιχνίδια δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Μιλάμε για ένα απίστευτο πέπλο προστασίας και κυριολεκτικά ασυλίας. Τέτοιο, που αν το είχε συνολικά η ομάδα τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είχε στην τροπαιοθήκη της μερικά ακόμα τρόπαια.

Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση σ’ αυτό. Εκτός από ένα μόνο πράγμα που είναι το πιο προφανές. Το ότι στον Παναθηναϊκό διαχρονικά, παίκτες, παράγοντες, προπονητές ακόμα και δημοσιογράφοι, αντιμετωπιζόντουσαν με βάση το τίνος θεωρούσαμε κάθε φορά τον καθένα και όχι με βάση αυτή καθ’ αυτή την όποια αξία, προφορά και άποψή τους σε ότι αφορά τους τελευταίους.

Παλιά αρρώστια αυτή, αλλά για όσους έτσι έμαθαν να λειτουργούν χρόνια τώρα, πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Για να πάμε παρακάτω λοιπόν, έστω και… συντροφιά με αυτή την αρρώστια.

Ο Παναθηναϊκός στην Ξάνθη, δεν κέρδισε απλά. Δεν ήταν αυτό αν προτιμάτε το βασικό κέρδος από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το κέρδος ήταν, η διαπίστωση, πως μπορεί να παίξει διαφορετικά απ’ ότι τον είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Μπορεί να είναι πιο γρήγορος, πιο αποτελεσματικός ακόμα και πιο όμορφος ποδοσφαιρικά, αν λειτουργήσει σωστά από πλευράς ποδοσφαιρικής λογικής.

Το ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το κέντρο του, ήταν όχι μόνο διαφορετικό σε πρόσωπα, αλλά πολύ πιο ορθολογικό, αν ο Παναθηναϊκός το… πετάξει σαν συμπέρασμα και μείνει μόνο στην νίκη, θα έχει χάσει το πολυτιμότερο πράγμα, απ’ όσα κέρδισε σ’ αυτό το παιχνίδι.

Βέβαια, στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη, έχει ένα… ελαφρυντικό στο να μην επιτρέψει να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, σε σχέση με το αν πραγματικά θέλει ο Φερέίρα να καθιερώσει την αλλαγή που δοκίμασε και του έπιασε στην Ξάνθη, καθώς υπάρχει η τιμωρία του Βιτόλο λόγω αποβολής.

Απ’ αυτή την άποψη, δεν θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε, αν ο Φερέίρα θα επιμείνει σε κέντρο φρεσκαδούρα, ανταγωνιστικό και πιο ορθολογικό σε σχέση με αυτό που παρακολουθούσαμε μέχρι τώρα.

Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι με τον Εργοτέλη, ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας που έχει από πλευράς φανερής διαφοράς δυναμικότητας, θα μπορέσει να μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε την λογική με την οποία σκοπεύει να κινηθεί ο Παναθηναϊκός στο συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα όμως και το ζητούμενο, δεν έχει να κάνει με ένα και μόνο παιχνίδι, ή πολύ περισσότερο μόνο στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη.

Αλλά είναι, αν ο Παναθηναϊκός θα κρατήσει ζωντανό το «πείραμα» της Ξάνθης, ένα πείραμα, που ελπίζω να μην ήταν απλά… πείραμα. Αλλά επιλογή που ήρθε μετά από ποδοσφαιρική σκέψη και όχι σαν αποτέλεσμα… αντικειμενικών συνθηκών λόγω κόπωσης, τραυματισμών και τα σχετικά.

Αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι καθοριστικό στοίχημα για την μετέπειτα αγωνιστική συμπεριφορά αλλά και αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού. Κάτι που θα συμφωνούνε οι περισσότεροι, ότι όχι μόνο δεν αξίζει, αλλά είναι απαράδεκτο να υποταχθεί σαν λογική και πρακτική, στην προστασία ή στο στενό ατομικό συμφέρον μεμονωμένων μονάδων της ομάδας.

Επιτέλους κάποια στιγμή στον Παναθηναϊκό, θα πρέπει η ομάδα, το συμφέρον της και η ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητά της, να μπουν πάνω από πρόσωπα, συμπάθειες και πάσης φύσεως… συντεχνίες.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Οι εκλογές της ΕΠΟ σε… ψήφους!
Οι εκλογές της ΕΠΟ σε… ψήφους!
Θα σας πέσουν τα σαγόνια! Η Γιάννα Τερζή με λευκό μαγιό!
Θα σας πέσουν τα σαγόνια! Η Γιάννα Τερζή με λευκό μαγιό!
Πυρ και μανία ο Άρης με Σαββίδη: «Η βλακεία είναι ανίκητη»
Πυρ και μανία ο Άρης με Σαββίδη: «Η βλακεία είναι ανίκητη»
«Καμπάνες» της UEFA σε Λέγκια, Απόλλων Λεμεσού και Αμπερντίν
«Καμπάνες» της UEFA σε Λέγκια, Απόλλων Λεμεσού και Αμπερντίν
«Έφυγε» από τη ζωή η Ζωή Λάσκαρη
«Έφυγε» από τη ζωή η Ζωή Λάσκαρη
Αυτοί είναι οι στρατιώτες που παρασύρθηκαν από τρένο στα Οινόφυτα – Τι αναφέρει το ΓΕΣ
Αυτοί είναι οι στρατιώτες που παρασύρθηκαν από τρένο στα Οινόφυτα – Τι αναφέρει το ΓΕΣ
Φωτιά σε σκάφος ανοιχτά του Φαλήρου
Φωτιά σε σκάφος ανοιχτά του Φαλήρου
Καταλονία - Επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς: Πέντε δράστες νεκροί - Έξι πολίτες τραυματίες (vids)
Καταλονία - Επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς: Πέντε δράστες νεκροί - Έξι πολίτες τραυματίες (vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης