Λεφτά στο λιμάνι, μέρος 1ο

Λεφτά στο λιμάνι, μέρος 1ο

Η αλήθεια είναι πως αρκετό καιρό σκέφτομαι να γράψω για την Λίβερπουλ. Όχι για να κάνω αγωνιστικές ή τακτικές κρίσεις, όχι για το ποιοι παίκτες είναι καλοί και ποιοι όχι ή για το αν η Λίβερπουλ θα έπρεπε να έχει περισσότερους πόντους, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της. Δεν διαφωνώ πως όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα ζητήματα, γι’αυτά άλλωστε συζητάει ο κόσμος, όμως έχω την αίσθηση πως οι κουβέντες γίνονται χωρίς τη σωστή βάση και σ’αυτήν θέλω ν’αναφερθώ.

Για να κρίνεις κάτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, νομίζω πως πρώτα θα πρέπει να σ’ενδιαφέρει το υπόβαθρό του. Γιατί δημιουργήθηκε, με ποια κριτήρια, τι σκοπούς εξυπηρετεί, ποιοι είναι οι στόχοι του, κτλ. Εν προκειμένω, για να κρίνεις τη φετινή Λίβερπουλ νομίζω πως είναι πιο ενδιαφέρον να σταθείς στην λογική πίσω από τις κινήσεις και μετά να προβείς σε κρίσεις οποιουδήποτε είδους, συνολικές ή ατομικές.

Οι φράσεις που ακούγονται συχνά για την ομάδα του Μέρσεϊσάιντ (ναι, με δύο τόνους) είναι “ξόδεψε πάρα πολλά” και “έπρεπε να πάρει καλύτερους παίκτες”. Για να ασχοληθούμε με το πρώτο θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσουμε αριθμούς κι ελπίζω να μην σας κουράσουν. Για να μην το κάνουμε ακόμα πιο πολύπλοκο, θα αφήσω τα ποσά σε βρετανικές λίρες.

Πάρε-δώσε

Από την ημέρα που ανέλαβαν οι νέοι ιδιοκτήτες, έχουν περάσει την πόρτα του Άνφιλντ εννέα ποδοσφαιριστές ως μεταγγραφές για την πρώτη ομάδα. Αυτοί ήταν οι Κάρολ (35), Σουάρες (23), Ντάουνινγκ (20, Χέντερσον (16), Άνταμ (7), Κοάτες (7), Ενρίκε (6.3) και ο Ντόνι με τον Μπέλαμι που αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι. Συνολικό κόστος χρημάτων που δόθηκαν σε ομάδες για την απόκτηση παικτών, λίγο πάνω από 114 εκατομμύρια λίρες.

Στο ίδιο διάστημα, η Λίβερπουλ πούλησε, άφησε ελεύθερους ή έδωσε δανεικούς μια καραβιά ποδοσφαιριστές. Για να μην σας αναφέρω παίκτες που δεν γνωρίζετε καν πως υπάρχουν, ας αρκεστούμε στους Τόρες, Μπάμπελ, Μεϊρέλες, Πόουλσεν, Κόουλ, Ακουϊλάνι, Ν’Γκογκ και Κοντσέσκι. Απ’αυτούς που πουλήθηκαν, η Λίβερπουλ εισέπραξε λίγο πάνω από 80 εκατομμύρια λίρες.

Η απλή αφαίρεση μας λέει πως το “αγόρασε-πούλα” έφερε τους Κόκκινους να έχουν ξοδέψει καθαρά περίπου 34 εκατομμύρια λίρες. Κάτι παραπάνω από 15 εκατομμύρια λίρες για κάθε μεταγγραφική περιόδο. Νούμερο που κάθε άλλο παρά οικονομική σπατάλη συνιστά.


Η συνολική ματιά

Αλλά, ας εμβαθύνουμε και λίγο περισσότερο στα νούμερα, με τον πολύ ενδιαφέροντα τρόπο που διάβασα σ’ένα κείμενο στο Ίντερνετ πριν μερικούς μήνες. Οι παίκτες που αποχώρησαν από το Άνφιλντ έπαιρναν, σύμφωνα με χοντρικούς υπολογισμούς, γύρω στα 35 εκατομμύρια λίρες. Όμως, οι εννέα που ήρθαν αμείβονται συνολικά με μόλις 23 εκατομμύρια λίρες, προκαλώντας ετήσιο “κέρδος” 12 εκατομμυρίων. Επιπλέον, τα ποσά που ανταλλάσσουν οι ομάδες στις αγοραπωλησίες παικτών ποτέ δεν καταβάλλονται ολόκληρα και με τη μία, αλλά κανονίζονται σε δόσεις, με διετές-τριετές βάθος χρόνου.

Έτσι, μπορούμε να κάνουμε τον εξής υπολογισμό σε βάθος τριετίας. Η Λίβερπουλ θα πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνει για τους νεοφερμένους περίπου 61 εκατομμύρια λίρες. Τριάντα οκτώ εκατομμύρια τον χρόνο προς τις πρώην ομάδες τους, συν τα 23 εκατομμύρια που είναι οι ετήσιες αμοιβές τους. Όμως, έχει ακριβώς το ίδιο νούμερο ως ετήσιο “κέρδος” απ’αυτούς που αποχώρησαν. Έχει να λαμβάνει 26 εκατομμύρια τον χρόνο από τις πωλήσεις, συν τα 35 εκατομμύρια που της κόστιζαν ετησίως τα συμβόλαια, μας κάνει ακριβώς 61 εκατομμύρια λίρες. Ο ορισμός του “μία η άλλη”.

Για να τελειώνουμε, λοιπόν, με τα νούμερα, αυτά λένε πως η Λίβερπουλ έχει ξοδέψει καθαρά 17 εκατομμύρια λίρες σε κάθε μεταγγραφική περίοδο, ποσό που δεν γίνεται να χαρακτηριστεί υπερβολικό. Αν προσθέσουμε και το οικονομικό όφελος στους μισθούς, που προέκυψε από τη συνολική αναδιάρθρωση της ομάδας, βλέπουμε πως όλο αυτό το πάρε-δώσε επηρέασε ελάχιστα τα ταμεία.

Το σχέδιο

Αυτά λένε οι αριθμοί όσον αφορά το αν η Λίβερπουλ ξόδεψε πολλά ή όχι. Οι Κόκκινοι κατάφεραν με σχεδόν μηδενικό κόστος να υπηρετήσουν πιστά το σχέδιο της “ανακαίνισης” που έβαλαν σε εφαρμογή οι νέοι ιδιοκτήτες μαζί με τον νέο τεχνικό διευθυντή και τον Νταλγκλίς.

Κι αυτό έλεγε απλά πράγματα. Να φτιαχτεί μια νέα ομάδα, με παίκτες που βρίσκονται είτε στην αρχή είτε στη μέση της καριέρας τους. Να φύγουν όλοι όσοι δεν υπολογίζονται, έστω και ως δανεικοί. Να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και με σωστές κινήσεις να βελτιωθεί ποιοτικά το σύνολο, παρά την πτώση στο μπάτζετ των συμβολαίων. Να κινηθεί έτσι η ομάδα, να φτιάξει μια νέα βάση έμψυχου δυναμικού, με μικρό ρόστερ που θα δώσει ευκαιρίες σε όλους. Στόχος, να μπει ξανά στην τετράδα, παρά τα απολύτως λογικά σκαμπανεβάσματα. Να επιστρέψει στα λεφτά του Champions League, ώστε να μπορεί να διαθέσει ακόμα περισσότερα χρήματα, για να αρχίσει να ανεβαίνει στο επίπεδο που απαιτείται για τα επόμενα βήματα.

Καλύτερα δανεικός

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής, η περίπτωση του Τζο Κόουλ. Κάλλιστα θα μπορούσαν να πάρουν το ρίσκο της “ανάστασης” του παίκτη, όμως “οι κανόνες” έλεγαν άλλα. Ακόμα κι αν ανέβαινε λίγο η απόδοσή του, ο παίκτης είναι στα 29 του και παίρνει πάρα πολλά. Το να βρει χρόνο κι αγώνες ο Χέντερσον, ώστε να αρχίσει να βγαίνει ως μεταγγραφή, ήταν σαφώς προτιμότερο από το ανέβει λίγο η απόδοση ενός παίκτη που πλησιάζει τα 30, δεν πρόκειται να αυξήσει την αξία του και παίρνει και πολλά.

“Καλύτερα πέντε καλά και πέντε άσχημα παιχνίδια από τον Χέντερσον από δέκα καλά ματς από τον Τζο Κόουλ, που κι αυτά δεν είναι σίγουρα”.

Έτσι, τον έβαλαν κι αυτόν στην τράνσφερ λιστ. Και παρότι δεν βρήκαν κάποιον να τον αγοράσει, ώστε να βάλουν κάτι στα ταμεία, δεν τον κράτησαν, αλλά τον έδωσαν δανεικό στην Λιλ. Προτίμησαν να πληρώνουν λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια για έναν παίκτη που παίζει αλλού, παρά να του δίνουν 5 εκατομμύρια, αφού δεν τον πίστευαν και δεν θα τον προτιμούσαν, ακόμα κι αν βελτιωνόταν.

Υπομονή και κανόνες

Σίγουρα όλοι οι παίκτες που ήρθαν δεν θα αποδειχθούν εξίσου σοφές επιλογές. Το ίδιο ισχύει και για τις αποχωρήσεις, πχ το ότι δεν ήθελα να φύγει ο Μεϊρέλες τό’χα γράψει ξεκάθαρα, από τις αρχές Ιουλίου κιόλας. Όμως, το σχέδιο υπηρετήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες, άσχετα αν σίγουρα δεν έγιναν όλα με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας. Αυτός θα αποδειχθεί στη συνέχεια του πρωταθλήματος, αφού παρήλθε το δίμηνο από την πρεμιέρα.

Σε επόμενα κείμενα κι όταν μας το επιτρέπει η επικαιρότητα θα συζητήσουμε και τα υπόλοιπα θέματα που αφήσαμε. Το αν η Λίβερπουλ μπορούσε να αγοράσει καλύτερους παίκτες, την οικονομική λογική πίσω από την κάθε περίπτωση, το πως έχουν πάει οι παίκτες μέχρι στιγμής, αλλά και το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του Λεμπρόν Τζέιμς.

Άλλωστε, υπάρχει λόγος να εμβαθύνουμε τόσο πολύ στην ομάδα του Νταλγκλίς. Βλέπετε, τους “κανόνες” και την λογική πίσω από τις κινήσεις της Λίβερπουλ τον τελευταίο χρόνο θα τους δείτε σύντομα στις οθόνες.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Άλτμαν: «Δεν ήρθα για προσωπικά βραβεία, αλλά για το μεγάλο κύπελλο»
Άλτμαν: «Δεν ήρθα για προσωπικά βραβεία, αλλά για το μεγάλο κύπελλο»
Super League: Ποινές για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό
Super League: Ποινές για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό
Σουμάχερ: Μεταφέρεται στις ΗΠΑ
Σουμάχερ: Μεταφέρεται στις ΗΠΑ
Απίστευτο! Ο πρόεδρος της Σιόν επιτέθηκε σε πρώην κόουτς του ΠΑΟΚ! (video)
Απίστευτο! Ο πρόεδρος της Σιόν επιτέθηκε σε πρώην κόουτς του ΠΑΟΚ! (video)
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης