Σιμάο - Βιτόλο, οι βάσεις του Φερέιρα

Σιμάο - Βιτόλο, οι βάσεις του Φερέιρα

Χαίρετε κύριοι. Όπως συμβαίνει πάντα μετά από καλά αποτελέσματα στον Παναθηναϊκό υπάρχει μια ευφορία.

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα της ομάδας του Φερέιρα στην Ξάνθη ήταν καλή. Μέχρι την αποβολή του Βιτόλο ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τέλεια τη βοήθεια και την ώθηση που του έδινε ο άνεμος. Έβγαλε σε αυτό το διάστημα αυτοματισμούς και η ανάπτυξή του ήταν σίγουρα ελκυστική. Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά τα δύο γκολ της Ξάνθης επιστρατεύτηκε η ψυχή αλλά χρειάστηκε και η βοήθεια από τον Φερέιρα που με την είσοδο του Κάντε θωράκισε την άμυνά του.

Προσωπικά συμφωνώ πολύ με τον Θέμη που και στο κείμενό του αλλά και στην εκπομπή ισχυρίστηκε πως το παιχνίδι στην Ξάνθη ήταν ειδικών συνθηκών και δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Είναι δεδομένο πως η δύναμη του αέρα όπως έκανε στο δεύτερο ημίχρονο τη μπάλα να φεύγει σαν τορπίλη και στο πρώτο έδινε φτερά στους παίκτες του Παναθηναϊκού και εμπόδιζε τους αμυντικούς της Ξάνθης. Όμως δεν γίνεται κανένας να αμφισβητήσει την προσπάθεια των παικτών του Φερέιρα να παίξουν με τη μπάλα κάτω και να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα με ορθολογικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό ο Πορτογάλος προπονητής να αντιληφθεί πως τη δυνατότητα στους Λέτο, Κουίνσι να είναι τόσο επιθετικοί και να πρεσάρουν ψηλά την έδωσε η ταυτόχρονη συμμετοχή του δίδυμου Βιτόλο, Σιμάο.

Στην Ελλάδα προσπαθώντας να δείξουμε πως γνωρίζουμε το σύγχρονο ποδόσφαιρο το βλέπουμε ανάποδα και ακυρώνουμε τη λογική. Σε οποιαδήποτε δεκαετία και αν βρισκόμαστε για να μπορείς να επιτεθείς πρέπει να έχεις καλή  αμυντική λειτουργία. Αν πίσω μπάζεις πολύ απλά δεν θα έχεις κατοχή για να μπορέσεις να χτίσεις το επιθετικό σου πνεύμα. Το πρέσινκ ψιλά χωρίς αμυντική ασφάλεια πίσω είναι κωμικό και μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα. Ο Βαλβέρδε επειδή έχει τους Μέλμπερκ – Αβραάμ στο κέντρο της άμυνας έχει την ευχέρεια σε κάποια παιχνίδια να χρησιμοποιεί περισσότερους επιθετικογενείς παίκτες από μέση και μπροστά χωρίς να το πληρώνει στα αποτελέσματα.

Στην πράξη βέβαια χωρίς δεμένο κέντρο η ομάδα του είναι χειρότερη αλλά κάποιες φάσεις θα τις γλιτώσει ο Μέλμπερκ, υπάρχει και ποιότητα μπροστά οπότε και η λάθος ποδοσφαιρική προσέγγιση του Βαλβέρδε δεν φαίνεται πάντα στα αποτελέσματα. Στον Παναθηναϊκός όμως με τα στόπερ που στελεχώνουν το ρόστερ δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παρουσιαστεί με σοφτ ποδοσφαιριστές στον άξονα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Φερέιρα φαίνεται πως σχεδιάζει έναν Παναθηναϊκό που ο επιθετικός του αλλά και οι δύο εξτρέμ του θα παίζουν πολύ ψηλά.

Για να μπορέσει όμως η τριάδα Ρούντολφ, Λέτο, Κουίνσι να μένει για αρκετό διάστημα ψηλά θα πρέπει να  το επιτρέψουν οι χαφ που θα παίζουν στον άξονα. Αν ο Πορτογάλος τεχνικός επιστρέψει σε διατάξεις με τους Κατσουράνη, Ζεκά στο κέντρο θα έρθουν παιχνίδια που θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Το δίδυμο Σιμάο, Βιτόλο αποδείχθηκε στην πράξη πως μπορεί να κάνει πολύ πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό καθώς απελευθερώνει σίγουρα 3 παίκτες. Στο παιχνίδι με την Ξάνθη ο Ζεκά έμεινε πιο χαμηλά στο πλάι για να βοηθάει στο μαρκάρισμα τον Μαρσελίνο και οι Κλέιτον, Λέτο, Κουίνσι είχαν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Αν στηριχτεί αυτή η λογική και δεν αποδειχθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη παρουσιάστηκε απλά για να πάρει ανάσες ο Κατσουράνης, ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει πολλά. Ο Φερέιρα με αυτόν τον τρόπο θα έχει ενεργούς όλους τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να τον βοηθήσουν.

Προσέξτε αν θεωρήσουμε δεδομένο πως στον κορμό της ομάδας βασικό δίδυμο στα χαφ θα είναι οι Βιτόλο, Σιμάο, τότε αναγκαστικά ο Κατσουράνης θα πάει στα στόπερ. Από τη στιγμή που στον άξονα γι' αυτόν δεν θα υπάρχει χώρος ο Φερέιρα υποχρεωτικά θα ψαχτεί για να βρει τον τρόπο που θα τον χωρέσει στην ομάδα. Είναι σίγουρο πως με αυτούς τους δύο αμυντικούς χαφ μπροστά του και με τον Μπουμσόνκ δίπλα του θα παίξει με την εμπειρία του και με την ποδοσφαιρική ευφυΐα που διαθέτει για πλάκα τη θέση.

Ο Κατσουράνης σαν στόπερ έχει για πλάκα άλλα 3 χρόνια ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Και το γεγονός πως διαβάζει τις φάσεις θα τον βοηθήσει να καλύπτει λάθη του Μπουμσόνκ και του ακραίου μπακ. Και προσέξτε ο Κατσουράνης για στόπερ είναι γρήγορος, για χαφ είναι αργός. Με αυτήν τη λογική θα ωφεληθεί και η Εθνική καθώς ο Κατσουράνης θα βγάλει πιο εύκολα την σαιζόν παίζοντας σαν στόπερ. Ο Πορτογάλος τεχνικός αδικεί συστηματικά τον Καραγκούνη. Είναι φανερό πως στη δική του φιλοσοφία ο ίδιος πιστεύει πως ο Κάρα δεν είναι απαραίτητος. Δεν γίνεται όμως να αγνοεί τη χρησιμότητά του σε παιχνίδια ειδικών συνθηκών και όταν η ομάδα του δέχεται πίεση.

Αποδείχθηκε πως ήταν έγκλημα που δεν τον εμπιστεύτηκε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια το καλοκαίρι. Στους αγώνες λοιπόν που χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση στο κέντρο η τριάδα Βιτόλο, Σιμάο, Καραγκούνη σου εξασφαλίζει καλή αμυντική λειτουργία. Όταν θα θες να διατηρήσεις δίδυμο στον άξονα αλλά δεν μπορείς να έχεις έναν εκ των Σιμάο, Βιτόλο ο Καραγκούνης είναι πολύ πιο χρήσιμος από τον Κατσουράνη. Έχοντας μόνο δυο αμυντικούς χαφ πρέπει αυτοί να μπορούν να πάνε να πρεσάρουν ψηλά. Ο Κατσουράνης παίζει τη θέση με το στόμα και τα ματιά. Στην Ξάνθη για παράδειγμα το μοναδικό λάθος που έκανε ο Φερέιρα είναι όταν αποβλήθηκε ο Βιτόλο δεν έβαλε τον Καραγκούνη που μπορεί να πρεσάρει, να κρατήσει μπάλα αλλά τον Κατσουράνη και έτσι ο Παναθηναϊκός αμύνθηκε περισσότερο παθητικά και άφησε χώρους στο πλάι.

Μονιμοποιώντας το δίδυμο Σιμάο, Βιτόλο  βοηθάς και κρατάς φρέσκους  τους Καραγκούνη, Κατσουράνη και κάνεις πιο εύκολη τη ζωή και των υπόλοιπων. Αποδείχθηκε στην πράξη πως με αυτό το δίδυμο οι Λέτο, Κουίνσι απελευθερώνονται σε μεγάλο ποσοστό από τα αμυντικά τους καθήκοντα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον Ζεκά να απελευθερωθεί από τα δύσκολα καθήκοντα στο χώρο του κέντρου (που θα τον δυσκολέψουν πολύ όταν ανεβαίνει το επίπεδο του αντιπάλου) και του δίνουν τη δυνατότητα να βελτιωθεί παίζοντας στα δεξιά. Ενώ πολύ καλύτερα θα νιώσουν και οι δύο ακραίοι μπακ. Όταν έχεις σαν δίδυμο τους Σιμάο, Βιτόλο είναι εύκολο όταν ο αντίπαλος εξτρέμ έχει τη μπάλα ο ένας να βοηθάει τον μπακ που είναι στην πλευρά του και ο δεύτερος χαφ να καλύπτει μόνος του τον άξονα.

Ακόμα και ο Σπυρόπουλος θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν θα ξέρει πως στις περισσότερες φάσεις διαγώνια θα τον καλύπτει ο Βιτόλο. Δυστυχώς ο Ισπανός χαφ πήρε δύο αυστηρές κίτρινες με την Ξάνθη και θα περιμένουμε για να δούμε αν από ανάγκη πήγε ο Φερέιρα σε αυτήν τη λογική ή αποτελεί συνειδητή επιλογή για το μέλλον. Επαναλαμβάνω πως βάση ρόστερ το επιθετικό ποδόσφαιρο που έχει στο μυαλό του ο Φερέιρα μόνο με τη συνύπαρξη Σιμάο, Βιτόλο μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε βάθος χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται όλη η ομάδα και ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να εκμεταλλευτεί άλλο του το υλικό.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Κέρκυρα: Με έναν επιθετικό στο Περιστέρι!
Κέρκυρα: Με έναν επιθετικό στο Περιστέρι!
«Χορός» εκατομμυρίων για Κουτίνιο – Αστρονομική η διαφορά ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ
«Χορός» εκατομμυρίων για Κουτίνιο – Αστρονομική η διαφορά ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ
Αγώνες ταχύτητας κι αμάξια κλασικά, έτσι μάθαμε από παιδιά!
Αγώνες ταχύτητας κι αμάξια κλασικά, έτσι μάθαμε από παιδιά!
Παναθηναϊκός Superfoods: «Νέα ομάδα, νέα φανέλα»!
Παναθηναϊκός Superfoods: «Νέα ομάδα, νέα φανέλα»!
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
Mediterranean College Employability Fair 2017
Mediterranean College Employability Fair 2017
«Βόμβα»: «Κόβεται» το Survival Secret του Epsilon!
«Βόμβα»: «Κόβεται» το Survival Secret του Epsilon!

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης