Αδικεί την δουλειά του ο Βαλβέρδε

Αδικεί την δουλειά του ο Βαλβέρδε


Χαίρετε κύριοι

Για την επανεμφάνιση του Παναθηναϊκού θα μιλήσουμε σίγουρα με τον Θέμη στην εκπομπή και θα αναφερθώ στο επόμενο κείμενο μου. Το χτεσινό ντέρμπι δεν προσφέρεται για πολλές αναλύσεις.

Το επίπεδο θεάματος ήταν πολύ χαμηλό και σε αυτό την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο προπονητής του Ολυμπιακού. Ομολογώ πως την Παρασκευή το βράδυ τα έχασα όταν πήγα στο σταθμό για να κάνω την εκπομπή και ο αρχισυντάκτης Τάσος Γιαννακόπουλος μου μετέφερε την τελική δοκιμή του Βαλβέρδε.

Μέχρι την προπόνηση της Παρασκευής ήταν φανερό πως ο αγώνας με την ΑΕΚ αποτελούσε μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει στη θέση του ο Μακούν και να αρχίσει να ενσωματώνεται με το παιχνίδι της ομάδας. Ο Βαλβέρδε όμως είχε διαφορετική άποψη. Παρότι γνωρίζαμε από την πρώτη του προπόνηση πως ο Κωστένογλου θα παίξει με τρία κεντρικά χαφ ο προπονητής του Ολυμπιακού παρέταξε ένα σχήμα που έδινε στους παίκτες της ΑΕΚ τη δυνατότητα να ελέγξουν το χώρο του κέντρου. Δεν χρειάζεται να δεις το παιχνίδι για να καταλάβεις πως οι Μάκος, Βάργκας, Λαγός με τις βοήθειες του Λεονάρντο μπορούν να πάρουν μονομαχίες και τον έλεγχο του ρυθμού από τους Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα, Φουστέρ. Πάνω σε αυτό το κομμάτι αναλώθηκε και όλη η εκπομπή της Παρασκευής.

Στο ΟΑΚΑ απλά είδαμε να επαληθεύεται η ποδοσφαιρική λογική. Χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει ο Βαλβέρδε να παρατάξει σχήμα που θα χάσει το κέντρο από την ΑΕΚ. Και όμως τα κατάφερε βάζοντας μοναδικό καθαρό αμυντικό χαφ τον Ορμπάιθ που παίζει αποκλειστικά στο χώρο του, δίπλα του τον Ιμπαγάσα ο οποίος δεν είχε κανένα στήριγμα ώστε να μπορέσει να βγάλει τις δημιουργικές του ικανότητες και μπροστά τους τον Φουστέρ που σε ακόμα ένα δυνατό παιχνίδι δεν ακούμπησε μπάλα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο Ιμπαγάσα να κάνει το χειρότερό του παιχνίδι στην Ελλάδα και όλοι οι χαφ της ΑΕΚ να διακριθούν. Το παιχνίδι ήρθε εύκολα στα μέτρα των παίκτες του Κωστένογλου. Η ΑΕΚ κέρδισε στην σκακιέρα. Για την ακρίβεια ο Βαλβέρδε έδωσε τη παρτίδα με τον τρόπο που έπαιξε στον Κωστένογλου. Στην πράξη όμως η νίκη δεν ήρθε πολύ απλά γιατί το ρόστερ της ΑΕΚ υστερεί πολύ σε σχέση με του Ολυμπιακού.

Δεν μπορεί το παλικάρι

Επίσης πρέπει κάποια στιγμή να δούνε στην ΑΕΚ την πραγματικότητα. Δεν πάει άλλο με τον Λυμπερόπουλο. Ο Λύμπε έχει πίσω του μεγάλη ιστορία. Έβλεπα στο pre game του συνδρομητικού τους φίλους της ΑΕΚ να πηγαίνουν στο γήπεδο και όποιον ρώταγε ο δημοσιογράφος έλεγε πως θα σκοράρει ο Λύμπε. Το όνομά του όντως σε προδιαθέτει να ελπίζεις. Όμως στο γήπεδο δεν αρκεί το όνομα πρέπει και να βαστάνε τα πόδια σου. Ο Λύμπε αυτήν την εποχή τουλάχιστον δεν μπορεί.

Ο άνθρωπος φαίνεται πως ταλαιπωρείται που αγωνίζεται. Δεν έχει δυνάμεις ούτε καλά καλά για να κοντρολάρει τη μπάλα. Μόνο τη φάση στο 41ο να δει κανείς  να βάζει τα χέρια του για να κατεβάσει μια εύκολη παράλληλη πάσα του Λεονάρντο στο ύψος του στήθους και την ώρα τού σουτ να μην έχει δύναμη να βάλει για να φτάσει τη μπάλα στο τέρμα, φτάνει για να καταλάβεις την κατάστασή του. Ο Κωστένογλου πρέπει να δει την πραγματικότητα και επίσης να αντιληφθεί πως ο Λεονάρντο έκανε τη διαφορά γιατί πολύ απλά ξέρει μπάλα και έχει τη δυνατότητα να τρέξει μαζί της.

Η ΑΕΚ έχει ακόμα έναν παίκτη που μπορεί να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο και δεν έχει την πολυτέλεια να τον αφήνει στον πάγκο. Τώρα που χτύπησε ο Γκουντιόνσεν θα είναι έγκλημα να μείνει ο Κάρλος στον πάγκο και να δοκιμάσει σχήματα με τους Μπέλεκ – Λύμπε στη βασική ενδεκάδα. Όπως είναι το ρόστερ της ΑΕΚ η μόνη λύση είναι διατήρηση του 4-3-3 στη λογική του ντέρμπι.

Το τρικ αλώστε με τον Μάκο χαμηλά απέδωσε και δίνει τη δυνατότητα στον Κωστένογλου να ξεμπερδέψει από τον Γκέντσογλου και να έχει δύο εκ των Βάργκας, Λαγό, Καφέ για τις θέσεις των εσωτερικών χαφ. Και αυτό το σχήμα θα αποδώσει καλύτερα με τους Λεονάρντο, Κάρλος να αγωνίζονται ψηλά από την τριάδα του κέντρου. Φυσικά θα πρέπει να κάνει και μια προσευχή ώστε ο Μπέλεκ να αρχίσει να βρίσκει δίχτυα.

Από την εποχή Όσιμ

Για να επανέλθουμε όμως στον Ολυμπιακό, η αλήθεια είναι πως ο Βαλβέρδε μου είναι αρκετός συμπαθής. Μόνο τον τρόπο που φέρεται στον πάγκο να δει κανείς είναι φανερό πως σαν άνθρωπος έχει μια ποιότητα. Η εικόνα να χαϊδεύει τον Κοντοέ και από τον πάγκο την ίδια στιγμή να του πετάνε με δύναμη τη μπάλα δείχνει τη διαφορά χαρακτήρα του Βαλβέρδε με τους υπόλοιπους. Μόνο που η αντιμετώπιση στο θέμα Μακούν με ενοχλεί αρκετά. Δεν περιμένει κανείς άλλωστε από έναν άνθρωπο με τη δική του κουλτούρα να βάλει τον εγωισμό του πάνω από την ομάδα και εις βάρος ενός δικού του ποδοσφαιριστή.

Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ έκανε ότι περνάει από το χέρι του για να μην τον χρησιμοποιήσει. Μέχρι και τον Αβραάμ δεξί μπακ έβαλε για να μην δώσει την ευκαιρία στον Μακούν να αγωνιστεί. Πραγματικά τόσο μεγάλη επιμονή και προσπάθεια να απαξιωθεί η μεταγραφή ενός προέδρου έχω να δω από την εποχή του Δανιήλ και στη συνέχεια του Οσίμ με τον Μπορέλι. Και εδώ δεν έχουμε μια περίπτωση ενός ταλέντου που δεν έχει γίνει σωστή αξιολόγηση των δυνατοτήτων του από τον προπονητή. Ο Μαρινάκης έφερε στον Βαλβέρδε έναν έτοιμο ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα πίσω του.

Είναι παράλογο μόνο που θεωρεί πως ο Ορμπάιθ ή ο Φέισα πρέπει να είναι στον αρχικό κορμό της ομάδας και όχι ο Μακούν. Κανονικά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να χτιστεί πάνω στους Μέλμπερκ, Αβραάμ, Τοροσίδη, Μακούν, Ιμπαγάσα, Μιραλάς. Μια εξάδα δηλαδή ποδοσφαιριστών πολύ υψηλού επιπέδου για τα ελληνικά δεδομένα, που σου εξασφαλίζει αμυντική λειτουργία, ποιότητα και τη δυνατότητα να φανείς ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο. Ο Βαλβέρδε όμως ακυρώνει χωρίς λόγω τη μεταγραφή Μακούν, έχει δώσει σημαντικό ρόλο σε παίκτες που θα έπρεπε να είναι συμπληρωματικοί όπως οι Ορμπάιθ, Φουστερ και χρησιμοποιεί τον Μιραλάς συνεχώς στη μοναδική θέση που δεν μπορεί να έχει διάρκεια στο παιχνίδι του. Δεν τα γράφω όλα αυτά γιατί θεωρώ πως πρέπει ο Ολυμπιακός να αλλάξει προπονητή.

Ο Βαλβέρδε είναι καλός προπονητής. Για εμένα σίγουρα ο καλύτερος που είχε ο Ολυμπιακός την τελευταία δεκαετία. Όμως κάποιες του επιλογές κρατάνε την ομάδα του πίσω και δεν βοηθούν ώστε να βγουν οι πραγματικές δυνατότητες του ρόστερ στο γήπεδο. Πέρα απ' όλα αυτά η αντιμετώπιση του Μακούν δείχνει εμπάθεια και δεν γίνεται να μην έχει ενοχλήσει τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Και το χειρότερο είναι πως αυτήν τη φορά ο Μαρινάκης έχει δίκιο να είναι στραβωμένος από τον τρόπο που χειρίζεται ο προπονητής τη μεταγραφή που του έκανε.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Θλάση ο Τσάβες και 3-4 εβδομάδες εκτός
Θλάση ο Τσάβες και 3-4 εβδομάδες εκτός
Πογέτ για τον πάγκο του Ολυμπιακού
Πογέτ για τον πάγκο του Ολυμπιακού
Αγωνία για τρεις στην ΑΕΚ
Αγωνία για τρεις στην ΑΕΚ
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης