Εμείς κι ο Άγγελος

Εμείς κι ο Άγγελος

“Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που είπες.
Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που έκανες.
Αλλά, οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν ποτέ πως τους έκανες να νοιώσουν”.
Μάγια Ανγκέλου.

Ίσως θα σας φανεί περίεργο, αλλά την πρώτη φορά που διάβασα τη φράση αυτή, ένα από τα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν το ποδόσφαιρο κι η συμπεριφορά των οπαδών. Εκεί, σκέφτηκα, η Αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια κάπου κάνει λάθος, κάπου η θεωρία της κάνει νερά.

Ειδικά αν μιλάμε για έλληνες οπαδούς. Όχι, δεν υποστηρίζω πως έχουμε την αποκλειστικότητα, το φαινόμενο συναντάται σε όλες τις χώρες. Όμως, την δικιά μας ξέρω καλά και σ’αυτήν είμαι σίγουρος πως την οπαδική μας συμπεριφορά την χαρακτηρίζει πάνω απ’όλα αυτό ακριβώς. Ξεχνάμε πως μας έκαναν να νοιώσουν κάποιοι άνθρωποι, και μάλιστα το κάνουμε πολύ εύκολα. Για πλάκα.

Τρανότερο παράδειγμα από τη συμπεριφορά κόσμου και Τύπου στην Εθνική του 2004 δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει και πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση ποδοσφαιριστή από τον Άγγελο Χαριστέα. Τον μοναδικό ποδοσφαιριστή στην ιστορία που μοιάζει να έχει μόνο εχθρούς και κανέναν φίλο.

Χωρίς φίλους

Έχει γραφτεί κι έχει ειπωθεί αρκετές φορές πως ένα από τα αίτια της στάσης απέναντι στον Χαριστέα είναι πως δεν φόρεσε φανέλα μεγάλης ομάδας, δεν ταυτίστηκε ποτέ με καμία. Μοιραία, δεν απέκτησε φανατικούς φίλους που τον αγάπησαν μέσω των παιχνιδιών που έκανε με την ομάδα τους. Και μη γελιέστε, αυτό έκανε μεγάλη διαφορά.

Βλέπετε, η Εθνική ομάδα ήταν πάντα ένα πεδίο όπου ο Τύπος εξαντλούσε κάθε αυστηρότητα, ακριβώς γιατί δεν ήταν σύλλογος, ώστε να έχει φανατικούς οπαδούς. Έτσι, ο δημοσιογράφος δεν είχε κανένα κόστος αν το παρατράβαγε με την κριτική και τους χαρακτηρισμούς του. Κανείς δεν σταμάτησε ν’αγοράζει μια εφημερίδα ή ν’ακούει μια εκπομπή επειδή ξέσκισε την Εθνική ομάδα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Χαριστέας ήταν το ιδανικό θύμα. Αν τα έβαζες με τον Ζαγοράκη, θα δυσαρεστούσες τα Παόκια, αν τα έβαζες με τον Ντέμη, θα δυσαρεστούσες τους ΑΕΚτζήδες, κτλ. Ο ιδανικός για να ξεσκίσεις χωρίς κανένα πρόβλημα ήταν ο Άγγελος. Όσο πιο σκληρή και ξυπνητζίδικη ήταν η κριτική σου, τόσο περισσότερο θα άρεσε στο κοινό.

Κύριος Χαριστέας

Όμως, θα ήταν λάθος να αποδώσουμε τη συμπεριφορά που έχει εισπράξει ο Χαριστέας μόνο στο γεγονός πως δεν έπαιξε σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ. Η στάση του κόσμου και του Τύπου απέναντί του καθρεφτίζει άλλα, πιο βαθιά ζητήματα.

Όταν πήραμε το Euro ο Χαριστέας ήταν απλώς ο Άγγελος, όπως ο Γιαννακόπουλος ήταν απλώς ο Στέλιος, ο Ζαγοράκης ήταν απλώς ο Θοδωρής, ο Βρύζας ήταν απλώς ο Ζήσης, κτλ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν δεν τα καταφέραμε στο Euro του 2008, θυμάμαι σαν και τώρα τον Χαριστέα να μιλάει ζωντανά στο δελτίο του Αντένα.

Αυτό που μ’είχε καταθλίψει, δεν ήταν πως είχαν σε παράθυρο καλεσμένο τον Αλέφαντο για να ξεσκίσει τον ποδοσφαιριστή. Η ελληνική τηλεόραση δεν είναι τέτοια που μας δίνει το δικαίωμα να περιμένουμε καλύτερες συμπεριφορές. Λογικό ήταν να βγάλουν τον Αλέφαντο παράλληλα με τον Χαριστέα, για να ακολουθήσει ο,τι ήταν δεδομένο πως θα ακολουθήσει.

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι ο δημοσιογράφος να τον αποκαλεί “κύριε Χαριστέα”. Μια ατάκα, χίλιες λέξεις. Για όλους μας. Στη νίκη, ο παίκτης είναι ο Άγγελος. Στην αποτυχία, είναι ο κύριος Χαριστέας. Κι αυτή η μικρή, αλλά τόσο ουσιώδης αλλαγή, δεν χαρακτηρίζει φυσικά μόνο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, αλλά την πλειοψηφία Τύπου και φιλάθλων. “Αυτοί” είμαστε.

Όντως, δεν ξεχνάνε

Τελικώς, ίσως η Μάγια Ανγκέλου να έχει δίκιο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να ξεχάσουν πως τους έκανες να νοιώσουν. Κι ίσως αυτό να πληρώνει εσαεί ο Άγγελος. Όχι πως ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει τη χαρά που τους έδωσε. Όχι, αυτό ξεχνιέται εύκολα. Αυτό που δεν μπορούν να ξεχάσουν είναι πως τους έκανε να αισθάνονται μαλάκες.

Γιατί εικάζω πως έτσι ένοιωθαν μέσα τους όταν τον έβλεπαν να σκοράρει και να χαμογελάει. Αυτός που θεωρούν άμπαλο, άχρηστο, άτεχνο, αργό και βολεμένο δημοσιοσχετίστα. Να πετυχαίνει και όχι μόνο να τους διαψεύδει, αλλά να τους αναγκάζει και να τον χειροκροτήσουν, να χαρούν με αυτόν, γι’αυτόν.

Κι έτσι, όταν η καριέρα του πήρε τα κάτω της, το συναίσθημα που αναδυόταν πρώτο από μέσα τους δεν ήταν η χαρά των επιτυχιών, αλλά η οργή που μάζευαν όταν τον έβλεπαν να τους διαψεύδει. Δεν ένοιωθαν την ανάγκη να τον προστατεύσουν, τιμώντας έτσι τη έκσταση που έζησαν μαζί του, αλλά έβλεπαν την ευκαιρία να πάρουν το αίμα τους πίσω. Μια ευκαιρία για εκδίκηση, όχι μια στιγμή που απαιτούσε στήριξη κι αγάπη.

Κουράγιο

Βλέπετε, ο Άγγελος είτε στα καλά του, είτε στα άσχημά του, ένας μέτριος ήταν. Δεν θεωρήθηκε ποτέ κλάση, ακόμα κι όταν πέταγε. Κι ο κόσμος έχει συνηθίσει να βλέπει τους προικισμένους να πετυχαίνουν. Όταν βλέπει τον “μέσο όρο” να φτάνει στην κορυφή, αισθάνεται άβολα.

Γιατί όταν πετυχαίνει ο ταλαντούχος, το ταλέντο του αποτελεί το άλλοθι του καθενός για το γεγονός πως ο ίδιος δεν έχει πετύχει και πολλά στη ζωή του. Όταν, όμως, ο “μέτριος” κατακτά την κορυφή, τότε αρχίζουν οι ενοχές για την προσωπική μετριότητα του καθενός.

Έτσι, για πολλούς ο Χαριστέας ήταν αυτός που τους έκανε να αισθάνονται άβολα με τον εαυτό τους, γιατί πέτυχε χωρίς φανταχτερά εφόδια, χωρίς να είναι προικισμένος, χωρίς να είναι φτιαγμένος για να πετύχει. Ελπίζω πως υπάρχουν και κάποιοι που η ιστορία του τους δίδαξε και τους διδάσκει ακόμα την αξία της πίστης, της θέλησης, της προσήλωσης, της δουλειάς, της φλόγας στο βλέμμα.

Γιατί, σύμφωνα πάλι με την Μάγια Ανγκέλου, η σημαντικότερη των αρετών είναι το κουράγιο. Χωρίς αυτό, δεν μπορείς να έχεις με συνέπεια καμία άλλη αρετή. Και χάρις σ’αυτό ο Άγγελος είναι ακόμα εδώ. Σκοράρει, στο Αγρίνιο, στην Κέρκυρα, στην Τιφλίδα και τρέχει μ’αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο προς τον πάγκο.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Το πανόραμα του Κυπέλλου Ελλάδας
Το πανόραμα του Κυπέλλου Ελλάδας
Παναιγιάλειος - Άρης 0-1: Καβάλα στ’ άλογο!
Παναιγιάλειος - Άρης 0-1: Καβάλα στ’ άλογο!
Τσάβες: «Χαρούμενος για το γκολ» (pic)
Τσάβες: «Χαρούμενος για το γκολ» (pic)
Τρέξε Χωρίς Τερματισμό: Ο Υπερμαραθώνιος της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε!
Τρέξε Χωρίς Τερματισμό: Ο Υπερμαραθώνιος της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης