Από τη «φτώχεια» στην καταξίωση…  (Ποιος… Δομάζος; Ζαραδούκας!)

Από τη «φτώχεια» στην καταξίωση… (Ποιος… Δομάζος; Ζαραδούκας!)

Από τα ελληνικά γήπεδα (που κάποτε ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, κανονικές κινητές… λαιμητόμοι) πέρασαν τεράστιοι ποδοσφαιριστές, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να κάνουν τεράστια καριέρα σε πραγματικά μεγάλες ομάδες του εξωτερικού.

Κι ήταν αλήθεια παίχτες-ορχήστρες, απ’ αυτούς που μπορούσαν (και κατά καιρούς το έκαναν) να πάρουν μόνοι τους ένα παιχνίδι.

Από δεκάρια; Σε βάθος χρόνου, να φαν κι οι κότες! Μίμης Δομάζος, Μίμης Παπαϊωάννου (που μπορούσε με την ίδια άνεση να παίζει και μπροστά), Γιώργος Κούδας, είναι μια… αγία τριάδα της μεσαίας γραμμής.

Ο συγκλονιστικός Γιώργος Δεληκάρης ήταν από μόνος του ειδική και ξεχωριστή κατηγορία, όπως και μεταγενέστερα ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ενώ βέβαια δίπλα σ’ αυτούς υπήρξαν χαφ… χαφάρες! Από τον παίχτη-ορχήστρα Τάκη Λουκανίδη, μέχρι τους Κώστα Ελευθεράκη, τον αφανή Στάθη Χάϊτα, τους Θεσσαλονικείς Σταύρο Σαράφη, Ντίνο Κούη, Χρήστο Τερζανίδη και κάμποσους άλλους.

Βγήκαν και μεταγενέστεροι παιχταράδες με τεράστια ευφυΐα όπως ο Βασίλης Καραπιάλης, και βέβαια κυνηγοί… θάνατος, όπως ο Δημήτρης Σαραβάκος (με τη μεγάλη Γιουβέντους στο κατόπι του!), ο Θωμάς Μαύρος που… ακόμα σκοράρει, ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Μάϊκ Γαλάκος βέβαια, αλλά και  προγενέστεροι όπως ο Γιώργος Σιδέρης και ο Αντώνης Αντωνιάδης, για να μην πάμε και πιο παλιά, στην εποχή του Κώστα Νεστορίδη (τον μόνο μεγάλο που δεν έχω δει να αγωνίζεται).

Δεν αναφέρθηκα καν σε μεγάλους τερματοφύλακες (Οικονομόπουλος, Κελεσίδης, Σαργκάνης) ή αμυντικούς ογκόλιθους, αλλά για τους καθαρά δημιουργικούς ποδοσφαιριστές, που σήκωναν την ομάδα στους ώμους τους.

Μιλάμε δηλαδή για παίχτες που είναι η libro d’ oro του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν από τα γήπεδα (αυτοί και ενδεχομένως κι άλλοι) με ένα μεγάλο παράπονο: δεν είδαν ποτέ την εθνική ομάδα να μεγαλουργεί πραγματικά και να δίνει το παρών στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού.

Ήταν σχεδόν δεδομένο (και το θυμούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία) ότι η Εθνική θα αποκλειστεί στα προκριματικά.

Σε όλες οι μεγάλες διοργανώσεις, παγκόσμια κύπελλα και Euro, δεν υπήρχε η λέξη Ελλάδα.

Γι’ αυτό και είχε μείνει σταθμός για γενιές ολόκληρες η παρουσία της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό του 1980 με την ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια (Κωνσταντίνου, Κυράστας, Φοιρός, Καψής, Ιωσηφίδης, Λιβαθινός, Κούης, Τερζανίδης, Αρδίζογλου, Αναστόπουλος, Κωστίκος, Γαλάκος, Μαύρος, Μπάμπης Ξανθόπουλος, Πουπάκης, Γούναρης, Ραβούσης, Νικολάου, Νικολούδης, Κούδας ήταν οι είκοσι που χρησιμοποιήθηκαν).

_

Στις τόσες  δεκαετίες λοιπόν που πέρασαν, τα… τρένα περνούσαν με σταθερές διαδρομές, αλλά οι πραγματικά σπουδαίοι Έλληνες παίχτες έμεναν απ’ έξω. Τα έχαναν όλα!

Από το 1980 και την παρθενική μας συμμετοχή σε κάτι σπουδαίο όπως το Ευρωπαϊκό, πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια για την παρθενική συμμετοχή μας στο μουντιάλ της Αμερικής το 1994.

Πάλι Αλκέτας Παναγούλιας, πρόκριση-όνειρο, αναμφίβολα.

Μόνο που φύγαμε με την… ουρά στα σκέλια, με τρεις ήττες και 10-0 γκολ αλλά και πολλές προστριβές που προέκυψαν.

Έστω κι έτσι, οι παίχτες εκείνοι πέρασαν στην ιστορία.

Μήνου, Αποστολάκης, Κολιτσιδάκης, Μανωλάς, Καλιτζάκης, Τσαλουχίδης, Νιόπλιας, Σαραβάκος, Κωφίδης, Τσιαντάκης, Μαραγκός, Μαχλάς, Μητρόπουλος (με Αργεντινή), Ατματσίδης, Καραταϊδης, Αποστολάκης, Καραγιάννης, Καλιτζάκης, Κωφίδης, Χατζίδης, Μητρόπουλος, Μαραγκός, Νιόπλιας, Αλεξούδης, Δημητριάδης, Μαχλάς (με Βουλγαρία), Καρκαμάνης, Καραγιάννης, Καλιτζάκης, Αλεξίου, Τσαλουχίδης, Νιόπλιας, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης, Κωφίδης, Χατζίδης, Αλεξανδρής, Μαχλάς, Δημητριάδης (με Νιγηρία) ήταν αυτοί που πήραν το βάπτισμα του πυρός σε παγκόσμιο κύπελλο.

88269

Κι από εκείνο το μουντιάλ μέχρι της συμμετοχή μας στο επόμενο Euro και τελικά την κατάκτησή του, πέρασαν άλλα δέκα χρόνια.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: πολλοί από τους μεταγενέστερους παίχτες (κι επικαλούμαι τη μαρτυρία του έχοντα μνήμες, παραστάσεις και φεύ, χρόνια, του κασκαντέρ Στέλιου Μαρκάκη), μπορεί και να μην έφταναν ούτε στα αποδυτήρια που άλλαζαν οι παλιοί, αυτούς που προαναφέραμε κι άλλους που δεν συμπεριλάβαμε.

Ναι, υπήρχε διαφορά κλάσης, για να το πω έτσι κομψά.

Υπάρχει όμως αυτό το περίφημο «αλλά…». Το ταλέντο των παλιών μπορεί να ξεχείλιζε, αλλά δεν έβγαινε πουθενά. Ίσως και να έπαιζε ο καθένας για τον εαυτό του, ίσως να μην προσαρμόζονταν και να μην εντάσσονταν στο σύνολο, ίσως να μην υπήρχε η προσήλωση στο πλάνο, αν υπήρχε πλάνο, ίσως πάλι να το έβλεπαν σαν ταξίδι αναψυχής…

Έτσι η νεώτερη γενιά, αυτή από το 2004 και μετά, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα κατάφερε περίφημα, έστω κι αν της χρέωναν (χρεώνουν…) πολύ λιγότερο ταλέντο και κλάση…

Δηλαδή –σε μια πιο χαλαρή μετάφραση- δεν πήγε ο Δομάζος και πάει ο Κονέ, δεν πήγε ο Δεληκάρης και πάει ο Ζαραδούκας, δεν πήγε ο Καραπιάλης και πάει ο Φετφατζίδης.

Τι κατάφερε η γενιά του Γιώργου Καραγκούνη, του Χαριστέα, του Κατσουράνη, για να πιάσουμε τους παλιούς;

Πολύ απλά… θριάμβευσε, με βάση τους αριθμούς αλλά και την αφήγηση της ιστορίας! Αυτής της ιστορίας που δεν έχει συναίσθημα και δεν επηρεάζεται από το αν κάποιος λέγεται (μέγας) Χατζηπαναγής ή Καραγκούνης.

Από το 2004 λοιπόν και μετά, η Εθνική πήγε σε τρία Euro (έχοντας μάλιστα κατακτήσει το ένα), ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα Confederation Cup, και, ποιος ξέρει, ίσως ξαναδούμε πολύ σύντομα κι άλλο μουντιάλ!

Γι’ αυτό χρωστάμε ευγνωμοσύνη στον Ότο Ρεχάγκελ που δεν έφερε απλά την τεχνογνωσία του, αλλά την πειθαρχία, την αγάπη για την ομάδα, το δέσιμο μαζί της, την υποταγή στο σύνολο.

Κι αυτή την αλάνθαστη συνταγή ακολούθησε και ο Φερνάντο Σάντος, βάζοντας και τη δική του προσήλωση στο στόχο.

Το φαντεζί δεν συμβαδίζει πάντα με την επιτυχία. Ίσως μάλιστα δεν συμβαδίζει ποτέ!

Αλλά όταν αυτή η Εθνική είναι σταθερά παρούσα στα μεγάλα ραντεβού, τι να ψάξει κανείς; Τις ντρίμπλες του «στρατηγού» και τα μαγικά του «Νουρέγιεφ»;

Άλλωστε τα πάντα αποτυπώνονται στη χρυσή λίστα των δέκα: Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, ΕΛΛΑΔΑ, Πορτογαλία από την Ευρώπη, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη από τον υπόλοιπο κόσμο!

Μαγικό και συνάμα απίστευτο…

Και το λέει κάποιος που είδε και Δομάζο και Χατζηπαναγή και Κούδα και Παπαϊωάννου και Μαύρο και Σαραβάκο και πολλά από τα λεγόμενα «ιερά τέρατα» του ελληνικού ποδοσφαίρου ever!

Αλλά αυτή η παρέα από το 2004 και μετά κατάφερε αυτό που όλοι οι υπόλοιποι μαζί δεν γνώρισαν ποτέ…

Κι αυτό δεν μπορούμε να το πετάξουμε στα σκουπίδια ούτε να το βάλουμε στο μαγγανοπήγαδο της εποχής, την απόλυτη και συνεχή αμφισβήτηση για όλους και για όλα… 

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Επικό! Πρόστιμο στην Θέλτα για την απουσία οπαδών!
Επικό! Πρόστιμο στην Θέλτα για την απουσία οπαδών!
Μαρσέιγ: Καθυστερεί ο Μήτρογλου
Μαρσέιγ: Καθυστερεί ο Μήτρογλου
«Στο ραντάρ της Μπενφίκα ο Βλαχοδήμος»
«Στο ραντάρ της Μπενφίκα ο Βλαχοδήμος»
Ολυμπιακός: Στο πλευρό των σεισμόπληκτων στο Μεξικό (photo)
Ολυμπιακός: Στο πλευρό των σεισμόπληκτων στο Μεξικό (photo)
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης