Οι θεοί παραμένουν Έλληνες

Οι θεοί παραμένουν Έλληνες

Χαίρεται κύριοι

Επιτέλους βρήκαμε αφορμή για να γελάσουμε. Μετά από καιρό έγινε στη χώρα μας κάτι που μπορεί να μας κάνει χαρούμενους και μας δίνει το δικαίωμα να βγάλουμε για λίγο το μυαλό μας από την καθημερινή μας μιζέρια.

Το παιχνίδι με τους Κροάτες ήταν τόσο σημαντικό που δεν προσφέρεται για ποδοσφαιρικές αναλύσεις μόνο για πανηγυρισμούς αλλά και φυσικά ανυπομονησία για να σφραγιστεί την Τρίτη το εισιτήριο στη Γεωργία. Προσπαθώντας να δούμε αποστασιοποιημένα και ήρεμα τον αγώνα είναι φανερό πως οι Κροάτες είναι καλύτεροι σε ατομικό ταλέντο από εμάς.

Κυκλοφόρησαν με ευκολία τη μπάλα για 60 λεπτά, μας κράτησαν σε αυτό το διάστημα στο μισό γήπεδο, δεν υπολόγισαν όμως πως όσο μας κρατάνε ζωντανούς γινόμαστε και πιο επικίνδυνοι. Ο Σάντος για πολλούς λόγους είναι άξιος συγχαρητηρίων.

Το να διαδεχτείς το Ρεχάγκελ μόνο εύκολο δεν ήταν. Πέτυχε όμως επειδή είχε τον ρεαλισμό και την ευφυΐα να μην βγάλει την ομάδα από τις γραμμές που είχε χαράξει ο προκάτοχός του. Απλά προσπάθησε να μεγαλώσει λίγο το τρένο για να χωρέσουν μέσα και άλλοι επιβάτες κάνοντας πιο εφικτή την κλίση στην Εθνική.

Μας προστάτεψε ο Μπίλιτς

Η αρχική σύνθεση όμως του παιχνιδιού είχε δύο λάθη. Ο Τζιόλης παίζοντας δεξιά στην τριάδα του κέντρου έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη της ομάδας. Ήταν πολύ βαρύς, δεν μπορούσε να μας βοηθήσει να έχουμε καλή ανάπτυξη, δεν κρατούσε μπάλα και οι συνεχείς λάθος μεταβιβάσεις του μας κράταγαν πίσω.

Στο να μείνουμε για 60 λεπτά στο μισό γήπεδο έπαιξαν ρόλο οι συνεχείς κακές μεταβιβάσεις του Τζιόλη, το γεγονός πως οι πλαϊνοί μας επιθετικοί (Σαμαράς, Σαλπιγγίδης) αλλά και η επιλογή του Μπίλιτς να μας πρεσάρει ψηλά. Ο τεχνικός των Κροατών σωστά διέγνωσε πως θα έχουμε πρόβλημα αν αρχίσει την άμυνά του από το ύψος της περιοχής μας και πολύ έξυπνα  έδωσε βάρος στην πίεση των ακραίων μας μπακ.

Βλέπετε το 4-3-3 το παίζουμε με εξτρέμ επιθετικούς και στον άξονα είχαμε δύο βαριά κορμιά και τον Καραγκούνη. Γι' αυτόν το λόγω άφησε για πρώτη φορά το 4-4-2 που εφαρμόζει (ο Μπίλιτς στο συγκεκριμένο σύστημα κάνει ένα τρικ στις πλευρές και την αλλάζει κάπως τη λογική του) κατεβάζοντας την ομάδα του με τρία σέντερ φορ.
Όπως δηλαδή η Εθνική μας, η Κροατία χρησιμοποίησε και αυτή δύο επιθετικούς στις πλευρές για να κρατήσουν χαμηλά τους Τοροσίδη, Ζαραδούκα.

Το γεγονός αυτό όμως έκανε αδύναμη την Κροατία στην τελική ενέργεια. Παίζοντας με τρεις σέντερ φορ και τον βαρύ πλέον Κράνιτσαρ πίσω από τον επιθετικό, έμενε πολύ χαμηλά ο Μόντριτς και δεν υπήρχε κανένας που να μπορεί  να πάει σε προσωπική ενέργεια. Εδώ μας προστάτεψε ο Μπίλιτς. Τώρα έχουμε κερδίσει και όλοι είναι καλοί.

Όποιος θέλει να δει ήρεμα το παιχνίδι εκτός από το πρόβλημα που είχαμε με τον Τζιόλη είναι φανερό πως οι Τοροσίδης, Βύντρα είναι σαν ποδοσφαιριστές πολλά επίπεδα πάνω από τον Ζαραδούκα. Το γεγονός πως δεν προτιμά ο Σάντος να χρησιμοποιήσει τους δύο καλύτερούς μας μπακ στις πλευρές (βάζοντας τον Βύντρα με ανάποδο πόδι) δεν το πληρώσαμε λόγω Μπίλιτς. Ειδικά στα πρώτα 30 λεπτά ο Ζαραδούκας έκανε μόνο λάθος μεταβιβάσεις ενώ όταν αναγκαζόταν να παίρνει την κίνηση του Εντουάρντο ο Τσορλούκα έμενε τελείως αμαρκάριστος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν όταν η μπάλα πήγαινε στην απέναντι πλευρά τότε ο μέχρι πρότινος μπακ του Βόλου προσπαθούσε σωστά τακτικά να κάνει τον τρίτο στόπερ αλλά ο σωματότυπός του δεν του επέτρεπε να πάρει χώρο στην άμυνα. Σε μια φάση μάλιστα στο 17ο λεπτό με μια εύκολη διαγώνια πάσα που έβγαλαν οι Κροάτες θα εξελισσόταν σε τετ-α-τετ αλλά αναίτια την ακούμπησε ο Εντουάρντο και τους έβγαλε οφ σάιντ. Το λάθος του Μπίλιτς ήταν πως δεν χρησιμοποίησε παίκτη καλό στο ένας με έναν πάνω στον Ζαραδούκα.

Αν δεν ήταν τιμωρημένος ο Σρνα θα έπαιζε αυτός μπροστά από τον Τσορλούκα. Με την απουσία του όμως ήμασταν τυχεροί που δεν πήγε στην ίδια λογική δηλαδή διεισδυτικό παίκτη τύπου Ράκιτιτς στα δεξιά αλλά έβαλε επιθετικό και πήγε να δημιουργήσει ρήγματα με τον υψηλόσωμο μπακ.

Το δεκάλεπτο που μίλησαν οι θεοί

Οι Κροάτες ήταν καλύτεροι αλλά ακίνδυνοι και δεν υπολόγισαν πως δεν είναι δυνατόν σε ένα ιστορικό αγώνα ο γηπεδούχος να τελειώσει το παιχνίδι χωρίς να πάρει κάποια στιγμή την ενέργεια που θα του δώσει ένα χρονικό διάστημα κυριαρχίας.

Εμείς γνωρίζαμε πως όσο είμαστε στο 0-0 θα έρθει το δικό μας δεκάλεπτο. Ελπίζαμε σε αυτό το διάστημα να σταθούμε τυχεροί και  στις μια δυο φάσεις που θα δημιουργήσουμε να μας φερθεί με αγάπη η μπάλα. Την στρογγυλή θεά είναι φανερό πως συνεχίζουν να την επηρεάζουν οι θεοί του Ολύμπου.

Ο Φωτάκης στον αγωνιστικό χώρο μπήκε στο 62ο λεπτό. Από εκείνο το σημείο μπορέσαμε να αλλάξουμε μια δυο πάσες στο κέντρο. Το γεγονός αυτό ελευθέρωσε τον Καραγκούνη και του έδωσε το δικαίωμα να πάρει μέτρα με τη μπάλα και επίσης μπόρεσαν οι δύο ακραίοι μπακ να ανέβουν ψηλά δημιουργώντας προϋποθέσεις να επιτεθούμε.

Αυτό που περιμέναμε ήταν ένα κόρνερ, μια στημένη φάση. Η αμυντική τετράδα του Μπίλιτς έτσι και αλλιώς δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, έβγαζε και το ματς χωρίς πίεση οπότε όταν τους βάλαμε τη μπάλα στην περιοχή κατέρρευσαν. Στο δεύτερο συνεχόμενο κόρνερ η άμυνα άνοιξε λες και τους ρίξαμε χειροβομβίδα.

Ακόμα και σε αυτό το σημείο ήμασταν τυχεροί καθώς στο κατάλληλο σημείο βρέθηκε ο πιο τεχνικά προικισμένος ποδοσφαιριστής μας. Με το γκελ που πήρε η μπάλα το χτύπημα ήταν εύκολο για έναν παίκτη με τη δικιά του τεχνική. Αν δεν βάλεις σωστά όμως το πόδι σου ο κίνδυνος να πάει η μπάλα στα πουλιά είναι μεγάλος.

Η στρογγυλή θεά όμως στήθηκε τέλεια στον  μοναδικό ποδοσφαιριστή που είχαμε στο γήπεδο που ξέρει πως να την κουμαντάρει. Ο Σαμαράς την χτύπησε απαλά σαν εραστής της και όταν η μπάλα μπήκε στα δίχτυα εκσπερμάτωσε μαζί του όλη η Ελλάδα.

Ο μεγάλος Έλληνας

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί στο μέλλον να βγάλει πολλούς ποδοσφαιριστές όλων των ειδών. Αυτό που δεν δουλεύεται, δεν αντιγράφεται, δεν διδάσκεται είναι η ψυχή. Και ποδοσφαιριστής με την ψυχή, το πάθος, την καρδιά, την αγάπη και την αφοσίωση σε αυτό που κάνει σαν τον Καραγκούνη δεν είναι εύκολο να ξαναβγεί εύκολα.

Έχω στο μυαλό μου κάποια στιγμή να κάνω ένα κείμενο αφιέρωμα στην πορεία του στο οποίο θα προσπαθήσω να με βοηθήσει και ο ίδιος. Περιμένω όμως πρώτα να σταματήσει την καριέρα του γιατί βλέπω πως είναι ακόμα πεινασμένος.

Θυμάμαι και γελάω που το καλοκαίρι είχα διαβάσει από έναν άνθρωπο που πιθανόν να έχει βάλει περίεργες προτεραιότητες στη ζωή του πως στην Παιανία μπαίνουν Νίνηδες και βγαίνουν Καραγκούνηδες.

Δεν ξέρω το τι είχε στο μυαλό του όταν το έγραφε αλλά όσο και αν φαίνεται περίεργο το έγραψε αξιώτικα. Κλείνω το κείμενό μου με την ευχή το Ελληνικό ποδόσφαιρο να βγάλει  έναν ακόμα ποδοσφαιριστή με την ψυχή του Καραγκούνη. Σας ευχαριστούμε γιατί μας θυμίσατε πόσο τιμητικό είναι να είσαι Έλληνας.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Οριστικό το σοκ: Πέντε μήνες εκτός ο Λουτσιάνο!
Οριστικό το σοκ: Πέντε μήνες εκτός ο Λουτσιάνο!
Τρίκαλα: Φιλική νίκη με... μεταγραφή
Τρίκαλα: Φιλική νίκη με... μεταγραφή
Γκαζιαντέπ-ΠΑΟΚ 80-66: «Καμπανάκι» κινδύνου!
Γκαζιαντέπ-ΠΑΟΚ 80-66: «Καμπανάκι» κινδύνου!
Μπήκε ο Σίνγκλετον, θεραπεία για Καλαϊτζάκη
Μπήκε ο Σίνγκλετον, θεραπεία για Καλαϊτζάκη
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης