Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ποδοσφαιρικής ταυτότητας

Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ποδοσφαιρικής ταυτότητας

Σ’ αυτή την επικοινωνιακή σαχλαμάρα που έχει μπλέξει ο Βγενόπουλος τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ πια να συμμετέχω. Και δεν μπορώ να πάρω και μέρος. Δεν έχει νόημα καν η κουβέντα πλέον. Αφού ό,τι και να πεις, σε δέκα λεπτά μπορεί να… ακυρωθεί με νέα ανακοίνωση που θα λέει… κάτι άλλο, στο οποίο και πάλι πρέπει να τοποθετηθείς και να πάρεις θέση και πάει λέγοντας.

Το ίδιο ισχύει και με το… πληρεξούσιο. Ούτε μπορώ να κάθομαι να μαδάω την μαργαρίτα με τις ώρες, για να δω αν θα έρθει, ούτε έχω όρεξη να κάνω… δικαστικό ρεπορτάζ για να διαπιστώσω το… αυθεντικέισιον της υπογραφής του πρίγκιπα και όλα τα σχετικά.

Το ότι στον Παναθηναϊκό, η καθημερινότητά μας γέμισε με ένα κάρο σαχλαμάρες,  τις οποίες κάποτε ούτε να φανταστούμε δεν μπορούσαμε ότι θα ζήσουμε, είναι άλλου παπά ευαγγέλια. Και μόνο οι… σε διατεταγμένη υπηρεσία επικοινωνιακοί σύμβουλοι, ή οι… αποκλειστικοί δημοσιογράφοι, ή οι… επαγγελματίες οπαδοί των sms σε ραδιόφωνα και σάιτ, ασχολούνται πλέον. Δικαίωμά τους.

Αλλά μην απαιτούν και απ’ όλο τον κόσμο να κάνει το ίδιο.

Κούρασαν και κούρασε και ο… εκπρόσωπός τους και η ιστορία συνολικά.

Από κει και πέρα. Έστω και μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα του παραλογισμού, θα προσπαθήσω να -ξανα- μιλήσουμε λίγο για μπάλα.

Με αφορμή και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων μας. Αλλά και μια συζήτηση, που μας βασανίζει χρόνια στον Παναθηναϊκό, ειδικά όποτε συνέπιπτε να έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.

Παρακολουθώ λοιπόν από χθες, τις αναλύσεις και τα σχόλια για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ. Όπως και αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής, για τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στο Γιουρόπα Λιγκ.

Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο στην όλη κουβέντα, που δείχνει και ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το ότι δηλαδή, όλα τα παιχνίδια αναλύονται και κουβεντιάζονται, εντελώς απομονωμένα από όλη την υπόλοιπη δραστηριότητα και παρουσία των ομάδων μας.

Τι θέλω να πω πιο συγκεκριμένα.

Η κουβέντα για το παιχνίδι του Ολυμπιακού για παράδειγμα, εστιάζεται στο πώς χειρίστηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Ολυμπιακός. Στο αν δηλαδή έπρεπε να παίξει με τόσα χαφ, με λιγότερα χαφ, με πιο επιθετικογενείς παίκτες, με πιο αμυντικογενείς παίκτες και όλα τα σχετικά.

Εν ολίγοις; Κανείς δεν κουβεντιάζει πάνω σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και πρόσωπο που έχει καθιερώσει ο Ολυμπιακός και στο οποίο πάνω, να κάτσουμε να κάνουμε κουβέντα αν τα πήγε καλά ή όχι.

Το ίδιο και στις κουβέντες που ακούω για τα παιχνίδια της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Όλη η συζήτηση, αφορά την σύνθεση και το… σύστημα. Κι όταν λέμε σύστημα, δυστυχώς δεν εννοούμε την τακτική, στην οποία θα προσαρμόσουμε το σύστημα που ήδη έχουμε αποφασίσει να παίζουμε.

Δυστυχώς, δηλαδή, δεν εννοούμε το πώς η κάθε ομάδα θα προσαρμόσει την ήδη υπάρχουσα και κατοχυρωμένη σε διάρκεια αγωνιστική της ταυτότητα στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων παιχνιδιών, αλλά στο πώς θα… αλλάξει την όποια τακτική και ταυτότητά της εν όψει του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Με λίγα λόγια, επί της ουσίας όλοι συμφωνούμε, όλοι καταλαβαίνουμε και όλοι αποδεχόμαστε, ότι οι ομάδες μας και συνολικά το ποδόσφαιρό μας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ και ΔΕΝ ΕΧΕΙ συγκεκριμένη ταυτότητα και πάμε σε κάθε παιχνίδι ανάλογα με το πώς θα το δούμε, αλλά κανείς δεν το συνειδητοποιεί και κυρίως δεν το λέει.

Αυτό μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει. Μόνο στην Ελλάδα οι ομάδες και οι προπονητές, μαθαίνουν -ή αν δεν θέλουν να… μάθουν, αναγκάζονται να μάθουν για να μην χάσουν την θέση τους- να παίζουν με άλλο σύστημα κόντρα στον Εργοτέλη στο γήπεδό τους, με άλλο κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με άλλο κόντρα στην Μαρσέιγ στην έδρα μας, με άλλο κόντρα στην Μάντσεστερ στην Αγγλία με άλλο την Στουρμ Γκρατς στην Αθήνα και πάει λέγοντας.

Και το ξαναλέω για να καταλαβαινόμαστε. Όχι με άλλη τακτική, αλλά με άλλο… σύστημα. Γιατί την τακτική προφανώς και θα την αλλάξεις ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού.

Αλλά ακριβώς αυτό, προυποθέτει να έχεις ένα σταθερό σύστημα και στιλ, το οποίο να το έχεις δουλέψει σε μια σειρά συνθήκες και να μπορείς να το προσαρμόζεις και να το αλλάζεις ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ενός αγώνα ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Όχι να αλλάζεις το σύστημα και την ταυτότητά σου σαν ομάδα ανάλογα με κάθε ματς. Δεν υπάρχει αυτό και δεν γίνεται πρακτικά να υπάρξει στο ποδόσφαιρο.

Γιατί και στα σοβαρά τώρα. Ποιος προπονητής, ποιοι παίκτες και ποια ομάδα στον κόσμο, μπορεί να φτιάξει αγωνιστική ταυτότητα και στιλ παιχνιδιού έτσι; Πόσες δηλαδή πατέντες να υπάρχουν και πόσα διαφορετικά συστήματα για να μπορέσει να τα δουλέψει και να τα αφομοιώσει μια ομάδα;

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι αυτό ακριβώς με τις ελληνικές ομάδες και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και οφείλεται σε ένα κράμα αδυναμίας, αλλά και έλλειψης γνώσης σχετικά με το αντικείμενο, όλων σχεδόν όσοι ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το ποδόσφαιρο,. Μηδέ εξαιρουμένων και των δημοσιογράφων, για να μην πω κυρίως των δημοσιογράφων.

Εδώ δηλαδή, δεν έχουμε με το ελληνικό ποδόσφαιρο ή μια ομάδα που έχει καθιερώσει το 4-3-3 για παράδειγμα και κοιτάμε πως το προσάρμοσε με τον Εργοτέλη ή πως το προσάρμοσε με την Άρσεναλ και να κρίνουμε αν τα πήγε καλά ή όχι..

Κι αυτό γιατί δεν έχουμε μάθει να κοιτάμε και να κρίνουμε, αν στο 4-3-3 για παράδειγμα που παίζουμε, έχουμε μάθει να το δουλεύουμε με άλλη τακτική κόντρα στον Εργοτέλη και με άλλη κόντρα στην Άρσεναλ, ακόμα και με ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ακριβώς παίκτες στην σύνθεσή του.

Αλλά το αν θα παίξουμε χωρίς αμυντικό χαφ με τον Εργοτέλη και με… τρία αμυντικά χαφ κόντρα στην Άρσεναλ. Στην στρεβλή ποδοσφαιρικά λογική, ότι επιθετικά σημαίνει να μην έχουμε παίκτες που μαρκάρουν και αμυντικά σημαίνει να μην έχουμε παίκτες που δημιουργούν και σκοράρουν.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στις ομάδες μας. Στο ότι δηλαδή, έχουμε εξειδικεύσει τόσο πολύ τις θέσεις και τον ρόλο των παικτών μέσα στο γήπεδο, που ούτε στην Ιατρική δεν υπάρχει ανάλογη ειδίκευση. Έχουμε ξεχάσει δηλαδή ότι ένα αμυντικό χαφ πρέπει να ξέρει και να κόβει και να ντριπλάρει και να πασάρει και να σκοράρει.

Έχουμε ξεχάσει ότι ένα… δεκάρι, έστω όπως ακόμα το λέμε στην Ελλάδα, πρέπει και να κόβει και να πατάει ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ περιοχές. Και ξεχνάμε γενικότερα, το τι σημαίνει σήμερα στο ποδόσφαιρο, η λέξη ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ.

Αποτέλεσμα, να έχουμε φτιάξει ομάδες ολόκληρες και ένα ολόκληρο ποδόσφαιρο σαν χώρα, με… μισούς ποδοσφαιριστές, Με ποδοσφαιριστές ειδικών καθηκόντων και ειδικών δυνατοτήτων. Με ποδοσφαιριστές που είναι ιδανικοί για ματς με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν μπορούν να είναι ούτε στην δεκαοκτάδα στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως αυτό όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά ποδοσφαιρικά, αλλά βυθίζει όλο και πιο πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες μας σε αντιποδοσφαιρικές λογικές και αδιέξοδες συζητήσεις και αναζητήσεις.

Συζητήσεις και αναζητήσεις, που μπορεί πιθανόν να δίνουν λογικοφανείς εξηγήσεις για όσα είδαμε σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν ανεβάζουν ένα σκαλί παραπάνω, τόσο τις γνώσεις και την κουλτούρα μας για το ποδόσφαιρο, όσο και αυτή καθ’ αυτή την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Πήρε Ντρέιπερ ο ΓΣΛ/Φάρος
Πήρε Ντρέιπερ ο ΓΣΛ/Φάρος
Ζουνίνιο, Πίρλο και… Λάζαρος! (pic+vids)
Ζουνίνιο, Πίρλο και… Λάζαρος! (pic+vids)
Έκανε την επέμβαση ο Λουτσιάνο
Έκανε την επέμβαση ο Λουτσιάνο
Χειρουργείο για Παπανικολάου
Χειρουργείο για Παπανικολάου
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης