Κάτι σας διαφεύγει

Κάτι σας διαφεύγει

Τη κατηγορηματική διάψευση ακολούθησαν τα μισόλογα. Δεν εμπιστευόμαστε τους Τσέχους, αλλά αν έρθουν θα τους δούμε και αν βάλουν λεφτά θα τους καλοδεχθούμε. Καλά τα λένε, μόνο που λογαριάζουν σε ξένο μαγαζί, χωρίς να ρωτούν τον ιδιοκτήτη. Μια μικρή...λεπτομέρεια που φαίνεται πως τους διαφεύγει.  Ή μήπως απλά τους βολεύει...

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό όλων όσοι ασχολούνται με τα ιδιοκτησιακά δρώμενα της ΠΑΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει οιαδήποτε μετοχική διαφοροποίηση, οποιαδήποτε είσοδος νέου επενδυτή, φορέα ή ιδιώτη, εάν δεν έχει την έγκριση της Morgan Stanley. Αναφέρομαι στον πολυεθνικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, στον οποίο είχαν σπεύσει οι καλοί και αγνοί μέτοχοι της ΠΑΕ για να εξασφαλίσουν ομολογιακό δάνειο και έδωσαν ως ενέχυρο τις μετοχές. Βέβαια, αν και τότε είχε διαφημιστεί ως απίστευτη συμφωνία, ξέχασαν να πληρώνουν τις δόσεις και αυτό το δάνειο βαραίνει πλέον την ΑΕΚ. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους εθνοσωτήρες του 2004.

Λόγω της παρουσίας Θανόπουλου, αλλά κυρίως επειδή δεν έχει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για να επιβάλει δική της λύση στην ΑΕΚ, η Morgan παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων. Ωστόσο, κάθε φορά που επιχειρείται μια κίνηση που ενδεχομένως υποθάλψει τα συμφέροντα της, τότε κινεί τα νήματα και θυμίζει προς όλους ποιος είναι το αφεντικό. Το είδαμε και στη περίπτωση των Supporters, όπου όταν επιχειρήθηκε να μπουν στην ΠΑΕ με ποσοστό που θα τους καθιστούσε πρώτη δύναμη, μπήκε απαγορευτικό από την Morgan.

Αυτό σημαίνει απλά, πως οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται σοβαρά να ασχοληθεί με την ΠΑΕ ΑΕΚ, θα πρέπει πρώτα και κύρια να απευθυνθεί στην Morgan. Στη συνέχεια ίσως να μιλήσει και με τους Νοτιά, Παππά, αν έχει κέφι και με τη νυν διοίκηση. Αλλά εκεί που θα κριθεί πραγματικά το παιχνίδι της οποιαδήποτε μετοχικής αλλαγής στην ΠΑΕ, θα είναι σε διαπραγμάτευση, γνώση, επιθυμία της Morgan. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, να ξεκαθαρίσουμε πως η Morgan δεν κατέχει απλά τις μετοχές που υπήρχαν στην ΑΕΚ προς της έκδοσης του δανείου, αλλά και όσες προέκυψαν στη συνέχεια. Κατέχει τον πλήρη έλεγχο, πλην του ποσοστού της Ερασιτεχνικής, γι’ αυτό και καθίσταται σχεδόν απαγορευτική οιαδήποτε προσπάθεια μεταβίβασης ποσοστού μετοχών έχει υπάρξει ως τώρα.

Οσον αφορά την ιταλοελβετική εταιρεία με ρωσικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα σε ελβετικές τράπεζες και εκφράζονται μέσω τσέχικης εταιρείας που ασχολείται με γήπεδα (χριστέ και παναγία), υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν κολλάνε. Δεν αναφέρομαι στο θέμα των τραπεζικών εγγυήσεων, αλλά στους λόγους που μπορεί να θέλει μια εταιρεία τέτοιας προέλευσης να επενδύσει σήμερα στην ΑΕΚ. Στο ρεπορτάζ που καταγράφει τις κινήσεις τους, εμφανίζονται ως βασικοί λόγοι δύο: το θέμα του γηπέδου, η επένδυση στα ταλέντα της ομάδας.

Για το θέμα γηπέδου είναι κωμικό να συζητάμε. Η ΑΕΚ βρίσκεται ακόμα υπό του μηδενός στη προσπάθεια. Ο καθένας μπορεί για τους δικούς του λόγους να συντηρεί το θέμα, αλλά η αλήθεια είναι πως γήπεδο δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Εδώ ένα μνημόνιο επιχειρήθηκε να υπογραφεί μεταξύ ΠΑΕ, Ερασιτεχνικής και Δήμου και υπήρξε διάσταση απόψεων. Δεν υπάρχει καμία οικονομική προοπτική, παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις του Αδαμίδη και το ενδιαφέρον του Παππά. Και βέβαια, δεν μπορεί να θεωρείται ούτε καν βήμα η ψήφιση νέου νόμου, καθώς σας θυμίζω πως η ΑΕΚ είχε πάρει δύο νόμους κατά το παρελθόν, αλλά και πάλι έπεσε σε τοίχο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επένδυσης στα ταλέντα της ομάδας, νομίζω πως μπορεί να εκλειφθεί μόνο ως ανέκδοτο. Σε ένα ρόστερ, από το οποίο έχουν μεταπωλητική αξία τρεις ποδοσφαιριστές, δεν μπορεί να περιμένει κάποιος επένδυση. Ειδικά μάλιστα, όταν ο ένας (Μανωλάς) ακόμα δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία του – μήπως περιμένουν να το κάνουν τον Δεκέμβρη, για να τα φορτώσουν μετά και πάλι όλα στην οικογένεια του; - και οι άλλοι δύο (Μάκος, Γκέντσογλου) δεν μπόρεσαν να τους βρουν ομάδα αν και ψάχτηκαν ιδιαίτερα (και) αυτό το καλοκαίρι.

Αρα, οι Ιταλοί, Ελβετοί, Ρώσοι, Τσέχοι ή Τσετσένοι, μπορούν να βλέπουν την ΑΕΚ μόνο για άλλους σκόπους. Τώρα, αν αυτό θα λέγεται ξέπλυμα χρήματος, περίεργες στοιχηματικές διασυνδέσεις σε ένα ποδόσφαιρο που ήδη ταλανίζεται από τέτοιους «επιχειρηματίες», δεν το γνωρίζω. Δεν κρίνω πως είναι σοβαρό θέμα για να ασχοληθεί κάποιος στη δεδομένη στιγμή. Αν γίνει σοβαρό στη πορεία, αν δεν είναι απλά μια γραφική υπόθεση όπως τόσοι Κροίσοι που παρήλασαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, θα το δούμε στη πορεία.

Υ.Γ.: Ακουσα με μεγάλη προσοχή όσα είπε ο Βγενόπουλος στη συνέντευξη του. Δεν θέλω να μπω σε εσωτερικά ζητήματα της παναθηναϊκής οικογένειας, αλλά δεν μπορώ να μη διακρίνω μια βασική διαφορά. Εκεί, υπάρχουν μεγάλα και αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά όλοι είναι παρόντες και διεκδικούν την εξουσία. Στην ΑΕΚ, κρύβονται πίσω από ανενεργές μετοχές, υποτιθέμενες μεταβιβάσεις και άλλες αστειότητες, που μικραίνουν τον σύλλογο.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Στην κορυφή του κόσμου ο Πρεβολαράκης (pic)
Στην κορυφή του κόσμου ο Πρεβολαράκης (pic)
Χωρίς Λόπες ο Παναιτωλικός κόντρα στο «τριφύλλι»
Χωρίς Λόπες ο Παναιτωλικός κόντρα στο «τριφύλλι»
Οι κλασσικοί Ρονάλντο, Μέσι και… σφήνα ο Νεϊμάρ!
Οι κλασσικοί Ρονάλντο, Μέσι και… σφήνα ο Νεϊμάρ!
Πασκουάλ: «Παίξαμε καλύτερα από τα προηγούμενα παιχνίδια»
Πασκουάλ: «Παίξαμε καλύτερα από τα προηγούμενα παιχνίδια»
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης