Επειδή οι «αγορές» είναι αμείλικτες

Επειδή οι «αγορές» είναι αμείλικτες

(Με αφορμή τα μεταγραφικά του Παναθηναϊκού, τον Πλεσί, τον Κάστρο και τους υπόλοιπους)

Κάποια στιγμή στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να μάθουμε να μιλάμε αληθινά και όχι… περιφερειακά και με…ασκήσεις επί χάρτου. Το λέω αυτό, γιατί έγινε συνήθεια πια, να αγνοούμε έως και να περιφρονούμε επιδεικτικά την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις και τα πάσης φύσεως ερωτηματικά μας, να αφορούν σε μη πραγματικές καταστάσεις και σε αυθαίρετες ερμηνείες της πραγματικότητας.

Παρακολουθώντας προσεκτικά λοιπόν τις τελευταίες εξελίξεις στα μεταγραφικά του Παναθηναϊκού και κυρίως στην περιβόητη πια περίπτωση Κάστρο, εκείνα που βγαίνουν σίγουρα σαν προφανή συμπεράσματα είναι τα παρακάτω.

Πρώτον, το ότι το περιβόητο καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών, αποδεικνύεται ΑΝΙΚΑΝΟ να φέρει μια πρόταση αγοράς από οπουδήποτε ανά τον κόσμο.

Δεύτερον, το ότι ταυτόχρονα (και εδώ είναι ο πλήρης παραλογισμός της ιστορίας), το ακριβότερο ρόστερ όλων των εποχών που δεν μπορεί να φέρει ούτε μια πρόταση αγοράς, αμείβεται στον Παναθηναϊκό με συμβόλαια, που δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να τα βρει πουθενά αλλού στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Μηδέ εξαιρουμένου σ’ αυτό, ακόμα και του Σισέ. Που πήγε τελικά στην Λάτσιο με σαφέστατα λιγότερα λεφτά απ’ ό,τι έπαιρνε στον Παναθηναϊκό και αφού πρώτα ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς που προέκυψε ανάμεσα στα δύο συμβόλαια.

Τα δύο αυτά συμπεράσματα, είναι πέραν κάθε αμφιβολίας και εντελώς ανεξάρτητα από το πώς βλέπει ή έβλεπε παλιότερα τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό ο οποιοσδήποτε.

Είναι γεγονότα ψυχρά και αντικειμενικά και τα κάνει ακόμα περισσότερα τέτοια, η σκληρή πραγματικότητα της παγκόσμιας και ειδικά της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς.

Μιας αγοράς που με αυτά δεν… παίζει. Μιας αγοράς που έχει μάθει να πληρώνει ψυχρά και με βάση αντικειμενικά κριτήρια την αξία του καθενός και δεν επηρεάζεται από τον μικρόκοσμο της κάθε ομάδας και τον αντίστοιχο θόρυβο που δημιουργούν για κάθε αστέρι και αστεράκι εδώ στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ, οι οπαδοί και οι πάσης φύσεως επώνυμοι και… ειδικοί του ποδοσφαίρου.

Από μόνα τους αυτά, θα μπορούσαν άνετα να ερμηνεύσουν την εικόνα που βγάζει ο Παναθηναϊκός αυτό το διάστημα μέσα στο γήπεδο. Καθώς η πραγματική εικόνα, έχει και τιμή και όνομα και αξία στο πραγματικό αντίστοιχα ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της ευρωπαϊκής αγοράς.

Κι αυτό είναι γεγονός που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Αν φυσικά θέλει να βλέπει την καθαρή αλήθεια και όχι την… βολική που με διάφορες μορφές και περιτυλίγματα εμφανίζεται κατά καιρούς μπροστά του.

Ταυτόχρονα με αυτά και σε ό,τι αφορά πια στην τακτική και την στρατηγική του Παναθηναϊκού, στην προσπάθειά του να πουλήσει κάποιους παίκτες, μια παρατήρηση.

Ο Παναθηναϊκός για άγνωστους σε μένα λόγους, έχει εγκλωβιστεί και έχει αναλωθεί μέχρι στιγμής, μόνο σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές του, στην προσπάθεια να πουλήσει κάποιον. Κι αυτοί είναι οι Μπουμσόνγκ και εσχάτως ο Πλεσί.

Μια εύκολη εξήγηση και επιφανειακή ταυτόχρονα, είναι ότι… μόνο αυτοί μπόρεσαν στην δεδομένη στιγμή να φέρουν πρόταση. Όμως, πρώτον αυτό το κόβω πολύ χλωμό και δεύτερον, αν το πάρουμε σαν δεδομένο, θα μπλέξουμε σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στον Παναθηναϊκό, σε σχέση με το ποιοι αξίζουν περισσότερο, ποιος τους έφερε και πάει λέγοντας. Γεγονός που πια και δεν προσφέρει τίποτε και δεν βοηθάει να βγουν σωστά και ποδοσφαιρικά συμπεράσματα.

Το θέμα για μένα εδώ είναι, μια περίεργη τακτική, που ποδοσφαιρικά τουλάχιστον προς το παρόν, δεν μπορώ να την ερμηνεύσω.

Για παράδειγμα, τι εμποδίζει τον Παναθηναϊκό να πιέσει ή έστω να αφήσει εντελώς ελεύθερο χωρίς ανταλλάγματα τον… Μελίσση ώστε να εξοικονομήσει από κει τα χρήματα που ήθελε για τον Κάστρο, αν αυτό ήταν τελικά το πρόβλημα;

Τι τον εμποδίζει  να κινηθεί το ίδιο αντίστοιχα για τον Κλέιτον, τον Σεϊταρίδη, τον Μπίαρσμιρ και μια σειρά άλλους;

Τους «παντρεύτηκε» με… δαχτυλίδι ασφαλείας τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές ο Παναθηναϊκός;

Ή επειδή ήταν, είτε «δώρα» συγκεκριμένων προσώπων, ή «επικοινωνιακές κορωνίδες» συγκεκριμένων καταστάσεων, απαγορεύεται να πειραχθούν για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις;

Να υποθέσω ότι για όλους αυτούς, ο προπονητής έβαλε… βέτο και τους θέλει, ενώ για τον… Μπουμσόνγκ παράδειγμα όχι, λίγο δύσκολο.

Να υποθέσω επίσης, ότι αυτοί παίρνουν… λίγα, οπότε δεν έχει νόημα η σχετική προσπάθεια πάλι δύσκολο. Κι όχι μόνο γιατί αν όχι σε σχέση με τον Μπουμσόνγκ, σε σχέση με τον Πλεσί για παράδειγμα, σίγουρα δεν παίρνουν λίγα κάποιοι απ’ αυτούς, αλλά και για το ότι μαζεμένα τα συμβόλαια όλων αυτών για παράδειγμα που προανέφερα, ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και βάλε καθαρά τον χρόνο.

Επομένως, επειδή καθαρά ποδοσφαιρικά, εξήγηση στο όλο θέμα δεν προκύπτει.

Καλό είναι να μάθουμε κάποια στιγμή, γιατί σε μια ομάδα που καίγεται να βρει κάποια έσοδα οικονομικά, ορισμένοι ποδοσφαιριστές που μάλιστα δεν τους υπολογίζει καν η ομάδα, όχι μόνο… απαγορεύεται να πειραχθούν, αλλά τουναντίον ο Παναθηναϊκός είναι «υποχρεωμένος» να τους πληρώνει και να τους συντηρεί για να… κάθονται.

Κι αν είναι έτσι, τελικά αυτή την… υποχρέωση ο Παναθηναϊκός σε… ποιον ή σε… ποιους την έχει; Και γιατί;

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Βάζει το χέρι στην τσέπη η Γιουβέντους
Βάζει το χέρι στην τσέπη η Γιουβέντους
Συνεχίζει αήττητη η Ελλάδα
Συνεχίζει αήττητη η Ελλάδα
Άρης: Πάει για Νοέμβριο το φιλικό με την Μπόκα
Άρης: Πάει για Νοέμβριο το φιλικό με την Μπόκα
Κάναντι: «Ανυπομονώ για τον Ολυμπιακό»
Κάναντι: «Ανυπομονώ για τον Ολυμπιακό»
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης